HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2011.03.04. 13:08 holnapi újság

2018: A dohánygyárakból is kitiltották a cigarettát

Címkék: dohányzás törvény 2018

Gyorshír

A törvényalkotási hajrában elkövetett kapkodásból fakadó bakinak tulajdonítják kormánypárti politikusok, hogy a Nemzeti Életegészség Programjáról (NÉP) szóló törvénycsomag hétfői hajnali elfogadásakor, egy zárószavazás előtti módosító javaslatban elfogadták azt: július 1-jétől a dohánygyárakban, dohány-nagykereskedelmi raktárakban és trafikokban ne lehessen sem dohányozni, de még csak dohányterméket tárolni sem. A döntés lényegében a dohánygyártás és -forgalmazás teljes ellehetetlenítését eredményezné, és nagyjából 800-850 milliárdos jövedékiadó-kiesést okozna a költségvetésnek. A módosító javaslat indoklása ugyanakkor kitér arra, hogy számos kedvező hatása is lenne: nem kellene egyéb eszközökkel tiltani a dohányzást, ami a törvényalkotást jelentősen leegyszerűsítené.

Az elmúlt években, a 2010-es évek kezdete óta ugyanis szinte havi rendszerességgel születtek törvények, amik folyamatosan szigorították a dohányzókra vonatkozó előírásokat. Előbb betiltották a cigarettafüstöt a szórakozóhelyeken, majd finomítva a szabályokat, dohányzó és nemdohányzó részlegek létrehozására kötelezték az üzemeltetőket. Később a dohányzó helyiségekben való dohányzást is betiltották. A busz- és a villamosmegállókban való dohányzás mellett füstmoratóriumot rendeltek el a vasútállomásokon is, emiatt egy időben a nosztalgiavonatok gőzmozdonyai sem közlekedhettek. Később az állomások, pályaudvarok és megállók ötven-, majd száz-, végül kétszáz méteres körzetében is megtiltották a dohányzást.

Kemény, és nehezen betartható intézkedést jelentett, amikor az autókban, a kerékpárokon és motorokon cigarettázás után megtiltották, hogy a lakásában bárki rágyújtson. A korábbi gyurcsányi árkommandóból átképzett orbáni-szijjártói nettóbérkommandóból 3,6 milliárdért a Közgép-csoport szakértőinak tanácsadásával átképzett füstkommandó nem tudott túl hatékonyan működni, míg hatósági jogkört nem kapott. Mire ezt megkapta, addigra azonban kormányrendelet született a dohányszobák létrehozásáról, így a füstkommandó, amely működése összességében 11,6 milliárdot emésztett fel, érdemi bevételek nélkül megszűnt. A dohányszobák működése ugyanakkor nem tartott sokáig, hiszen tavalyelőtt kötelezték őket, valamint a szivarklubokat arra, hogy területük legalább 75 százalékát – ha a munkát a Közgép végezte, 50 százalékát – nemdohányzóvá alakítsák át. A szigorítássorozat mindeddig utolsó eleme pedig az volt, amikor a tábortüzek és hulladékégetők mellett, illetve a kémények tízméteres környezetében kijelölt füstzónákban is megtiltották a dohányzást.

57 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr602709582

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A soha meg nem újulás éve 2011.03.18. 08:29:17

Kettőszázharmincegy napja, tizenhárom órája és negyvennégy perce nem dohányzom. Szándékosan nem úgy írtam, hogy „leszoktam a dohányzásról”. A dohányzásról ugyanis nem lehet leszokni: aki egyszer rászokott, örökké dohányos marad. Ma is, ebben a p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ianas 2011.03.04. 14:03:46

Utálom a cigifüstöt, nem is dohányzom.

De ekkora baromságot akkor is rég hallottam.

Ez a kormány dilettáns idióták halmaza. Mondjuk a Fidesz mindig is az volt.

Ianas 2011.03.04. 14:04:42

De ma túltettem rajtuk :D

Macska rúgja meg 2011.03.04. 14:09:38

Meglátjuk, hogy milyen törvényt hoznak majd 2018-ban, hátha mégsem rontják el a nevezett részt... De a mostanival egyetértek, aki dohányozni akar, az dohányozzon, ne kocsmába menjen.

Cinizmusprofesszor 2011.03.04. 14:10:39

Nem tudom mit kell ennyit sipákolni. Eljön a világvége vagy mi? Nyugat-Európában ez már évek óta így van és nem dőlt össze semmi. Ha valaki gyárkéményt akar játszani egy kocsmában, szépen kimegy a kocsma elé vagy a kerthelyiségbe és télen is fűtött körülmények között nyomják...

