HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2010.11.12. 09:37 holnapi újság

2023: Adózzanak a jövedelem nélküliek is!

Címkék: adó szja 2023

RÖVIDHÍR

Igazságosabb, arányosabb és méltányosabb közteher-viselési rendszer alapjait kell megteremteni a személyi jövedelemadózásban. Ösztönözni kell azt, hogy az emberek minél magasabb bejelentett jövedelemmel dolgozzanak. Ezért a Nemzeti Boldogulás és Legfőbb Jóság Kormánya kezdeményezi a degresszív adórendszer bevezetését, vagyis azt, hogy minél többet keres valaki, annál alacsonyabb kulccsal adózzon – jelentette be Orbán Viktor kormányfő pénteken a Infoközgépcenter Zrt.-nek a Strabag-holding felvásárlása alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésén.

A miniszterelnök szavai szerint az évi bruttó 9 millió forintos jövedelmi szint alatt keresők adója hosszabb távon is 16 százalékon marad, mert "az emberek terhei nem növekedhetnek". Sőt, csökkenni fognak, mert a tervek szerint 2027-ig tényleg kivezetik a több mint húsz százalékos pluszterhet jelentő szuperbruttósítást és fokozatosan visszaviszik a nyugdíjjárulékot a mostani 14,5 százalékról a legutóbbi válság előtti 11,5 százalékra. De különösen azok járnak jól, akik évi bruttó 9 milliónál többet keresnek, miután az ő adókulcsuk 2024-ben 14 százalékra csökken, majd 2026-tól várhatóan csupán 12 százalék lesz.

"Serkenteni kell a foglalkoztatást, hogy tíz éven belül valóban teljesüljön a 2010-es Nemzeti Ügyek Programjában betervezett egymillió új munkahely megteremtése. És meg kell szüntetni azt, hogy az emberek indokolatlanul elkényelmesedjenek a szociális ellátórendszer bőkezűsége miatt" – ezekkel a szavakkal már Lázár János kancelláriaminiszter indokolta, miért tartja fontosnak a kormány az szja-rendszer harmadik elemének, az átalányadónak a megteremtését. Ezt azok fizetik majd, akik csak állami juttatásokból élnek, papíron jövedelem nélküliek; összege a mindenkori minimálbér 20 százaléka lesz. "Jövedelem nélkül senki nem tud megélni, amit pedig az állam ad, azt az állam jogosult részben el is venni" – indokolta Lázár.

326 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr322443855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petykabá 2010.11.12. 10:05:58

őőő. az a baj, hogy ezt van, aki így is gondolja, hogy jó lenne. (mondjuk nem ilyen gyilkoljuk le a szegényeket mentalitással). Mondjuk például én.

midnight coder 2010.11.12. 10:09:14

Az lenne a méltányos és igazságos ha mindenki azonos mértékben adózik. Azaz ha igénybe veszed állam bácsi szolgáltatásait (igazságszolgáltatás, honvédség, oktatás, stb) akkor azért fix összeget fizetsz, illetve annyit amennyit igénybe veszel belőle. Ha havi 100 millió a bevételed akkor sem jársz többet az SZTK-ba mint ha TESCO árufeltöltő vagy). Ezért aztán _igazságosnak_ semmiképp nem nevezhető hogy a jövedelmed után fizetsz adót. Sőt, általában egyáltalán nem veszi igénybe ezeket. Ez a fizessenek a gazdagok elv minden csak nem igazságos, ez egyfajta államosított rablás. És egyébként kontraszelekció is - a dolgozó értelmiségi pár agyon van adóztatva és nem tud bevállalni plusz egy gyereket - az adójukból pedig szépen eltartják a szabolcsi cigány 8. gyerekét. Ezzel a társadalom reprodukcióját is meggátolják - a szabolcsi cigány 8. gyereke ugyanúgy segélyből és lopásból él majd mint minden felmenője amióta indiából elzavarták őket, míg a fenti házaspár 1-2 gyereke nem fogja kitermelni a szabolcsi nemzetiségi unokáinak segílykéjét.

Pál utcai fiú 2010.11.12. 10:12:04

tegnap az rtl-en az egyik műsorban azt nyilatkozta a kormányszóvivő csajszi, hogy lehet, hogy valaki pár ezer forinttal kevesebbet kap majd kézhez jövőre, de ők is nyernek az új adórendszerrel, mert könnyebb lesz kitölteni az adóbevallást...

végülis mindent meg lehet magyarázni

joszif 2010.11.12. 10:12:38

Az a baj, hogy még utópiának is elképzelhetetlen hogy Magyarországon akárcsak 2-3 évig ne legyen az adózás változtatva. Így teljesen felesleges a mostani adózással kapcsolatban hosszútávon gondolkozni.

kodó tamás 2010.11.12. 10:12:51

@midnight coder: adóztassuk meg a lopást is... hm

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 10:12:56

azokat is irtanám akik megszavazták ezt a féreg tömeggyilkos hazaáruló söpredék fidesz bandát.
NYILVÁNOSAN LE KELL KÖPNI A FIDESZESEKET!

hagymásbab85 2010.11.12. 10:15:48

Az ország fele nem fizet semmilyen adót. Csak sorba áll a segélyért. És most nem csak a kisebbségre gondolok.
Egyébként nem kell félteni a gazdagokat, tudják hogy kell kibújni a különféle adók alól. De biztos ezt is tudod kedves midnight coder.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.12. 10:18:15

Most is fizetnek adót a jövedelem nélküliek. .-D
ÁFA, a kommunális adó, ingatlan adók, gépjármű adók...

1kutya 2010.11.12. 10:18:21

@holnapi újság: ne adj nekik tippeket, mert még képesek tényleg megcsinálni:(

2010.11.12. 10:27:38

Kövezzetek meg, de én nem értem, hogy mitől igazságos az, hogy aki kétszer annyi értéket állít elő (a fizetés normális esetben egyenesen arányos az elvégzett munkával, és ez átlagban(!) igaz is), az 2,5x annyi adót fizessen. Büntessük mert több munkát végez?

Van valami oka annak, hogy a szegényeket kell favorizálni, azon kívül, hogy ez remek szavazatvásárlás?

Persze segíteni kell a szegényeket, segélyeket, kedvezményeket lehet/kell adni - csak ezt szerintem nem az adózáson keresztül kellene megtenni.

TGabi 2010.11.12. 10:29:00

@Pál utcai fiú:

Kormányszóvivő csajszi rettenetesen gusztustalan és ellenszenves nő. Főleg, mikor előadta, hogy a "a tehetősebb réteg azért tehetősebb, mert 20-szor annyit dolgozik."

Ergó a tanárok, az orvosok vagy egyéb kiskeresetűbb rétegek a kormánycsajszi demagógiája szerint "azért kiskeresetűek, mert nem dolgoznak."

Ja, én nem állambácsinál dolgozom szerencsére, szóval mondhatom:)))

2010.11.12. 10:29:03

Hogy ki jár jól,és miért?
Bacsó Péter már 1969-ben tudta.

# Tudja, Pelikán elvtárs, egyszer majd kérni fogunk magától valamit.
# Én csak azt mondom, Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.
# Csapásokat adunk és csapásokat kapunk.
# Az élet nem habostorta, Pelikán.
# Ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség.
# Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!
# Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik, és aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.

hu.wikiquote.org/wiki/A_tan%C3%BA

astor12 2010.11.12. 10:30:18

Tegnap este valamelyik híradóban,a következőt rebegte el pár perces "gondolkodás" után Révész Máriusz,leendő 4 gyermekes apa arra a kérdésre.
Ön szerint igazságos az, hogy januártól kb 240000 forinttal több marad neki a zsebében,az sz.j.a. változása miatt,mint az ugyancsak 4gyermekes,de 150000 bruttót keresőnek?
"Hát egy kicsit igazságtalan,de az okkor hatályos
törvények ezt írják elő"
Kérdésem: Ki a repedt fasz írja a törvényeket baszd meg!

[megmondoember] 2010.11.12. 10:31:53

@Lrdx: "Van valami oka annak, hogy a szegényeket kell favorizálni, azon kívül, hogy ez remek szavazatvásárlás?"
Látom te sem érted a politika lényegét. Az pedig nem az igazságosság, hanem a népszerűség (mert azon keresztül vezet az út a hatalomhoz). Függetlenül attól, hogy mekkora baromság vagy hazugság az amit az illető politikus állít, hogy csinálni akar, vagy csinál is.

2010.11.12. 10:32:51

@Luella Menendez: Ööö, az orvosok, tanárok fizetését nem úgy kéne "növelni", hogy az orvosi/tanári fizetésekhez tartozó adósávokhoz kisebb kulcs tartozik, hanem inkább.. mondjuk.. megemelni a bérüket..

2010.11.12. 10:33:30

Csak azt nem tudom hogy akinek annyi agya nincs hogy átlássa hogy ha több pénztömeg marad az embereknél akkor azzal hosszútávon mindenki jobban jár, minek ír az ilyen blogot?
Másrészről meg én 24éves vagyok érettségizett, 4 év alatt a 0ából alkalmazottként megtöbbszöröztem a fizumat... igen tudom ritka de kemény munkával. Tököm kivan azzal hogy kevesebb közösségi szolgáltatást veszek igénybe mint mások és többet fizetek... miért? Ahogy én úgy mindenkinek alkalma lenne fejlődni, csak tenni kéne... 140 emberem van, eléggé látom azt a fajta mentalitást hogy nyújstuk a minimumot éljük túl a napot, utána meg sírunk hogy csak 5% évente a fizuemelés, és miért nincs több? Miért? Te teljesítettél többet? ŐŐŐŐ nem... Igenis legyen ugyanolyan adókulcs, és még így is én fizetek 2-3szor annyi adót... Az ország tele van lehetőségekkel csak sírás helyett tenni kéne. Lehet hogy 10-12 órákat kell beletenni az elején de el lehet érni egy kényelmes szintet.

2010.11.12. 10:36:31

@[megmondoember]: Ó, én tökéletesen értem - ezért tettem fel a kérdést.

midnight coder 2010.11.12. 10:37:48

@Netkalóz: A hazaáruló féreg tömeggyilkos bandát MSZP-nek hívják. Az hogy az ország a béka segge alól nézte az érkező gazdasági válságot Megyó és Fletó 6 éves tevékenységkének "köszönhető" a mai szar állapot pedig a Fletóék "válságkezelésének". Ja, és ne feledjük el Bokros elvtársat is a jó kis magánnyugdíjpénztár rendszerrel ami a legkritikusabb időszakban terhelte meg egy jókora rendszeres kiadással az államháztartást. Ezek azok az okok ami miatt nem tudott az ország kimászni a szarból az elmúlt 10 évben.

A FIDESZ csak a legjobbat lépte amit léphetett.

Homeoffice 2010.11.12. 10:37:59

@Lrdx:

Már megbocsáss de ez akkora baromság mint ide London...
Szted van köze a termelt értéknek és fizetéshez?
Anyám....
Hres picsa, titkárnő maca hatszor annyit értéket termel mint egy pék?

TGabi 2010.11.12. 10:40:20

Ldrx

"a fizetés normális esetben egyenesen arányos az elvégzett munkával."

Normális esetben-nem tűnt még fel, hogy Magyarország egy nem normális ország???

A sok galléros menedzser pl. nem jutott volna túl sokra a fenenagy pénzkereső képességével, ha nem lett volna élete folyamán több olyan tanár, aki történetesen eljutattja odáig. De mert a tanár szarul keres, az azt jelzi, hogy ő nem dolgozik???? Nemááááááááááááááááá...(Én nem az vagyok, csak felháborít a hozzáállás.)

Éberség elvtársak -ez jó:)))))

dRiver 2010.11.12. 10:42:49

@Lrdx:
Szerinted a rohadék tetves ingyenélő magaspozicióban (pl minisztérium) lévő "dolgozók" szerinted többet dolgoznak (termelnek) mint egy tanár?
Ez az egész kibaszott "adócsökkentés" egy rohadt gusztustalan lépés, mondom ezt aki szintén jobban fog járni vele ha megvalósul.
A faszért nem lehetett azt csinálni hogy a két kulcsot arányosan lecsökkentjük és akkor mindenki jól járna és kuss lenne, ehelyett aki eddig is szopott mert kevés volt a fizetése az még kevesebbet fog kapni aki meg állambácsitól felvette a komoly fizetést a komolytalan melóért az röhög a markába...
Anyátok picsáját kedves politikusok, narancs vagy vörös kurvára mindegy....
Csak a tisztánlátás végett, informatikus vagyok, jó fizetéssel, saját vállalkozással de amikor azt látom hogy a befizetett adómat ez a geci banda tovább lopja akkor rohadtul felmegy a pumpa!!!!!

smartdrive 2010.11.12. 10:43:26

@midnight coder: gondolom, van autód. nekem nincs. miután én nem használom azt azokat az utakat, amelyekért ugyanúgy fizettem (ill. eleve kifizetem a bérlettel), lennél szíves havi 1500 forintot átutalni nekem? kösz

smartdrive 2010.11.12. 10:44:52

@joszif: Az a baj, hogy még utópiának is elképzelhetetlen hogy akárcsak 2-3 óráig ugyanazt gondolja valamiről egy nő. Így teljesen felesleges a nőkkel kapcsolatban hosszútávon gondolkozni

(gondolom, ennek ellenére nős vagy. te kis képmutató)

2010.11.12. 10:46:28

Utóbbi három hozzászóló egy percet sem dolgozott a magánszférában, különben nem állítana ilyet.

Igen, a közszférában léhűtők, tolvajok és ingyenélők "dolgoznak". Ez egy cseppet sem változtat azon, amit írtam.

De megint, igen, szívassuk a magánszférát, mert a közszféra és a munkamorál az nem kompatibilis fogalmak..

magyar ember teli szájjal 2010.11.12. 10:46:30

Szopassuk azt aki rendesen bejelenti magát, és minden jó lesz.

2010.11.12. 10:46:59

@Lrdx: Azóta volt 2, míg megírtam, énkérekelnézést

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 10:49:19

@midnight coder: remélem ez a "jóakaró" fidesz csürhe eltakarodik, mert ha ki kell bírnunk velük a 4 évet akkor tényleg csomózhatjuk a kötelet ahogy a főszószólójuk mondta.

FIDESZ = HALÁL A MAGYAR NÉPRE.

de azért nem kell pánikba esni, sztálin/hitler/ceausescu.. stb rendszere is megbukott.
európában nem lehet észak-koreát csinálni, se középkort , rákosit még védték a szovjet tankok, ezeket nem fogják.

UNDORÍTÓ HAZUG TOLVAJ FIDESZ BANDA!

kobraszem 2010.11.12. 10:49:49

@smartdrive: Kedves smartdrive,
ha nem tömegközelekedem, Te kifizeted nekem a BKV támogatás családomra jutó részét (évi kb 115 ezer HUF)? Köszönöm.

smartdrive 2010.11.12. 10:51:03

@Lrdx: "a fizetés normális esetben egyenesen arányos az elvégzett munkával, és ez átlagban(!) igaz is"

nem átlagban, hanem elméletben. gyakorlatban meg folyamatos válságban van a világgazdaság, miközben a "minden annyit ér, amennyit adnak érte" mindenhatóságát hirdeti

gondolom, a bankadónak azért tapsoltál

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 10:51:45

@Gunther: csakis maguknak csinálták ezt az új adórendszert, más nem jár vele jól.
most olvastam valahol hogy rogán meg hasonlók 300-400K-val többet visznek haza, míg a csóró prolitól néhány ezret ellopnak.
hát ez aztán szép.

viszont örülök az 5 éves tolvajtörvénynek, mert majd 2014-ben visszavesszük a fidesz parazitáktól visszamenőleg 5 évre a pénzeiket,úgyhogy emelgessétek csak narancsférgek, néhány év múlva mentek a börtönbe + vagyonelkobzás

smartdrive 2010.11.12. 10:52:43

@kobraszem: látod, mennyire értelmetlen patikamérlegen számolgatni, hogy ki mennyit használ a közösből, és csak erre a motívumra építeni a közteherviselést?

(dehogy látod, hisz még a szarkazmust sem értetted :D)

kobraszem 2010.11.12. 10:53:28

@Netkalóz: tudom, H Miklóst meg a vállatokon hozzátok ki a helyéről... Köszönöm a NOKIA nevében!

2010.11.12. 10:53:59

@Netkalóz: Segíts magadon az isten is megsegít tartja a mondás... én nagyon örülök az elmúlt hónapok fejleményeinek, mert végre valaki felismerte hogy nem a hozzád hasonló megkeseredett emberekre kell építeni ezt az országot hanem olyanokra akik tényleg tesznek is valamit és nem csak raplizni tudnak.

Medgar 2010.11.12. 10:54:25

El kéne már felejteni, ezt a nagy jövedelműek fizessenek több adót maszlagot. Egy adókulccsal pont ez történik: kétszer annyit keresel - kétszer annyi adót fizetsz. Emellett be kéne vezetni a vagyon alapján történő adóztatást ill. támogatást is.

joszif 2010.11.12. 10:54:30

@smartdrive: Jó de egy nőben időről-időre örömét leli az ember, na de az adózásban? :D

lkjpoi 2010.11.12. 10:54:30

Basszus, milyen rossz megfogalmazás, hogy az állam ad több pénzt annak, aki többet keres. Nem!!! Az állam eddig lerabolta azokat, akik rendesen keresnek, most náluk hagyja majd a saját pénzük nagyobb részét.
Azt, hogy több marad a jobban keresőknél, meg is fordíthatjuk: a többet keresők még mindig többet adóznak. Ráadásul előbbi csak egy viszonyítás az előző állapothoz képest, így abszolút következtetések levonására nem is igazán alkalmas.

dRiver 2010.11.12. 10:55:35

@iPmuP:
"Az ország tele van lehetőségekkel csak sírás helyett tenni kéne. Lehet hogy 10-12 órákat kell beletenni az elején de el lehet érni egy kényelmes szintet. "

Igen, főleg úgy ha mondjuk állami megbízást "nyersz" el... és akkora gellert kap a vállalkozásod, az lenne a művészet hogy abból a pozicióból nem prosperálnál.

Egyébként érdekes ezt mindig olyan emberek mondják akiknek az élettörténetét nézve csak kiderül hogy egy adott ponton volt egy külső tényező (hívjuk ezt kurva nagy szerencsének, ismerősnek, akárminek) ami egy adott ponton
megdobta a vállakozást ami egyébként csak pangott volna...

Tudod a faszom ki van azzal hogy folyamatosan próbálok pályázni (mivel nem tudok több pénzt beletenni a vállakozásba), de kurvára felbaszzák az agyamat amikor az elutasító határozatban az áll hogy nem innovatív amire pályázunk, előtte változatlan műszaki tartalommal azt írják hogy túldrága...
az, anyátok picsáját rohadt korrupt tetves bagázs...
Örülök hogy neked sikerült, csak ebből kurvára nem azt a köveztkeztetést kellene levonni hogy más nem dolgozott annyit mint te...

kobraszem 2010.11.12. 10:57:17

@lkjpoi: Igazad van, csak az eddigi rablóknak ez szokatlan szituáció! Ezért van az őrjöngés (l. Netkalóz).

smartdrive 2010.11.12. 10:57:44

@Medx: a természetben semmi nem lineáris, csak az egybites emberek próbálnak erre mutogatni, mint "igazságosság"

szerinted a kétszer akkora tőkeerejű vállalatnak kétszer akkorák a lehetőségei, vagy tízszer?

