HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.11.04. 11:55 holnapi újság

2020: Sapkás fideszesek, hajadonfőtt szocik - mit tegyünk a hőhullámmal?

Címkék: mszp fidesz egészségügy globális felmelegedés lendvai ildikó járvány 2020 hőhullám karsai józsef offshore vojnik mária

A kormány súlyos felelőssége, és a népegészségügyi tájékoztatás csődje, ami a sapkaviselés ügyében az ország történik - kelt ki magából évtizedek alatt megszokott csiripelő hangján napirend előtti felszólalásban Vojnik Mária, az MSZP egészségpolitikusa a parlamentben. Csáky András, az egészségügyi tárca államtitkára válaszában azt mondta: a kormány minden lehetséges eszközzel igyekszik a közegészségügyileg legfontosabb információt közölni a lakossággal, ám az ellenzéki politikusok felelőtlensége miatt  komoly sapkapánik vagy akár sapkaválság is kialakulhat (ellenzéki körökben már most sapkaválságról beszélnek).

Az államtitkár példaként felidézte néhány szocialista politikus elmúlt napokban tett, szerinte a közhangulat összezavarására alkalmas kijelentését: "Én sapkát? Inkább vasútbezárást" (Karsai József), "Lassan mondom, hogy mindenki megértse: semmilyen sapkával nem takarom el a bőröm üde frissességét" (Lendvai Ildikó), "Nem győztek meg arról, hogy a sapka jobb, mint a panyókára vetett zakó" (Jánosi György), "Egy-egy szebb kalap érdekében ördögi eszközökre is képesek tudatlan és befolyásolt fiatal anyák, de én nem" (Veresné Szabó Éva).

A sapka viselésének vagy nem viselésének vitája, mint emlékezetes, az elmúlt hetekben robbant ki, amikor Magyarországon is megjelent az év elején Afrikából és Ausztrália belső területeiről kiindult hőhullámjárvány. Az ózonréteg elvékonyodása, a globális felmelegedés, valamint a minden eddiginél intenzívebb napkitörések miatt az idei átlaghőmérséklet várhatóan 5-7 Celsius-fokkal meghaladja majd a százéves átlagot, amihez a megszokottnál intenzívebb napsugárzás társul. A hőhullámjárvány miatt Afrikában egész falvak pusztultak ki, de, mint tudjuk, Európa déli részén is tömeges elhalálozást okozott a járványszerűen terjedő hőség. Az elmúlt hetekben már Észak-Amerikában, az európai kontinens belső régióban is megjelent a hőhullámjárvány, sőt, több ukrajnai és fehérorosz áldozatról is beszámoltak, bár ott az első jelentések után bizonytalan, hogy valóban hőgutáról, és nem alkoholmérgezésről volt-e szó.

Az egészségügyi kormányzat a kezdetektől kiemelt figyelmet szentel a hőhullámjárvány elleni felkészülésnek: a költségvetés általános tartaléka terhére 43,7 milliárd forintot szavaztak meg a Brit-Virgin Szigeteken bejegyzett Uncle State Co. Ltd. tulajdonában lévő a Nemzetegészség-fejlesztő (NEF) Zrt.-nek a hőhullámjárvány elleni védekezési stratégia kidolgozásáért (mivel a járványnak nemzetbiztonsági kockázata is van, a megbízást meghívásos közbeszerzési eljáráson adták ki, és a tenderre egyedül a NEF-et hívták meg). A cég különböző ágazati és részelemzéseket végzett, tanulmányutakat tett és szervezett a parlament egészségügyi szakpolitikusainak Kenyába, Egyiptomba, a Seychelle-szigetekre, valamint Las Vegasba, majd végül egy 374 oldalas tanulmányt készített el, amely végkövetkeztetése az volt: a hőhullám és az erős napsugárzás ellen leghatékonyabban sapkaviseléssel lehet védekezni.

A kormány ezt követően meg is bízta a naurui Honey Bucket Co. Ltd. birtokában lévő Magyar Sapkafejlesztési Központ Zrt.-t – nemzetbiztonsági okok miatt itt is egyszereplős tendert hirdettek –, hogy 69 milliárd forintért fejlesszen ki egészségügyi védősapkákat a magyar lakosság közegészségügyi ellátására. Már abból kisebb botrány robbant ki, hogy a gyártását zöldmezős beruházással elkezdő cég csak télre ígérte az első négymillió sapka leszállítását. Ezen még a gyártótevékenység pakisztáni üzemekbe kihelyezésével segíteni tudtak, így az első sapkaszállítmányok megérkeztek az országba két hete.