Cinizmusprofesszor 2011.03.04. 14:12:08

@Ianas:

Ez a kormány valóban tele van idiótákkal, de ebben a törvénytervezetben pl semmi kivetnivalót nem találok.

Joc 2011.03.04. 14:17:53

Szerintem alapvető emberi jogokat korlátoz ez a rendelet. Ez akkor lenne korrekt, ha lenne dohányzó, és nemdohányzó helysége a kocsmáknak és kész. Nem értem, miért kell ennyire erőszakosnak lenni más kárára. Az meg kamu duma, hogy mennyit költ az egészségügy a dohányosokra, hiszen jövedéki adóban azt bőven megfizetik az érintettek maguk. TOLERANCIA csak ennyi kellene. Én amúgy nem dohányzom, de szégyellem, hogy ilyen országban élek, ahol az emberek nem tolerálják a másik dolgait. Mindig mindenki meg akarja mondani a frankót...

Bruno 2011.03.04. 14:18:53

Magam nem dohányzom, de szerintem ez a fajta tiltás nettó baromság. Volt szerencsém abban a két hétben Kanadában lennem amikoris a szórakozóhelyeken totálisan betiltották a dohányzást. Ennek az volt az eredménye, hogy az addig elvonultan (füstelszívó alatt vagy külön szobákban dohányzók) válogatás nélkül mindenütt rágyújtottak. A szabály rövid úton klmult.

Ennyi.

Nervus 2011.03.04. 14:20:46

Nem szóltam még hozzá ehhez a témához sehol, szóval itt az idő.
Ez az egész akaratlanul eszembe juttatja a south park cigiről szóló részét...

Egyébként "aki dohányozni akar, az dohányozzon, ne kocsmába menjen" - > ez egy baromság. Szeretek rágyújtani egy sör mellett, nem feltétlenül cigire, hanem pl szivarra. Nem sok kedvem lenne fél órát kint állni a kedvenc kocsmám előtt egy jeges téli estén, amíg elszívom a szivaromat...
Dohányzó és nemdohányzó rész kiépítése tök jó megoldás és szerintem van olyan szagelszívó, ami tök jól semlegesíti azt, ha pár ember rágyújt. Nyilván egy tök füstös helyet nem, de néhány dohányzó füstjét biztosan lehet.

Az a hely, ami teljesen füstös, valószínűleg nem véletlenül az, kétlem, hogy sokan bejárnának panaszkodni, hogy jaj itt füst van.

Vannak olyan helyek, ahol támogatom az ilyen betiltást (pl. éttermek, bár a legtöbben szerintem alapból tilos, nagy zsúfoltságú szórakozóhelyeken a táncparkett - kurva idegesítő, amikor azt kell figyelned, hogy valamelyik ugráló mikor nyomja a töködbe a cigijét).

De egy kocsmában, ahol szerintem nagy többségben dohányzók járnak baromság.

Megjegyzem sokszor engem is zavar a füst, pedig elég keményen dohányzom, de akkor megoldom hangos sírás nélkül.

Cinizmusprofesszor 2011.03.04. 14:30:04

@Joc: @Bruno: @Nervus:

Semmiféle emberi jogokat nem sért. Nyugat-Európában csodálatosan működik, nem esett vissza a kocsmák forgalma, sőt! Nem kell itt sipákolni meg folyton elégedetlenkedni, mert ez egy pocsék magyar szokás. Most még menni fog a hőbörgés, aztán megszokják, ennyi!

Dr Kangörény 2011.03.04. 14:48:41

@Cinizmusprofesszor: ja, a pallosjogot is elég sokáig szó nélkül tűrte a nép.

neked pl. mi bajod lenne egy olyan szabályozással, miszerint a szórakozóhelyek 25%-a dohányzó, a 75% pedig nemdohányzó?

morbiczer 2011.03.04. 14:55:00

@Joc: Akkor peldaul a marihuana vagy a kokain tilalma is alapveto emberi jogokat sert?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.03.04. 14:59:52

A tiltással semmi bajom, de beállítani úgy a dolgot, hogy ettől hú de sokkal gazdaságosabb lesz a TB nettó baromság.

Igaz ne lehessen rágyújtani mert a nem dohányzókat zavarja, stb... De remélem ez a szabály itt meg is áll. Mert ha meg akarják tiltani nekem az, hogy a lakásomban, kertemben, autómban, azaz a magánterületemen rágyújtsak -e vagy sem akkor már morci leszek.