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 10:58:40

@iPmuP: bocs, de nekem azokkal semmi bajom akik a versenyszférában sokat keresnek, vagy sikeres vállalkozók.

de az hogy széthazudoztak mindent, bekerültek a parlamentbe, és most maguknak hozzák a törvényeket meg tapossák az átlagembert hát nemtom ennek mi köze a becsületes értékteremtő munkához.

kobraszem 2010.11.12. 11:01:11

@Netkalóz: Bocsánat, azt hittem, ismered a barátaidat. :) Hagyó a MIklós és doboz a NOKIA ...

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 11:02:02

@lkjpoi: a buta magyarok igazsága ez.
de ha körülnézel a világban akkor rájössz hogy a normális országokban a gazdagok többet adóznak (svédországról nem i sbeszélve...vagy az gagyi balkán?)..míg mondjuk fekete afrikában meg ázsia legsötétebb részein van az amit itt ezek akarnak...dehát kérdés hová tartunk, mert úgy látszik a fidesz középkort akar ahol ők a földesurak a nép meg a hűbéres nincstelen paraszt.
kár hogy 2010, EU..persze narancsférgeknek ez semmit sem mond.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 11:03:15

@kobraszem: aha.
szal ha nem szereted a fideszt akkor mszp-s vagy.
3. lehetőség nincs.
tipikus barommagyar.

2010.11.12. 11:04:55

@dRiver: Nem neked címeztem a mondandómat, alkalmazott középvezető vagyok, és lelkes, tényleg a 0ból épületem, és most gondolkodom azon hogy saját vállalkozásba kéne kezdeni. Amit írsz az tökéletesen így van, én is ezzel szembesülök és én is látom hogy iszonyat nehéz a váltás, viszont ez nincs összefüggésbe a bloggal... Én örülök annak hogy felismerték hogy a középosztály fogja ezt az országot talán kihúzni a bajból, és végre azoknak kedveztek akik amúgy is eddig a legtöbbet fizették be... egykét itt lévő fröcsögő ember soha nem fog ezért az országért semmit tenni, mert éppen az ellen fröcsög aki hatalmon van.

kobraszem 2010.11.12. 11:05:27

@Netkalóz:
Örülök az ismeretségnek!
én zoltán vagyok

2010.11.12. 11:06:27

@Netkalóz: Sorry, akkor félreértettem. Igen ezzel nekem is bajom van de próbálom úgy nézni hogy azért a 2millió ember mellett eltörpül ezeknek a száma... máshogy nehéz.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 11:08:52

@iPmuP: mondjuk a sikeres vállalkozók meg a versenyszféra vezetőinek száma is, el ne hidd hogy néhány tízezer emberen kívül ezzel bárki jól jár.
csak nem mindegy hogy az a réteg van a nyertesek élén akik magát a törvényt hozták, ez kissé nagyon büdös, de sebaj majd 5 évre visszamenőleg elszedik tőlük...
a versenyszférára ez ugysem fog vonatkozni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.11.12. 11:11:38

2023? Menj el egyéni vállalkozónak, ez most is így van. Egy bizonyos mennyiség után mindenképp kell adóznod, akkor is ha 0 ft bevételed van.

2010.11.12. 11:13:48

@Netkalóz: Szerintem ezzel több 100 ezer ember jól jár... kb. azok akik multikban dolgoznak, szellemi munkát... mondjuk helpdesktől felfele. Sajnos az a szar helyzet Magyarországon hogy a multik fizetik még így is a legtöbb adót a járulékokból, oké hogy nem fizetnek társosági adót de a több ezer ember után azért fizetik szépen az adót mint a katonatiszt. Ezek az emberek jól járnak, és ezek az emberek potenciális vásárlóerőt jelentenek, és arányaiban sokkal nagyobbat mintha a kispénzűeknek próbáltak volna kedvezni. ja, és én is utálom a multikat... próbálok is szabadulni...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.11.12. 11:14:04

@Gunther: hol tudsz olyan titkárnői állást, ami 6x annyit fizet, mint egy pék? Hugomat szerintem érdekelné.

2010.11.12. 11:17:38

@Zka: Beszél valamilyen nyelvet? Ha igen akkor én tudok neki melót, Budapesten és Debrecenben. 6x annyit nem fog kapni, de a minimálbér 2,5-3szorosát igen.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 11:18:03

@iPmuP: na igen, veszett jó duma hogy az is jól jár aki 1-2 vagy 5 ezer forinttal többet kap.
mert papíron persze jobban, főleg ha diplomatikusan elhallgattjuk az áremeléseket, meg a nyugdíjpénzének lenyúlását meg a többis sarcot amit pl. rányomnak a szolgáltatók - bankok az állami adók miatt.ésatöbbi.

Homeoffice 2010.11.12. 11:19:49

@Zka:

Jó dühből félreírtam.. IT-st akartam írni:)
Szuperbuttóval simán kijön...

lkjpoi 2010.11.12. 11:21:19

@Netkalóz: fogd már fel, hogy Mo-n nem az a gazdag, aki sokat keres. Aki rendes bejelentett fizetésből él, annak a töredéke gazdag. Az igazi gazdagok nem igazán adóznak!!! Itt a saját lábán megállni képes középosztályról van szó. Az miért volt jó, hogy 20 éven át ezektől az emberektől elvették a felét annak, amiért megdolgoztak, és semmirekellők között osztották szét?

"oké hogy nem fizetnek társosági adót de a több ezer ember után azért fizetik szépen az adót mint a katonatiszt." - na itt a másik óriási tévedés. Először is, nehogymár ünnepelni kezdjük a multikat, hogy legalább az SZJA-t nem csalják el. Másrészt enni mindenki szokott, így az élelmiszer-kereskedelmet külföldiek kezébe adni a legnagyobb ostobaság a világon. Mivel kereslet mindig van, bárki más is teremtene munkahelyet ezáltal, és befizetné az SZJA-t.
Ráadásul ezek most csodálkoznak, hogy az elcsalt, külföldre kilopott társasági adó helyett különadó formájában kell befizetniük azt a pénzt.

gono 2010.11.12. 11:27:42

A Postoló nyilván azt gondolja, hogy a jó módszer az, amikor az ingyenélő többség megszavazza, hogy a dolgozóktól vegyék el a zsét, akik majd aztán jól elszöknek külföldre.
Jelenleg ugyanis ez folyik. Sőt egyre inkább, hiszen az SZJA csökketnés is csak délibáb a nyugdíjeinstand mellett.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 11:28:38

@lkjpoi:
duma.
persze kérdés ki a gazdag, és milyen körülmények között.

mert ha úgy vesszük csányi meg demján is csóró billhez vagy egy orosz oligarchához képest.

csakhogy általában az adott ország színvonalán és átlagjövedelméhez képest kell nézni.

és ha magyarország viszonylatában nézzük akkor bocsi de egy havi 1.5-2 millát kereső ember, ráadásul + sokmilla juttatás, jutalom, végkielégítés stb az igen gazdag, amikor a társadalom kb 2/3-a az európai szegénységi szint alatt, 10-15% meg a totális nyomorszinten van.

egyébként meg a valódi gazdagok (mármint a milliárdosok, felső tízezer) éppenhogy leszarják az adószázalékot, már semmit nem jelent nekik az életszínvonalukon, főleg hogy akinek cége van az úgy fekteti be offshorozza.-..stb ahogy akarja..

itt kedves barátaim csakis a fidesz holdudvara jár jól.legyen az parlamenti képviselő önkormi vezető, vagy állami cégvezető, vagy haveri cégtulaj!
ez van.

emellett még néhány száz versenyszférás közép és felső vezető / vállakozó esik bele a pakliba de ezek nincsenek sokan.

multinál sem jellemzőek az alkalmazottaknak az 500K-1 millás fizetések,. de nem ám.
eltekintve néhány spéci munkahelytől, pl. programozó, kiemelt mérnök,...stb.
de ezek meg úgyis elmenekültek már innen ha tehették.

kaboca36 2010.11.12. 11:30:22

De talán azt is nézni kellene hogy egy diplomás 3 x annyit tanult .

Miért kellenne elvenni töle azt a többlettet amiért tanult.

Ugyanaez van mikor tulorázok, néha kevessebbett kapok mint az alap, akkor meg minek dolgozi.

Aki millios fizetése van az ugyis megtalálja a modját hogy ne adózon.

vauvauvau 2010.11.12. 11:31:29

Éljen a Fülke-Forradalom!
A Narancsra január 01-től 0%, a szegfűre pedig 50 %-os ÁFA kerül.

kaboca36 2010.11.12. 11:34:17

Különben is a cél az hogy a pénz az embereknél maradjon. Aztán abból vásároljanak vagy befektesék a pénzt.

Ne kerüljön bele az állami vesztöbe a pénz hanem forogjon a gazdaságban.

Aki meg minimálbér körüli fizetést kap az ugysem költ semmire, pláne nem befektett. Kenyeren kivül mást biztos nem vessz.

Lasombra 2010.11.12. 11:34:37

én azt sajnálom, hogy az emberi sötétség már tényleg azon a szinten van, hogy egyáltalán vitázni kell az ostoba ribanc kormányszóvivő azon kijelentésén, hogy aki 10x többet keres, az 10x többet dolgozik.
ilyennel meg sem próbálkoznék, hogy a nap mindenkinek 24 órából áll, inkább azt javasolnám, hogy fáradjon be egy kórházba, és regélje el ezt egy ápolónak mondjuk egy dupla vagy tripla műszak után.

aztán a másik lángelme, aki előveszi az "értéket állít elő" kártyát. mégis mi az érték? az emberi élet érték? orvos, mentős mennyit keres? a bulvár érték? celebek mennyit keresnek?

ja tudom, demagóg. de demagógiára demagógia a legkevesebb, amit érdemelnek.

Nem azt kell nézni, mennyit vesz el valakitől az adó. Hanem, hogy mennyi marad nála! Ugyanis abból fizeti a rezsit, a kaját, a közlekedést meg a gyerek cipőjét.
Aki szerint ugyanaz a kategória az a kérdés, hogy 100 ezerből 80 vagy 70 marad, mint az a kérdés, hogy 1 millióból 800 vagy 700, az menjen ki a pusztába, üljön le a fűcsomóra, és gondolja át az életét.
Szerintem nem nehéz felfogni, hogy kurva sok pénzből könnyebb _arányaiban is_ többet beadni, mint kevésből. Erre máshol is rájöttek már.

@Lrdx: "Igen, a közszférában léhűtők, tolvajok és ingyenélők "dolgoznak"."

Szakadjon a fejedre egy mázsa szar, te buzi, a hülye általánosításaiddal.
Esetleg majd bemutatlak egy versenyszférában dolgozó, havi 700k fölött kézhez kapó, minimálbérre bejelentett tolvajnak és ingyenélőnek, aztán közszférázhatsz. Az állami cégeknél legalább az adócsalás nincs intézményesítve. Itt esély nincs trükközni ilyesmivel. (Legalább is egy "sima melósnak" nincs.)

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 11:35:34

@kaboca36: szerintem itt az a cél hogy a pénz a törvényesség látszatát keltve az orbáncsürhe zsebében maradjon.

Kivlov 2010.11.12. 11:35:52

aki 10szer annyit keres, 10szer annyit adózzon. ezért lesz az 1 kulcsos adó, pláne ha majd nem lesz adójóváírás.
ja! a segélyezést meg azonnal meg kéne szüntetni.
"aki nem dolgozik, ne is legyék..."

2010.11.12. 11:36:17

@lkjpoi: Isten ments hogy védjem a multikat, pont a múlthéten néztem meg a mérlegünket, 20milliárd után 0 ft adó... nem kezdem őket ünnepelni, de tény, hogy nagy az a pénz tömeg, amit 2000 ember után - akiknek az átlagfizetése jóval a magyar átlag fölött van - befizetnek... és igen tökéletesen igazad van tényleg minden vállalkozásnak kéne adót fizetnie de sajnos a gyakorlat más, el kell ellopniuk a kisvállalkozásoknak az adót sok esetben hogy fenn tudjanak maradni.

És tényleg nem az alkalmazott réteg a gazdag, de ez a világra igaz, ilyen szempontból alapmá a Gazdag papa szegény papa.

gabest1 2010.11.12. 11:37:52

@Pál utcai fiú: erre a "de könnyebb lesz kitölteni"-re nekem is kinyílt a szívlapát a zsebemben!

Kivlov 2010.11.12. 11:38:41

@iPmuP:
akinek adót kell lopnia a fennmaradáshoz, az minek vállalkozik? az menjen el alkazottnak. ja, hogy a munka büdös meg ott kevesebb a pénz. hát evvan...

2010.11.12. 11:48:02

@Lasombra: Igen ebben igazad van, csak nekem az nem tetszik hogy a legtöbb keveset kereső saját magának köszönheti hogy keveset keres, vannak kivételek persze.
pl. Tanárok: Pontosan tudták hogy a tanári pálya nem fizet jól, nagyon nem, tudták mégis vállalták, mert egy hivatást választottak. A hivatás nem fér ezzel össze. Én gyógyítani szeretnék, jövőre elhagyom a multit, de tudom azt hogy valószínű ennyit sose fogok azzal keresni... ez van, de nem is az anyagiak a cél. A probléma inkább az hogy a legtöbb tanár félelemből lett tanár, nem mert saját magával kezdeni bármit is az életben inkább megmaradt tanárnak, és tanít egy olyan dolgot amihez valójában köze sincs mert neki is csak mondták, és nagyjából itt kezdődik a világ problémája is.

Lasombra 2010.11.12. 11:48:12

ja, és ha oly annyira ördögtől való a progresszív, sávos adózás, akkor mi a pék faszáért találták ki ezt a 98%-os végkielégítés adót? (persze, valójában tudjuk, miért. de mi rá a mondás?) az is egyfajta sávos adózás.
erre miért nem mondja a kormányszóvivő (vagy a fenti kedves fideszes hozzászólók), hogy "annyival többet dolgozott", "annyival több értéket állított elő" vagy "nominatíve annyival többet le is vontak tőle"?

kettős beszéd, nepotizmus, demagógia = Fidesz.

Lasombra 2010.11.12. 11:52:53

@iPmuP: ezért nem szeretem az általánosításokat.

amit te mondasz, arra szerintem jobb példa a mindenféle kommunikációs meg bölcsész pályák. amivel már az elején lehet tudni, hogy esély nincs elhelyezkedni, de mégis kell a diploma.

ui. ezekkel ellentétben bizonyos mennyiségű tanárra, orvosra mindenképpen szükség van. és azok is rosszul keresnek, akik a szükség minimum mennyiségben vannak foglalkoztatva. (most a munkanélküliekkel nem tudunk foglalkozni.) szóval, ha az országnak x db orvosra van szüksége, és pont csak x db orvos áll rendelkezésre, akkor sem fog annyit keresni, mint egy IT help deskes egy multinál. (bocs a dokiktól, bocs a help deskesektől. előbbi van a családban, utóbbi meg pár irodával arrébb.)

ennek oka, hogy a jövedelmek piaci alapon vannak kitalálva. amennyit kitermel egy cég, annyit ki is tud fizetni. de van, aki csak annyit kap, amennyit állam bácsi rászán.
de ez nem azt jelenti, hogy egyik értékes, a másik meg értéktelen.

csak ilyen a világ.
és ezzel tényleg egyikünk sem tud mit kezdeni.
azzal viszont igen, hogy mennyi bőrt húzunk le róluk.

szerintem.

lkjpoi 2010.11.12. 11:52:56

@Netkalóz: valahogy a környezetemben csak olyan embereket látok, akik jól járnak. Lehet, hogy nekik van tehetségük valamihez, no meg azt is jól tették, hogy rendesen jártak iskolába, és a fél életüket tanulással töltötték?
Nem baj, büntesd meg őket, mert neked szar, irigykedj csak!

lkjpoi 2010.11.12. 11:56:15

@Netkalóz: hozzáteszem, tőlük államosítják a legtöbb nyugdíjat, hogy azt a hozzád hasonlóknak osztogassák el...

fidesz = házmesterek pártja 2010.11.12. 11:56:27

@midnight coder: namenjanyádba! Azt is nézd már meg te köcsög, hogy akinek akkora a jövedelme, annak miből lett akkora! Megsúgom: abból, amit az éhbérért dolgoztatott zombik megtermeltek.

2010.11.12. 11:59:57

@iPmuP:

Pszichológust javasolnék!

"A probléma inkább az hogy a legtöbb tanár félelemből lett tanár, nem mert saját magával kezdeni bármit is az életben inkább megmaradt tanárnak, és tanít egy olyan dolgot amihez valójában köze sincs mert neki is csak mondták, és nagyjából itt kezdődik a világ problémája is."

A gyógyítók meg bátorságból gyógyítók?
"Én gyógyítani szeretnék"

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:01:21

@lkjpoi: bocs, arról nem én tehetek hogy fidesz pártfunkci vagy

Lacdelo 2010.11.12. 12:07:11

@lkjpoi:

Te egy ritka sotet es demagog ember vagy. Szegyeld magad.

"miért volt jó, hogy 20 éven át ezektől az emberektől elvették a felét annak, amiért megdolgoztak, és semmirekellők között osztották szét"

Ritka buszke lehetsz magadra, hogy LE SEMMIREKELLOZTED az orszag 80%-at, valoszinuleg magadat is, hacsak nem keresel 300eFT folott havonta. Ezert fogok neked kiseloadast tartani a progressziv adozas tarsadalomra es gazdasagra kifejtett pozitiv hatasairol, mert a beszukult Fideszes gondolkodasodat tagitani kell.

Az teny, hogy Mo-on a felso osztalyba tartozokat magas adokulcsok sujtottak. De ennek nem azaz egyetlen alternativaja, hogy elengedjuk a fele Szja-jukat, luxus adot, orokosodesi adot eltoroljuk. Lehet es kell csokkenteni a terheiket, de nem ennyire ARANYTALANUL! Raadasul ezek a csoportok tudjak majd a csaladi adokedvezmenyeket is a legjobban kihasznalni. A GAZDAGOK SOKKAL GAZDSAGABBAK LESZNEK, raadasul megtakaritott penzuket nem fogjak elkolteni, max luxus kulfoldi import cikkek, luxus utak, haz a Rivieran.

A szegenyebb retegek (nem lehet mindeki gazdag a tarsadalomban az eroforrasok szukossege miatt) viszont MEG SZEGENYEBBEK, mivel a minimal beren 16%-ot kell majd Szja fizetni a 0% helyett. Raadasul az osszes kulonado (bank, energiaszektor, multi sarc), nyugdijjarulek megemelese mind a szegenyebbeket fogja a legjobban erinteni, mivel ezt mind at fogjak terhelni. A szegenyek a jovedelmuk kozel 100%-at koltik el, es mivel kevesebb lesz a elkoltendo penzuk, kevesebbet fognak vasarolni, ami a gazdasag lassulasahoz vezet, GDP novekedes lassulas, vallalkozasok nyeresegenek csokkenese, munkahelyek szamanak kisebb aranyu novekedese vagy akar csokkenese.

En havi 600eFt-tol folfele tovabbra is 32%-kal sujtanam es a csaladi adozast is a szegenyebbek segitesere szabnam at. Minimalberes - 150 eFt meg fizessenek 8%-ot. 150eFt-600eFt 16 %. Ez mindjart igazsagosabb lenne. Azokat akik 600e Ft folott keresnek, miattuk ne sirjunk. Ok ugy is tehetseges, ugyes emberek. Ok ki tudjak gazdalkodni.

NE ERROL MI A VELEMENYED?

coldprof 2010.11.12. 12:09:39

Valaki abban segítsen már ki, hogy ok a nagy többségnek jó lesz, legyen egységes a teherviselés stb, de a másik fontos érv elvileg az egy kulcsos adórendszer mellett, hogy majd ezzel elérik a gazdaság fehérítését. Na ezt amit nehezen értek meg, valaki világosítson fel, hogy ha a multikat, bankokat egyre jobban terhelik különadókkal, a kisválalkozások terhein nem könnyítenek, akkor a munkavállalónak kell sírni, hogy hééé, jelentsetek már be többre, hogy több maradjon???

