HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.07.09. 11:32 holnapi újság

2063: Összefogást sürgetnek a klímaváltozás ellen

Címkék: környezetvédelem klímaváltozás 2063

2009. július 8: Csak két foknyi melegedést enged a G8 2020-ig, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 50 százalékkal csökkenteni kell 2050-ig.

Minden korábbinál határozottabban elkötelezte magát az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett a világ legfejlettebb négy ipari konglomerátuma, az Észak-Amerikai Konföderáció, a Pánszláv Unió, az Ázsiai Birodalom és az Összeurópai Szövetség. A tegnap kezdődött Világcsúcs első napján kiadott közös nyilatkozatuk szerint a következő harminc évben nem emelkedhet a légkör átlaghőmérséklete 8 Celsius-foknál többet, és ez alatt az idő alatt ki kell dolgozni azokat a hőmérséklet stabilizálását szolgáló technológiákat.

A tanácskozáson, amelynek először volt színhelye a grönlandi riviéra, minden politikus és üzletember egyetértett abban, hogy drasztikusan kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Okechukwu Wang Velasquez észak-amerikai elnök szerint 2070-ig felére kell csökkenteni a forgalomban a hagyományos, belső égésű motorokkal közlekedő járművek arányát, majd ezeket 2080-ra teljesen ki kell vonni a forgalomból. Szemjon Vasziljevics Boriszov, Minden Szlávok Atyja a légiforgalmat hajókra terelné át – kihasználva, hogy a tengerek az elmúlt két évtizedben a szárazföldek 7 százalékát borították el –, valamint alternatív energiahordozók üzembe helyezését szorgalmazta. Utóbbiakra példaként említette kiszáradt és elnéptelenedett fekete-afrikai területeket, ahol szerinte a Shellnyeftgaz és a RusEonergo cégek akár 550-600 ezer négyzetméternyi napkollektort tudnának telepíteni.

Wao Chan-shi, Ázsia Mogulja bejelentette: a hatmilliárd lakosú kontinensen 2069-ig bezárják a 2037-es megállapodásban szereplő szén-dioxid-kibocsátási határértékeket teljesíteni képtelen gyárakat. Erre azért nem kerülhet hamarabb sor, mert az tömeges munkanélküliséggel járna, mondta a politikus, aki kezdeményezte azt is, hogy a fejlett térségekben a fejlődő zónáknál nagyobb mértékben csökkentsék a szennyező gázok kibocsátását.

A levegő földközeli átlaghőmérséklete a huszadik században kezdett drasztikusan növekedni: a 2000-es évek elején 1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint száz évvel korábban. Ezt követően felgyorsult a felmelegedés, már a 2020-as évek végére újabb 1 fokot nőtt a hőmérséklet, azóta nagyjából tízévenként emelkedik újabb 1 fokot. A világ vezető hatalmai évtizedek óta kötnek egyezségeket a klímaváltozás lefékezésére - az első ilyen nagyobb megállapodás az 1997-es kiotói egyezmény volt -, ám azokat politikai, illetve gazdasági okok miatt lényegében sosem tartották be. A drasztikus lépések iránti igény csak az elmúlt húsz évben merült fel, egyfelől az afrikai kontinens Baktérítő és Ráktérítő közötti kipusztulása miatt, másfelől azt követően, hogy az egykori Hollandia teljes területe, illetve a világ legnagyobb folyamainak 40-60 kilométeres zónája víz alá került a megolvadt jégtől.

A Világcsúcs közlése szerint várhatóan 2150 környékére tudják visszaállítani a Földön az 1900-as évek klímaviszonyait (ennek pontos kiértékelését persze nehezíti, hogy a 2041-es napkitörés miatt az azt megelőző időszakról pontos adatbázisaink nem maradtak). Ennek azonban komoly ellenzői vannak, az észak-európai országok a tengerpartjaikon kialakult üdülőövezeteket féltik, az energetikai cégek az antarktiszi bányáikat, de problémát okozhat az úszó városokkal betelepített északi sarki tengeri övezet jövője is.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr741235513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa! 2009.07.09. 12:30:21

Pontosan erre tendál a klímapolitika. Ezen a poszton nem is lehet jóízűt röhögni...

RogerNyul 2009.07.09. 13:21:30

Űrháború 2063. Ez jutott eszembe a címről, a cikk pedig tetszik. :)

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.07.09. 13:57:29

Azért kíváncsi leszek mi lesz 2063-ban.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.07.09. 13:58:10

Azért kíváncsi leszek mi lesz 2063-ban.

