HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.09.29. 09:42 holnapi újság

2059: Debrecenben megépülhet a Dombi Tibor Stadion

Címkék: sport máv stadion futball debrecen lipcsei péter dombi tibor 2059

Még ebben a kormányzati ciklusban elkezdődhet a már évtizedek óta tervezett, de hol a befektetői érdeklődés hiánya, hol a sanyargató kormányzati pénzügypolitikák bűnös és bántó érzéketlensége miatt elhalasztott futballstadion-építés Debrencenben – jelentette be ma délelőtt Nemes-Magyarfy Cheng Orbán (Magyar Polgári Kereszténydemokrata Párt) sportügyi államtitkár. A város klubcsapata, a Debreceni Kósa Lajos Polgári Sportkör, amely immár tizenegyedik éve folyamatos résztvevője az Európai Topligának, éppen ötven éve, 2009-ben jutott ki először a nemzetközi kupaporondra.

"Az új stadiont, amelyre fél évszázada várnak a magyar néplélek fővárosában, az akkori aranygeneráció egyik legkarakteresebb, legmeghatározóbb játékosáról, a szélsőfenomén Dombi Tiborról nevezik el" - jelentette be az államtitkár. Dombi, akit a mai fiatalok már csak Villámléptű Tibi bácsiként ismernek, azt mondta, nagyon nagy megtiszteltetésnek érzi ezt a döntést, és egyben reményét fejezte ki, hogy a 2062-re tervezett avatóünnepség után a róla elnevezett stadionban pályára lép még bajnoki meccsen Lipcsei "Lamiahalhatatlan" Péter (mint ismeretes, a ferencvárosi játékmester az egyetlen még ma is aktív focista, aki nemcsak látta őt játszani a kilencvenes és a kétezres években, hanem néhány évtizeddel ezelőtt többször pályára is lépett ellene).

"Minden igényt kielégítő stadion váltja majd az Oláh Gábor utcai, hangulatos, és a debreceni szurkolók szemében minden bizonnyal ékszerdoboz szépségű, de őszintén megvallva már kissé elöregedett létesítményt" – mondta a sajtótájékoztatón a sportállamtitkár. Az arénában 18 000 férőhelyet alakítanak ki, ebből 16 000 ülőhely lesz, méghozzá a legújabb FIFA-elvárásoknak megfelelően felszerelve: multiplexfotelek, italtartók, a fejtámlarészben beépített hangszórók, és minden fotel háttámlájában egy monitor, amelyen 64 kameraállásból követhető és nézhető vissza a meccs. A maradék 2000 helyet speciális biztonsági ráccsal és törhetetlen üvegfallal választják el a lelátó többi részétől, ez a radikális szurkolói csoportok számára kialakított zóna lesz, ahol - üzleti megfontolásból - a stadion üres óráiban várhatóan pitbull-versenyeknek és kibeszélőshow-felvételeknek is helyet biztosítanak majd.

Az államtitkár azt mondta: az új stadion helyszínéről még nem zárultak le az egyeztetések. A város vezetői azt szeretnék, ha a történelmi Debrecen közigazgatási területén épülne meg a sportlétesítmény, ám vannak olyan hangok is, hogy az a 460 négyzetkilométeres régi városmag - amely az ezredfordulón, a csapat első sikereinek évében még a város teljes közigazgatási területe volt - túlságosan beépített ahhoz, hogy ott egy, a stadionhoz és a kiegészítő sport-, szabadidős és szórakoztató-ipari létesítményekhez megfelelő, és megfizethető árú üres telket találjanak. Ezért minden bizonnyal a külső kerületek egyikében fognak építkezni, a legesélyesebbnek - főként a jó megközelíthetősége, az oda közlekedő függővasút, a két troli és az 5-ös villamos miatt - a sámsoni kerületet, az egykori Hajdúsámson környékét emlegetik.