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:12:12

@Lacdelo: na igen, az ilyen barmok miatt tart az ország még mindíg ott ahol.
mert lenézik a dolgozó embereket, a múlt rendszerre is ráfogták hogy lusta munkakerülő komcsik világa volt, az korántse zavarja őket hogy akkor épült fel az ország egy háború után...stb.

namost a magyar "tanult értelmiség" azóta is itt tart, arra nem jön rá a kis agyával hogy a közép meg felsővezető rohangálhatna a multiban, legyen az akár teszko, akár audi, suzuki, vagy más típusú cég, ha az éhbérét 3 múszakban dolgoztatott "lusta, múveletlen, élősködő" pórnép nem dolgozna akkor nekik sem tudom miből lenne nagy fizetésük, sőt hogyan működne a gazdaság.
barommagyarok, ezért nem jut itt semmi sehová, mert már ott tartunk hogy állami szinten lenézik a dolgozókat.
de nembaj, orbán aki soha sem dolgozott semmit és csürhéje meg a nagypofájú értelmiség majd okoskodik, abból lesz a termék meg az érték.

Nash vs. Keynes 2010.11.12. 12:12:34

Az a baj, hogy az is 1 szavazatot ér aki nem dolgozik, vagy adót csal, meg az is, aki sokat dolgozik és sokat adózik. Ezek után bármikor jöhet egy kormány és nyerhet választást egy "igazságosabb" adózással, 13. havi nyugdíjjal 50%-os közalkalmazotti béremeléssel (miből is?) és "még több pénzt az önkormányzatoknak szlogennel" A sok hülye irigy gyűlölködő meg be(ma)szopja, de mivel attól nem lesz nagyobb a torta ha többet ígérünk belőle ezért lehet hiteleket felvenni, eladósodni, évi 1200 milliárd kamattal terhelni az adófizetőket, aztán szépen elmenni Kubába koktélokat iszogatni, és 4 év múlva megint ígérni ígérni ígérni..
Aki meg dolgozik azt meg jól meg lehet fojtani. Hülye rabszolga, miért nem csal? Tanult volna Kulcsártól, Cuslágtól és a sok ügyes mszp-s polgármestertől..

Kivlov 2010.11.12. 12:14:45

@Lacdelo:
ott kezdődik a probléma, hogy ebben az országban rengeteg ember ÁFA-n kívül egy vas adót sem fizet!
De a többi az meg tejeljen, mint a kutya, hogy ezeknek fussa segélyre meg stb. az már csak a hab a tortán, hogy ráadásul kólára, csipszre, szeszre, cigire, meg játékgépre költik…

smartdrive 2010.11.12. 12:16:07

@kaboca36: esetleg sújtsuk különadókkal az óriási pénzeket kaszáló szakmunkásokat, mi? mert a diplomás háromszor annyit tanult

és aki tehetséges, és nem kellett seggelnie hozzá, mert elsőre megértette, az is fizessen különadót (amit szétosztunk azok között, akiknek sokat kellett tanulniuk)

Lasombra 2010.11.12. 12:18:06

@coldprof: szerintem ott hibázol, hogy értelmet és szándékot keresel a Fidesz propaganda-dumája mögött.

van pár ilyen jó kérdés.
pl ez az egyszeri pénzbehajtás, magánnyugdíj lenyúlás, különadó, ha nem pörgeti fel a gazdaságot (nem fogja), akkor utána mit fogunk felélni, eltüzelni, behajtani, hogy tartsuk az előirányzott hiánycélokat?
mert a kiadási oldalhoz nem nyúltak ezek a jóravaló emberek. szerkezeti átalakításba sem fogtak.
ugyanúgy dőzsölünk, csak most más forrásokhoz nyúlunk, mint a szocik.

előbb-utóbb minden elfogy. de az már nem az ő gondjuk lesz, mert ha így folytatják, nem ebből még egy ciklus. (persze ha maradnak a választások egyáltalán.)

egy maréknyi dollár 2010.11.12. 12:19:19

Ezt mondta Lázár János?
Az a Jani,akinek 18 millió forintos(öt év alatt,igaz)adó- és járulékmentes költségtérítéséről zengedezett a sajtó pár éve?
Én hülye,azt hittem, munkabért kaptam eddig a munkám fejében.Erre kiderült, hogy állami juttatást;azt is csak kölcsönbe.

Lacdelo 2010.11.12. 12:20:10

@Netkalóz:

Az ilyen ember, mint lkjpoi csak magarol ad ki szegenysegi tanubizonysagot. Valoszinuleg eleteben nem dolgozott meg ket kezi munkat. En magam is jol keresek, de nem neznem le senkinek a munkajat. A takarito is szamomra ugyanolyan becseletre melto munka, mint az irodavezetoe. A politikusokrol (plane Fideszesek, Jobbikosok) meg ne is beszeljunk.

Az egyszeru takarito neni szamomra ertekesebb, mint sok "tisztelt politikusunkke".

Lasombra 2010.11.12. 12:22:57

a.) van, akiről leszakad a gatya, annyit dolgozik, és szarul keres

b.) és vannak, akik "segílybő", ál-rokkantságból, 35 évesen nyugdíjba vonulásból majd jó pénzből ugyanoda visszaszerződésből meg minimálbérre bejelentettként vagyonokat keresésből élnek.

szerintem azért ne keverjük a két kategóriát.
előbbi nem élősködő. utóbbiak igen.

orvlat 2010.11.12. 12:24:06

@Lacdelo: Ha a Fidesz most nem lépi meg ezt én és még sok hozzám hasonló helyzetben lévő (sokat tanuló, sokat dolgozó, (Mo-on) "sokat" kereső) ember É-v Ny-Európa felé veszi az irányt és nem kevesebb, hanem 0 adót fizetne Magyarországon.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.12. 12:25:08

Jóval több ember él más munkájából, mint ahányan dolgoznak.
Vajon melyik fog valóra válni?

Eset#1: Megszavaznak egy olyan rendszert, ahol azokat is munkára kényszerítik, akik élősködtek eddig?

Eset#2: Az élősködök egyszerű többséggel megszavazzák, hogy lehetne a dolgozókat még jobban lehúzni.

Még mindig nem indokolta meg senki, hogy ha 10x annyi a fizetésem miért kell abszolút értékben 10x vagy 20x több közterhet viselnem. Lesz@rom, hogy nem tudja befizetni a gázt a minimálbéres, mint ahogy ő is lesz@rta 20 évik az én gondjaimat.
Egy "Köszönöm, hogy eddig átvállaltad a kötelezettségeimet" a legtöbb, amit hallani akarok. A F@sz kivan, hogy itt mindenkinek csak jogai vannak.

Lacdelo 2010.11.12. 12:27:02

@Kivlov:

"En havi 600eFt-tol folfele tovabbra is 32%-kal sujtanam es a csaladi adozast is a szegenyebbek segitesere szabnam at. Minimalberes - 150 eFt meg fizessenek 8%-ot. 150eFt-600eFt 16 %. Ez mindjart igazsagosabb lenne. Azokat akik 600e Ft folott keresnek, miattuk ne sirjunk. Ok ugy is tehetseges, ugyes emberek. Ok ki tudjak gazdalkodni."

Ezzel mi a baj? Itt mindenki fizetne. A gazdagok lenyegesen tobbet, de a szegenyebbek is kivallalnak a reszuket a kozther viselesbol. Nincs potyautas. Ez sokkal aranyosabb, mint a Fidesz fele aranytalan 16%-os adoviseles es a kulonadokat se kellene bevezetni ilyen mertekben vagy egyaltalan.

coldprof 2010.11.12. 12:27:35

@Lasombra: Sajnos ez van, bárkivel beszélek ezekről a dolgokról, bármilyen helyen olvasok róla, mindig mindenki tudja a megoldást, de mikor odakerül a döntéshozatali székbe valahogy mégis más alakul ki belőle. Pontosan ez a baj, hogy nem mernek igazán hozzányúlni a legfájóbb pontokhoz. Vitát szül emiatt az egységes adó, mert pl egységes az egészségügyi ellátás. Nyilván ha évi több milliót adózok, akkor én joggal várom el, hogy ne ugyanazt kapjam a pénzemért, mint aki pár tízezret. Lehetett volna rá megoldás a magánbiztosítókkal, sőt két légy egycsapásra, mert akkor a biztosító fizeti az orvosokat, ápolókat is, de nem tetszett végül senkinek. Ugyanez a munkáltatókkal, tudják, hogy munkahelyet kell teremteni, tudják, hogy fehéríteni kell a gazdaságot. Minden értelmes ember mire következtet ebből?: rendezzük át úgy a költségvetést, hogy a munkaadónak érdemes legyen több embert foglalkoztatni, vagy(és) normálisan bejelenteni mindenkit. Ehelyett inkább fokozzuk az ellnőrzést, arra van pénz mindig.

rókafogta 2010.11.12. 12:29:07

Lázár János biztosan nagyon sokat dolgozott (dolgozik) azért a 18 millás költségtérítésért,Orbán Viktor is kurva sokat dolgozott (egy percet se valamilyen munkahelyen ami a parlamenten kívül volt )bár az is munkahely csak nyolc évig szinte be se járt nem csak ö tehát ö aztán sokat tud a munkától!Aki többet dolgozik kapjon többet, az ápolónő hogyan dolgozzon többet napi 12 óra éjjel nappal és vállaljon másodállást?Az egész amit a Fidesz kitalált egy rakás szar.De az is igaz Magyarországon még soha nem volt olyan szar ,hogy szarabb ne lehessen.

lkjpoi 2010.11.12. 12:29:25

@Lacdelo: amikor te bulizással töltötted fiatalságodat, míg én az iskolapadban, akkor miért nem pattogtál így?!?!

McDobbent 2010.11.12. 12:30:03

Nekem nettó 200 ezerrel lesz több a bérem januártól az adóváltozás miatt. Köszönöm FIDESZ. 20 éve oda szavazok, mert hülye azárt nem vagyok. Sokat tanultam, sokat dolgoztam van 2 gyerekem. Sok adót befizettem, végre kicsit könnyebb lesz.

A sok rinyálóst meg leszarom. Eleget tettem be a közösbe, amiből ezek kivettek.

Na, most onthatjátok a fost.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:30:16

@Lacdelo: hát igen.
de azt is elismerem hogy a versenyszférában vannak olyanok akik megérdemlik anagy fizut, nem is erről volt szó, hanem a politikusokról, meg az állami megrendelésekből élő haverokról.

egyébként azt a felfogását sem értem egyeseknek hogy miről beszélnek amikor a jól keresők kizsákmányolásáról dumálnak, hiszen így is jóval többet kerestek mint a munkás.
általában eddig is úgy alakítgatták a bruttókat hogy az nettóban megérje.mert úgyis úgy kalkulált mindenki, mérnök vagy vezető hogy mennyi a nettója, szóval nem értem ...

egy szó mint száz: nekem nem a pénzükért megdolgozó vezetőkkel meg jól kereső emberekkel van bajom, hanem a léhűtő okoskodó, hazudozó politikusokkal, akik maguknak csináltak egy jó kis törvényt, ami az emberek jónagy részének rossz lesz.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.12. 12:31:09

@rókafogta: De ez nem az adórendszer hibája, hanem itt az a gáz, hogy miért kap LJ 18 millát? Ezzel kellene elszámolni, és azzal együtt börtönbe csukni sikkasztásért, aki adta Neki.

Kivlov 2010.11.12. 12:32:00

@Lacdelo:
különadó nem kéne, persze. helyette inkább seggbe kéne rúgni a sok segélyest, kamunyuggert, pár 1000 közszférai naplopót. csak ezt senki nem meri...
én akkor is azt mondom: 10szeres fizetés, 10szeres adó. és erre jó lesz az egykulcsos. ennyi.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:32:45

@Netkalóz: és az is tévedés hogy összemossák a versenyszféra meg az állam szociális feladatait meg bérgondolkodását.
amiről itt sokan beszélnek az igen, a profitérzékeny versenyszféra fizesse meg a szakembert, meg a munkabér a munkaerő ára a piacon, így múködik a piacgazdaság.

de bocsika, az állam feladata nem ez, főleg nem ha előre akar vinni egy országot.
az államnak éppenhogy a szociális szakadékok és a jövedelmi olló csökkentését kéne célul tűznie, legalábbis európában.
namert ha fekete afrika a cél...

Szelid sunmalac 2010.11.12. 12:33:11

@Lacdelo: Mi ebben az igazsagos? Ha valaki keres 1000000-at es abbol bedob a kozosbe 16%-ot, azaz 160000-et, mig mas keres mondjuk 300000-et es abbol bedob 16%-ot, azaz 48000-et, akkor ki tett be tobbet? Tehat? Miert is kene nagyobb szazalekkulcs annak, aki tobbet keres? Mondj valami ertelemes indokot legyszives.

lkjpoi 2010.11.12. 12:35:15

@Lacdelo: kötve hiszem, hogy te értelmiségi vagy, mert annyi nem jutott el az agyadig, hogy itt adózásról van szó... főleg nem bárki dolgozó embernek a lenézéséről.
Igenis örülök neki, hogy a kollégáim, akik tehetséges, értelmes emberek, és tisztességesen dolgoznak, és mellette gyermekeket nevelnek, nem lesznek lerabolva ezentúl, és nem osztják szét a pénzüket Borsodban meg Szabolcsban. Ezentúl többet fordíthatnak arra, hogy magukhoz hasonló tanult, dolgozó embereket neveljenek.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:36:14

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
értsed már hogy a legfőbb haszonélvező politikai meg állami vezetői réteg lófaszt nem tesz a közösbe valójában, csak most többet fog kivenni onnan.

Lacdelo 2010.11.12. 12:36:46

Ahh@orvlat:

En mar megleptem, de meg 2003-ban, amikor Fidesz volt hatalmon. Az osszes penzt, amit megkerestem kulfoldon visszaforgattam Mo-ra es befektettem. Sokkal jobban jart az orszag azzal, hogy kimentem. A diplomamat Londonban szereztem (en fizettem mellette dolgoztam), nem magyar adofizetok penzebol. Tanultam, vilagot lattam.

Csak buzditani tudlak arra, hogy menjel ki es lassal vilagot. A lengyelek ebbol inditottak be a gazdasagukat reszben, hogy a rengeteg kulfoldon (2-3 millo) ember mind hazahordta a penzet es lakast vett, befektetett otthon. Probalj meg Varso belvarosaban lakast venni, nem sokkal kevesebb mint Londonban.

En most visszaakartam menni Mo-ra, de amig a Fidesz ilyen amokfutast vegez lehet, hogy nincs sok ertelme.

2010.11.12. 12:37:37

@Lasombra: Jogos amit mondasz, én helpdesken dolgozom, és nagyon sok tanárt látok a környezetemben, többnyire a beosztottaim, amikor kérdezem tőlük hogy miért lettek tanárok? Hát kellett valami... és ez még mindig a jobbik eset mert legalább igyekszik valamit elérni. Viszont az olyan tanártól az isten mentse meg a diákokat akik azért lettek tanárok mert kellett valami, majdan nem lett semmi, de a tanári pálya befogadta őket... :( ezek a megkeseredett, szakmájukhoz igazán nem értő, gyereket tanulástól elidegenítő egyedek, nem is érdemelnek többet.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:37:57

@lkjpoi: miért osztanák szét borsodban te gyagyás?
ennek semmi köze a segélyezési rendszerhez.

lkjpoi 2010.11.12. 12:38:32

@Netkalóz: így van, és látjuk, hogy amit 20 évig csináltak, azaz hogy a dolgozó emberek pénzéből tartották meg a nyomorban a legszegényebbeket, nem vezet sehova. Nem pénzt kell adni nekik, hanem lehetőséget a felemelkedésre. Azért az vicces, amikor a segélyes jobban követeli a segélyt, mint én a fizetést, amiért megdolgoztam...

Kivlov 2010.11.12. 12:39:09

"En mar megleptem, de meg 2003-ban, amikor Fidesz volt hatalmon"

2003? megyó ámokfutása régesrég...

orvlat 2010.11.12. 12:39:17

@Netkalóz: értsed már hogy sokan vagyunk még ennek haszonélvezői, rengeteget tettünk a közösbe, most már szeretnénk kicsit kevesebbet tenni

Indriq 2010.11.12. 12:39:42

amúgy az arányos közteherviselés címém, mindenki adózzon 16%-kal dumájukkal elmehetnek a **** anyjukba, amikor a bruttó 30 milliós éves jövedelem után TB plafon lesz...
a minimálbéreseket adóztassák, de a nagyon jól keresőket ne??? Eddig is rühelltem a fityesz, de ezek után tűnjenek a ****ba..

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:41:34

@lkjpoi: nem érted hogy a szja változásnak semmi köze a szociális segélyezési rendszerhez?
a segélyesek ettől nem járnak se rosszabbul se jobban.

itt csak az történik hogy a DOLGOZÓ!!!! rosszul keresőket pofáncsapják a jól keresők javára aminek legfőbb rétegét a fidesz pol-gazd csürhéje adja, akik ráadásul semmit nem termelnek, hanem állami pénzből élnek, ennyi.
komolyan nem érted?

Rahsid 2010.11.12. 12:44:42

@Netkalóz: Azon még nem gondolkoztál el, hogy dolgozni is kéne? Lehet a végén még átkerülnél a fasz másik oldalára.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.12. 12:44:57

@Netkalóz: "rosszul keresőket pofáncsapják a jól keresők javára"
Ez egy kicsit demagóg. Ugyanis a rosszul keresőktől beszedett adókat nem a jól keresők közt osztják szét, sőt a jól keresők még mindig több adót fizetnek be így is. Csak egy kicsit igazságosabb lesz, hogy nem mindent ők fizetnek, hanem mások is beszállhatnak a közteherviselésbe.

Lacdelo 2010.11.12. 12:46:06

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Miert van az, hogy nincs egyetlen egy kimondottan fejlett, nagy orszagban sem. Valoszinuleg nem veletlenul.

Az egykulcsos szja-t bevezeto orszagok kozul csak Izland, Szlovakia, Csehorszag all jobban nalunk. (Habar Szlovakia sem teljesen egykulcsos, vannak adokedvezmenyek a szegnyebbeknek).

en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax

de az o gazdasagi fellendulesuket sem ez okozta, hanem FDI nagyaranyu bearamlasa (Foreign Direct Investment). Becsabitottak a sok multit nagy kedvezmenyeket adtak nekik, ha kellett, ha nem. Ok munkat teremtettek az oslakosoknak, azok meg gyarapodtak es not a vasarlo paritasuk. A csehek, szlovakok kiszamithatobb ado es tarsadalom politikajukkal vonzottak a nyugati befektetoket. Nagy allami reformokat hajtottak vegre az egeszsegugyben, oktatasban, stb....Nalunk ez midnd elmaradt mindket nagy part hibajabol. Ha az Mszp probalgatott (erotlen kiserlet volt) volna a Fidesz azonnal kigyot, bekat kiabalt.

Magyarorszagnak most jelenleg semmi kiszamithato gazdasagpolitikaja nincs. Adokat visszamenolegesen vetnek ki, multikat, bankokat, energiaipart sarcolnak elozetes felkeszulesi ido nelkul aranytalan nagysagrendben, populista modon.

Ha en kulfoldi befekteto lennek, ketszer meggondolnam, hogy ide fektessek be a penzem. Valoszinuleg en is a cseheket vagy lengyeleket, szlovakokat valasztanam.

