HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.08.17. 08:58 holnapi újság

2030: Most már tényleg jön a gazdaságélénkítés

Címkék: gazdaság kormány adó vállalkozások 2030 gazdaságélénkítés

A gazdasági növekedés felgyorsítása a hétfőn hivatalba lépett új nemzetkormány legfontosabb feladata. Ennek érdekében átfogó gazdaságélénkítési programot hirdetnek meg - jelentette be a kabinet első ülése után Polgár-Magyar Vazul miniszterelnök. A program részletes kidolgozására szakértők részvételével Vállalkozói és Szociális Gazdasági és Társadalmi Szakmai Egyeztető és Döntéselőkészítő Fórumot hoztak létre. A részletes programot várhatóan egy-másfél hónapon belül, de legkésőbb a várhatóan legalább öt évre szóló adótörvény-csomag és az egyszerűség kedvéért nyomban a teljes parlamenti ciklusra megalkotott, négyéves költségvetési törvény elfogadásáig kidolgozzák.

A gyors és alapos szakmai munkára garancia, hogy a testület tagjai között vannak egyetemi oktatók, tudományos kutatók, a jegybank szakértői, valamint a négy gazdasági tárca, a Hiteltörlesztésekért Felelős és Euróbevezetést  Előkészítő, a Terhek Közös Viselését Összehangoló, a Gazdagodási, valamint a Magyar Vidék Minisztériuma apparatusának jól felkészült tagjai, állástalan eddigi befektetési eredményeiknek köszönhetően függetlenként tevékenykedő brókerek, adótanácsadók, offshore-szakértők, MLM-szaktanácsadók, továbbá a kilenc nagy vállalkozói és munkaadói, illetve a megmaradt két munkavállalói érdekképviseleti tömörülés képviselői. A nemzetkormányfői tájékoztatón a várható reform öt főbb irányát a sikeres üzletember, Pintér-Simácska Orbán gazdagodási miniszter ismertette.

A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése, elsősorban az adó- és a cégeljárási adminisztráció visszafogásával, illetve elektronikus alapokra helyezésével - említette a szerinte legfontosabb tennivalót Pintér-Simácska. A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy a vállalkozásoknak a mai napig is havonta, floppin kell teljesíteniük társadalombiztosítási adatszolgáltatási kötelezettségeiket, miközben ilyen adathordozót már több mint húsz éve nem gyártanak, így azokat ma már csak egészen rejtélyes módon tudják beszerezni a könyvelők. "Holott ma már vannak sokkal korszerűbb adathordozók, gondoljunk csak a CD-lemezekre, a mágneskártyákra vagy akár a pendrájvokra" - mondta a miniszter.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ezen a gyakorlaton miért nem változtattak az elmúlt húszéves, főként nemzeti-polgári-demokratikus-keresztényi-konzervatív kormányok vezette időszakban, Pintér-Simácska azt mondta, a 2002-2010 közötti elátkozott korszak kormányzása vezetett ide. A miniszter a konkrét számokra vonatkozó kérdésre azt mondta: Magyarországon az adminisztrációs teher a GDP 9,5 százaléka, míg a bővített, 36 tagú unió átlaga csupán 1,6 százalék

A gazdagodási tárca vezetője szerint több ezer billió forintot lehetne megtakarítani az adminisztrációs terhek csökkentésével, ami nem újkeletű szám: a hivatalba lépő gazdasági miniszterek csaknem harminc éve számolnak az ilyen forrásból felszabaduló összegekkel (erre a felvetésre Pintér-Simicska azt mondta, hogy ez is jelzi a gazdaságpolitika kontinuitását, valamint azt, hogy az ügyeknek megvan a maguk összefüggő, szervesen egymásra épülő folyamata). "A felszabaduló összegekre most, amikor a forint árfolyamának megtámogatására a nemzeti bank átmenetileg ismét 14,75 százalékra emelte az alapkamatot, nagy szüksége van a közismerten tőke- és forráshiányos magyar vállalkozói rétegnek" - mondta a miniszter. Hozzátette: ezek az intézkedések segíthetik, hogy a gazdasági növekedés az elmúlt évek 1,3-1,6 százalék körüli szintjéről növekedésnek induljon, és ne csak vetélytársainkat, a 7 százalékkal bővülő albán vagy a 9 százalék közeli növekedést produkáló moldáv gazdaságot tudjuk ismét leelőzni, hanem tartós, megalapozott növekedéssel megpróbáljunk felzárkózni a fejlett közép-európai államok, így Morvaország és Csehszilézia, az Osztrák-Szlovén Államszövetség vagy a Prágai Szabadállam mellé.