A dohányzás káros és egészségtelen. De a kávé, a Cola, a zsírós ételek, a pizza, a hamburger, a cukor, a tea, a sok vegyi úton ehetővé tett felvágott, sajt jelegű készítmény, a só, a fűszerek, az erős csípős dolgok, a bors például rettenetesen, a tej jelegű ital, a csokoládék, a színtiszta vegyi hulladék energia italok, stb... mind mind rák keltőek, egészségtelenek, stb... Ha visszatérnénk a tiszta bio étrendhez és a ahhoz, hogy egész nap csak rohangálunk meg sportolunk persze, csak ésszel mert a túlzás ott is káros, na akkor talán javulna az egészségi állapota a lakosságnak. Persze ehhez ki kéne iktatnunk a legnagyobb rizikó faktort az agyvérzés, infarktus, magsavérnyomás, szorongásos betegségek tekintettében az pedig a stresz. Ja hogy az állam csinálja a legnagyobb feszkót és stresszt, hupsz akkor a végkövetkeztetés eszerint az egészség javításhoz az, hogy miután szinte minden betiltottunk a modern világunkból akkor utoljára betiltjuk az államokat. És eljöve a Kánaán és az ember élve vala, mint az állat kint a mezőn pörén békében vagy 120 évet egészségben...

A TB kassza sem a nép egészségi állapota nem fog javulni semmit sem ettől, de még attól is max alig érzékelhetően ha szinte mindenki lerakná a cigit, szivart, pipát, vízipipát, füves cigit, ecigit, és minden füstölni valót.

Bár aki itt most azt hiszi, hogy ez a törvény az egészség megóvása érdekében készült, nagyot téved. Az egész értelme, hogy majd miután füstmenetsítettünk utána jól megvágjuk a TB kaszát mondván most már egészségesebb a magyar nem kell annyi egészségügyre.

Dour 2011.03.04. 15:04:20

@Cinizmusprofesszor:
Tudtommal a dohányosok miatt még nem volt szmog riadó.
Az aluljárókban pedig nincs cigi füst, de van kipufdurr gáz. Az nem gáz? A buszmegállókban lehet szívni a benzingőzt, a benzinkutakra pedig nincs kiírva, hogy „halált okozhat”.
Ha annyira egészségtelen a dohányzás, akkor zárják be a dohánygyárakat.
Vajon miért is nem teszik?

kergelepke [UK] 2011.03.04. 15:04:40

En peldaul szeretek alsogatyaban maszkalni, amikor sort iszom. Szerintem serti a szabadsagjogaimat, amikor ezert a kocsmaban ram szol a csapos. Mert jogom van hozza. Ja, lovoldozni is szeretek ha iszom. Na, ezert is ram szoltak mar. Hat ez turhetetlen.

we 2011.03.04. 15:14:24

A sok Idiota vegre uldozhet valakiket es kielheti rajtuk a bosszuvagyat, plusz hangoztathatja a sajat erkolcsi felsobbrenduseget.

Nem ertem mi a baj azzal, hogy ha csinalnak fustos meg fustmentes helyeket.

Nem, nem bagozok. Szeretnem latni amikor azt koveteli a nep, hogy a szeszt is tiltsak be mert en meg utalom a sok reszeg kocsogot akik miatt nem tudok nyugodtan szorakozni.

Eljen a boszorkanyuldozes!

we 2011.03.04. 15:18:44

A kocsmaban / szorakozohelyen inni se lehessen, ez a megoldas :)

KaCsa (nem tollas a hatam) 2011.03.04. 15:19:16

@Cinizmusprofesszor: Tenyleg nem sert emberi jogot. De remelem a "jol mukodik" sajat tapasztalat es nem statisztika illetve hallomas, mert az keves.
@Kangörény_: Nekem 25% problemam lenne vele (min). De ez is erdekes. Ahova jarok kb 50-50 a leosztas jelenleg. Dohanyzo resz kihasznaltsaga napkozben atlag 50%, nemdohanyzo resz kihasznaltsaga kb 25%. Es latom h vegyes tarsasag ul be a nemdohanyzoba ilyen aranyok mellett. Ejszaka ennel durvabb.

@Nervus: "Vannak olyan helyek, ahol támogatom az ilyen betiltást (pl. éttermek, bár a legtöbben szerintem alapból tilos, nagy zsúfoltságú szórakozóhelyeken a táncparkett - kurva idegesítő, amikor azt kell figyelned, hogy valamelyik ugráló mikor nyomja a töködbe a cigijét).
Teljesen egyetertek. Etteremben mar most is tilos (nagyon helyes). Kavehazak egy (jo) resze szinten. Tanctereken meg az uzemeltetoket nem ertem miert nem tiltjak (az uveg bevitelet mar sok helyen igen)???
Tovabb megyek, a BP aluljarokban torten betiltast 100%-ig tamogatom, ott nagyon megall a fust. Elotte cigi elnyom, athalad (35-50 mp), masik oldalon felmegy es ragyujt. Nem kunszt. Orommel varom h bevezessek kicsiny szulovarosomban. Vegre lesz szemetes az aluljarok bejaratanal:)
"De egy kocsmában, ahol szerintem nagy többségben dohányzók járnak baromság."
Kocsma, szorakozohely (mint utobbi neveben benne van) a "luxuscikkek" elvezetere vannak. Ebbol ennyire drasztikus modon kivenni egyet, az tenyleg baromsag.
Lehet ezt ertelmesen, ez a torvenytervezet nem olyan.
Lenne meg mit irnom, de igy is hosszu lett.
U.I.: Aki nem jott volna meg ra, dohanyzom :)