"Whilst in some countries the introduction of a flat tax has coincided with strong increases in growth and tax revenue, there is no proven causal link between the two. For example, it is also possible that both are due to a third factor, such as new government that may institute other reforms along with the flat tax."

orvlat 2010.11.12. 12:46:23

@Lacdelo: Én alapvetően szeretek itt élni, szeretném itt felnevelni a három gyerekemet, csak nem szeretném arra fizetni a fizum felét, hogy 1-2 millió semmittevőt eltartsanak belőle.

Tony Almeida 2010.11.12. 12:47:25

A minimálbéresen 80%-a nem minimálbérből él, hanem zsebbe kapja a többit, most meg sírnak-rínak, pedig életében nem fizetett adót egyik sem.
Az jár rosszul, aki valóban minimálbért is keres...

Lasombra 2010.11.12. 12:47:43

@McDobbent: "Nekem nettó 200 ezerrel lesz több a bérem januártól az adóváltozás miatt [...]végre kicsit könnyebb lesz."

Meg ne szakadjon az ember szíve. Eddig gondolom, baszottul nehéz volt. A fenti számokból ítélve, eddig kenyéren és vízen élhettél.

De oké. Neked ez tetszik, te jól jártál, te legközelebb is a Fideszre szavazol. Tiszta sor.
De ennek a ténynek SEMMI köze nincs ahhoz, hogy össztársadalmilag ez mennyire igazságos vagy jó rendszer.

Gondolom magasról leszarod, hogy aki meg pl. gyerektelen (mert a rohadt szemét ingyenélőjének biológiai okokból nem is lehet gyereke) vagy már felnőtt gyerekkel rendelkezik, és esetleg egy kicsit kevesebbet keres (például olyan átlagosat), annak meg eztán még kevesebb lesz.
De hé, legalább gyorsabban ki tudja tölteni az adóbevallását, nem? (Ahogy a kormányszóvivő asszony mondta.)

Kivlov 2010.11.12. 12:48:20

@Indriq:
az a TB plafon a munkáltatói járulékra vonatkozna. De amúgy nem lesz ilyen, elvetették az 5letet.
A munkavállalói TB jár.-ra jelenleg is van plafon. Kb bruttó 7,5 misinél…

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:48:22

@newtehen: na ezt nézted be, mert a rosszul keresők lényegesen többen vannak, és a megtermelt érték/munkabér arányuk irreálisan alacsony most is.

tulajdonképpen jobb lenne hogy megfizetsz egy melóst jól, és akkor több adót fizet, vagy ami most van szarér-hugyér dolgoztatod , és ugyan nem sok adót fizet a minimális jövedelme után de a cég/vállakozás a profitja..stb után adózik így.
namost ezutóbbit hozzák sokkal jobb helyzetbe, a valódi dolgozót meg újfent leszarják.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:49:51

@Lacdelo: jajj, ilyenek már meghaladják a képességeiket...
itt csak borsodi élősködőkről meg szénné zsákmányolt gazdagokról lehet beszélni..:-)))

lkjpoi 2010.11.12. 12:50:48

@Netkalóz: nemtom, világ életemben magyar tulajdonú, nem állami cégnek dolgoztam. A kollégáim is. Nem látom az általad említett többséget.

lkjpoi 2010.11.12. 12:51:34

@McDobbent: így van, és meg is érdemled, végre.

Lasombra 2010.11.12. 12:51:57

@iPmuP: így igaz. ebben egy pillanatig sem vitázom.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:54:01

@lkjpoi: jó, hát ha pl. szoftverfejlesztő vagy akkor tényleg az utcára kéne kimenni hogy lásd a nyomort.
de amúgy akkor szerencsés vagy.
ebben az országban kis kivételtől eltekintve más sincs csak a nyomor, és nem a cigányputriról dumálok, hanem a leszegényedett, túlélő DOLGOZÓ! (magyar) emberekről.
persze operabálba is lehet menni, vagy mittomén a rózsadombra onnan nem látszik a valóság.
ha érted, de szerintem nem.

Uva 2010.11.12. 12:54:09

Ja, és ahogy a kormányszóvivő asszony nyilatkozta vala: Annak is sokkal jobb lesz, aki kevesebbet fog keresni, mert nem kell 1 napot elpazaroljon az adóbevallása kitöltésére, elég lesz rá pár perc is.

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 12:54:52

@Kivlov: Kényszervállalkozásról nem hallottál, igaz? Arról, amikor elbocsájtják a munkaerőt és vállalkozóként foglalkoztatják tovább, hm? Te is minek nyitottad ki a szád...

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:56:28

@lkjpoi: hehe.vagy ha bróker vagy a tőzsdén...na hát tény hogy ott sincs csóringer, csak nehogy infarktust kapjál.

Lacdelo 2010.11.12. 12:56:32

@Netkalóz:

"itt csak az történik hogy a DOLGOZÓ!!!! rosszul keresőket pofáncsapják a jól keresők javára aminek legfőbb rétegét a fidesz pol-gazd csürhéje adja, akik ráadásul semmit nem termelnek, hanem állami pénzből élnek, ennyi."

Lehet, hogy o is a csurhe tagja. Amilyen modon beszel a munkanelkuli honfitarsainkrol, fogyatekosokrol, nyugdijasokrol.

"miért volt jó, hogy 20 éven át ezektől az emberektől elvették a felét annak, amiért megdolgoztak, és semmirekellők között osztották szét"

Es o meg ertelmiseginek probalja magat eloadni. Szanalmas.

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 12:56:43

@newtehen: Igen. Nem az SZJA adókulcsok csökkentése serkenti a gazdaságot, hanem az, ha minél több pénzt hagynak az emberek zsebében (áfa, jövedékek, stb. csökkentése).

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:57:34

@Uva: benézem amúgy hogy a magyar mentalitással mire mennek, lesz itt annyi csaló vállalkozó mint soha még.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.12. 12:58:49

Fura, hogy Kóka meg Bokros akart 1 kulcsos, mindenkire kiterjedő adórendszert, most meg bőgtök ellne ballib banda.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 12:59:32

@Lacdelo: amúgy meg éppen a jobban kereső rétegtől szedi el a nagy vezérük a nyugdíjpénzeket.
és ezek a birkák még örülnek neki.
hehe.
a nyugdíjalapba benyomott pénzük ötödét visszakapják szja-ként.
köszi.
de tudod mit?MEGÉRDEMLIK!

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 13:01:49

@Netkalóz: Az adórendszer egyszerűsítésével és a járulékok csökkentésével a gazdaság is elindul a fehéredés felé.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:03:19

@Lacdelo: ja, még annyit hogy többfelé fórumozok erről a témáról, és az ilyen kicsit jobban kereső, mondjuk "diplomás" rétegek legundorítóbb melléfogása az hogy a keveset keresőket egybemossák a roma segélyesekkel.
mint itt is ez a főmarha.
mert aki ugye keveset keres az is élősködő, hiába gürizik a multinak éhbérért többmúszakban meg hétvégén.
na innentől az ilyenek menjenek azorbán seggelyukát nyalni, olyan a mentalitásuk mint a nagy vezérüké.
szarházi tolvaj fröcsögő, az egyszerű dolgozókat gyűlölő úrifiú bagázs.

Lacdelo 2010.11.12. 13:04:04

@Lasombra:

Igazad van McDobbent leszarja. Mit erdekli ot, hogy massal mi van. Tole aztan felfordulhat az orszag fele is, amig o jol jar.

@McDobbent:

Remelem a csaladodban mindenki jol keres es egeszseges. Apad, anyad nem nyugdijas, unokatestvered nem minimalberert robotol.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:05:21

@Peter T. Sinclare: LOL.
és milyen járulék csökken?
meg mit fehérít ez az adórendszer?
max a pol-gazd elit lopott pénzeit.

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 13:05:58

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: valójában a létszükségleti cikkek áfakulcsát kéne 0%-ra levinni, hogy a kiskeresetűeknek is több maradjon a zsebében. Aki szórakoztató elektronikát, autót, stb. vásárol, az fizessen magas áfát, a kenyér, tej, stb. meg kerüljön 10-20%-kal kevesebbe.

Hidd el, sokkal jobban járnának, mint kisebb adókulccsal.

orvlat 2010.11.12. 13:06:54

@Netkalóz: Szerintem azok a 30-40 körüli emberek, akik kicsit is gondolkodnak, tudják, hogy az államtól biztosan nem fognak semmilyen nyugdíjat kapni, a kötelező "magán" hozamai meg...hát semmire sem lesz (lett volna) elég, ezért bevételük x%-át hosszútávú magánbefektetésbe teszik(amihez az állam nem fér hozzá)vö. öngondoskodás:)

2010.11.12. 13:07:17

@Lasombra: Én azt látom hogy kb. semmi nem kell ahhoz hogy valaki elérje 30éves kora előtt gyermektelenül a 250-300ezres netto fizetési kategóriát. Ma magyarországon kb. nyelvet kell tudni, annyi multi ténykedik az ország legtöbb területén hogy bárhol el lehet helyezkedni aztán sima az út felfele, ha az embernek olyan a hozzáállása. Mint mondtam nekem ez diploma nélkül is sikerült, és többet keresek mint az iskolaigazgató anyám 4 év munkatapasztalattal, viszont majd belehaltam párszor a munkába... Értem ha valaki nem akar helyet változtatni a munkáért, értem azt is ha nem szeretne multinak dolgozni, azt is megértem ha nem szeretne alkalmazott lenni, meg nylevet tanulni, ezek abszolut érthető dolgok, csak el kell fogadni hogy ma Magyarországon ezek a játékszabályok működnek, és ha ehhez valaki nem akar alkalmazkodni akkor nem azt kell mondani hogy kizsákmányolják a magyart meg fújjolni másra amiért ő sokat keres, hanem egyszerűen tudatába kell lenni hogy nekem is lett volna lehetőségem mást csinálni, de az én gyomrom azt nem vette be.

Lasombra 2010.11.12. 13:08:31

@Lacdelo: felnőtt egy generáció, akinek fogalma sincs, hogy mi folyik a város-/kerülethatáron túl.

akik azt hiszik, hogy az egyetemről kikerülve a tojáshéjjal a seggük alatt már 500k+ fizetés JÁR nekik, akik bármilyen vezető pozíciót nulla tapasztalattal simán bevállalnak, mert hisz ők azért tanultak (tapasztalat meg le van tojva, aztán persze jön a koppanás), akik szerint, aki kevesebbet keres, az lusta, lúzer, ingyenélő, semmirekellő stb, és csak az emberen múlik, hogy milyen állást vállal el.

fogalmuk nincs, hogy pl vidéken milyen fizetések pörögnek. akiket ez a szerencsétlen lesemmirekellőzött, azok simán lehet, hogy a keleti országrészben jól kereső, szorgos, dolgozó emberek.

az ország nemcsak Budapest (semmi bajom a pestiekkel amúgy, én is itt élek), nemcsak IT manager meg key account mgr, meg apámtöke consultant és bank meg tőzsde szektor létezik.

de - nem is tudom - ezekről direkt nem vesznek tudomást, vagy tényleg ilyen tudatlanok. vagy csak szociálisan annyira érzékenyek, mint egy rinocérosz.
"nekem, én, több, még, még!" kb ennyi lehet az életük.
ezek a plusz pénzzel sem lesznek gazdagabbak soha...

Kivlov 2010.11.12. 13:08:48

@Peter T. Sinclare:
fenét.Mikor megyó(?) vagy ki levitte 20%-ra az ÁFÁt azt is mind lenyelték a kereskedők.
Éphhogy az ÁFÁt nem kell csökkenteni, mert azt fizeti mindenki: a kamunyugger, a minimálbéres BMWs vállalkozó, meg a borítékban fizut kapó tag is.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:10:05

@iPmuP: azt csak hiszed.
mérnökként, informatikusként, közgazdászként igaz, de a többinek nem ennyire egyszerű-
a másik meg az hogy eléri aztán 50 éves korára sem keres majd az inflációs emelkedésnél többet, legalábbis ha multinál marad és nem vállalkozik.

DE.
mégegyszer írom, nem ezekkel van gond: a versenyszférában ha megérdemli keressen sokat.
Itt az országon élősködő politikai-állami gazdasági elitről van szó.

Lasombra 2010.11.12. 13:12:33

@Őrnagy Őrnagy: ja, mint ahogy az is fura, hogy Kóka meg Bokros akart egykulcsos, mindenkire kiterjedő adórendszert, akkor sipákolt a Fidesz. most meg ők akarják ugyanezt.

@iPmuP: én nem. az én szülővárosomban (30 ezres város, Dunántúl) 250k-t nettóban, becsületesen, törvényesen nagyon-nagyon kevesen visznek haza. még kevesebben 30 évnél fiatalabban.
hidd el, nemcsak választás kérdése. és nem költözhet mindenki a fővárosba vagy külföldre.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:13:50

@Netkalóz: bocs, itt normál munkaidős kultúrmunkahelyről beszéltem,
ha autószerelő vagy mittomén mi vagy akkor ha beleszakadsz a munkába meg csalsz az adóval akkor menni fog akár 8 általánossal is..dehát asszem ez nem túlságosan éri meg hosszabb távon.

Lacdelo 2010.11.12. 13:14:06

@Peter T. Sinclare:

Te elmeletrol beszeltel en meg tenyekrol fogok.

Az egykulcsos szja-t bevezeto orszagok kozul csak Izland, Szlovakia, Csehorszag all jobban nalunk. (Habar Szlovakia sem teljesen egykulcsos, vannak adokedvezmenyek a szegnyebbeknek).

en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax

"Whilst in some countries the introduction of a flat tax has coincided with strong increases in growth and tax revenue, there is no proven causal link between the two. For example, it is also possible that both are due to a third factor, such as new government that may institute other reforms along with the flat tax."

orvlat 2010.11.12. 13:15:02

@Lasombra: keleti országrészben jól kereső, szorgos, dolgozó emberként nem szeretném a fizetésem felét kevésbé tanult/szorgalmas/szerencsés, kevesebbet dolgozó családokra költeni, hanem a sajátomra.
nagy kérés?

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 13:15:29

Azért látom, páran nincsenek tisztában a valós helyzettel.

Nincs elvesztegetni való idő. Nincs olyan, hogy ráér a gazdaságon, szociális ellátórendszeren változtatni pár év múlva.

A fidesz - bármennyire is ellenszenves banda (nem vagyok balos, ne fáradj) -, ezt felismerte. A következő pár évben irdatlan összegű lejárt adótartozást kell kifizetni, az EÜ-rendszernek legfeljebb két évtizede van hátra, mielőtt teljesen és véglegesen összeomlik (lassan meghaladja az egymilliót a cigányok száma - ami arányaiban gyorsuló iramban nő - és rövidesen nyugdíjba mennek a Ratkó-"gyerekek").

Valamit tenni kell, ez biztos. Rá kell venni az embereket, hogy többet költsenek, ehhez viszont több pénz kell a zsebükbe, amit elkölthetnek. Hamarosan be kell szüntetni a cigányok segélyezését, még ha ez szavazatvesztéssel is jár, és nem pénzt kell fizetni a gyerekek után, hanem az adót csökkenteni. Így a cigányok nem szaporodnak túl - ami megint csak az ellátórendszert terheli, mert orvos, mérnök, tanár, fizikus, vagy pilóta egyikből sem lesz, helyette annál több rokkantnyugdíjas és bűnöző és megélhetési pulyagyártó -, a becsületesen dolgozó emberek többet költhetnek a gyermekükre - a cigányok is -, és talán ki lehet tolni az összeomlás dátumát pár évvel.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:16:01

@orvlat: hidde el nem arra fogod, hanem a poliitikai elit fényűzésére.

lkjpoi 2010.11.12. 13:16:29

@Lasombra: akiket lesemmirekellőztem azok, akik segélyből élnek, mintegy követelve azt maguknak, és nem járatják iskolába a gyermeküket.

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 13:16:32

@Lasombra: egyetértek. Vidéken sok helyütt a nettó 80 már komoly jövedelemnek minősül.

orvlat 2010.11.12. 13:20:37

@Netkalóz: rendben, de az új szabályok szerint rájuk is sokkal kevesebbet kell költsek, mert sokkal több marad nálam a bruttó béremből.

Lacdelo 2010.11.12. 13:20:51

@Lasombra:

Az a baj, hogy ezt a mentalitast a Fidesz sulykolja belejuk. Ha meghallgatod akarmelyik Fidesz vezetot (OV-t beleertve) leri roluk, hogy nagyban szarnak az emberekre. Dolyfosek, nagykepuek. Nem tisztelnek ok senkit es semmit (AB, szakmai kepviseletek, erdekegyezteto tanacsok, szakszervezetek). Nyuggerezik es komcsizzak a nyugdijasokat. Ha olvasol egy atlagos Fideszes blogolot, mind ezek a Fidesz jellemvonasok visszakoszonnek.

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 13:21:19

@Kivlov: pedig ez az ellenőrzéssel és számonkéréssel egybekötve működhet. Apparátus van rá, csak most nem aktát kéne tologatni és az iktatott iktatást iktatni harmadik körben is, hanem a beérkező adatokat feldolgozni. És még csak szólni sem kell a cégeknek, csak próbavásárlókat szétküldeni - diák, nyugdíjas, munkanélküli akad elég, örülnek is az 5-600 Ft-os órabérnek.

Mennyi volt az áfacsökkentés előtt a termékek ára? Miként változott a tervezet bejelentése után? Miként változott a jogszabály hatálybalépése után?

Három oszlop, ahol még azt is ki lehet jelölni mondjuk színezéssel, hogy volt-e tilalmas változás (direkt árat emel a bejelentés után, hogy abból csökkentsen). Aki megjátszik ilyet, azt kemény százezrekre-milliókra büntetni, aki betartja, azt meg jutalmazni.

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 13:22:07

@Lacdelo: és mit mondtam én? Azt, hogy nem az szja-kulcsokat kell csökkenteni, hanem az áfát és járulékokat.

ekat 2010.11.12. 13:24:57

Megértem én azt is, aki nem keres rosszul, és a hóciője tele van, hogy őt nyúlják le legjobban, meg azt is, aki szidja a 'másokkal nem szolidarizálókat', de azért ami tény, az tény, halomra hőbörögnek olyan emberek amiatt, hogy rosszul keresnek / más miért keres jobban, akik pont ugyanolyan lehetőségekkel indultak. Két normális intelligenciaszintű, budapesti ember például kereshet nettó 200 fölött, ha legalább nyelvet tud, meg lehet közértpénztáros is minimálbérért. Az utóbbiból természetszerűleg előbb, és tovább lesz munkanélküli is. Rohadt egyszerű sírni meg irigykedni tanulás helyett...

Lacdelo 2010.11.12. 13:25:59

@orvlat:

Kevésbé tanult/szorgalmas/szerencsés, kevesebbet dolgozó családok (az orszag 80%-a) nem akarjak jól kereső, szorgos, dolgozó csaladok (20%) megsegitesere kolteni az adojuk 16%-kat. 8%-kal kiegyezhetnenk.

2010.11.12. 13:26:04

@Netkalóz: Ellent kell hogy mondjak, nálunk nagyon sok 40-50 éves családanya van, némettanár, megkapta az IT traininget, helpdeskezik, hazavisz brutto 250-280as fizut és tök jól elvan. Hihetetlen sok ilyen cég települt Magyarországra és tényleg csak a nyelvtudás a kulcs... az viszont abszolut tanulható. Mondom, sokaknak nem vág ez profilba, nagyon nem , nincs ezzel baj, de lehetőség az attól lenne csak rugalmasnak kell lenni vagy elfogadni hogy ez van. És ez nem csak a fővárosban van így, Debrecenbe is, Miskolcon is, Győrbe is... A vicc az hogy papír sem kell, érettségi, se nyelvtudásról nem kell papír se semmiről, úgyis kiderül minden.

orvlat 2010.11.12. 13:26:06

@Peter T. Sinclare: az áfát (és a hasonló vagyon tipusú adókat) épp hogy növelni kellenne(jó, pár létszükségleti cikkét mondjuk hagyják 0-án), mert ezt az amúgy minden adó alól kibújók is fizetnék

Kivlov 2010.11.12. 13:28:44

@Peter T. Sinclare:
de nincs értelme egy olyn országban, ahol az ÁFA az egyetlen féle fajta adó, amit nem tud elcsalni az ember.
plusz aki többet fogyaszt, többet fizet. és, ami a lényeg: az is fizeti aki soha életében nem tett és nem fog tenni semmit a közösbe...

