HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.09.25. 08:34 holnapi újság

2049: Új céldátum az euró bevezetésére

Címkék: euró gyurcsány ferenc megszorítás veres jános draskovics tibor pénzügyminiszter euróbevezetés oszkó péter katona tamás 2049

Ha a makrogazdasági folyamatok a tervek szerint alakulnak, két éven belül sikerülhet az államháztartás éves hiányát a megújított maastrichti kritériumokban szereplő 4 százalékos szint alá vinni – ezt Nemesbükky-Vértes Bence, a pénzügyek és az egyenlő közteherviselés minisztere jelentette be ma reggel. A pénzügyi kormányzat számításai szerint ez év végére sikerülhet lefaragni az éves hiányt 60 000 milliárd forintra, ami azt jelentheti, hogy a tervezett 1,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a deficit GDP-arányosan 4,4 százalék lesz. Ebben az esetben a következő két év átmeneti, de hosszabb távon üdvözítő megszorításai megalapozhatják az ERM-V. árfolyamrendszerhez csatlakozást 2052-ben, majd ennek nyomán akár már 2054-ben bevezethetjük az unió, a délkelet-balkáni térség, a nyugati és kaukázusi volt szovjet tagállamok, valamint Észak-Afrika közös pénzét.

Igaz, ehhez még az államadósság szintjét, és az utóbbi időkben kissé elszaladt, a 16 százalékos szintet közelítő inflációt is le kell faragni, ismerte el a pénzügyminiszter. Utóbbiról azt mondta, ez nem egyedül a kormány felelőssége, abban együtt kellene működnie a jegybankkal, ám úgy érzi, hogy Tóth-Belyó Attila, a nemzeti bank elnöke – aki, mint közismert, az előző kormányi gazdasági, majd pénzügyminisztere volt – nem segíti a monetáris politika alakításával a kormányzat gazdaságpolitikai elképzeléseinek megvalósítását (ezt emlegetik közgazdászok az utóbbi évtizedekben Járai-jelenségként).

Bár a pénzügyminiszter a konfliktusról most nem közölt részleteket, emlékezetes, hogy az MNB-elnök néhány napja, amikor az euró ára ismét az exporőrök helyzetét nehezítő 320 forintos szint alá zuhant, arról beszélt, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja. Hibájának róják fel, hogy a központi bank az inflációs félelmek miatt továbbra sem hajlandó belekezdeni a 14,75 százalékos alapkamat csökkentésébe, ami a reálgazdasági gyorsulást akadályozó tényező. Korábban pedig, amikor az euró a 400 forintos szinthez közelített, azt mondta, az MNB-nek nincs oka lépni, amivel elősegítette a történelmi rekordot jelentő, és devizahitelesek ezreinek létbiztonságát kockáztató 453 forintos eurószint elérését.

Amíg nem kezdődik meg a gazdasági élénkülés, addig nem lehet szó arról, hogy a 2000-es évek elején, majd 20-es évek pénzügyi összeomlása idején elrendelt átmeneti megszorító intézkedéseket és adóemeléseket visszavonja a kormány, mondta Nemesbükky-Vértes Bence. "Magam sem kívánok mást a következő évekre, mint az adóteher csökkentését, az átmenetileg 60 százalék közelébe emelkedett újraelosztási szint radikális lefaragását, ám ez a gazdaság jelenlegi helyzetében nem megoldható" – fogalmazott a miniszter.

Aki szerint a költségvetést terhelő, erre az évre 64 600 milliárd forintosra saccolt adósságtörlesztési kötelezettség miatt semmilyen lazulás nem engedhető a büdzsében,sőt, az elsődleges egyenlegnek ideális esetben 2-3 százalék között kellene lennie. A kormány ezért három évre átmeneti intézkedésként 29-ről 33 százalékra emeli az áfát, elhalasztja az iparűzési adó és a tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlését, és a személyi jövedelemadó alsó, kedvezményes, 22 százalékos kulccsal adózó sávját mégsem emeli fel a tervezett 3,8 millió forintra. Kisebb tehercsökkentést a vállalkozások kaphatnak ugyan a munkáltatói közterhek 0,625 százalékpontos lefaragásával, de ebben az esetben az áfakulcsot, biztonsági tartalékként, 34,5 százalékra kell emelni.

