HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2010.05.31. 15:51 holnapi újság

2159: Megrepedt az első magyar holdbázis

Címkék: építkezés űr hold építőipar 2159

Nem működik kifogástalanul a Moszkva-tenger partján, az egykori orosz-kínai központi kereskedelmi és harci kutatóbázis alapjain megépített első magyar űrbázis, derült ki már a létesítmény átadását követő második héten – tudósít a NÖH (Nemzeti Összefogás Hírügynökség). Az épület burkolatai megrepedtek, gondok vannak az oxigénellátással és a hőmérséklettel. Ráadásul a létesítmény műszaki problémái miatt a 79G-s extraterritorális mobilkapcsolat cellaproblémák miatt szakadozik, és a galactnet rendszere is kihagyásokkal működik. A technikai problémák miatt a NÖH helyszíni tudósítójának híradását sajnos csak töredékesen tudjuk közölni, reméljük, a kapcsolat hamarosan helyreáll. Az alábbiakban a tőle kapott szövegrészletek (zárójelben kipontozva a hiányos részekkel), amelyeken a hitelesség kedvéért ezúttal még a donB-20992159korrektorprogramot sem futtatuk le.

---

Iszonyatos káosz uralkodik ezekben a percekben a Dicsőséges Mária Országa holdállomáson. "Hiába épült párját ritkító nemzeti összefogással épült a létesítmény, sajnos a használata során kiderült, hogy a legalaposabb és lekörültekintőbb tervezés, a precízen ... közbeszerzés és legszigorúbb, folyamatosan ellenőrzott műszaki előírások ellenére is történhetnek hibák" – nyilatkozta Benceffy-Chang ..., az állomást építő konzorcium illetékese.

Egyelőre csak annyit tudni, hogy a holdállomásnak mind a külső, mind a belső légelzáró burkolata megrepedt galactidő szerint kedden a hajnali órákban. A ... mentőalakulatok félórás késéssel érkeztek a helyszínre, a hivatalos tájékoztatás szerint üvegszáloptika-tolvajok eltulajdonították két kulcsfontosságú kábelköteget. Igaz, meg nem erősített hírek és a holdállomáson terjedő pletykák szerint a kábeleket hányaveti módon szerelték be, így azok már az állomás átadásának napján tönkrementek. A ... burkolat környékén százhetven magyar család élt, eddig hat ember sikerült kimenteni a romok alól, a többiek sorsáról mit sem tudni, a hírek szerint akár ki is szippanthatta őket a vákuum sérült burkolaton keresztül. Félő, hogy a hibák miatt a tartóelemek egy része is megrogyott, ami ahhoz vezethet, hogy a teljes állomás életveszélyessé ... A bázison arról beszélnek, hogy ... ... kiürítik ... ..., de az állomásparancsnokság cáfolta, hogy a csaknem hetvenezer fős lakosság teljes evakuálására készülnének.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ... ... a blokkelzáró zsilipkapuk, így az állomásnak ezt a blokkját nem lehet elzárni az eredetileg tervezettek szerint. Polgári Magyar Arisztid állomásparancsnok első ígérete szerint a válság elhárítása után nyomban kivizsgálják, ez kinek a felelőssége. Ezt a távbeszédben közölt nyilatkozatot – miután a parancsnok éppen a Vénuszon tölti éves szabadságát – később visszavonták. Az állomásparancsnokság új közleménye szerint a helyzetet a létesítményt üzemeltető konzorcium saját hatáskörében kivizsgálja, elemzi, stabilizálja, és megfelelően ... kezelni. A közlemény kitzr arra, ... az állomás még nem készült el teljesen, ezért csak ideiglenes használatba vételi és fennmaradási engedélyt kapott, bizonyos építési munkálataia jelenleg is folynak. "A teljes ... még nem került üzembe helyezésre, a munkák várhatóan ... végére érnek véget" – olvasható a dokumentumban.

A holdbázison élő műszaki ... és ... ... csoportja már korábban arról beszélt, hogy valójában igen súlyos statikai, szigetelési és tervezései problémákkal, hányaveti módon épült meg a jelenlegi jelenérték-számítás szerint 17,8kvantrilliárd-millió forintos beruházással elkészült objektum. Emlegették, hogy a generálkivitelező NemzÖssz-Közgép, a ChinaWorldInvest és a Panrusinvest konzorcium súlyos számítási hibákat követett el, így például a statikusoknem vették kellő mértékben figyelembe a holdbéli és földi gravitáció ... fennálló különbségeket. Emiatt a külső burkolaton már korábban ... ... ... ... a földi gravitációhoz méretezett kapacitású tartóelemek, míg a belső burkolaton az ... egyes alkotóegységei nem tudták elviselni a mesterséges földigravitáció okozta terhelést. A külső burkolatot emellett a földi ... ... ... ki, így a túl száraz holdlégkör maradandó ... ... ... okozott a felszínén, és súlyos sérüléseket eredményeztek a becsapódó ... ... is.