Még nagyobb botrány tört ki azonban akkor, amikor kiderült: az állami támogatás ellenére csak a 3 év alatti gyerekek, terhességük utolsó négy hetében lévő kismamák és a 70 év fölöttiek kaphatnak ingyenes sapkát, valamint bizonyos kiemelt stratégiai ágazat dolgozói, továbbá a parlamenti pártok politikusai és azok hozzátartozóim, a lakosság nagy részének ugyanakkor 19 300 forintot kell fizetnie a sapkákért.

A sapkákból ráadásul ellátási problémák vannak a vidéki sapkaboltokban, még azokban a déli megyékben is, amelyek a legveszélyeztetettebbek. Közben megjelentek olyan hírek, hogy a cég nagy mennyiségű olasz sapkamegrendelést teljesít, amit egyes ellenzéki lapok szerint az ismét hatalomba került Berlusconi elnök személyesen lobbizta ki Orbán Viktornál a nyári Felcsút-Milan felkészülési mérkőzésen. Bár a kormányzat ezt a híresztelést cáfolta, menetközben a sapkaviselés esetleges káros hatásaival kapcsolatos hírek is felmerültek. Voltak, akik szerint a sapka még rosszabb, mert begyűjti a meleget, és így növeli a hőguta kockázatát, egy hoax szerint a sapkákba csipeket ültetnek, amik a 2022-es választásokon lépnek működésbe, hogy befolyásolják a szavazókat.

A mostani parlamenti csörte így már csak a kicsúcsosodása annak, hogy a véglegesen megosztott politikában sincs konszenzus sapkaügyben. A sapkapánik ráadásul egy olyan időszakban söpör végig az országon, amikor máris megvan a hőhullámjárvány első halálos áldozata. Szakértők szerint év végéig tömeges megbetegedés lehetséges, és akár 40-50 halálesetet is okozhat a járvány, ami majdnem egy ezreléke a keringési betegségekben elhunyt magyarok számának.

16 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr961494973

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oltás miért van? 2009.11.04. 13:21:44

Vírusok mindig is voltak. A vírus támogatja az evolúciót, támogatja az alkalmazkodást, fejben és testben is kondícionál. Amíg nem tudta az ember, hogy mi az a vírus, addig nagyjából az erősebb élt túl, aki kibírta a betegséget. Ma már tudjuk, hogy léte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maydayray 2009.11.04. 12:36:39

az utolsó mondatban az igazság

is 2009.11.04. 12:44:21

ez nagyon jó, bár még a címbeli tömeges népi reakciókra (hogy pártállás alapján vesznek sapkát vagy nem) lehetett volna egy-két bekezdést áldozni.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.11.04. 13:07:46

"egy hoax szerint a sapkákba csipeket ültetnek, amik a 2022-es választásokon lépnek működésbe, hogy befolyásolják a szavazókat."

Ez nem kamu, Ukrajnában repülőgépről szórták a csipekkel fertőzött szúnyogokat. Erre bizonyíték, ha a szúnyogCSIPés szót lefordítjuk ötször oroszból angolra és vissza, az jön ki, hogy pákozdsukorótelavívtengely.

jozicsenko 2009.11.04. 13:08:02

legalább a Felcsuttal játszik a Milan ;-)

OmegA404 (törölt) 2009.11.04. 13:21:27

Ja a szocik mindig is "sapka nélküliek" voltak, de 2020ben itt mindenkinek kötelező lesz vallási alapon.

tompus 2009.11.04. 13:23:14

Nagyon jó írás!
Jól tükrözi, ami most megy H1N1 pánikkeltésben.

GargleBlaster · http://autostat.hu/hasznos 2009.11.04. 13:29:47

a felcsut-milant megnézném azér :)

vazze... 2009.11.04. 13:39:22

hibátlan, no megyek és beoltom magam vagy mégsem...

kikakl 2009.11.04. 14:13:24

NEMVOLNA SZABAD ERŐLTETNI, MINDEKINEK JOGA VAN A KIFINGÁSHOZ..MÉG JÓTIS TENNE LEGALÁBB KEVESEBB LENNE ITHON A HÜLYEGYEREK.ÚGYHOGY BENE OLTASÁTOK MAGATOKAT.!!!

surayana2 2009.11.04. 15:08:30

ezt az eljárás a Veres János Közgazdaságtudományi Egyetemen(Fővám tér) már tanítják

pescade 2009.11.04. 16:08:33

a Fidesz-szavazók 78%-a elutasítja az oltást...

minimalista 2009.11.04. 16:17:29

Nyihaha nyihaha nyihaha - vonyítottam olvasás közben, akár egy kehes ló!
Az utolsó mondat: ultima ratio , de azért hajrá média, szerintem ma is mutatják a TV-ben! Már úúúúúgy vááárom!!!
süti beállítások módosítása