Lacdelo 2010.11.12. 13:28:45

@Peter T. Sinclare:

Es teljesen igazad van. Szja-t meg allitsuk vissza progresszivnek.

"En havi 600eFt-tol folfele tovabbra is 32%-kal sujtanam es a csaladi adozast is a szegenyebbek segitesere szabnam at. Minimalberes - 150 eFt meg fizessenek 8%-ot. 150eFt-600eFt 16 %. Ez mindjart igazsagosabb lenne."

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:29:01

@Peter T. Sinclare: ja.
teccik amikor informatikusok puffognak a budai info parkból nagy igazságokat "normális" fizetésekről:-)
kicsit más ugyanez alulnézetből, és itt csakis átlag alkalmazottról van szó, nemazorbánról megakocsisról megademjánról.

dinamo vodka 2010.11.12. 13:29:07

@ekat: vagy pld. lehet az egyik hitelközvetítő a providentnél, a másik meg kutató fizikus

orvlat 2010.11.12. 13:29:30

@Lacdelo: de én persze fizessek 16%-ot akkor is, ha ők csak 8-at, ugye jól értem. miért is?

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:31:22

@Lacdelo: a gond ott van hogy meg kell határozni egy normális összeget ameddig lehet 16% a kulcs, mondjuk 400-500K körül valahol.
)és ebbe már vastagon benne lenne az itt említett "szorgalmas, dolgozó, igazmagyar..stb:-)" réteg is.
de aki milliókat keres az ne 16%-ot adózzon már.
ja hogy ez azorbán csürhének meg éppen nem lenne jó?akkor asszem felejtős.

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 13:32:16

@orvlat: ezzel a kisebb jövedelműektől még több pénzt vonsz el!

Az egész rendszer rákfenéje az adómorál, amit csak még jobban lenyomnak az elviselhetetlen terhek.

Ezen kell elsősorban változtatni. Aki nagyban játszik, úgyis elcsalja az áfát is, és a magasabb áfakulcsok csak még inkább ösztönzik a fogyasztókat, hogy külföldről szerezzék be a termékeket.

Amikor a piac nyílt, akkor aki teheti, az ott költi el a pénzét, ahol ugyanazt a terméket olcsóbban veszi meg. Nem olcsóbbat - ugyanazt.

Ha választhatsz, hogy 300Ft-ért veszel matricás írható DVD-t, vagy 50Ft-ért matrica nélkül, és ezt is legálisan, melyik mellett döntesz?

dinamo vodka 2010.11.12. 13:32:22

@iPmuP: hogyne lenne baj, hogy ilyen semmilyen munkáért többet keres, mint az, aki valóban értéket állít elő. nem "erkölcsileg" baj, hanem hogy a rendszerben ekkora aránytalanság van

aztán csodálkozunk, hogy egyre butábbak az emberek. persze hogy azok, ha a droidság jobban fizet. aztán középtávon egyszercsak nagyot nézünk, amikor Indiába viszik a munkahelyünket

Kivlov 2010.11.12. 13:32:41

@Netkalóz:
miért ne??? 1 milliónak jóval több a 16%-a, mint 100ezernek!

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:33:00

@Lacdelo: undorító nagyképű földesuras fidesz csürhe.
remélem eltakarodnak legkésőbb 2014-ben,. és a következő kormány visszaszedi a pénzt tőlük 5 évre visszamenőleg!
szal lehet öngól ez a törvény úrifiúkák?

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:33:35

@iPmuP: 40-50 éves.
csak itt 30év alattról volt szó.
50 évesen sok a 250K?
röhej.

2010.11.12. 13:33:53

@ekat: Erről van szó... egyik esti RTL műsorban volt egy közgazdász-jogász két diplomás csaj aki nem talál munkát... egyem a lelkét amikor kérdezték tőle milyen nyelvtudása van, eszperanto... megcsinál két diplomát, és közgazdászként annyi agya nincs hogy legalább angolul megtanuljon, hamár egyébként úgyis tanul nyelvet... mit gondolt egy olyan országban ahol nagyobbrészt külföldi multinál lehet elhelyezkedni, és nagyobbrészt a kisvállalkozások is külföldi beszállítók, ki fogja alkalmazni nyelvtudás nélkül? Senki... lerí róla hogy gondolkodni nem tud, max betanítható munkásnak jó... na az ilyeneknek nem adnék diplomát soha... csakhát ez meg szűrve nincs mert az egyetemek magolni tanítanak... najó messzire vezet a fejtegetés.

Lacdelo 2010.11.12. 13:35:35

@lkjpoi:

2akiket lesemmirekellőztem azok, akik segélyből élnek, mintegy követelve azt maguknak, és nem járatják iskolába a gyermeküket."

Akkor megis csak buta vagy, raadasul demagog is.

Azt hiszed hogy az osszes adodat az utolso Ft-ig, amit befizetsz csakis a segelyeken elokre koltik, akik csak azert vannak segelyen mert csesznek dolgozni? Az osszes segelyen elo meg mind nem jaratja iskolaba a gyereket, mert ez a hobbija?

Te ertelmiseginek tartod magad? Milyen iskolaba jartal te? Ird mar meg elretenteskeppen.

orvlat 2010.11.12. 13:37:08

@Peter T. Sinclare: hm, azért nem gondolom, hogy a nem pont határszélen lakók tömegei útra kelnének az 50 ft-os írható dvd-ért:)
a kiskeresetűek miatt írtam, hogy alap dolgok áfáját tegyék 0%-ra

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 13:37:55

@Kivlov: el lehet csalni. Szerinted miből élnek meg a könyvelők és miből bitang jól egy csomó vállalkozó? Kismillió trükköt lehet alkalmazni, hogyan kapd vissza az áfát, stb.

Az adómorált három módszer egyidejű alkalmazásával lehet a legjobban növelni:
1. a járulékok, sarcok drasztikus csökkentésével
2. aki csal, azt progresszívan büntetik, vagyoni helyzetétől függően, aki meg jógyerek, azt jutalmazzák, szintén progresszívan: aki kifehéríti a vállalkozását, cégét, az egyszeri nagyobb jutalmat kap, és ha fehéren is tartja, akkor meg a következő években kevesebbet, de stabilan megkapja
3. a fejétől bűzlik a hal elve alapján mindezt a gazdasági elittel elkezdeni.

Peter T. Sinclare 2010.11.12. 13:38:29

@orvlat: mert a neten nem lehet vásárolni és nem is hozzák házhoz, igaz? ;)

Kivlov 2010.11.12. 13:40:18

@Peter T. Sinclare:
mindent el lehet, persze.

de a segélyes borsodi cigó nem tudja elcsalni, mikor megveszi a 2L kóláját, ez a lényeg, apa.

ekat 2010.11.12. 13:41:49

@iPmuP: na azért remélem, ez nem jellemző, nekem az összes diplomás ismerősöm beszél 1-2-3 nyelvet.
Én meg nem vagyok diplomás, de pontosan 20 napig voltam munkanélküli, amikor a válság során túl magasnak találták a fizetésemet, és kitettek. Mondjuk ha hajlandó lettem volna minimálbér+a többit zsebbe dologba belemenni, akkor egy hetet sem lettem volna otthon. Amit leszűrtem az egészből, az az, hogy tanulom a harmadik nyelvet...

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:41:57

@Lacdelo: ezek annyira gyagyások hogy az fáj.
a segélyezési és úgy általában a szociális rendszernek az ég világon semmilyen közvetlen köze nincs az szja kulcshoz.
itt nem is a segélyeseket emelném ki, mert amúgy azok iszonyat keveset kapnak az összes szociális kiadásból, ráadásul manapság már beindulgat a közmunka program is.

a nyugdíjasok sokkal nagyobb tehet, de amíg az állam ennyit lop-csal hazudik saját elitjánek addig az szja kulcsa totál független az ilyen kiadásoktól.

viszont ha valaki az adóján élősködőket akarja anyázni, akkor saját szüleivel , nagyszüleivel kezdje mert a nyugdíjasok nagyságrendekkel többe kerülnek mint a segélyesek.
ja, és azt is kitalálták már hogy olcsóbb segélyezni az amúgy elnyomott, kitaszított rétegeket minthogy szabadjára engedni a bűnözést és még jobban leamortizálni ezeket a rétegeket.
mert ha megszüntetik a segélyezést akkor az nem kerül semmibe, csak majd megnézem milyen lesz a közbiztonság...aztán ha 100 forintért hátbaszúrják az éhezők a nagyokos jólkeresőt, akkor elgondolkozik az élet dolgain ( a hozzátartozója)

orvlat 2010.11.12. 13:42:27

@Peter T. Sinclare: de az a réteg, akiket említettél ("kiskeresetűek"), nem valószínű, hogy a neten vásárol+ házhoz hozat:)

sterimar 2010.11.12. 13:44:45

Ja, hát a progresszív adózás tényleg nagyon elbaszott, annál már a degresszív is jobb.
Hogyan lehet ugyanis indokolni, hogy valaki 2 ezer szja-t fizet havonta, valaki meg százezreket? Nyilván racionálisan sehogy, de az irigységre mindig lehet építeni.

orvlat 2010.11.12. 13:46:22

@Netkalóz: saját szüleim, nagyszüleim MÁR befizették a nyugdíjukat, mikor dolgoztak.
a közbiztonságot így segélyezés mellett is megnézheted itt Borsod megyében....

2010.11.12. 13:47:11

@Netkalóz: Jóhát én megoldottam hogy 21évesen csopvez legyek és ennél is sokkal többet kaptam pár éve... tehát én ezt abszolut saját példából mondom, és mint mondtam a legutolsó ügyintézőből. tehát a 30év alatti korosztálynak még több lehetősége van.

Lacdelo 2010.11.12. 13:47:43

@orvlat:

Tarsadalmi igazsagossag. Szerintem te is belatod, hogy vannak kulonbozo tarsadalmi retegek. Also, kozep, felso osztaly. Ez meg sokkal differencialtabb. Na mar most, nekik kulonbozo a teherbirasuk. Ezert az adorendszernek, hogy tukrozze az eltero nagysagu teherviselo kepesseget a kulonbozo retegeknek, hozza kell igazitani. A szegeny fizessen kevesebb adot, mivel o magasabb %-kat a jovedelmenek kolti el letfentartasi javak megvetelere, rezsire, stb...

Hiszen neki is ugyannyiba kerul a boltban a tej es a sajt (ha van ra penze), mint a gazdagnak. De a gazdag viszont csak csekely %-at fogja ezekre a letminimalis dolgokra kolteni.

Remelem elegge egyszeru voltam. A progressziv adozas gazdasagi elonyeirol ha akarod tovabb itt olvashatsz. Nem veletlenul Nyugat-Europaban mindenhol progressziv ado van kiveve Izland (be is csodolt gazdasagilag :(, mondjuk nem e miatt.

Kivlov 2010.11.12. 13:48:46

@Netkalóz:
hát igen, a nyugikat is seggbe kéne rúgni.
ingyenes utazgatást megszüntetni, nyugdíjakat maximálni. aki nyugdíj mellett dolgozik, azt büntetni, aki nyugdíjast alkalmaz detto.

2010.11.12. 13:49:28

@dinamo vodka: Oké, csak ha ők nem dolgoznának a BMWk nem készülnének, a Heineken nem főzne sört, te nem mobiltelefonálnál meg nem BKVznál... tehát ezt azért így meredek kijelenteni hogy nem állítanak elő értéket... tényleg nem, de ha mi nem lennénk akkor más sem állítana elő értéket.

Lasombra 2010.11.12. 13:49:56

@orvlat: nem. de ezt már megválaszolták mások. (közben ebédeltem egyet :D)

az SZJA nem egy az egyben a segélyesekre megy el. rengeteg dolgot kell fizetni állami pénzből.
egyébként a minimálbéres, dolgozó emberek sem szeretnék eltartani a segélyeseket, de most már ők is fogják. és nekik még nálad is nehezebb.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:50:05

@orvlat: drága barátom még a borsodi közbizonságért is hálát adnának bárkinek mexikóban,jamaicában rio vagy new york szegénynegyedeiben.
és akkor fekete afrikáról nem is volt szó.
nem tudsz te semmit, és addig jó.

2010.11.12. 13:50:19

@ekat: Ennyi, akkor abszolút érted miről beszélek.

mizrolist 2010.11.12. 13:50:45

@Kivlov: az egymilliónak a 68%-a is sokkal több, mint a 100 ezer 84%-a (a kézben maradó összeg)...

sterimar 2010.11.12. 13:51:45

"de aki milliókat keres az ne 16%-ot adózzon már."

Irigy-e vagy?

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 13:52:42

@Kivlov: minden náci a segélyeseket anyázza csakmert azok nagyrészt cigók.
valahol igazuk van, de ha megnézed a rájuk fordított kiadásokat meg a műnyuggerek kültségét, nem beszélve az állami tékozlás, lopások pénzeivel akkor nagyon érdekes következtetésre fogsz jutni.

Lacdelo 2010.11.12. 13:53:29

@Kivlov:

Nem vagyok veled megelegedve:(

Nem hogy orulnel, ha valaki nyugdijas es meg 70, 80 evesen is dolgozni akar es adot fizetni. Plane hogy ok csokkentett nyugdijat kapnak, ha dolgoznak mellette. Tobb ado, kevesebb nyugdij raforditas. Inkabb minden nyugdijast aki dolgozni tud is es van ra lehetosege tamogatni kellene.

Remelem ez ertheto.

sterimar 2010.11.12. 13:54:26

Ráadásul ugye az osztalék eddig is egy kulccsal, 25%-al adózott, ami sokkal alacsonyabb volt mint az szja 41%-os kulcsa...

Kivlov 2010.11.12. 13:55:02

@Netkalóz:

persze, nem csak a segélyeseket kell megszopatni. hanem épp amiket írsz, azokat is. a BKV-s tolvajokat + a kamunyuggereket + a közszfréai naplopókat is.

Kivlov 2010.11.12. 13:56:25

@Lacdelo:
pont hogy nem. ha nyugdíj mellett melózik, kevesebbért is megcsinálja ugyanazt mint egy normál aktív, mert a különbözetre ott van neki a nyugdíj. és ne gyere nekem a tapasztalata van dumával.

orvlat 2010.11.12. 13:57:14

@Lacdelo: Látod nincs Igazságosság, csak "igazságosságok". A te modelled teljesen figyelmen kívül hagyja az egyéni felelősséget. Lehet, hogy valaki csak azért marad az alsóbb osztályban, mert lusta/nem akar részt venni a versenyben.
Igazságos-e, hogy kevesebb adót fizessen, mint aki sokat tanult/dolgozott/tett azért, hogy a középosztályba kerüljön?

orvlat 2010.11.12. 14:01:40

@Netkalóz: ezt elmondanád azoknak a szerencsétlen, egész életüket végigdolgozó nyugdíjasoknak is, akiknek eszük ágában nincs segélyért sorban állni, viszont a megélhetést jelentő utolsó tyúkukat, kacsájukat, zöldségüket pont a segélyt felvevők lopják el?
hogy örüljenek, hogy nem afrikában élnek?

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:02:37

@Kivlov: ja, de ami a lényeg, és már jó sokszor leírtam, hogy ezekhez egyikhez se nyúlnak hozzá, hanem a legszívatottabb réteget, azaz a szarér-hugyért dolgozó becsületes, de eddig is taposott embereket szívatják.
akik eddig is jól éltek, azoknak meg még jobb lesz.
a nyugger meg segélyes röhög tovább.
na akkor szerinted hol lesz itt érdemes munkát vállalni és dolgozni, hacsak nem vagy csókos fidesz funkci?
(jó, vagy informatikus, tesco igazgató..stb)

midnight coder 2010.11.12. 14:02:45

@Atomot az indexre!: Senkinek nincs megtiltva hogy minimálbéres zombikat alkalmazva betegre keresse magát. Minimálbéres zombiból elég nagy a felhozatal szerte a világon. És a magyar minimálbéres zombi nem is annyira olcsó - a bérköltségéből Indiában egy kisebb falut eldolgoztathatsz. És azok tényleg dolgoznak is.
Persze, itt Magyarországon, Európában dúl a "szociális igazságosság", csakhogy ezt addig lehet csinálni amíg van miből. Márpedig akárhogy is nézzük, az itteni cégek egyre inkább versenyképtelenek, és ennek a fő oka ez a jóléti rendszer. Ma már szinte bármire amit megveszel az van írva, hogy Made In China. De lesz még Made In India is. Innentől kezdve pedig egyre kevesebb jövedelmet lehet újraadóztatni.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:04:23

@orvlat: volt néhány tucat eset az tény, de közel sem olyan durva a helyzet mint egy olyan országban ahol ráengedték szociális háló nélkül a nyomorultakat a városokra.
mert ott van aztán félelem meg rettegés nem borsodban.
szóval csak csínján ezzel a segélymegvonással.

amúgy egyetértek, csak akkor legyen munka, mert még pl. borsodban a diplomásoknak sincs semmi.

ex-dr. vuk 2010.11.12. 14:04:45

Szerintem inkabb az kene, hogy bizonyos osszeg folott 100% az adokulcs, igy nem lesznek nagyon gazdagok soha.
Irany a kommunizmus, le a kulakokkal!

:D

orvlat 2010.11.12. 14:08:05

@Netkalóz: javaslom látogass el a következő helyekre: Ároktő, Szendrőlád, Kesznyéten, Kiscsécs, de csak bezárt kocsiajtóval, felhúzott ablakokkal menj.

sterimar 2010.11.12. 14:08:47

@vuk_: "Szerintem inkabb az kene, hogy bizonyos osszeg folott 100% az adokulcs,"

kiraly

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:08:56

@midnight coder: igazad van, de ne aprózzuk el az európai értékeink leamortizálását, egyből legyen észak-korea a cél.
ott ingyen dolgozol a nagy vezérnek, és ha nem tetszik a pofád akkor mész a koncentrációs táborba.
DE TE IS!

gramercy 2010.11.12. 14:09:50

holnap?

ma is ez van, akkor is fizess eb-t ha nincs jovedelmed

peldaul

Lasombra 2010.11.12. 14:10:05

@orvlat: szerintem itt jönnek be a gazdasági irányzatok.

- egy baloldali kormány inkább erősíti a szociális hálót, a szegényebbeket, dolgozókat védi inkább.

- egy jobboldali inkább a polgári réteget (ami Mo-n kicsit más jelentést kap) részesíti előnyben. individualistább, elitistább.

- liberálisabb vonalon (laissez faire) mindenki gondoskodik magáról, mobil, oda megy dolgozni, ahol pénz van. keressenek az emberek sokat, és majd megoldják a gondjaikat maguk. -> kevesebb adó, több "fizetős" szolgáltatás.