=nessuno= 2011.03.04. 15:20:03

Dohányos voltam, leszoktam. Üdvözlöm a totális tiltást. Lehet sörözni cigi nélkül.:) (korábban én sem tudtam elképzelni)

egyittlakó (törölt) 2011.03.04. 15:20:35

@Na,Persze: "Tudtommal a dohányosok miatt még nem volt szmog riadó."

A dohányos nem autó, ha nem vetted volna észre.

"benzinkutakra pedig nincs kiírva, hogy „halált okozhat”

A benzinkút nem cigaretta. Még jó, hogy a hülyeség nem okoz halált, mert nem lennél hosszú életű...

"Ha annyira egészségtelen a dohányzás, akkor zárják be a dohánygyárakat."

Gondolkodj egy kicsit: ha bezárnák a dohánygyárakat, az munkanélkülieket produkálna. Sokkal praktikusabb büntetni a dohányosokat, mert az állam csak akkor jár jól (meg az egészséges emberek).
Tudod mit, tolj ki az állammal! Szokj le a cigiről! És akkor még mérgelődni sem kell...

bgp 2011.03.04. 15:21:28

Szerintem jó a tiltás, de engedni kellene, hogy szórakozóhelyek engedélyt kérhessenek dohányzóvá minősítésre. Ezért a minősítésért persze TB hozzájárulást kell fizetni.

Csillagszemű Juhász 2011.03.04. 15:22:43

@we: és olyat még nem hallotam a hírekben, hogy "cigarettázás közben élettársával szóváltásba keveredett", de italozás közben előfordul. Az alkohol közvetve is halálos. Azzal együtt szerintem ezt is meg lehet szokni. Régen, amikor kitalálták, hogy nem lehet a munkahelyen rágyújtani, sokan hőbörögtek, hogy "majd biztos kimegyek az utcára mindig cigizni". Aztán kimentek, és ma már ez alap. Halkan jegyzem meg Ausztriában nem tilos az irodában dohányozni.

a-kis-herceg 2011.03.04. 15:25:59

@Cinizmusprofesszor: és az hogy autóban nem lehet cigizni? (nem vezetés közben...) azt a kormányt komolyan lehet venni?

mellesleg nem értem ha tényleg működne dohányzó-nemdohányzó résszel egy étterem pl. akkor az miért nem szabad választás?

így is eltudom fogadni a teljes tiltást is. nem is lesz gond vele. csak a dohányos társaságokat ez nagyon megalázza...

nem lehetne egy társadalmi párbeszéd és a vége lehet hogy ugyanez lenne...

de végülis az a birka nép, akik EZEKRE ikszeltek (értem alatta a többi bűnöző pártot is) azok tényleg nem tudják mi a helyes cselekedet.

nincs demokrácia. nem is kellene annak hívni. csak forradalom után létezhet demokrácia (lásd Platón)

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.03.04. 15:26:49

Szerintem jó ez a tiltás ahogy van annak ellenére , hogy dohányzom csak ne várjunk tőle egészségügyi megtakarítást, se számottevően kevesebb beteget.

De szerintem vessünk ki minden személyautóra havi szinten mondjuk 10k forint egészségügyi hozzájárulást a szmog miatt, mert engem pl az elképesztő módon zavar és hihetetlen módon káros is. A teherautókra ne mert azt mindenki fizetné, a személyautókra kivetettet meg csak az aki rendelkezik ilyen luxus cikkel mint az autó.

we 2011.03.04. 15:39:19

@Csillagszemű Juhász: Az az ironia resze volt, semmi bajom a sorrel:) csak arra szeretnek ravilagitani, hogy nem latom a logikat abban, hogy valaki a bagosokat basztatja nonstop, de az alkohol ellen nem all ki.

@=nessuno=: ez a kurvabol lesz a legjobb feleseg esete. Ha te mar leszoktal akkor beleszarsz a tobbiek szajaba.