A pánik óriási, miután egyelőre senki nem tudott megoldást mondani arra, hogyan ... megfékezni a burkolathibát. Az állomás oxigénszintje és hőmérséklete már most alacsonyabb az optimálisnál, és ... ... előrejelzései szerint a helyzet ... órán belül kritikussá válik. Bár hivatalosan cáfolták az evakuálás hírét, úgy tudni, emberek ezrei készülnek a menekülésre. Az állomáson holdkomp-kapacitása azonban nem képes csak az itt élők mintegy harminc százalékának elszállítására alkalmas, miután a holdkompkikötőt is még most építik. felmerült az az ötlet, hogy a Földről induljon mentőhajó, ám ... ... közbeszerzési eljárását aligha lehet ... ... ... lefolytatni.

Az állomásparancsnokság ... ... ... ígért részletes tájékoztatást a helyzetről. ... ..., az ellenzéki Horn-párt elnöke szerint ez már késő, hiszen ha a problémát nem hárítják el ... ... belül, akkor a holdbázis teljes lakossága elpusztulhat. A politikus ezért a holdparlament összehívását kérte, és napirend előtti felszólalásban, illetve interpellációban is ostorozni fogja az állomásparancsnokot, valamint azt a szerinte felelőtlen, tartalmatlan politikát, ami a kialakult helyzetet eredményezte. Mindezt a hornista ...János távbeszélőn jelentette be, miután halaszthatatlan közjogi ügyekre hivatkozva félórával ezelőtt családjával együtt elhagyta a holdbázist.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr121531078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.05.31. 16:49:16

Peeeersze, mi itt csak röhincsélünk 2010 májusában...
De abba belegondolt már valaki hogy utódaink, ott a helyszínen mit élnek át?

Röhögni a legkönnyebb...

we 2010.05.31. 17:27:40

Na persze! A holdról könnyű ugrálni!

dr.kakaósbögre 2010.05.31. 17:46:38

vannak dolgok amik nem változnak.

Rá Dios 2010.05.31. 18:23:26

Hogyan? A Holdnak nincs légköre? Azt hittem az időjárástól meg a poltikától van légszomjam, de ha egyszer nincs is légkör, akkor az rossz sem lehet, ugye...?

Boorisz (törölt) 2010.05.31. 18:23:54

A szomorú az, hogy a mai helyzetből kiindulva simán elképzelhető. De persze jót nevettem rajta.

Miracolo717 2010.05.31. 18:27:24

-- 60 éves szoftverrel dolgoznának ("donB-2099": gondolom ez itt a végén egy évszám)
-- még mindig (vagy már megint?) HUF a nemzeti valutánk? ("kvantrilliárd-millió forintos beruházás")

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.05.31. 18:31:05

Arról bezzeg nem szól a cikk hogy Haydoo P.Ayter űrcirkálójával két mozgássérült gyűrűt foglal el egyszerre a Szaturnuszon.

Sanyix 2010.05.31. 18:53:11

Találós kérdés a 2099-es (holdi) általános iskolai fizika érettségin:

68/a
Hány percbe tellik, míg egy, a galactnet hálózatán elküldött adatcsomag megérkezik a Földről a Holdra?

68/b
Hogyan magyarázható ezek alapján, hogy skypemessenger1.4-gyel folytatott 3D-s videtelefonálás során Föld-Hold kapcsolat esetén sokat kell várnunk a kérdésünkre feltett válaszra földi barátunktól?

Figyelem diákok! Kiszivárgott a minisztériumból a 2103-as tervezett történelem érettségi egyik esszékérdése!

"Hasonlítsa össze Szent Imre királyunk és Bajnai Gordon életét és munkásságát! A megoldáshoz 2 lap terjedelem áll rendelkezésre."

Biológia érettségi, 2089:

Ki állította fel az evolúció elméletét?
Milyen tudományos eredmények születtek az elmúlt fél évszázadban, melyek megcáfolhatatlanul bizonyították az elmélet helyességét?

(Kérdés pluszpontért: Mely vallások tagadták a történelem során az evolúció létezését? Mikor oszlottak fel hivatalosan?)

2102-es informatika érettségi:

"Itt van egy link, egy 2010-es magyar honlapra mutat:
holnapiujsag.blog.hu/2010/05/31/2159_megepul_az_elso_magyar_holdbazis

Ki volt az a kommentelő, aki ilyen pontosan megjósolta a jövőbeli érettségi-kérdéseket?
Milyen tudományterületeken, és mikor kapott Nobel-díjat?