- a fiskális rendszerre támaszkodó (gondoskodó állam) meg azt mondja, hogy az állam jobban ért hozzá, majd ő beszedi a pénzeket és elosztja, ahogy jónak látja. -> több adó, több "ingyenes" juttatás.

ezen kár vitázni, hogy melyik jobb. van ilyen is, olyan is. mindegyiket lehet jól is meg szarul is csinálni. illetve az a gáz, ha keverik őket.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:11:03

@orvlat: tudom miről beszélsz, de te meg látogass el rióba, bronxba, johannesburgba, kingston-ba..stb.
aztán jó lesz neked ároktő is.:-)

amúgy az sem mindegy hogy félig-meddig elszigetelt kistelepülésről van-e szó, vagy már egy világvárosban is olyan sok a csóró hogy nem tudja a rendőrság fenntartani a közbiztonságot.

de hagyjuk ezt a témát, ha nem érted úgyis mindegy.

Lacdelo 2010.11.12. 14:14:01

Sajnos nincs egy teljes napom, hogy meggyozzelek titeket. Kozkivanatra osszevalogattam nagy oromotokre:) a korabbi erveleseimnek egy reszet. Olvassatok figyelmesen, ebbol sok mindent megtudhattok. Gazdasagi es tarsadalomfilozofiai kerdeseitekre valaszt kaphattok. Jo olvasast kivanok!

"Az teny, hogy Mo-on a felso osztalyba tartozokat magas adokulcsok sujtottak. De ennek nem azaz egyetlen alternativaja, hogy elengedjuk a fele Szja-jukat, luxus adot, orokosodesi adot eltoroljuk. Lehet es kell csokkenteni a terheiket, de nem ennyire ARANYTALANUL! Raadasul ezek a csoportok tudjak majd a csaladi adokedvezmenyeket is a legjobban kihasznalni. A GAZDAGOK SOKKAL GAZDSAGABBAK LESZNEK, raadasul megtakaritott penzuket nem fogjak elkolteni, max luxus kulfoldi import cikkek, luxus utak, haz a Rivieran.

A szegenyebb retegek (nem lehet mindeki gazdag a tarsadalomban az eroforrasok szukossege miatt) viszont MEG SZEGENYEBBEK, mivel a minimal beren 16%-ot kell majd Szja fizetni a 0% helyett. Raadasul az osszes kulonado (bank, energiaszektor, multi sarc), nyugdijjarulek megemelese mind a szegenyebbeket fogja a legjobban erinteni, mivel ezt mind at fogjak terhelni. A szegenyek a jovedelmuk kozel 100%-at koltik el, es mivel kevesebb lesz a elkoltendo penzuk, kevesebbet fognak vasarolni, ami a gazdasag lassulasahoz vezet, GDP novekedes lassulas, vallalkozasok nyeresegenek csokkenese, munkahelyek szamanak kisebb aranyu novekedese vagy akar csokkenese.

En havi 600eFt-tol folfele tovabbra is 32%-kal sujtanam es a csaladi adozast is a szegenyebbek segitesere szabnam at. Minimalberes - 150 eFt meg fizessenek 8%-ot. 150eFt-600eFt 16 %. Ez mindjart igazsagosabb lenne. Azokat akik 600e Ft folott keresnek, miattuk ne sirjunk. Ok ugy is tehetseges, ugyes emberek. Ok ki tudjak gazdalkodni.

Tarsadalmi igazsagossag. Szerintem te is belatod, hogy vannak kulonbozo tarsadalmi retegek. Also, kozep, felso osztaly. Ez meg sokkal differencialtabb. Na mar most, nekik kulonbozo a teherbirasuk. Ezert az adorendszernek, hogy tukrozze az eltero nagysagu teherviselo kepesseget a kulonbozo retegeknek, hozza kell igazitani. A szegeny fizessen kevesebb adot, mivel o magasabb %-kat a jovedelmenek kolti el letfentartasi javak megvetelere, rezsire, stb...

Hiszen neki is ugyannyiba kerul a boltban a tej es a sajt (ha van ra penze), mint a gazdagnak. De a gazdag viszont csak csekely %-at fogja ezekre a letminimalis dolgokra kolteni.

Remelem elegge egyszeru voltam. A progressziv adozas gazdasagi elonyeirol ha akarod tovabb itt olvashatsz. Nem veletlenul Nyugat-Europaban mindenhol progressziv ado van kiveve Izland (be is csodolt gazdasagilag :(, mondjuk nem e miatt.

Amit irsz az rendben van, hogy egyszerusiteni kell az adozast. Az adovisszaigenyles es jovairas rendszere az szerintem sem volt jo. A fizetesbol azonnal le kell vonni, fizess szja-t ahogy keresel.

Az egykulcsos szja-t bevezeto orszagok kozul csak Izland, Szlovakia, Csehorszag all jobban nalunk. Nincs egyetlen egy kimondottan fejlett, nagy orszagban sem. Valoszinuleg nem veletlenul.

en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax

de az o gazdasagi fellendulesuket sem ez okozta, hanem FDI nagyaranyu bearamlasa (Foreign Direct Investment). Becsabitottak a sok multit nagy kedvezmenyeket adtak nekik, ha kellett, ha nem. Ok munkat teremtettek az oslakosoknak, azok meg gyarapodtak es not a vasarlo paritasuk. A csehek, szlovakok kiszamithatobb ado es tarsadalom politikajukkal vonzottak a nyugati befektetoket. Nagy allami reformokat hajtottak vegre az egeszsegugyben, oktatasban, stb....Nalunk ez midnd elmaradt mindket nagy part hibajabol. Ha az Mszp probalgatott (erotlen kiserlet volt) volna a Fidesz azonnal kigyot, bekat kiabalt.

Magyarorszagnak most jelenleg semmi kiszamithato gazdasagpolitikaja nincs. Adokat visszamenolegesen vetnek ki, multikat, bankokat, energiaipart sarcolnak elozetes felkeszulesi ido nelkul aranytalan nagysagrendben, populista modon.

Ha en kulfoldi befekteto lennek, ketszer meggondolnam, hogy ide fektessek be a penzem. Valoszinuleg en is a cseheket vagy lengyeleket, szlovakokat valasztanam.

"Whilst in some countries the introduction of a flat tax has coincided with strong increases in growth and tax revenue, there is no proven causal link between the two. For example, it is also possible that both are due to a third factor, such as new government that may institute other reforms along with the flat tax."

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:14:45

@Lasombra: csakis attól függ hogy a társadalom nagy részének melyik a jobb.A TÖBBSÉGNEK.

aztán azután csak a nép mentalitásától függ,de az a gáz ha valahol mégis azt erőszakolják ami a nép 90%-ának nem jó.
DIKTATÚRÁNAK hívják az ilyet.

orvlat 2010.11.12. 14:15:41

@Lasombra: Ezzel egyetértek. Ezért vagyok én jobboldali (/=Fidesz):).
A lényeg, hogy hosszútávon az nem megy, hogy a szemét, burzsuj 500k-t keresőtől vegyük el, azt jól osszuk szét, mert a általában a szemét, burzsuj 500k-t kereső az a réteg, amelyik, ha megunja fogja magát és odébbáll...
És akkor kitől lehet vonni az adót stb?

Lasombra 2010.11.12. 14:21:13

@Netkalóz: hozzád még nem jutott el a hír? a kormány csak a zemberek akaratát viszi véghez. mert őket felhatalmazták, sőt felkenték. arra is, amiről nem is szóltak egy szót sem korábban. kétszer is. igen, te is. Kétharmadiában igenis együttműködés és igazságosság van. ennek te is utánajárhatsz bármelyik állami vállalatnál, 50x70 cm-es méretben ott a béke, szabadság és egyetértés a falakon!

orvlat 2010.11.12. 14:22:51

@Netkalóz: csak arra próbáltam felhívni a figyelmed, hogy nagyon sok vidéki ember nagy szegénységben élve sem a segélyre épít, hanem próbál boldogulni+ nem bűnözésből megélni.
ugyanakkor egy jelentős réteg segély MELLETT is bűnöző, tehát nyugodtan megvonható a segély, mert már így is bűnözésből él...ráadásul pont az első réteget fosztogatja

sterimar 2010.11.12. 14:23:52

@orvlat:
"A lényeg, hogy hosszútávon az nem megy, hogy a szemét, burzsuj 500k-t keresőtől vegyük el"

Igen, ha a jól képzett és jól kereső réteg megunja hogy adórabszolga, akkor viszonylag könnyen odébb tud állni (hiszen azért keres jól, mert van igény a munkájára), akkor meg aztán kiabálhat a sok sötét proli, de nem lesz aki befizesse az adót és fenntartsa az államot és az egész az ostoba fejére fog omlani.

janper 2010.11.12. 14:26:51

@Netkalóz: Az a baj, hogy forumozol munka es tanulas helyett. A magas brutto fizetessel rendelkezok nagyresze nem politikus, hanem multinal dolgozo alkalmazott. Igen, hagyjuk oket jol keresni, hagyjuk meg nekik a motivaciot, hogy meg tobbet tegyenek le az asztalra.

Persze szerinted csak az dolgozik, aki arkot as meg a szalag mellett all; az irodaban 'lazsalo' mernok az ingyenelo, tudom.

ekat 2010.11.12. 14:29:26

@Lacdelo: Wow, Egy Ember, Aki Egyenesen A Sinai-hegyről Jött!

SzaGyu 2010.11.12. 14:34:03

Éljen Orbán és BANDÁJA!

Beszavaztátok őket 2/3-al.
Most ott van az 50x70 cm-es tábla, ki van függesztve, lehet olvasni és annak eredményeképpen egyet lehet vele érteni!!

Éljen Orbán és bandája! (De ne itt. -Indiába!)

elwood 2010.11.12. 14:36:14

poszter menjen a francba.

aki tízszer annyit keres tízszer annyi adót fizet.

lehet arról beszélni, hogy ez a nagyon szegényeknek nem kedvező, de hű-de-igazságtalannak beállítani bunkóság

én 10 éve annyi adót fizetek mint az egész lépcsőház együttvéve, mert minden csökkentést a kiskeresetűeken kezdtek és minden megszorítást a jólkeresőkön

most az egyszer kicsit jobb lesz nekem, tán akasszam is fel magam, hogy most csak 6 embert tartok el és nem 10-et.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:37:48

@sterimar: ezt benézted, mert az szja miatt nem megy el az ilyen.

vagy azért megy valaki mert itthon semmi esélye, munkanélküli...
vagy azért mert odakinn sokszorosát keresi 8pl. orvos, programozó informatikus).
de azért mert 32% a felső szja nem megy el senki ebből a jövedelem kategóriából

Lasombra 2010.11.12. 14:38:04

@sterimar: nem szívesen lombozok le másokat, különösen átlagon felüli elméket, de ennek az eszmefuttatásnak van egy apró bibije.

akik igen jól keresnek, azok legtöbbször - igen kevés kivételtől eltekintve - nem azért keresnek jól, mert akkora kibaszott nagy pengék, és főleg nem azért, mert pótolhatatlanok. hanem mert olyan helyen dolgoznak. a főosztályvezetői pozíciónak van ára/fizetése, és nem Gipsz Jakabnak. ha G.J főoszt.vez. sokat keres, ha sima ügyintéző, akkor kevesebbet. pedig ugyanaz az ember, ugyanazzal a tudással.

ha van 1000 munkahely, és ebből 50 zsíros állás, akkor az abban levő 50 ember zsírgazdag lesz. a pozíció miatt! de mögöttük ott ám a sorban állás! hogy a mindenkori legjobbak kerüljenek be oda.

ha az 50 emberünknek tele lesz a töke, és lelép, akkor a következő 50 már be is töltötte az állását, és akkor ők viszik a zsetont.

tudom, hogy jót tesz az ember egójának, ha úgy képzeli, hogy aki jól keres, az valami különleges, egyedi tudás birtokosa, de legtöbbször simán pótolható.
elég nagy cégnél dolgozom, sok másikkal kapcsolatban vagyunk, van szerencsém sokféle konferenciákra is látogatni, ahol más nagy cégek is képviseltetik magukat, és akár egy prezentációt hallgatva, akár a svédasztalnál beszélgetve látom - minő meglepetés - hogy a nagy menedzserguruk is emberek. ők is kezdték valahol, tanultak, tapasztaltak.

ezt más is képes megcsinálni. és olyan nincs, hogy a teljes értelmiség emigrál. nyugodtan lehet durcázni, meg odébb állással dobálózni, de az elmenés után a betöltetlen pozíció itthon marad, azt eztán is meg fogják fizetni, csak már másnak.

az ország köszöni szépen, meglesz azután is.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:39:12

@janper: ezt is benézted te is,
én ismerem a multit, eltekintve a vezetőktől, max 400-500K a fizu diplomával (+-tapasztalattól, munkakörtől függően).
csak én nem erről pofáztam hanem orbánék többmillás pénzéről.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.11.12. 14:39:56

"...Orbán Viktor kormányfő..."
Nem király?

orvlat 2010.11.12. 14:43:07

@Netkalóz: Csak az én ismeretségi körömben 3 család van, akik Orbánéknak adták az "utolsó esélyt." Ha nem lett volna adócsökkentés ebben a jövedelmi kategóriában elmentek volna...

janper 2010.11.12. 14:43:17

@Netkalóz: ha nettot irsz, az stimmel.

Orban nincs raszorulva az adooptimalizalasra, de brutto 500-600-as keresettel igencsak jol jon nemi pluszpenz, ha anyuci nem tolta alad a hazat + kocsit.

Azt kene latni, hogy brutto 500-al semennyire nem vagy gazdag. Belefer par sor egy heten, de kb. ennyi. Vallalkozasbol lehet igazan meggazdagodni.

sterimar 2010.11.12. 14:43:36

@Netkalóz:

"de azért mert 32% a felső szja nem megy el senki ebből a jövedelem kategóriából"

Hol? Ezek az emberek 40% felett fizettek csak szja-t! Az egyéb sarcokkal együtt 50% körüli volt a terhelés.

Nugaton eleve magasabbak a fizetések, de ha itthon a jól képzett és jól kereső munkaerő adóját csökkented, akkor több lesz a nettója, tehát csökken a különbség a kinti és az itthoni nettó jövedelem között. Ha ehhez hozzáveszed a kinti magasabb megélhetési költségeket, akkor a magasan képzett munkaerő lesz az, amelyiknek kevésbé éri majd meg elmenni. Tehát azok, akikre hosszú távon az ország építeni tud.
Nem véletlen, hogy kelet Európában olyan népszerű az egykulcsos (alacson kulcsos) adó.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:45:44

@janper: nem kell a kamu.
bruttó 400-500 körül kap egy mérnök sok év tapasztalattal.
de persze sima alkalmazott, nem vezető besosztásban, igaz ott se sokkal többet.
és bankban még ennyit sem kap...meg máshol sem.
ja a közép meg felsővezető az már kap 7-800K-t, igazgató meg többet.
(nem a legfelsőbb vezető, hanem gyáregység ig, fiókvezető.stb)

2010.11.12. 14:45:52

@Lacdelo: a jól keresők javára? ezt hogy érted? most egyenlőség lesz, nem pedig a "gazdagok" kizsákmányolása (én is ilyen "gazdag" vagyok, még nem tellett egy lakás önrészére. ja hogy az luxus...)
Aki meg sír, hogy szarul keres, hát tényleg sajnálom (egy kicsit), jobb melót / szakmát kell keresni. Ne én tartsam el...

orvlat 2010.11.12. 14:48:41

@Netkalóz: gyógyszeriparban sok év tapasztalattal ,legalsó szinten(=nincs beosztottam) ennek a másfélszeresét...Borsodban

sterimar 2010.11.12. 14:49:21

@Lasombra:

Nincs igazad, már most is nagyon sok olyan állás van, ami betöltetlen , mert egyszerűen nincs megfelelő képzettségű és tudású munkerő, aki betölthetné. Rengeteg ilyan van a mérnöki pályán pl, de sok orvosi pozíció is van betöltetlenül.

janper 2010.11.12. 14:51:38

Megint kommunizmust akartok, sracok? Vegyuk el a penzt a mocskos burzsoaziatol, es osszuk szet a dolgozo nep kozott?

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:51:44

@orvlat: ez egy kamu.
nincs is borsodban gyógyszergyár.
:-)

Lasombra 2010.11.12. 14:52:32

@janper: "Azt kene latni, hogy brutto 500-al semennyire nem vagy gazdag. "

vajon hogyan jellemeznéd a bruttó 150-200-as kategóriát? :)

amúgy halkan jegyezném meg, hogy a gazdagság a VAGYONRA vonatkozik. a JÖVEDELEM egy másik kategória.

ha betanított munkás vagyok a csirkefeldolgozóban, de megütöm a főnyereményt a lottón, akkor gazdag leszek.
ha viszont egy felsővezető havi másfél misivel, de kokain- és szerencsejáték-függő, kétes bizniszekbe ugrálva, nyaralgatva, szórakozva, akkor simán lehet, hogy egy nap felkeresnek barátságtalan emberek valami kintlevőség miatt.

szóval nyilván el lehet baszni a világ összes pénzét is, csak a "nem marad pénz" kicsit másként hangzik egy ált.iskolai tanár szájából, mint egy bruttó 600-as vezetőjéből.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:53:18

@sterimar: na ez is milyen kamu.
volt szerencsém ilyen cégekhez, évekig hirdetnek, de szerintem senkit nem akarnak felvenni, pedig többen is jelentkeznek, megfelelő tapasztalattal, tudással.
és még sokat sem kérnek.
kamuzik a hR valami okból, néha csak sírni akarnak a külföldi tulaj felé.

orvlat 2010.11.12. 14:53:28

@Netkalóz: lol, ugye ezt nem írtad komolyan?

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.11.12. 14:54:31

Szidjátok itt a népet, aki az átlag felett keres. De miért is keres az átlag felett? Talán nem egy 4 általánost végzett gyökér, aki "iszik-hányik-belefexik", és nem az első ötlete a pénzkeresésre a SEGÉLY ?

Tényleg milyen szemét is az, aki tanult mondjuk 8+4+4 évet, közben szerzett egy-két nyelvvizsgát, ösztöndíjat szerzett, vagy dolgozott az iskola mellett, hogy finanszírozhassa, ne adj isten még ért is ahhoz amivel foglalkozik. Tényleg rohadékok vagyunk. Adót fizetek, járulékokat, a cégem költségeit és most éppen nem én vagyok a fasznak a rossz végén? Hát tényleg rohadjak meg!!

Javasolnám a sok naplopó, ingyenélő, siránkozó parazitának, hogy keressen munkát, dolgozzon, és meglepő módon lesz pénze. Jaaa... hogy nem megy az írás-olvasás? Nulla a végzettségem-képzettségem? Akkor irány a munkaügyi és átképzés. De ne szidjuk már azokat, akik tényleg dolgoznak, amiért pénzt kapnak (paraziták kedvéért: a munka ellenértéke a fizetés), és ami után adót fizetnek.

Akik pedig nyomorúságos keresetből próbálnak tisztességesen megélni, azok előtt fejet hajtok, kalapot emelek, bármit amit csak szeretnének. De tapasztalataim szerint ők nem siránkoznak, hanem keményen dolgoznak, és bíznak a jobb holnapban.

orvlat 2010.11.12. 14:54:48

@Netkalóz: ezt ugye nem gondoltad komolyan?:)

janper 2010.11.12. 14:55:18

@Lasombra: Akkor azt mondom, hogy sosem leszel gazdag havi 500 bruttobol, ha eredetileg nem voltal az, barmennyit sporolsz is. (Mondjuk rakj felre havi 100k-t, akkor az mennyi is mondjuk 30 ev alatt? :) )

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:56:20

@orvlat: alkaloida tiszavasvári? az még múködik?
dögöljek meg ha beosztottként (mérnök vagy gyógyszerész) te ott 700K körül kapsz.

janper 2010.11.12. 14:56:50

@Netkalóz: vagy hazudsz, mert nem dolgoztal ilyen helyen, vagy hazudsz, hiszen tudod, hogy munkaerohiany van, vagy csak siman buta/feledekeny vagy.