Radio Silicon 2011.03.04. 15:39:28

Ezentúl a kocsma közepén fogok hugyozni, ha meg kitiltanak, akkor majd nyafogok, mint a dohányosok.

felfog6atlan 2011.03.04. 15:40:09

A dohányzás mellett kardoskodóknak javaslok egy dolgot:
Szokjanak le egyik napról a másikra, 3 évig ne vásároljanak egyetlen doboz dohányterméket se, vigyék csődbe a dohánygyárakat, az adóbevétel államadóssághoz mérhető óriási kiesésével buktassák meg a kormányt, és aztán az új kormány majd az előzővel homlokegyenest ellenkező törvényt hoz. Na és akkor majd állami támogatással újraindulnak a dohánygyárak, lehet megint dolgozni és boldogan füstölni.
Jó terv?

we 2011.03.04. 15:44:38

@felfog6atlan: Szimplan hulye vagy es meg hangoztatod is

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.03.04. 15:46:15

@felfog6atlan:

Engem nem a tiltás maga zavar, hanem az, hogy be akarják etetni az ország lakosságát olyan falbontó dumával, hogy majd ettől hű de egészségesebb lesz a magyar, meg milyen sokat lehet spórolni a TB-n. Az egész jó jogalap lesz arra, hogy a kevesebb dohányzás okozta betegség miatt (ami persze csak statisztikailag lesz kevesebb) jól le lehessen nyúlni a TB kaszát.

Nem zavar tiltsák, de az összes TB-s meg egyéb dumát tartsák meg maguknak. Minek magyarázni az nem elég indok, hogy a nemdohányzókat zavarja a füst. Amúgy meg dohányzom, de nem érdeke a tiltás max kibírom és nem gyújtok rá, vagy maximum kimegyek legalább addig is józanodom.

felfog6atlan 2011.03.04. 15:49:10

@Radio Silicon:

Én egy időben igyekeztem bagófüstöt érezve hangosan fingani, de nem lett tőle kevesebb dohányos.

A kocsma közepére hugyozással az a baj, hogy a dohányzás habár nem természetes, vegetatív folyamat, mégis emberi jog, míg a hugyozás természetes, vegetatív, mégsincs hozzá jogod, ugyanis közszemérmet sértesz, magánterületen rongálsz, és még vagy féltucat szabályt sértesz vele.

De ha úgy alakul lehet hogy én is odahugyozok :))

Joc 2011.03.04. 15:49:13

@Cinizmusprofesszor: Dehogynem! Nem engeded, hogy éljen a jogaival, amit szerzett. Ha nem tiltott szerrel él, és nem rád fújja a füstöt, akkor szerintem ahhoz neked semmi közöd, és nem kellene itt okostojást játszanod. Ha rád fújja valaki a füstöt, akkor jogosan reklamálhatsz, de addig hagy őket élni. Vagy a saját lúzerségedet próbálod ezzel kompenzálni? És szerintem itt éppen te hőbörögsz, mert én azt ajánlottam, hogy ha már nem tiltott a szer, akkor ha kulturáltan csinálja, akkor hagyjuk már békén. Te pedig itt fröcsögsz, hogy be kell tiltani, meg elvenni minden jogot. Ha persze tőled vonnák meg a legkisebb szerzett jogot, azonnal tragédia lenne. Szánalmas vagy.
@morbiczer: Bocs, de nem tiltott szerekről van szó, ne beszélj mellé.

bigthereal 2011.03.04. 15:49:26

hogy hőbörög a sok igénytelen, büdösszájú, akaratgyenge gyárkémény:)

a dohányzásra nincs magyarázat, nincs mentség, ki kell tiltani mindenhonnan!

bigthereal 2011.03.04. 15:52:06

@Joc: fogalmad sincs a szerzett jogokról, meg a jogról úgy általában, kishaver:)

a dohányás nem szerzett jog, az egy idióta, önsorsrontó, másokat is mérgező rossz szokás.

nyugodtan cigizzenek a barmok a szabad ég alatt, ahpl elszáll a füst, de ne egy zárt kocsmában, ahol 10 perc alatt büdös lesz a ruhád, meg beszívod a füstjüket.

a dohányzás nagyon gáz...

Nervus 2011.03.04. 15:57:46

Jaj istenem, annyi menthetetlen hülye ember van.

@kergelepke: ne hasonlítsuk már össze a dohányzást a lövöldözéssel baszki.

@bigthereal: Szerintem az alkoholivás nagyon gáz. Nem szerzett jog, az egy idióta, önsorsontó, másokat is mérgező rossz szokás.
Nyugodtan igyanak a barmok a föld alatt, ahol nem árthatnak másoknak vele.
Az ivás nagyon gáz...

Miért kell erőszakosan győzködni a másokat, hogy szokjon le? AZ ÉN TESTEM, HA TÜDŐRÁKBAN FETRENGVE AKAROK MEGDÖGLENI, AZ AZ ÉN DÖNTÉSEM!
Ha nem akarod szagolni, egyszerű, kerüld el az olyan helyeket, ahol szagolhatod.