"A stadionépítés régi adósságunk, elsősorban a kormányzaté, de a városé is" - mondta a sajtótájékoztatón Cívis Magyar-Polgár Vata (MPKP-Kósa Lajos Városi Hagyományőrző Kör) debreceni polgármester. Azt mondta, az önkormányzat a telek biztosításával járul hozzá a beruházáshoz, és egyben felajánlja, hogy a Budapest XXVIII. kerületében, Telkiben lévő MLSZ-tábor mellett itt is évi 40 napot gyakorolhasson a magyar válogatott (amely még akár ki is juthat a 2062-es világbajnokságra, bár a csoport harmadik helyéért, és így a Jemen-Katar párharc győztesével vívandó pótselejtezőért kétszer le kell győzni az egyre erősebb grönlandi válogatottat, és nem kaphatunk ki a vallon tizenegytől sem). "Ezt az ajánlatunkat mi eddig minden kormány minden sportminiszterének megtettük, már ha volt egyáltalán ilyen, de javaslatunknak semmi foganatja nem volt, előrébbvalónak tekintették a költségvetési egyensúlyt, az állam eladósodásának megfékezését a legostobább megszorításokkal, a bokrosi-oszkói-drákói szigorral, mint a magyar test és lélekápolás szempontjából ilyen jelentős értékkel bíró, térségi, régiós szinten is kiemelkedő munkát" - fogalmazott a városvezető.

A debreceni stadionfejlesztési tervek még az ezredforduló előttről származnak - idézte fel Cívis Magyar-Polgár. "A Harmadik Magyar Köztársaság Rendszerváltó Kormánya Utáni Első Polgári Kormány, az Orbán Viktor vezette kabinet volt az első, amely elkészítette a konkrét terveket egy korszerű debreceni stadion megépítésére. Ám a 2002-es választásokat követő nyolc évet olyan ideg- és hidegháborús állapotok jellemezték az országban, amelyek csak a pusztításról, a szenvedésről, a hányattatásról, a megszorításokról, a sarcokról, a hazugságról és az elmulasztott lehetőségek tömegéről szóltak" - olvasható a városvezető által kiadott sajtóanyagban.

Azt a visszaesést, amely a modern polgári történészek szerint egy 2006-os hazugságkampány nyomán globális, az egész világra kiterjedő gazdasági és morális válságba torkollott, olyan súlyos sebeket ejtett a nemzettesten, amit évtizedek alatt lehetett csak befoltozni. "Nagy ára és nagy kára volt az akkor elvesztegetett évtizedeknek, de most egy nagy adósságunkat leróva mérsékeljük ezt a kárt" - fogalmazott a városvezető.

Noha a 2000-es évek eleje óta átlag nyolcévente nekifutunk annak, hogy labdarúgó Eb-nek adhassunk otthont, és minden pályázatunkban szerepelt az egyszer 34 ezresre, máskor 45 ezresre, máskor csak 30 ezres tervezett debreceni stadion, miután minden magyar pályázat elbukott, a stadionhoz sem nyúltak hozzá. Így az Oláh Gábor utcai arénában ma már csak barátságos meccseket játszanak, egy öntudatos hegyi-karabahi csapat először 2017-ben tagadta meg, hogy Euróliga meccsen pályára lépjen ott, majd a
2020-as évek közepén az NB I-es liga vezetői is alkalmatlannak mondták játékra és öltözésre és szurkolásra, végül 2037-től már a Nemzeti Kupában a főtábláig eljutó megyekettes csapatok is tiltakoztak az Oláh Gábor utcai állapotok ellen. A Loki - a becenév a csapat egykori nevére utal - különös balszerencséje, hogy 2037 nyarán a Szabolcsi Köjál Nosztalgia SC lépett volna pályára Debrecenben, és amikor a vendégcsapat játékosai beléptek az öltözőbe, azonnal szolgálatba helyezték magukat, és lezáratták a létesítményt, majd annak kétszáz méteres körzetét is.