A gazdagodási miniszter az adminisztráció egyszerűsítése mellett fontosnak nevezte az adó- és járulékrendszer átalakítását úgy, hogy az jobban szolgálja a magyar versenyképességet, jobban megfeleljen a főként keleti tőkebefektetők kívánalmainak. Így várhatóan 1,25 százalékra csökkentik a most 7 százalékos nyugdíjjárulékot, valamint 3 százalékra viszik le 11 százalékról az egészségbiztosítási járulékot. Mérséklik a jelenleg évi 90 millió forintig 13, afölött 29 százalékos szja-kulcsot, míg a vállalkozói nyereség- és osztalékadót 8 százalékra vágják. A kieső bevételek ellensúlyozására várhatóan tovább emelik a jövedéki adót - hogy eléri-e ennek hatására akár egy doboz cigaretta, akár a megszokásból még benzinkútnak nevezett töltőállomásokon az etanol literjének az ára a lélektani 5000 forintot, a miniszter nem válaszolt -, és feljebb viszik a négykulcsos áfa felső, 32, valamint két középső, 22 és 15 százalékos kulcsait is. A kieső bevételek pótlására emellett lejjebb viszik a táppénz összegét, az ezentúl csak az überszuperbruttó bér 40 százaléka lesz.

Az adószabályok átalakítása, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése mellett három fő irányt mondott még fontosnak a miniszter. Az egyik a nemzetgazdasági szempontból fontos beruházások kiemelt támogatása részben az egykapus ügyintézéssel, részben készpénzes juttatásokkal és adókedvezményekkel. A második pont ágazati stratégiák kidolgozása a magyar gazdaság legfontosabb kitörési pontjaira, itt a járműgyártást, az idegenforgalmat, a bioelektroinfotechnológiát, a logisztikát említette a miniszter, de újságírói kérdésre a kört kibővíthetőnek nevezte kiskapu-keresési, szélhámoskodási, adóoptimalizálási és szexipari ágazati stratégiákkal is. Végül fontosnak nevezte a munkahelyek teremtését és a krónikusan magas munkanélküliség problémájának megoldását. "Az országban 9,5 millió ember él 2,4 millió ember munkájából. Ez fenntarthatatlan, a foglalkoztatottsági szintet a mostani 50 százalék körüli mértékről
a jelenlegi 73 százalékos uniós szint közelébe kell elmozdítani a következő 15 éven belül" - fogalmazott a miniszter.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr431312248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-d(-_-)b- 2009.08.17. 10:45:10

annyira azért nem vicces

Ralesk 2009.08.17. 10:47:14

> Az országban 9,5 millió ember él 2,4 millió ember munkájából.

Egyes, a média és a Statisztikai, Hírközlési és Információszolgáltató Minisztérium szerint „radikális, szélsőséges és egyenesen nemzetrontó” lapok értesülései szerint a valódi szám 1,4 millió. Molnár-Horváth Géza, a SHIM Első Minisztere és a Köztévé valamint a legnagyobb kereskedelmi televíziók igazgatótanácsainak ebből kifolyólag elnöke szerint „az ilyen hazug módon működő, deviáns forrásoktól óvni kell a hazát és azok működését minél előbb be kell szüntetni”.

azAttis 2009.08.17. 11:07:43

"a jelenlegi 73 százalékos uniós szint közelébe kell elmozdítani a következő 15 éven belül" - fogalmazott a miniszter."