A dohányzás kurvára emberi jog, mint az evés.
Ha azt mondom, hogy rosszul leszek attól, ha valaki valami számomra undorító ételt eszik az étteremben (mittomén, békacombot vagy bármit), akkor mehetek hangosan panaszkodni, hogy tilcsákbe?

Nervus 2011.03.04. 15:59:03

Egyébként meg engem baszottul zavar a kipufogófüst, amikor reggel kinyitom az ablakomat és mélyet akarok szívni a friss levegőből. TILCSÁKBE.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.03.04. 15:59:07

@bigthereal:

Akár a szeszes ital fogyasztás is ebben a kontextusban.

szerjóska 2011.03.04. 16:07:36

@morbiczer: Jó meglátás, a válasz: igen.

@bigthereal: Azért te is elég gáz vagy, öcsisajt, a hülyeségeddel real-time basztad föl az agyamat, ezzel fokoztad az engem érintő, élettanilag hátrányos distresszt, ezáltal egészségkárosodást okoztál nekem, EZÉRT BE FOGLAK TILTATNI.

bigthereal 2011.03.04. 16:08:50

@Nikosi: max akkor, ha a részeg csövesek lehánynak...

de azt magukba öntik, nem okádják rá a piát mindenkire, aki velük egy légtérben van, így egy fokkal elviselhetőbb, persze az is nagyon káros, de alapvetően csak a fogyasztóra, nem pedig mindenkire, aki ott van.

ebben a kontextusban érthető?

bigthereal 2011.03.04. 16:11:55

@szerjóska: ha nem olvasol, nem rongálod magad.

ha bemegyek egy kocsmába, függetlenül attól büdös leszek, és beszívom a mérgező füstöt, hogy akarom-e vagy sem...

nem akarom, és mások sem akarják, ezért aki füstölni akar, húzzon ki a levegőre, ott bassza szét a tüdejét

Vogel Zs 2011.03.04. 16:12:27

@Cinizmusprofesszor: Cinizmusprofesszor for President ! :)
Igazad van ! Sztm... En 6 eve "nyugat-europaban" lakom. Itt 2 eve tiltottak be a dohanyzast a szorakozohelyeken, es MINDEN nyilvanos helyen. Meg az utcan is csak akkor cigizhetsz, ha nem vagy 10 meteres korzeteben pl buszmegallonak. Na erre varjatok gombot. Es mukodik !!! Senki nem cigizik. Es tudjatok miert ? Mert ha nagykepuskodsz, es ragyujtasz a kocsmaban, a tulaj kirug a brantba. Azert, mert ha eszreveszi barmilyen hivatalos szemely, akkor a kocsmat buntetik meg. :)
Itt is hozongott mindenki, addig amig el nem jott a nagy nap, aztan csodak-csodajara MINDENKI elhallgatott. Es ez jol is van igy. Mondom ezt ugy, hogy 8 evig cigiztem.

Nervus 2011.03.04. 16:13:29

@bightreal
Múltkor bementem a kocsmába és majdnem eltalált egy részeg által eldobott üveg. Az üveg tartalma majdnem ráfröccsent a kabátomra.

Mától tiltsák be a részegeket, az üvegeket és a folyadékokat.

Vogel Zs 2011.03.04. 16:17:49

@Nikosi: Amen ! Lehet ezt esszel is csinalni. :)

a17d12is 2011.03.04. 16:18:07

Milyen edes es szep dolog latni, hogy ismet egy tema, ami miatt habzo szajjal lehet vittkozni es erveket felhozni, minden ellen es midnen mellett.

Nyugat Europaban (Irorszag, Nagy Britannia, Franciaorszag, Skandinav allamok) mar 2007 (?) ota nem lehet dohanyozni kocsmaban, etteremben. Es minden mukodik ugyanugy tovabb. Nincs vilagvege. Aki dohanyos az kevesebbet sziv - ennek sokan orulnek is a dohanyosok kozott is es nem a szabadsagjogaikat feltettek.

2008 Januarjaban ultem be egy szorakozo helyre Nyiregyhazan egy Pentek este, ahol volt fustelszivo is. Korulbelul olyan latasi viszonyok uralkodtak a helyisegben a dohanyfust miatt, amiert repulogepeket nem engednek felszallni. Es nem volt mas hely a varosban, ahol ne lett volna hasonlo a helyzet.