Segítség: Polihisztor, az MTA kúrátora. (Modern Tucatemberek Alapítványa) 2015-ben az ő kezdeményezésére indult a "Kúszónövényekkel a Zöld Budapestért" mozgalom, mely rövid idő alatt olyan sikeres lett, hogy 2018-ra minden magyarországi, jelentősebb üvegfelülettel borított épületet befuttattak borostyánnal és más kúszónövényekkel.

Ezután 2020-ban az Amerikai Építésügyi Hatóság szabványban rögzítette, hogy minden, amerikai felhőkapcsolót be kell futtatni borostyánnal. (A szabvány a köznyelvben az "Égig érő fasz-abvány" nevet kapta.)

Általános egészségtan érettségi, 2097:

Mikor vette fel a TB az ismert pszichológiai betegségek sorába a homoszexualitás nevű betegséget? Sikerült-e napjainkra teljesen felszámolni?

Ha társunkon ennek a betegségnek a tüneteit észlelnénk, milyen gyógyszert kell HALADÉKTALANUL bevetetni vele? (A gyógyszer nevét írja le!) Ki volt a gyógyszer felfedezője?

wan2bee 2010.05.31. 18:53:26

valaki nem kepes hibazni. az ujsagiras csimborasszoja. mikor kap pulitzert a 'modern ujsagiras megalapitojakent'?

Netuddki. 2010.05.31. 19:19:26

Azért én reménykedem benne, hogy 2159-re ezt a sok ingyenélő, lopó szemetet azért már eltakarítjuk innen.

Phxmike 2010.05.31. 19:24:21

az alapkoncepcio jo lett volna de igy toredezetten a felenel meguntam es abbahagytam
tehat szar...

Rá Dios 2010.05.31. 19:31:48

@kovi1970:
Pesrsze, hogy sikerült. Egy korábbi porított állapotban kilőtt garnitúrából keletkeztek a Saturnusz gyűrúi.

kalman51 2010.05.31. 19:57:48

Vettem a lapot:
"Vasárnap este beomlott az M6-os autópálya két hónapja átadott Dunaújváros és Szekszárd közötti szakaszán a leállósáv..."

suo tempore 2010.05.31. 20:10:33

egy föld holdon lesznek holdonfutók

egy hang a hátsó sorból 2010.05.31. 21:12:22

a kivitelezonek rendkivul kellemetlenul johet, hogy mindez nehany honappal az otos metro elso szakaszanak atadasa elott tortent, hiszen az eset igy aggaszto kerdeseket vethet fel annak minoseget illetoen is

Rich.mond 2010.05.31. 21:37:51

Addigra kijutunk végre egy foci VB-re?

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.06.01. 06:56:37

Mostan nemazér, de hát hogyan van az, hogy 2159-ben 2099-es korrektorprogramot futtatunk? 60 év alatt tuggyátok mennyit változott a nyelv?

röntgenszeműlány 2010.06.01. 08:46:18

"79G-s extraterritorális"

Bocs, de a 79G az extraterresztriális, mindenki tudja!

Lord_M_ 2010.06.01. 09:32:41

"Földi számításaink szerint tudósítónknak percei lehetnek hátra. Újságunk saját halottjának tekinti! (mármint fogja percek múlva)...

Közben a BKV holdi partnercége H-BKV (Hold BázisKözlekedésiVállalat) beperelte az építtető konzorciumot, mert a holdbázison üzemeltetett közlekedési eszközök várhatóan még hosszú hónapokig nem termelnek bevételt, illetve az HMetro I. vonalépítése újabb késedelmet szenved tekintve hogy a munkások is életveszélyben vannak. XIII. Demszky Fejlesztési intézet gyorsjelentése szerint az egész beruházás vesztesége elérheti az ötösmetró építésiköltségének a felét, amiből akár lecserélhetnék a BKV és a HBKV 80 évesnél idősebb exIkarus járműparkot (Emlékezetes, hogy 2060ban kezdődő akkor 100 éves járművek korszerűsétése mekkora vihart kavart, és a négyesmetró befejező szakaszának építése helyett erre költötte a pénzt a fővárosi közgyűlés...)

most már biztosan halott a tudósítónk, lebegjen békében...(*szerk)"

pescade 2010.06.01. 13:23:03

mikor épül meg a Budapest (Deák tér) - Hold metróvonal?

bögöbö 2010.06.03. 14:38:28

@Phxmike: Bocs, de szerintem pont ezért volt jó. Mint egy bohózatban a ki nem mondott poén néha nagyobbat üt, mint kimondva...

Sanyix: az eredeti jobb volt. A homofóbiád hogy jön ide?
süti beállítások módosítása