HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2010.07.15. 08:18 holnapi újság

2019: Schmitt Pál lett a Legfőbb Magyar Strucc

Címkék: schmitt pál 2019

Szép jubileumot ünnepeltek tegnap este a Sándor-palotában, a köztársasági elnök rezidenciáján. Schmitt Pál a 2010-es államfővé választása, majd a 2015-ös újraválasztása óta sorozatban nyeri el a rangos állami, társadalmi és nemzetközi tisztségeket, amik a 2012-ben hatályba lépett Nemzeti Együttműködés Alaptörvénye (vagyis az új alkotmány) előírásai szerint már nem összeférhetetlenek az elnöki tisztséggel. A megbizatások sora most, ha nem is lett teljes – hiszen immár négyszer választható meg valaki elnökké, vagyis teljes lehetséges elnöki mandátumának a felét sem töltötte még ki Schmitt Pál –, egy különleges állomásához érkezett: az államfő a századik társadalmi tisztséget vállalta fel, amikor igent mondott a Magyar Strucc és Futómadár Szakszövetség elnöki posztjára, miáltal a szervezetben használt terminusok értelmében ő lett a Legfőbb Magyar Strucc.

"Mérföldkő ez egy olyan ember életében, aki hosszú s gazdag társadalmi, közéleti pályafutását mindig a nemzetnek, az együttműködésnek, a nemzeti együttműködésnek, annak rendszerének szentelte" – olvasható a Négyharmad című, negyedévente megjelenő, minden háztartásba ingyenesen eljutó elnöki tájékoztató kiadvány ünnepi különszámában. Az államfő közéleti pályáját felidézve írnak arról, hogy már a köztársasági elnökké választásakor – "dacolva a sztálinista alkotmány ésszerűtlen, a legfőbb közjogi méltóságot személyi szabadságában méltatlanul korlátozó összeférhetetlenségi előírásokkal" – megtartotta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztét. A házelnöki tisztét is megőrizte államfővé választása után hivatalba lépéséig – sőt, korabeli zuhanyhírek szerint azt követően is szívesen lett volna egyszerre két legfőbb közjogi méltóság –, de kezdeményezte, hogy a NOB-ban betöltött tisztségének se kelljen megszűnnie.

A következő években az "óvatos nyitás" jellemezte Schmitt politikáját. Gyermekétkeztetési és sportcélú alapítványok fővédnöke lett, később a sportegyetem rektori tanácsának tiszteletbeli elnöke. Amikor Csányi Sándor kiszállt a magyar fociból – mint emlékezetes, 2014-ben egy bekapcsolva felejtett mobilmikrofonba azt mondta, inkább még két bankadó, mint ez a csürhe akár egy hétig is –, az MLSZ elnökévé választották.

A 2016-os olimpián a NOB tiszteletbeli olimpiai bajnokká avatta, ennek köszönhetően aról az ötkarikás játékról sem tért haza aranyérem nélkül a magyar küldöttség. Tavaly, mint emlékezetes, ő vett részt magyar játékvezetőként a labdarúgó világbajnokságon, cinikus hangok szerint azért, mert ez az egyetlen területe a magyar focinak, ahol még sikeresek vagyunk nemzetközi szinten is. Az elmúlt években szövetségi elnök lett a kajak-kenusoknál, az úszóknál és a vízilabdázóknál, megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé, az Írószövetség, a Magyar Szállodaszövetség, a Falusi Turizmus Szövetség társelnökévé. Hazánk többször jelölte a Svéd Királyi Akadémia Nobel-díj elbíráló testületébe, emellett több település díszpolgára és tiszteletbeli alpolgármestere lett.

31 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr282152711

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiből lehet államfő? 2010.07.15. 11:51:11

A címben föltett kérdés persze költői. Vannak ugyan vállveregetést is kiérdemlő alkalmas jelöltek – Bangkokból a Sándor-palotába roppant logikusan vezetne az út, ugyebár -, de akad egy legalkalmasabb. Mármint arra a három-négy évre, amíg nem forr...