A dohanyzas nem egeszseges. Az alkohol sem az. Sot az emberek nagyreszenek eletvitele sem az. De hogy ne lassa be egy dohanyos, hogy az neki jobb, ha kevesebbet dohanyzik - akarmennyire is kenyszeritesbol teszi ezt - az szamomra ismerve a magyar tarsadalmat felfoghato.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.03.04. 16:18:47

@bigthereal:

A szövegedben a ki kell tiltani mindenhonnan azt, jelenti, hogy a dohányzást ámblok be kell tiltani. Még magán területen is. Érted már milyen kontextusról volta beírásodban szó. Amúgy meg az alpári megnyilvánulásaid téged minősítenek, nem mást.

De kár rád pazarolni egy bitet is, mert nem fogod érteni a dolgot.

Amúgy a törvénnyel ami most készül egyet értek, de az ilyen hőbörgő nagyszájúkkal mint te nem. Te és a hozzád hasonló küldtek embereket Gulágra meg a gázkamrákba.

Yogi 2011.03.04. 16:24:14

Nagyon egyszerű a megoldás: aki nem dohányzik, ne menjen be olyan kocsmába ahol lehet, hanem költse ott a pénzét, ahol meg nem lehet dohányozni és fordítva. Senki nem érti, hogy egy dohányos kocsmába NEM KELL bemenni. (Aztán majd a piac eldönti, hogy melyik kocsma fent tartása kifizetődő) Dohányzom és én sem járok olyan kocsmába, ahol nem lehet rágyújtani (van ilyen több is), de még sem csapkodom az asztalt, hogy nekem jogom van hozzá, így azok se tegyék, akik nem dohányoznak!!! Azzal egyetértek, hogy olyan helyen nem lehet rágyújtani, ahol mind a nem dohányos, mind a dohányosnak egy légtérben KELL lennie (aluljáró, megálló, közintézmény, stb.) de bassza már meg, kocsmába (ami magánterület) nem kell bemenni!!

a17d12is 2011.03.04. 16:27:49

@Yogi:
Kedves Yogi, vannak ismeroseid, akik nem dohanyoznak?

Ok bemennek veled a dohanyzo kocsmaba?

Es te veluk a nem dohanyzo kocsmaba?

Pico 2011.03.04. 16:27:50

Mint egykor erős dohányos, ma már hosszú idő óta erős nem dohányos, nagyon támogatom ezt az újabb fordulatot. Nem is tudom, hogy a mai gazdasági viszonbyok között lehetne-e ennél jobb gumicsontot kitalálni...

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.03.04. 16:34:33

@Pico: Ott a pont jó meglátás. Öljék a dohányosok és a nem dohányosok egymást, addig sem mással foglalkoznak. ;)

Yogi 2011.03.04. 16:38:46

@a17d12is: Igen vannak, és bejönnek velem és igen (ritkán, alkalmanként) én is elmegyek velük nem dohányos helyekre, amúgy eszemben sincs bemenni. Semmi gond nincsen és nem dörgölik folyamatosan az orrom alá, hogy dohányzom.

a17d12is 2011.03.04. 16:43:29

@Yogi:
Tehat a te nem dohanyzo ismeroseid hoznak erted 'aldozatot' - amit te 'ritkan, alkalmankent' viszonzol. A valaszod alapjan ok hoznak tobbszor erted aldozatot, mint te ertuk, hiszen neked 'eszedben sincs bemenni'.

Yogi 2011.03.04. 16:53:33

@a17d12is: Óhh.. "áldozatot"? Ez egy kicsit meredek megfogalmazás részedről nem? pl.: úgy hogy sem engem, sem az ismerőseimet nem ismered. Amennyiben ők ezt "áldozatnak" fognák fel, úgy nem lennének a barátaim nem? + az "amúgy eszemben sincs bemenni" azt jelent, hogy önállóan, egyedül nem megyek be nem dohányos kocsmákba és kezdek hisztizni, hogy már pedig nekem jogom van (még) ott dohányozni. Ha a tulaj megtiltotta, akkor rendben van, tudomásul veszem megfordulok, kimegyek és máshol költöm el a pénzemet. Ilyen egyszerű a probléma. Ahogy egy korábbi kommentben is olvastam a dohányosok ilyen szempontból sokkal toleránsabbak.

a17d12is 2011.03.04. 17:03:46

@Yogi:
Tenyleg nem ismerlek.

Te miert jarsz veluk kevesebbszer nem dohanyzo helyre?

Te 'aldozatnak' fogod fel ha neked kell bemenni egy nem dohanyzo helyre veluk?

sprenczl 2011.03.04. 17:10:10

Pipázni és szivarozni jó.