Az áldatlan állapotok azonban nemsokára véget érnek. Az egyetlen kérdés - és az ezzel kapcsolatos kérdésekre sem az államtitkár, sem a polgármester nem válaszolt részletesen -, hogy miből épül meg a stadion; erről csak annyit mondtak, hogy számítanak a közszféra és a magántőke összefogására, valamint az árbevétel alapján ma már a száz legnagyobb magyar vállalatba tartozó debreceni focicég pénzügyi hozzájárulására. A 2000-es évek elején készültek el az utolsó költségvetések, akkor a 34 ezres stadiont 40 milliárd forintra becsülték (ez a 2012-es, a végül lengyelek és ukránok által, a foci történetének legsilányabban megrendezett Eb rendezésére beadott pályázati anyagban szerepelt). Ha az akkori árszínvonalat a mostanival vetjük össze, akkor 38-40 kvadrillió forinttal számolhatunk; hogy nagyságrendeket érzékeltessünk: ez majdnem annyi, mint amennyit az állam a MÁV támogatására költ egy évben.

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr761340081

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar foci utolsó nagy korszaka III. 2009.09.29. 15:33:14

25 év után ismét bajnok lesz a Honvéd. Kupagyőztes a DVTK. Pelé Budapesten. A szövetségi kapitány az olimpiaiba bukik bele. Mészöly színre lép. Vergődik a Fradi, szárnyal a Vasas és a Videoton. Fazekas a gólkirály. Esterházy, Garaba a válogatottba...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.09.29. 10:18:29

Amikor legutóbb stadiont ígértek a Debrecennek - majdnem kiesett.
Ahol pedig stadion épült (az üdítő újpesti kivétellel) megszűnt a csapat.
Szurkolóként én nem feltétlen örülnék ha szólna valaki: kaptok egy új pályát, ha ...

sanyikácska 2009.09.29. 11:02:59

Lipcseit Lamihoz hasonlítani... Bár az én szívem viola, ez mégis tetszett.

Charro 2009.09.29. 12:27:30

Azért ez a stílus Moldovának klasszisokkal jobban ment.

Verystup ID 2009.09.29. 13:17:24

Az én adóforintomból egy fillért se költsenek stadionépítésre! A klubok vegyenek fel hitelt, gazdálkodják k a költségvetésükből. Erre a magyar focira egy fillért se adjon az állam! A Vb selejtezőn sehol se leszünk, csak a két utolsót verjük meg. Az U20-as VB-n lealázn Honduras. Az U17-es válogatot itthon döntetlent játszig Luxemburggal! Építsenek kézilabdapályákat és jégkorong stadionokat! Ez a jövő!

christvhu 2009.09.29. 13:30:00

@Charro: igen, de szép kisérlet volt és valahol nagyon is találó.

VH: Ismerve a debreceni vezetést, képesek lennének a saját javukra fordítani egy ilyen "ajándékot". Gyorsan tegyem hozzá: hálaistennek)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.09.29. 13:53:14

"MPKP-Kósa Lajos Városi Hagyományőrző Kör... " LoL. :D

yafet 2009.09.29. 13:58:11

Ha az én adómból építik a stadionokat, akkor ingyen bemehetek?

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2009.09.29. 14:15:03

@yafet: Igen, ingyen bemehetsz. És a színházba is. És mivel az elmegyógyintézeteket is a te adódból építik, oda is...

Sok gyökír vidéki mitképzelmá, stadion, parasztnak? Minek? Annyi pénzből 3 méter metrót, plusz 5 időkereket is lehet építeni Budapesten, annak meg csak van értelme... Pusztuljon a vidék, költözzenek rendes városba, ha vagy mennyenek külföldre stadionba...

Hál'istennek, mióta az SZDSZnek van beleszólása, nem ad az állam olyasmire pénzt, amiből a fővárosi SZDSZ nem tud lopni...

krj 2009.09.29. 14:22:24

a Cívis Magyar Polgár Vata a legjobb!!! és a fia, Vata fia JÁnos. :-)

szempontpuska 2009.09.29. 15:32:35

na akkor nyomok a Holnapi újságba egy tegnapi újságot :-)

KenGuruL 2009.09.29. 16:07:00

miért pont Dombi :D az nem tud focizni, csak futni, de azt nagyon.
süti beállítások módosítása