Nagyon kemeny mernokhiany van, hogy mast ne mondjak. Kapva kapnak a hozzaertokon.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 14:57:11

@Netkalóz: a debreceni TEVA-ban van ismerős, és az sokkal nagyobb cég, vagy az Egisben sem pedig az meg pesti.
itt sima alkalmazottról van szó nem vezetőről, az kap annyit.

Lasombra 2010.11.12. 14:58:15

@sterimar: bizonyára azért mert húgyért-fosért keresnek oda embert. (pl orvos) de te ha jól tévedek, Te arról regéltél, hogy mi van, ha a jól kereső emberek unják meg a banánt, és lépnek le. tudod, akiknek a helyén sokat lehet keresni. és itt ragadunk a prolikkal.

résen vagyok, ne próbálj meg összezavarni. :)

ahol lehet jól keresni, oda idővel lesz ember, hidd el. max egy bevándorló, mert máshol is úgy vannak vele, hogy "el lehet menni".

orvlat 2010.11.12. 15:00:21

@Netkalóz: az, hogy hol egy cég telephelye az egy dolog:) az összes gyógyszeripari cég alkalmaz az összes megyében embereket:)(beosztottként, igaz értékesítőként, nem a gyártásban:))

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:00:42

@janper: ez nem igaz, esetleg néhány tényleg hiányszakmában, amit külföldön is keresnek, teszemazt programozó informatikus, esetleg valami nagyon spéci végzettségű mérnök, vagy akár spéci végzettségű gyógyszerész, az lehet.

de mondjuk ha megnézed csurra tele a net gépész és minőségügyi mérnök kereséssel, aztán nem is akarnak felvenni senkit, ez tapasztalat, és korántsem csak az enyém.
pedig minden kívánalom túlteljesítve, és nem arról van szó hogy próbaidőn nem felel meg, sőt első elbeszélgetésen nyíltan azt mondja hogy okés, utána se kép se hang.
na az ilyennel mi van?
utána meg ott hirdet még 1 év múlva is.

ha komolyan gondolná nem érdemelnéd meg legalább a próbaidőt?
köszi.
kamu mind.

Lasombra 2010.11.12. 15:00:48

@janper: tessék mondani, hol kezdődik Önnél a gazdagság? :)

amúgy szerintem a vita a megélhetésről megy, nem a gazdaggá válás rögös útjáról. hogy az új adórendszer ráránt a répára olyanokat, akiknek eddig sem ment túl fényesen. (nem, nem a segélyesek. keresők. egyedülállók, gyerektelenek, idősebbek, akiknek már felnőtt a gyerekük stb.)
bocs, ha elbeszéltünk egymás mellett.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:01:31

@orvlat: naja bocs, ha te orvoslátogató vagy és teljesítménybérben nyomod vállakozóként az más történet.

orvlat 2010.11.12. 15:03:14

@Netkalóz: bejelentett alkalmazottként, de tény, hogy a teljesítmény utáni bónusszal jön össze ennyi bruttó. igazságos-e?:)

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:06:15

@orvlat: okés, így elhinném elviekben, de akkor sem vagyok biztos benne hogy folyamatosan minden hónapban összejön.
kizárt.
max ha beleszámolod a költségtérítést, meg minden vackot .de szerintem minden hónapban úgy sem,
én mérnök üzletkötőt ismerek a termék esetén piacvezető, komoly partnerekkel, nyomja reggeltől estig, neki is csak néha jön össze annyi.

coldprof 2010.11.12. 15:07:17

eléggé két szélsőséges nézőpont alakult ki úgylátom, vannak a multinál dolgozó mindenkit eltartó jólkeresők és az átlag alatti vérszívók, kicsit talán árnyaltabb a kép nem. A sokat tanultam, nyelvet beszélek eltartom az országot jómunkásemberek nyilván nem orvosok, ápolók, tűzoltók, rendőrök, tanárok(akin nélkül nem tudom kitől tanultak volna, nyilván mindegyik csak azért lett tanár mert valami kellett), buszsofőrök sorolhatnám, akikre amúgy nincs szükség, mert az áltag alatt kereső vérszívó paraziták. Ezen kívül ott van a sok kis és középvállalkozásban dolgozó, tisztességes, magas nettó bérrel rendelkezők, minimálbérre bejelentve, mert egyébként tönkremegy a válallkozás szemben a munaügyiközpontokban, az önkorményzaoknál, az okmányirodákban és a lehető legkülönbözőbb állami hivatalokban normálisan bejelentett dolgozókkal, akiknek a munkaidejük pénteken 10 től kettőig tart két órás ebédszünettel.

coldprof 2010.11.12. 15:07:18

eléggé két szélsőséges nézőpont alakult ki úgylátom, vannak a multinál dolgozó mindenkit eltartó jólkeresők és az átlag alatti vérszívók, kicsit talán árnyaltabb a kép nem. A sokat tanultam, nyelvet beszélek eltartom az országot jómunkásemberek nyilván nem orvosok, ápolók, tűzoltók, rendőrök, tanárok(akin nélkül nem tudom kitől tanultak volna, nyilván mindegyik csak azért lett tanár mert valami kellett), buszsofőrök sorolhatnám, akikre amúgy nincs szükség, mert az áltag alatt kereső vérszívó paraziták. Ezen kívül ott van a sok kis és középvállalkozásban dolgozó, tisztességes, magas nettó bérrel rendelkezők, minimálbérre bejelentve, mert egyébként tönkremegy a válallkozás szemben a munaügyiközpontokban, az önkorményzaoknál, az okmányirodákban és a lehető legkülönbözőbb állami hivatalokban normálisan bejelentett dolgozókkal, akiknek a munkaidejük pénteken 10 től kettőig tart két órás ebédszünettel.

orvlat 2010.11.12. 15:08:47

@Netkalóz: nem kell elhidd, az út mindenki előtt nyitott, "csak" az orvostudományi valamelyik szakát kell elvégezd:)

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:10:19

@orvlat: mondjuk akkor fogorvosnak megyek és nyitok egy magánpraxist sopronban:-)
de szerintem te gyógyszerész vagy nem is orvos.
amúgy sokat melózhatsz ha egész nap itt netezel.
köszi.
kicsit kilóg a lóláb.

pfekete101 2010.11.12. 15:10:51

Szerintem igenis mindenki 16%-ot adozzon, mert igy igazsagos.
Egyik veglet: mindenkinek netto 10.000 Ft-ja maradjon, akarmennyi is a bruttoja.
Masik veglet: mindeki 10.000 Ft-ot adozzon.
Egyik se igazsagos. Az arany kozeput, ha mindenki x %-ot adozik. A progressziv adozas az elso veglethez all kozel. Utalatos.
Amugy a 16%-os adozas is nezopont kerdese:
MSZP azt mondjaL megint a gazdagok jarnak jol. Erre en meg azt mondom: vegre a becsuletes adozok jarnak jol.

nemezisazis 2010.11.12. 15:11:13

mindig ugyanaz jut rólatok eszembe. aki nem érti mi történik az miért pofázik bele a dolgokba?

ekat 2010.11.12. 15:16:57

@Netkalóz: Én nem vagyok se mérnök, se vezető beosztású, de - itthon - a bruttó 400-at azt hiszem olyan 2004-ben értem el. Az unokatestvéremet meg bankba kezdőként olyan 10 éve nettó 240-el vették fel.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:22:17

@ekat: ez annyira bájos, de azt nem árulod el hogy mi a végzettséged mi?
jogász, közgazdász, programozó?
nem csak a mérnök diplomás.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:23:21

@ekat: egyébként azóta se emelkedett sokat az alkalmazotti fizu.
nekem akkor több volt, de most sem kapnék többet ugyanabban a beosztásban.
bár már nem is érdekel magyarország.
kamu az egész.

ekat 2010.11.12. 15:24:20

@Netkalóz: Mivel már írtam, hogy nincs diplomám... igaz, az unokatestvéremnek viszont volt. :-)

Sieg 2010.11.12. 15:25:49

Gondolom szarkasztikus akart lenni a poszt, de akár a degresszív rendszer is tökéletesen indokolható és igazságos, attól függ honnan nézzük.

Adózáskor a közösen létrehozott szolgáltatásokért fizetünk. Ha valaki 10x annyit adózik, attól még nem kap jobb egészségügyi szolgáltatást, jobb oktatást vagy akármilyen más közösségi szolgáltatást. Ilyen szempontból a fejpénz lenne indokolható (mindenki ugyanannyi adót fizet), ami egyenlő a degresszív rendszerrel.

Persze ez nem érvényesíti a szolidaritást, de a lineáris rendszer már igen, ha valaki többet keres, az többet adózik. A legtöbb jobban kereső ember nem bánja, ha több adót fizet, még akkor sem, ha nem kap többet érte.

A bicska akkor kezd a zsebben kinyílni, amikor már progresszív a rendszer (kétszer annyit keresel -> négyszer annyit adózol), és ha ezt a még mindig szolidáris, de igazságosabb lineáris rendszer felé közelítik, akkor megy az "igazságossági" sírásrívás. Az megvan, hogy erre a "gazdagoknak kedvez" érvre akkor is lehetne hivatkozni, ha az alacsony jövedelem 10%-kal, a magas 80%-kal adózna, és ezt módosítanák 15%-ra és 75%-ra? Gondolom, akkor is érvényestek tekintené az istenadta nép, és úgy érezné, szívják a vérét.

porthosz 2010.11.12. 15:28:44

De sok idióta ember ir ide.

Aki azt mondja hogy havi brutto 500k felett legyen extra ado, mert azok gazdagok azok nem art ha tudjak a kovetkezoket:

-havi 500 br nem gazdagsag. Csak arra eleg hogy ne 25 ev lakáshitellel meg 10 év autóhitellel éljen az ember, hanem csak 10 év lakáshitel meg 5 év autó...

-A gazdagság kb. havi 10 millio br felett kezdődik. Ilyenből meg van kb. 10 ezer ember, ergó nem sok bevétel folyna be belőle.

-Jól hangzik az 500k, csak elfelejtitek hogy eltelik pár év év, és majdnem annyit fog érni érni mint most 100k. És akkor már nem az un "gazdagok" fogják fizetni az extra adókat hanem ti magatok is. Már csak azért is mert a kormányok kb. 10-15 évente igazitanak az adókulcsokon egyet, szóval lehet hogy az első 2-3 évben tényleg csak a gazdagabbak fizetnék az extra adót, majd a következő 10 évben meg mindenki más is...

Visegrádi 2010.11.12. 15:30:12

Hogy érti Lázár János?? Aki gyes-t kap, az csak állami juttatást kap. 27 ezer ft-t talán.Ebből fizessen vissza (73.500 Ft 20%-t)14.700 Ft-t?
És a munkanélküli ellátásból is???
Vagy mi van?

ekat 2010.11.12. 15:30:49

@Netkalóz: Így van, most például kevesebbet keresek, mint akkor, bár igaz, közben kerestem jóval többet is, de csak egy szerencsés körülményből kifolyólag.

Visegrádi 2010.11.12. 15:31:32

Ó elfelejtettem: 2023-ban a minimálbér csak 15.000 Ft lesz.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:32:04

@porthosz: a gazdagság az milliárdos vagyonoknál kezdődik, ott meg nem számít az szja kulcs.
500Kés felette az nem gazdag csak jól kereső.

de pl. akiket én szidtam nem ezek, hanem a többmilliót kereső léhűtő hazudozó politikusok.

és el ne hidd hogy ilyen gyorsan növekszik itt a jövedelem, tulképpen reálértéken alig növekedett a rendszerváltás óta...legalábbis a többségnek, sőt inkább csökkent.

napersze ha orbánék elcseszik és leinflálják a forintot, de akkor az euró 1000 felett lesz, meg a kenyér is.

köszi.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.11.12. 15:35:09

Látom mindenki rendesen behergelte magát adó ügyben pro vagy kontra...

Ezzel kapcsolatban jutott eszembe egy apróság, ami éppenséggel nem teljesen illik ide, de valahol meg mégis. Na ezt sikerült jó hülyén megfogalmaznom.

A lényeg. Kérdem én, miért ér az én (képzett, dolgozó, adózó vállalkozó) szavazatom annyit mint egy parazita (az adónkból segélyezett, képzetlen, írástudatlan) szavazata?

Erre valami okos 5let?:))

sterimar 2010.11.12. 15:38:17

@Lasombra:
"bizonyára azért mert húgyért-fosért keresnek oda embert. (pl orvos) de te ha jól tévedek, Te arról regéltél, hogy mi van, ha a jól kereső emberek unják meg a banánt, és lépnek le"

A mérnökök jól keresnek és sok olyan pozíció is betöltetlen, ahol az itt sokszor említett 500 ezernél is többet fizetnek de mégis nehezen találnak jelentkezőt.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:38:56

@ekat: najó, hát az én életemben volt olyan is hogy 1 nap alatt 1 milliót kerestem (tőzsde, 1 nap alatt duplázó részvény)
de ez azért sajna nem jellemző.
ami tény hogy én 2000 ben kaptam német cégnél 500K bruttót, de utána se többet, most sem ajánlanak ennyit csak próbaidő után az ország túloldalán...már ha tényleg komoly a cég.
mert annyi komolytalant ismertem meg...napokig mesélhetnék a multik HR-es undorító dolgairól!
és ez nem melós az összeszerelő sorra típusú szívatás.hanem keresett QA mérnök.
de leszarom, ebben az országban nem kell a mérnök, mérnöki diplomával 2 idegen nyelvvel tőzsdézek, aztán bassza meg a magyar jövő.
én csak nyerek mert jövőre 20%-ról 16%-ra csökken a tőzsdei szja.
hameg megunom a banánt húzok angliába vagy kanadába (lenne hová, csak most családi okok miatt ha nem muszáj nem megyek)

na ennyi.
csak hogy nem vagyok 6 általánost végzett segélyes vagy minimálbéres.

sterimar 2010.11.12. 15:40:00

@Netkalóz:

"ha komolyan gondolná nem érdemelnéd meg legalább a próbaidőt?
köszi.
kamu mind."

Lehet, hogy a személyiséged nem felel meg.

SzaGyu 2010.11.12. 15:41:01

@Ula: Azért, mert a szavazás pillanatában még egyenlőek vagyunk, de utána már nem... Az állandó egyenlőség, amit Orbán Királyunk hirdetett meg, azt nem mondta, hogy meddig érvényes.
Titokban arra gondolt, hogy az Ő megkoronázásáig.

2010.11.12. 15:42:35

@Ula:

- Befizetett adóval súlyozandó szavazatot!
- Intelligenciateszttel súlyozandó szavazatot!
- Elvégzett iskolaévek számával súlyozandó szavazatot!
- Testmagassággal súlyozandó szavazatot!
- Súlyemelő bajnokságon elért teljesítménnyel súlyozandó szavazatot!
(stb.)

Lehet választani.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.11.12. 15:42:53

@SzaGyu: Akkor nem csak én reménykedem benne, hogy idén nem fagy be a Duna... :D

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:43:16

@sterimar: ó hát biztos.
vagy túl öreg vagyok 40 évesen az sem kizárt.
fura hogy külföldön megfelelne a személyiségem, ill. meg is felelt.
persze sokan voltak olyanok akik világhírű befutott emberek lettek, miután elhúztak innen.
gondolom az ő személyiségük sem felelt meg a magyar kívánalmaknak.

egyébként is van próbaidő.3 hónap
amíg ott nem bizonyít az ember addig nagyon nem állja meg a helyét ez a duma.

de már nem érdekel, megmondom őszintén.
no stressz, és azt csinálok amit akarok.

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.11.12. 15:44:26

@Lrdx: Értem hova akarsz kilyukadni... de azt gondolom, hogy ha az ország vezetésére kell szavaznom, akkor az adózásom relevánsabb tényező, mint hogy 280-at tudok szakítani, és 310-et lökni:D

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:46:36

@Netkalóz: ja, és mint írtam, az egy dolog hogy én megfelelek.-e vagy nem.
de azt már nem hiszem hogy a sok száz jelentkezőből a cég évek alatt nem tud egyet sem találni, pedig állítólag fene sürgős neki betölteni a pozit.
KAMU, HAZUGSÁG.MAGYAR SZAR.
nekem volt szerencsém német HR-eshez.
ég és föld.
persze a magyarok ezt is most tanulják, csakúgy mint a munkatársak megbecsülését és
ösztönzését.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 15:49:27

@iPmuP: még annyit hogy érdekes módon engem mindíg külföldiek vettek fel, amikor magyar nem volt a beszélgetésen akkor mindíg felvettek, ill. kaptam ajánlatot.legyen az német, japán amcsi, brit.
lehet hogy én nem vagyok kompatibilis a magyar mentalitással?
nem kizárt.
de akkor is kamu a legtöbb hirdetés.

ekat 2010.11.12. 16:05:10

@Netkalóz: Szerintem külföldön, illetve a külföldiek sokkal inkább az embert nézik, mint olyat, meg értékelik a munkatapasztalatot, itt meg a végzettségedet, meg a papírjaidat vizsgálják, ill. a HR-esek azt, hogy mennyire illő válaszokat adsz a bemagolt és ledarált kérdéssorukra.

Archenemy 2010.11.12. 16:05:21

@Netkalóz: De kurva jó hogy lassan Afrikához kell hasonlítani magunkat, hogy azt mondhassuk, relatíve jó a közbiztonság... Dzsízösz.... De ha szerinted nagy itt a nácizmus, hát felhívom a figyelmedet, hogy a második világháborús Németországhoz képest pl. tök kicsi.

Chazz Reinhold 2010.11.12. 16:05:28

de az legalább jó hír - olvasva a Forintban megadott számokat - hogy 2023-ra már csatlakozni fog az Euro-zóna a globális Forint övezethez!

janper 2010.11.12. 16:11:12

@Netkalóz: "MAGYAR SZAR." Ha ennyire tartod az orszagot, ahol elsz, akkor ne sirankozz a helyzet miatt, miattad is ilyen. Abban az egyben ertek egyet Gyurcsannyal, hogy el lehet menni.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 16:13:57

@ekat: valami ilyesmi, de az is elég röhej amikor egy 2x éves kiscsaj jön be, és nem elég hogy szakmailag kezdő de még a nyelvtudásodat is úgy szeretné tesztelni hogy feleannyira se tud.
bennem ilyenkor mindíg felmerül hogy azért nem vesznek fel tapasztaltabb embert mert kisebbségi érzésük van.
de ugyanez a probléma a közvetlen magyar vezetővel aki valamiben rájön hogy kevesebbet tud róla mint a jelentkező:-)

aztán az gáz ha kiderül a külföldi nagyfőnök előtt.
tiszta röhej ez az ország sajnos ilyen téren is.mindenki a vacak szamárlétráját félti, utána meg nyígnak a külföldinek hogy nem találnak munkaerőt, nem a fenét.
nem is akarnak felvenni.

de arról is sok történet van, itt a neten is, hogy be sem hívnak, pedig mindenben megfelelsz az önéletrajz alapján, és igencsak keresett szakma.
na az iylennel mit lehet kezdeni, ha arra se méltat hogy szóbaálljon veled?
és ilyen a többség nem az aki komolyan gondolja, erről beszélek.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.12. 16:15:47

@janper: itt konkrétan a magyar HR-esekre,és a magyar munkavállalókhoz való hozzáállásra értettem.aztán csodálkoznak hogy tényleg elmennek a delikvensek külföldre.