Yogi 2011.03.04. 17:18:40

@a17d12is: Nem, nem fogom fel áldozatnak, ahogyan ők sem veszik azt áldozatnak, hogy dohányos a kocsma. Zárójelbe teszem hozzá, hogy azoknak az embereknek - aki abba a sörözőbe járnak ahova én - 90%-a a sör mellé egy cigit is szeretnek elszívni. A barátaim között van nem dohányos és dohányos is, viszont azt áldozatnak fogom venni, ha MINDEN (értsd: választási lehetőség nélkül) kocsma nem dohányzó lesz. És azt hiszem ezzel, minden dohányos így van. Megint azzal van probléma, hogy nem lesz választási lehetőség, hanem erőből kényszerítik az embereket. A véleményem pedig teljesen független attól, hogy milyen "típusú" emberek az ismerőseim. A gondom az, hogy engem, mint egy utált ember fajtát megint szopatóra tesznek. És még egyszer leírom, hogy én dohányosként tisztelem azon ember társaim jogait, kik nem dohányoznak és nem járok olyan helyre, vagy nem gyújtok rá ott ,ahol egy légtérbe kell lennem velük. Cserében csak azt kérem, hogy ha egy kocsma dohányzó hely (fel is van tüntetve), akkor ha nem tetszik a nem dohányosnak,akkor ne jöjjön be és ne ossza az észt. Ez körülbelül olyan lenne, mint ha egy húsevő hisztizne, hogy a vegetáriánus kiállításon miért nincs marhasült.

Dzsonni 2011.03.04. 17:22:56

Legyen illegális a dohány!És akkor gyorsan el van intézve.Ezt miért nem csinálják meg,ha ennyire véres harcot folytatnak a dohányosok ellen? :) (megjegyzés:nem támogatom a törvényjavaslatot)

a17d12is 2011.03.04. 17:27:02

@Yogi:

A valaszaidbol eddig ugy tunt ki, hogy te kevesebbszer jarsz veluk nem dohanyzo helyre/kocsmaba, mint ok veled. Fentebb feltettem egy kerdest erre vonatkozolag, miert van az, hogy te kevesebbszer megy veluk nem dohanyzo helyre - ok nem igenylik a nem dohanyzo helyeket?

kiskolozs 2011.03.04. 18:15:39

Kedves dohányosok és nem dohányosok! Úgy fél órája kezdtem el olvasni a fórumon az érveket pro és kontra! Mindezek után szívesen darabokra aprítanám az íróasztalomat. Még soha életemben nem kommenteltem, de most kikívánkozik belőlem. Szóval kiemelnék egyet az szempontok közül:

Egészség

A dohányzás valóban káros az egészségre, de sok minden más is (nagyvárosi levegő, alkohol, zsíros kaja, meg egy két kommentelő is).Szerintem a mértéken és úgy általában az életmód egyéb jellemzőin nagyon sok múlik. Nem teljesen világosak számomra a statisztikai módszerek sem. Szerintem, gyakorlatilag lehetetlen olyan embereket az összehasonlítás kedvéért egymás mellé állítani, akik életmódja kizárólag a dohányzás gyakorlásában ill. nem gyakorlásában tér el. Hazánkban vannak olyan kulturális miliők ahol halmozódnak az egészségügyi kockázatok (alkohol, helytelen táplálkozás, dohányzás stb).Illetve olyanok, amelyekben nagy hangsúlyt fektetnek az egészség megőrzésére. Szóval tartok tőle, hogy a dohányzás viszi el a balhét, az egyéb kockázatok helyett is a felmérésekben. Én éppen a ritka kivételek egyike vagyok. Dohányzom és sportolok. Utolsó egyetemi évemben heti 3 doboz cigi mellett készültem fel a kékes csúcsfutásra (mellette egy két sör is lecsúszott :)) (11.8 km, átlag 8%! szintemelkedés). 1300 induló közül a 20.-ként értem célba. A mai napig elszívom a napi 4-5 szál cigimet, de mellette bringázom és futok, és nagyon fittnek érzem magam. Az orvosi eredményeim is ezt támasztják alá. Mindezzel csak azt szerettem volna illusztrálni, hogy a mértéken sok múlik, ill. hogy a dohányzás csak egy abban a nagyon hosszú sorban. Egy-két kommentelő fröcsögése nekem azt jelzi, hogy újra kiengedtünk egy szellemet a palackból. Most a dohányosokon verik le az elfojtásokat. A problémát a bunkó dohányosok jelentik, akik nem képesek körültekintően és kulturáltan dohányozni. De ha el is veszed tőle a cigit, a bunkóság azért marad! És így a végére egy saját recept a hétköznapok túlélésére: szombat este, egy fél üveg beefeater tonic-kal, jéggel és jó sok citrommal, egy doboz fekete (10mg) Dunhill, nagy dumálás a haverokkal csajokról, zenéről és csak füstölsz és füstölsz és füstölsz...
süti beállítások módosítása