Tévedés.

A jelenlegi magyar szint az EU25ök 66%-a és csökken. De még éppen annyi mint Horvátországé de nekik "könnyű".. háborúztak is :-)

Romániáé +60% és nő.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.08.17. 11:38:38

holnapi újság? meg a mai. meg a tegnapi. meg a...

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.08.17. 11:42:30

@azAttis: szövegértelmezési gondjaid lehetnek (vagy nekem vannak, nagyon súlyosak :)

nem azt írja, hogy mi vagyunk/leszünk az uniós szint 50%-án, hanem mi 50-en, az unió meg 73-on van/lesz. vélhetően az aktivitási rátáról lehet szó.
ugyanakkor ez a mondat tényleg homályos és kusza, ebben is a mai (meg a tegnapi, meg a ...) újságokra hajaz a szerző :)))

tompus 2009.08.17. 11:51:06

Sajnos valóban ez várható. Az elmúlt 20 évben sem történt semmi. A következőben sem fog.
A reform szó szerepelhetett volna többször a cikkben. Nálunk már annyi reform volt.

Astalavista 2009.08.17. 12:38:54

@azAttis: Románia az idén egy év alatt jobban eladósodott, mint az eddigi 19 évnyi "demokrácia" alatt. Gazdasági "növekedése" -8,5% az első félévben, az év végi szám már 2 számjegyből áll az előrejelzések szerint.
Romániában 2000-hez viszonyítva a közalkalmazottak száma 150%-al nőtt, ám a magánszféra foglalkoztatottsága 20%-al csökkent.
Romániában a garantált bruttó bérminimum az kb. 40.000 HUF, és a legkisebb nyugdíj összege pedig kb. 8.000 HUF.
Még sorolhatnám.
Biztos, hogy szeretnéd, ha pl. a "rossz" Magyarország helyett a "fejlődő" Romániában kéne laknod? :D

El Argentino 2009.08.18. 23:48:21

XD komoly, amúgy valahol itt tartunk most, 2009, sőt, akár korábbi dátumot is le lehetne írni.

azAttis 2009.08.20. 21:17:35

@Radio Free Aberrania: az eu25 átalaga mihez képest lenne 75% ? önmagához képest? de tényleg kusza.

azAttis 2009.08.20. 21:22:15

@Astalavista:
nem tudom honnan veszed az adatokat de konkrétan ez a helyzet:

2009 % GDP Growth +7% ez még becslés. De 2008 pl. +8.4% GDP növekedés

Az EU25höz képest meg 60%on állnak. Magyarország 66%on. A tendencia az, hogy ez az olló csökken és hamarosan lehagyják Magyarországot.

demokrácia vs. kleptokrácia

azAttis 2009.08.20. 21:33:11

Elgondolkodtatott a "romániába küldés" is a hozzászólásod végén.

Tudja valaki az okát, hogy miért pont Romániát szereti lenézni a pesti paraszt?

Még az ott élő magyarokat is románozza (nem egy ilyen véglényt ismerek) + valamiért mindenképpen übermenschebnek képzeli magát mint 1 tetszőleges román állampolgár?

Miért is?

pecs2010 2009.08.25. 10:53:06

"ÜBERSZUPERBUTTÓ BÉR"

:DD

Lépes Elek 2009.10.19. 13:05:06

@azAttis: Utána meg pofára esik ha lát egy kacslábon forgó villát gyönyörű hegyoldalon, amelynek tulajdonosa akkora merdzsóból száll ki, amilyent még nem látott.

De nem él át ilyesmit, mert sznob a lelkem és nem néz csak egy irányba.

Szánalmas.

2012.03.25. 20:23:49

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

http:/kmdholding.com/hub3p3a

Amennyiben gyorsabban szeretnél a pénzkeresetben előrelépni és nem igényled a segítséget, a következő oldalon rögtön megkezdheted a regísztrációt és a dollárok keresését!
FM0204.iwowwe.com/
süti beállítások módosítása