Trackback: Mindenki Palija 2010.07.15. 11:50:38

Sólyom Lászlót a fidesznyik frakció tagjai még jelöltnek sem merték állítani az államfőválasztáson. Ami sokat árul el a dologról. Persze Schmitt Pál kicsit kínos volna mellette, ezt belátom, nem egy súlycsoportban indulnak. Sem politikai, s...

Trackback: Örökös MOB elnök? 2010.07.15. 11:30:35

Amikor kiderült, hogy Schmitt Pál lesz a köztársasági elnök, akkor az egyik blogon kommentben feltettem a kérdést: akkor most már hajlandó lemondani a MOB elnökségről? Poénnak szántam, mert fel se merült bennem, hogy ez a kérdés komolyan is felmerülhet...

Trackback: ELHUNYT WINKLER RÓBERT 2010.07.15. 10:34:53

Tragikus hirtelenséggel, sportbalesetben elhunyt Winkler Róbert (†42) író, újságíró, rádiós és televíziós műsorvezető, sportkommentátor és bokszoló.Ökölvívói karrierjét későn kezdte, de az intenzív edzéseknek, páratlan fizikumának és óriási ütőe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csoko20 2010.07.15. 10:12:13

"Mérföldkő ez egy olyan ember életében, aki hosszú s gazdag társadalmi, közéleti pályafutását mindig a nemzetnek, az együttműködésnek, a nemzeti együttműködésnek, annak rendszerének szentelte"

Azért remélem esténként rátör a lelkiismeret furdalás. Tudatába kerül annak, hogy nem egyéb mint egy pojáca, aki az olimpiai aranyérmén kivül semmit sem tett ezért a közösségért. Nyomoruságos élete nem egyéb, mint szakadatlan nyalás, helyezkedés, önfényezés. És ezt mindenki tudja körülötte is.

Roy 2010.07.15. 10:19:37

Strucnak nagyon jó!!!

juliusbond 2010.07.15. 10:23:53

@csoko20: a MOB élén nagyon is fontos sportdiplomáciai tevékenységet űzött. Ellenben tényleg nem ildomos a köztársasági elnöki széket keverni a MOB elnökivel. 5-10 év után, ha még akar valamit, tegye. De nekünk egy teljes munkaidős elnök kell.

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.15. 10:32:29

@juliusbond:

Ebben olyannyira igazad van, hogy pl. nagyon határozottan foglalt állást a magyar olimpikonok doppingügyei kirobbanásakor - nem tűrjük, nem fér össze a sport szellemével, rossz fényt vet a magyar olimpiai mozgalomra és Magyarországra, lemondok, ha bebizonyosodik a vád -, majd véletlenül mégsem mondott le, mert már nem volt a sport szellemével összeférhetetlen a dolog. Doppingoltak a gyerekek, hát istenem, fiatalok, bohók, nem kell ebből palávert csinálni.

És kíváncsi volnék, hogy milyen jelentős sportdiplomáciai ügyekben volt hatékony, pl. rendezünk-e foci VB-t, foci EB-t, vagy valami olyan nagy eseményt, amire odafigyel a világ. Az úszó EB-t nem tekintem annak, ne haragudj, még ha fontos sportesemény is, és esetleg a szívünk csücske.

penna 2010.07.15. 10:33:10

Schmittről mindig ez a KFT dal ugrik be. Ennyi ez az alak, nem több.
Laár András, már '81-ben is ismerted Palibát?? :D

www.youtube.com/watch?v=3GsvlXoOM9E

piszok alfréd 2010.07.15. 10:36:00

egy madártani méltóságot már begyűjtött: ő a legfőbb magyar szélkakas !