Netuddki. 2010.11.12. 16:23:26

Sőt. Az összes politikus meg társadalmi munkában végzi a "munkáját"...

ekat 2010.11.12. 16:26:45

@Netkalóz: Szerencsém van, úgy igazán munkát csak a már emlegetett 20 munkanélküli napomban, illetve az azt megelőző felmondási időm alatt kerestem, de abszolút hasonlókat tapasztaltam... Az egyik helyen nyelvet kifejezetten rosszul beszélő kiscsaj vizsgáztatott, (mondjuk a javára írom, hogy igen hamar abbahagyta..,) a másikon meg a német résztulajdonos / ügyvezető áradozott, meg oda volt, meg vissza, hogy mennyire szeretne felvenni, míg az itteni irodavezető fintorgott. :-)
Az álláskeresés komolyan mondom, hogy iszonyú, és tényleg az a legrosszabb benne, hogy a legtöbben vissza sem jeleznek semmilyen szinten. Komoly önbecsülés kell ahhoz, hogy bírja az ember lelkileg.

ekat 2010.11.12. 16:36:44

Amúgy a sok prot és kontrát olvasgatva az a véleményem, hogy jó lenne ez az ugyanannyi százalékot adózik mindenki rendszer... ha a magyar minimálbérből nem kellene még azon is gondolkozni, hogy párizsit egyen-e valaki vacsorára, vagy csak zsíroskenyérre futja. A baj igazából az alacsony keresetekkel van.

Riz Ottó 2010.11.12. 17:04:21

@Netkalóz: Jaja, ez van, millió mérnöki állásra beadja az ember és a legtöbb helyre be sem hívják, pedig nemcsak az "elvárások", hanem az "előny" rovat is kipipálva...volt olyan, hogy interjú után telefon a cég részéről, hogy kiválasztották, csak egy a baj, hogy igazából keret még nincs a foglalkoztatására, mert a külfölddi központ még nem engedélyezte a mérnöki helyet.

dr kíváncsivagyok 2010.11.12. 17:19:10

Ha tényleg annyira jó ez az új adórendszer , akkor miért kell lépten-nyomon kétségbeesetten magyarázni ? Ha jó , akkor evidens -- nem ?! A legnagyobb pofátlanság és cinizmus pedig az , gogy : akinek esetleg csökkenni fog a jövedelme kb. 2000 ft - tal (az ország felének !) - az is jól jár m, mert nem kell egy napot rááldoznia bevallás kitöltésére - mondta egyFideszes politikus - megáll az eszem .... de tényleg miért nem zavarja el valaki ezt a pofátlanul cinikus alakot ?!

2010.11.12. 17:32:04

@astor12: Melyik része igazságtalan, az, hogy az egyik 150000-t keres, a másik meg 500000-t mondjuk, vagy az, hogy az adó nem vesz el annyit ezekből a fizetésekből? Az előbbi csak akkor igazságtalan, ha a 150000-t kereső is ugyannyit tesz a pénzéért, mint a másik, az utóbbit pedig egyáltalán nem tartom annak, eddig volt igazságtalan, legfeljebb kevésbé szolidáris.
Az már mondjuk igazságtalan, hogy valaki világra hoz 4 gyereket, miközben tudja, hogy saját erejéből nem képes nekik megfelelő életet biztosítani.

atila68 (törölt) 2010.11.12. 17:32:41

Hát ebben a diktatúrában már minden hülye írhat blogot?

Remete 2010.11.12. 17:35:25

Ne cicózzunk! Mindenki küldjön márciusban egy söralátétet adóbevallásként az APEH-hoz!

2010.11.12. 17:35:40

@ekat: Volt egy cikk vagy 2 napja a Tóta W.-től a minimálbérről. Érdekes gondolatokat feszeget konkrétan arról, hogy a megemelt minimálbér mennyire elvárható egy 500000 körüli szakmanélküli társadalomban, ha a világban máshol is van ugyanilyen képzetlen munkaerő sokadannyiért?

atila68 (törölt) 2010.11.12. 17:54:21

@Remete: Seggbe is fognak baszni az alapkamat kétszeresével, ahogy kell, már ha ilyen hülye vagy. De gondolom csak a szád jár.

atila68 (törölt) 2010.11.12. 17:55:52

@Robi, a hód: Érdekes, a Sanghaj, Borsod bizton nem erről szólt.

atila68 (törölt) 2010.11.12. 17:57:56

Tele vagyunk nyolc általánost el nem végzettekkel, meg diplomagyárból szabadult irrealistákkal.
No mi hiányzik?
A jómunkásember középréteg.

kvadrillio 2010.11.12. 18:03:29

holnapi újság 2040.

Megszűnt a pénz.
Virágzik a cserekereskedelem.

A milliárdosok bányákban dolgoznak, a kifejtett szénért cserébe kenyeret és vizet kapnak.

Egy évben 1x, elmehetnek....a Balatonra családostól üdülni 2 napra.

Kifekhetnek a szabad strandon a gyepre és nézhetik egy egész órán keresztül a kék eget az összes felhővel együtt.

A családi üdülés alatt 2x fürödhetnek és kapnak 3 cent igazi jó magyar pálinkát !

...na nem írom tovább, mert jót röhögtem......
:)

kvadrillio 2010.11.12. 18:05:58

@atila68: mi hiányzik ?

Egy jó szónok, az hiányzik !
Aki megmagyarázza, hogy ez vajon miért van így...ugye.....:)
..kik is követték el ezt a hibát nekünk ???!

kvadrillio 2010.11.12. 18:11:06

@Riz Ottó: ..hát ezazzz!

de, mit szójjon ehhez pl Kocsis István, aki 20 állás lát el naponta sokkkmillióért ???????

annyira sajnálom őt, mert eccer még belerokkan ebbe a nagy hajtásba !

Te is sajnálod szegényt ??? :)

kvadrillio 2010.11.12. 18:14:49

@Ula: de, KIRÁLY !

CSAK MOST MÉG MEG KELL VÁRNI, HOGY BEJEGESEDJEN A DUNA vize a királlyá ütéséhez !!!
Sztem sokan segítenék ebben ! :)

kvadrillio 2010.11.12. 18:16:07

@kvadrillio: a baj csak az, hogy a jelen klímaváltoszás nem nagyon kedvez ő a Duna jegesedéséhez.....:O)

dr kíváncsivagyok 2010.11.12. 18:19:16

@atila68: Nem hiányzik ....csak nincs elég jövedelme hogy középréteg legyen !

kvadrillio 2010.11.12. 18:20:14

viszont nagyon kedvezőnek látszik a minimálbér emelése, mert akinek eddig havi btto 73.000 Ft-ja volt, annak most esetleg kinéz 76.000 Ft is.
És, ha azt vesszük, hogy soha többé nem lesz áremelkedés sem élelmiszerben, sem rezsiben, akkor mégiscsak több jut neki 1 szelet kenyérrel naponta.

talán.........

és ez így, egy nagyon szép és becsülendő gesztus.....

atila68 (törölt) 2010.11.12. 18:26:55

@kvadrillio: Annyira gáz, hogy tudsz írni meg ilyenek és mégsem érted.

atila68 (törölt) 2010.11.12. 18:27:26

@kíváncsivagyok: Ugye nem tudod, hogy ez nem jövedelem függvénye?

hangosgabesz 2010.11.12. 18:45:52

Hogy itt mennyi sok elbaszott faszkalap irkal baromsagot az elkepszto.
Nallunk a csaldbol senki nem 4 osztlyos hulye naplopo eloskodo.
Jomagam grafikus(nem tanar hanem 3d modellezo volt mar 4 kilos fizum is) vagyok(olyan amit a sog budos bunko, aki itt irkal es szetszal a sok agyatol, nem is ertene).
Es nem tudunk megelni .
Lacdelonak tok igaza van .
Azok akik itt irkalnak es jol megy nekik, nem az eszuk miatt megy jol, az mar latszik.
Remelem egyszer ok is egy tanar vagy egy apolo sorsara jutnak es akkor majd megtapasztaljak, hogy az, hogy valaki csoro nem azt jelenti, hogy lusta vagy, hogy szarul valaszott szakmat .
Majd ha doglodsz egy korhazba, bazdmeg akkor rajossz, hogy milyen jo, hogy van apolo meg orvos aki szinten szarul keres.
Nem kene ennyi faszsagot osszehordani inkabb orulni hogy neked szerencsed volt .Vagy jo kis politiaki hatszeled budos bunko.
Az vegye magara az irasom akire vonatkozik....

hangosgabesz 2010.11.12. 18:52:27

1 Kis irasommal csak arra akartam ravilagitani, hogy aki itt arcoskodik az is barmikor kerulhet olyan halyzetbe amikor orulne a kevesebb adonak.
Mert eppen nem megy olyan kurva jol....
2 ha nem lenne "csoro proli aki ordibal " ki dolgozna neked te ostoba fasz.Senki es akkor te is roviduton ehendoglenel .
Egy orszag alapja mindig a kis ember aki melozik ....

hangosgabesz 2010.11.12. 19:02:24

3 Itt nem is feltetlen az 5-6 kilos fizuk 16%os adoja a necces. Hanem azoke akit 10-20 millakat vagnak zsebre havonta .
Azokat igenis basszak meg adoval .

soproni1 2010.11.12. 19:18:08

@hangosgabesz:

Azok egy ház vásárlással több adót fizetnek be, mint mi.

soproni1 2010.11.12. 19:22:25

"Egy orszag alapja mindig a kis ember aki melozik ...."

Ez az év mondása. Egy ország alapja ( ha egyáltalán van ilyen) a szervezettség.
Ahhoz meg inkább kell fehérgalléros, mint kékgalléros.
A koncepciótlan kisembernél kevés veszélyesebb dolog van a világon.

Tavaly voltam egy előadáson, aminek címe az volt : a konkurencia vállalaton belül van.

dr kíváncsivagyok 2010.11.12. 19:26:18

@atila68: Megfelelő jövedelem nélkül mitől középréteg ?

Kivancsi 2010.11.12. 19:39:37

Havi 1 milla bruttot keresek kulfoldon abbol 400-at befizetek ado TB stb cimzoval...

A masik hatszazbol ha akarok fizethetek otthon is?
Modjuk a felet VIKI nek?
Mert megengedi hogy kulfodon dolgozok es tesz arrol hogy eszem agaban sincs visszaterni!
Vagy, hogy elodje meg elkuldott a gecibe otthonrol!

kapja az osszes gyoker tolvaj-rablo politikus...

yyy9 2010.11.12. 19:47:48

Annyira ostoba vagy te, posztoló! Attól, hogy egyforma a kulcs, attól a magasabb jövedelmű még mindig többet adózik. Pedig nem koptatja jobban az utakat, nem használ el többet a közösből stb. Kár, hogy hiányoztál matek óráról (százalékos résznél). Nyilván emiatt vinnyogsz most alacsony jövedelműként...

kvadrillio 2010.11.12. 19:47:53

@atila68: hjahhh.....mindig is rossz volt a felfogásom......

..pedig mindig a két markomat tartottam pont alája,hogy fölfogjam..., occt mégis leesett a szar.......

...és egyre több a szar.....

lehet, hogy 2030-ban még több lesz ????????

Neonknight 2010.11.12. 19:56:31

Északkelet-Magyarországon olyan mértékű a munkanélküliség, hogy már egyre több tanári diplomával rendelkező ember is rákényszerül, hogy pl "trainer"-nek vagy csoportvezetőnek jelentkezzen multi gyártócéghez alig többért mint a minimálbér. Ha az ő adójuk csökkenne az azt jelenti nekik, hogy talán gyakrabban kerülhet hús az asztalra, vagy tudnak félretenni a gyerek taníttatására. És akkor az egyszerű melósról nem is beszéltünk, akinek ugyanolyan alapvető fizikai szükségletei vannak és nem biztos, hogy a saját hibájából nem tanulhatott tovább, vagy továbbtanult, de a munkahelyek megszűnésével és az évei múlásával beszűkültek a lehetőségeik.
Azt hiszem ez fontosabb szempont mint a jómódúak segítése akik 4-5százezres megérdemelt fizetésükből az átlag borsodihoz hasonlítva luxusban élnek.
Még ha azt mondanák, hogy adózzon mindenki ugyanúgy az elfogadható, de pont a nem rászorulókat támogatni miközben keleten balkániak a körülmények...

kvadrillio 2010.11.12. 20:02:30

@kvadrillio: és félő, hogy a sok szar úgy belepi ezt a gyönyörű kék színű Föld nevű bolygót, hogy ez lesz a kozmosz legismertebb fekália-bolygója !

..s, nem tudom, hogy még mennyi ideig élek rajta, deaddig is szeretnék virágos réten járni, csicsergő-fütyülő madarakat hallgatni és kék eget csodálni....., de sajnos minden lépésnél szarba botlok......és ezt nem tudom megszokni.......

vakvarju 2010.11.12. 20:07:03

@Visegrádi: Persze, hogy fizessen vissza! Így igazságos. És mi a helyzet számla nélküli költségtérítéssel tisztelt Lázár úr? Abból mikor és mennyit kell visszafizetni?
@SzaGyu: Sajnos a kézcsókról lemaradtam, de nagyon várom a koronázást! Az olyan izgi lesz!
@kvadrillio: Tulajdonképpen mit segített a BKV helyzetén, hogy Kocsis lett a vezérigazgató?

orvlat 2010.11.12. 20:08:14

@Neonknight: Bocs, de ez a "jómódúak segítése", meg "nem rászorulók támogatása" kiveri a biztosítékot...
Engem nem "segítenek" + "támogatnak", hanem végre nem büntetnek azzal, hogy %-an több adót fizessek, mert magasabb a fizetésem.
Nominálisan még így is a többszörösét teszem a közösbe...

mackos31 2010.11.12. 20:22:15

Az a baj ezzel az adórendszerrel, hogy egy havi 1 millás keresetűnek nem ugyanaz a 16%, mint a 100ezresnek. 1mill után 160 ezer levonás mégsem ugyanaz, mint 100e-ből 16e. Akkor hol igazságos, hogy mindenki 16%-ot fizet? A minimálbéresek meg kb 2-3ezerrel kapnak havonta kevesebbet januártól. Ez mondjuk a gyereknek -1 étkezés. Gratula a szoc érzékenységű kormánynak.

Viviparus 2010.11.12. 21:05:41

@Ula: egyszerű:) legyen a tanköteles kor 14 évben maximálva és a szavazati jog min. általános iskolai végzettséghez kötve...már is pápá a parazitusoknak:)

lanyi 2010.11.12. 22:27:06

@Ula:

Nagyra tartalak.

Abszolut egyetértek.

Csacsicska 2010.11.12. 22:58:23

@Lasombra:
A gondolatmeneted nem teljesen logikus. Ugyanis mindig csak az 50 felső vezető jár jól, az alattuk dolgozó 500 pedig nem nagyon. Márpedig ennek az 500-nak lennie kell, különben mit csinálna az a bizonyos 50?

2010.11.17. 16:01:28

@atila68: Megtaláltad?

Ez szerinted mit jelent?

"A kettő összefüggése világos és pregnáns. Mi van akkor, ha a magyar munkanélküliek túlnyomó része nem képes megtermelni 76 800 forintot (és a többi költséget)? Akkor az van, hogy számukra egyszerűen lehetetlen munkahelyet teremteni. A védővámok meg az összes többi trükk csak kisebb különbségeket képes elfedni. Azt már semmiképp, hogy itt bárkinek bármiért ki kell fizetni ennyit. Marad a termelés áthelyezése Vietnamba."

2010.11.17. 16:13:59

@orvlat: Ezt hiába mondod azoknak, akiket most ez szarul érint. Az a baj, hogy ezeket a problémákat nem az adórendszernek kellene megoldani, hanem a szociális rendszernek, illetve azt is meg kellene vizsgálni, hogy miért nem lehet eleget fizetni azoknak, akikre egyébként szükség van, csak nincs rá pénz.
Ilyen szempontból a hálapénz elterjedhetne más szektorokban is, nem csak a kórházakban, mert így, hogy részben finanszírozzák piaci alapon az egyébként alulfinanszírozott állami alkalmazotttakat, terhet vesznek le az ország válláról hosszú távon, ami még feketén is jobb, mintha az összes képzett koponya elhagyná az országot, vagy ha hirtelen oda kellene adni a plussz pénzt, de cserébe el kellene mindenhonnan küldeni 30-40%-ot.

Read 2010.11.23. 13:42:23

@Netkalóz: Izraeli gyógyszercég vegyesen fizet. Egy diák keres 460 Ft bruttót óránként kölcsönzött munkerő nagyon sok van ott.
Egy kölcsönzött takarító folyamatos 3 műszakban 65 000Ft nettót visz haza.
Egy kezdő szakmunkás 130 000 /hó, az 700/800Ft órabérre jön ki. HA kölcsönzik akkor havonta hosszabbítják a szerződést akár 2-4 éven át és nem kap plusz juttatásokat.
Ha átveszi a cég akkor kap kafetériát 350K/év
25% adót ebből is vonnak. Adnak a biztonságra minden tele van kamerával. 2 percenként szondáztatják a melóba érkezőket, és kiforgatják a táskádat is befelé jövet, kifelé menet, nehogy becsempésszél vagy kicsempésszél valamit. Úgy kezelik a melóst mintha lopni járna oda.

Egy 20-25 éves múltú szakmunkás 150-220 között keres attól függ hogy férfi vagy nő, a pasik többet kapnak 20-30% al... ha 3 műszakos akkor 39% pótlékot kap rá, ha folyamatos 3 műszak akkor 70% pótlék de ez halál kemény. Vegyi üzem, sok méreg, rámegy a májad hamar.

Feljebb már megéri melózni...
Egy mérnök 2-5 év tapasztalattal 300-310K kezdő fizetést kap.
Ha kiemelik egy kicsit 400 -500K
Osztályvezető doktorival 650-760K
Főosztályvezető: 850-950K
Igazgatók: 1600-2500 K között havonta, attól függően melyik területet "igazgatják". Van belőlük vagy 10-12.
Ebből már lehet éldegélni azér' fussa terepjáróra...
S ha megnézed hogy nem egy egész országot kell igazgatni... csak pár száz önjáró dolgozót... nem is rossz.

Alapbértől függően törvény előírta %-ban
kapnak önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást a cégtől. + a vezetők kb. 15-20 % mozgóbért is visznek...
Az év végi prémiumért a szart is kihajtják a melósokból. Minden évben duplázzák az árbevételt. Az is nyerő hogy forintért dolgoztatnak de leginkább exportra termelnek :)
csak az árfolyam nyereség milliárdokat hozott a 2008 as pénzügyi évben, mert ami nekünk nagyon rossz,(forint gyengülése) az a multiknak nagyon jó!
Szóval érdemes itt fejleszteni mert ilyen rohadt olcsón ilyen magasan képzett, fegyelmezett rabszolgákat a büdös életbe nem vesznek meg sehol a világon.
Sőt a 200 millió beruházni való dollárjukhoz még másfél milliárd állami támogatást is kaptak szegény magyar államtól, úgy hogy bele telik egy-két évbe mire a rabszolgáknak vissza adogatják ezt munkabér formájában...

Ez jó biznisz! Anyag áron 10% ért jól működő céget venni, klassz szakembergárdával együtt, aztán bedönteni egy csomó melót hogy mindenki 3 ember helyett dolgozzon 1 fizetésért, míg le nem fordul a székről. Pár vezetőt jól megfizetsz legyen aki ostorozza a többit, és kész a világsiker.
Egy gépsoron két melós egy 8 órás műszakban 60-80 MFt kisker értékű készterméket gördít le a szalagról. Ha van 15-20 ilyen gépsorod... szerinted 24 óra alatt váltásban éjjel nappal szombat vasárnap halottak napján is dolgozva mennyit csinálnak meg?
Ott mindig ég a villany! Ha nem vigyáznak még karácsonykor is 'dógozni' fognak! Fő hogy legyen aki meg is eszi azt a sok mérget! Jó drága pénzen.
süti beállítások módosítása