SirJohn 2009.07.09. 14:17:07

Évek óta megy egy internetes közösségi oldal ahol az üres számítógép kapaitásokat arra lehet használni hogy klíma modell számításokat végezzen a gép. Aki az ilyen előrejelzéseket szeretné pontosítani:

www.climateprediction.net/


szerviz.sakura.hu

bodonmaria 2009.07.09. 15:04:19

Földünk történetében már nagyon sok a mi szemünkkel katasztrófát élt meg.
Ami most van a mi életünkben, az egy természetes folyamat.
Az elképzelhető, hogy mi emberek felgyorsítottuk ezt a számunkra pusztító jelenséget. De ne feledjük, az ipari forradalom egy fiatal ügy földünk történetében. És ha azt vesszük, és talán úgy is fogalmazhatnék, sajnos, még kevés ember élveztehi ezt a földön. Gondolok én pl. az áramra és a tisztavízre.
A föld egy jégkorszakot él most meg, amelyet százéves idővallumra vetíthetünk le.
Most járunk a jégkorszak közepefelé. És ez felmelegedést hoz magával. Aztán 5-10 é múlva még sokkal melegebbek lesznek. Elsivatagosodás és özönvízek fogják jellemezni a földi éghajlatot.
Ez számunkra katasztrófa, a földnek viszont egy természetes változási folyamata.
A kontinensek is folyamatosan vándorolnak.
Kb 2050 re valóban meg fognak emelkedni a vízek szintjei. DE. Az igazi veszély számunkra nem a tenger felöl jön majd, hanem a hegyeinkből! A gleccserek folyamatos olvadása nagyon sok veszlyt rejt magában. És mi európai emberek vagyunk hatalmas veszélyben az Alpok miatt. Mi itt a Kárpát medencében pedig az összes bennünket körülölelő hegyvonulat miatt.
Szóval.
Mi emberek "bűnösek" vagyunk olyan szempontból, hogy korlátlanul használunk mindent, szemetelünk, stb. De ez a folyamat, ami most zajlik a nagyvilágban, általunk visszafordíthatatlan. Akkor is megtörténmnének ezek az események, ha nem élnének emberek a földön, csak lehet, nem gyorsan!

bodonmaria 2009.07.09. 15:16:02

@kacsa!: Az az én szerény véleményem, hogy ezek a klíma konferenciák nem vezetnek sehova.
Ez csak egy rongyrázás, amit a konferencián résztvevő csúcspolitikusok az adófizetők pénzéből (szállás, közlekedés, stb) finanszírpznak.
Pont azokat az országokat nem avatják be a "részleekbe", akik a legjobban érintettek.
Már az előbb írtam, hogy ez a folyamat megállíthatatlan. Akkor sem tudják a G8-ak enyhíteni az evvel járó emberek számára kedvezőtlen jelenségeket, ha holnap senki nem fújja a hóna alját fújós dezodorral!
Inkább arról kell tárgyalni, hogy emberek milliói nem jutnak nap mint nap IVÓVÍZHEZ!
Ott van a virágzó DUBAI. Dollárok milliárdjai vesznek bele a tengerbe. Közben onnan alíg 2-300 kilóméterre keselyűk zabálják fel az elhullott emberek tetemeit!
Ez a nagy baj.

Nándesz 2009.07.09. 16:16:39

"Okechukwu Wang Velasquez észak-amerikai elnök"

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2009.07.09. 16:49:34

Mondjuk a Földnek biztos jót tenne, ha kipusztulnának az emberek, ezt leszögezhetjük. Persze az emberek szemszögéből ez elég kényelmetlen megoldás.

Okechukwu Wang Velasquez

Illumination 2009.07.10. 11:37:55

Fantasztikus írás! Eddig azt hittem, csak én döbbentem le a legújabb "szenzációs" megállapodást olvasva. Ezek az emberek tényleg nem akarnak tenni is valamit, hangzatos rongyrázás helyett?

Terrance 2009.07.10. 12:52:40

@Izmir: Nagyon igazad van, a Dubai arabok mértéktelen pazarlása vérlázító. Emberek milliárdjai éheznek, szomjaznak ott meg gyakorlatilag a tengerbe öntik a pénzt. Azok a mesterséges szigetek, fedett sípályák az emberiség arconköpésének a jele.

Straight 2009.07.28. 12:47:20

Huh ez nagyon tetszett. A végén pedig tényleg inkább rosszul éreztem magam mint röhögtem
süti beállítások módosítása