vincere 2010.07.15. 10:37:57

ez megint nagyon jó lett!
"közéleti pályafutását mindig a nemzetnek, az együttműködésnek, a nemzeti együttműködésnek, annak rendszerének szentelte"
:D

Droidfigyelő (törölt) 2010.07.15. 10:39:50

Ja, nagyon tetszik az írás, szellemes, stílusos, csak kevés szóismétléssel (ami engem zavar, de ez egyéni ízlés dolga), grat!

moncayo 2010.07.15. 10:40:26

Én Schmitt nyelvét halála után spiritusos üvegbe zárva a Nemzeti Múzeumban mutogatnám, no nem, mint a "Nemzet Nyelve", hanem, mint biológiai érdekességet, hogy a sok seggnyalás miatt olyan fényes lett, mint a velencei tükör.

Iustizmord 2010.07.15. 10:43:37

Schmidt Pál homlokát csak azért nem felhőzi gond, mert bár 2020-ban az alkotmányreformmal együtt jövendő királyság bevezetésével valószínűleg Orbán Viktor választja a Felsőház királlyá, de már most tudni, hogy az esztergomi Bazilikában tartandó koronázási szertartáson a hercegprímás mellett Schmidt Pál teheti a Szent Koronát leendő uralkodónk fejére, s valószínűleg főpohárnoki és címzetes főlovászmesteri stallummal is jutalmazni fogják hű szolgálatait

stratez 2010.07.15. 10:46:31

Ez mind szép, de hol itt a poén. Ez az uncsi schmittezés nem az, különösen nem, ha Népszava a hírforrás...

Kristl 2010.07.15. 10:53:00

@stratez:
Kezdem úgy érezni hogy neked semmi sem humoros ha a fideszről vagy annak rendszeréről vagy annak rendszerét kiszolgáló népekről van szó. :]

csoko20 2010.07.15. 10:56:52

@juliusbond: Azzal vitatkoznék, hogy sportdimplomataként milyen tevékenységet űzött. Itthon kicsit túlértékelték a NOB vezetésében betöltött szerepét. Mint "Samaranch elnök magyar barátja, utód-jelöltje" gyakorlatilag pille-sulyú volt a választásokon.

Lehet, hogy kellemes társaság és rengeteg protokoll rendezvényen forgolódott, de ez kevés volt.

Az olimpiákon folyamatosan csökkent a magyarok jelentősége, ez mondjuk nem az ő hibája mert szélesedett a mezőny, egyre több kihívásal kellett szembenézni.

De mint sportdiplomat és a "NOB oszlopos tagja" gyakorlatilag semmit nem tett. Annustól és Fazekastól negatív dopping teszt mellett is elvették az érmüket, míg a kér belorusz pozítív dopping után is visszakapta.

A magyar versenyzők, csapatok nemhogy pozítiv hátszelet nem kaptak, de több esetben ellenük ítéltek. Velünk bármit le lehetett nyeletni, míg tőlünk kisebb "sportnemzetek" mindig tudták merről fog fújni a szél, kivel kell beszélni, hogy milyen bírót jelöljenek. Legutóbb a dzsúdós Ungvárytól csaltak el egy EB-döntőt. Az egész csarnok kifütyülte a bírókat, de Schmitt valamiért nem szólt.

Nagy világversenyek közül csak olyanok jöttek Magyarországra, amelyben a magyar szakágak is rendkívül eredményesek. Ezekhez Schmitt nem sokat tett hozzá.

A legszembetűnőbb teljesítménye, hogy mindig be tudott furakodni az olyan, sajnos egyre kevesebb érematádóra, ahol magyar versenyző is volt. Ez inkább PR érzéket dicséri, mint lobbi erejét; legalább itthon mutasson jól a képernyőn.

És elgondolkodtató az is, hogy a NOB-ban miért szorult háttérbe a Salt Lake City korrupciós botrányok után.

Szóval inkább egy díszfaszról van szó, mintsem egy olyan emberről, aki tényleg hathatósan keresztül tudná vinni külföldön a magyar nemzet érdekeit...

reccs 2010.07.15. 11:01:05

@Droidfigyelő: Foleg, mert az uszo EB a konkorrens Gyarfas biznisze.
(ekezetekert bocs)

silverwol 2010.07.15. 11:03:51

Nem szimaptikus kozt. elnokkent, de ha mar az, akkor illenek tanubizonysagat tennie a bolcsessegenek es lemondania minden mas tisztsegerol. Gusztustalan dolog a kapzsisag.

bvb09 2010.07.15. 11:10:57

Lerágott csont, 2 hete nem ír már eről senki. Meg azért annyi sanszot adhatunk neki, hogy nézzük meg, milyen elnök lesz. Nem egy lángész, de nem is sok minden lesz rábízva.

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2010.07.15. 11:15:31

@juliusbond: Nagyjából ugyan azt a simulékony MOB elnöki szerepet töltötte be, mint amilyen elnöknek ígérte magát.

www.demonbonnie.hu/index.php

Kamee 2010.07.15. 11:23:50

Arról a Schmittről beszélünk aki 1961-ben a duisburgi vb-n disszidálni akart????

Unbiased 2010.07.15. 11:39:43

A dologról eszembe jut Brezsnyev, aki annak idején egyedül a "Hős Anya" kitüntetést nem kapta meg. Nálunk talán még ez is lehetséges.

tlantos 2010.07.15. 11:39:44

@penna: jo, hogy nem irtad ide a cimet. Gondoltam. Megneztem. Bejott.

Steve the Great 2010.07.15. 11:50:43

@bvb09: Viszonylag friss hír (igaz, Népszava, szóval mit lehet tudni), hogy azon megy az agyalás, hogyan maradhatna Schmitt a MOB elnöke. Ez az apropó.

Kandabula 2010.07.15. 11:55:48

@Unbiased: Meg a "Hős város"-t se nem.

Iustizmord 2010.07.15. 11:59:24

@Kandabula: és még el se neveztél róla Taskentet. szégyen.

fallen 2010.07.15. 12:10:54

És persze az is ő volt, aki kijelentette, hogy ha egyetlen magyar doppingügy lesz az olimpián Athénban, AKKOR Ő AZONNAL LEMOND!
Szerencséje, hogy olyan messze adta be a lemondását, gondolom, azóta még nem ért ide.

lehet más a handa-banda 2010.07.15. 12:47:43

S P annyira debil hogy még a bemutatkozáshoz is kísérőt kellett adni mellé. Még a saját nevét se tudja megjegyezni? Hogyishínak izé Palika vagyok

diktatorikus kleptokrácia 2010.07.15. 13:01:51

@bvb09: látod, nem is két hét után született ez az írás, hanem 9 évvel később :)

@Kamee: sajnos nem sikerült, vagy a kintiek már akkor is tudták, hogy nem fog nekik kelleni, ezért megakadályozták :)

Öreg Sam 2010.07.15. 13:20:14

Summa summarum: nekem ő bocs' Ő a magyar politika Kiszel Tündéje.
Oszt jónapot!
Sajnálom,mert vivónak jó volt,de mindenki elérkezik a ranglétrán a saját alkalmatlansági fokára...

Komlósy Cs 2010.09.30. 08:41:29

Lesz folytatása a blognak? Imádtam olvasni! Július óta nincs életjel, kezdenek elvonási tüneteim jelentkezni..

Chazz Reinhold 2010.10.15. 16:17:39

azért megírhatta volna az újság, hogy holnaptól sanyi :S

holnapi újság 2010.10.20. 15:08:58

elnézést mindenkitől, hosszabb, elmerengő, köldökbenéző, alkotói válsággal terhelt üzemszünet volt. feléledtünk, nekivágunk ismét.
süti beállítások módosítása