A kormány három éve, a hetedik IMF-hitelcsomag negyedik megújításakor dolgozta át a legfrissebb konvergenciaprogramot. Abban a 2056-ig elkészített makropályában már alkalmazták az ezredforduló jeles pénzügyéreiről elnevezett módszertani megoldásokat. Így Veres János-sejtést és a szintén a Veres nevéhez köthető bizonytalansági és információszűkösségi tényezőt, a Katona Tamás-féle hiperkorrekciós differenciálást, a Medgyessy-féle osztogatási premisszát, az Oszkó-megérzést, sőt, a Draskovics-együtthatót is beépítették a makropálya kialakításába, majd az egészet deriválták a Gyurcsány-féle bizonytalansági tényezővel.

Az így kalkulált mutatók szerint az államadósság 2051-ben tetőzik 86,9 százalékon, és onnan a következő két évben meredek csökkenéssel 80 százalék alá kúszhat. "Ez ugyan még mindig jócskán meghaladja a Maastricht II.-ben szereplő 70 százalékos kritériumot, de ne feledjük, hogy az euróövezet több állama, így Egyiptom, Montenegró és a hazánkból húsz éve kivált Sarkadi Koronahercegség is ennél rosszabb mutatókkal rendelkezik" – mondta a miniszter. Arra a felvetésre ugyanakkor, hogy nem érzi-e túl ambiciózusnak a konvergenciaprogram terveit – részben az elmúlt néhány év durván alulszámolt deficitjei, részben az Európát idén nyáron félig letaroló, így a magyar GDP-nek csaknem tizedét adó kecskeméti General-Mercedes gyárat is elpusztító meteorzápor recessziós hatásai miatt –, Nemesbükky-Vértes azt mondta, a növekedési számokban van némi lefelé mutató kockázat, de ő biztos abban, hogy a válság direkt hatásai nem érik el Magyarországot.

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr431404290

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megmentették a Napkeltét! 2009.09.28. 10:49:17

"Örömmel jelenthetem be, hogy a magyar televíziózás zászlóshajójaként szolgáló Napkelte továbbra is adásban marad." - közölte sajtónyilatkozatában Gyárfás Tamás.A Nap TV producere ugyan a hétvégén sikertelenül próbálkozott a közszolgálati tel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rattenfanger 2009.09.25. 09:04:36

EUR az Euro röviden és nem EU, mint az index címlapon.

Lalikiraly 2009.09.25. 09:37:46

Jah megint jó néha azért túl hozzú egy egy mondtad... Ezért az a lényege nem mindíg annyira érthető, de szerintem is jó.

hdnctrl 2009.09.25. 10:01:44

Ha valaki tud magyarul (és a mindig-et nem írja í-vel), annak érthető minden mondat. Jó.

amc 2009.09.25. 10:10:25

optimista szöveg, nem lesz itt euro..

Kutyakulak 2009.09.25. 10:26:03

Hat igen....valahogy igy lesz ez. Ha a jelenre vagy a kozeli jovore gondolunk,akkor sem lehetunk optimistabbak mivel O. V. es a kedves Fityisz is arra hajaz,h az Eurobevezetes 2016-ig biztosan nem fog bekovetkezni,mert az aht hianyt tuti el fogjak engedni (mivel egesz Europa ezt csinalja most) es jofiu, a nemzet megmentoje akar lenni barmi aron,meg az se szamit,h Magyarorszag mar evekkel ezelott eljatszotta ezt a kartyat. Tehat nagyvonalakban el lehet mondani,h Magyarorszag sose(meg 100000000 ev mulva sem lesz alkalmas,erett) az Euro bevezetesere,nemis lesz ra hatarozottkonkret terv.Ha belepunk egyszer,akkor az csakis a nemzetkozi penzugyi szervezetek kenyszeritesevel erheto el.Magatol az orszag sose fog olyan allapotba jutni.Ez van.Ez a Balkan.

statez 2009.09.25. 10:40:00

@Kutyakulak: Az az apróság azért elkerülte a figyelmedet, ha Fityisz marad 2002-ben, akkor ma eurónk van. De hát minden apróságra nem terjedhet ki az ember figyelme...

Arilian 2009.09.25. 10:48:51

Lassan ott tartunk, hogy bárcsak Balkán lenne :(

jozicsenko 2009.09.25. 11:04:49

@statez: ugyankérlek, kutyakulak valszeg a szilvási-kormányjósdának dolgozik, azért ilyen biztos benne

bár az furcsa, hogy megyó pénzügyminisztere is legkésöbb 2008-ra igérte az eurot és az volt a gond, hogy elsőnek legyen eurónk, vagy stabilabban ráérünk-e 2-3.ként bevezetni

nem baj efftársak, megcsináltátok, gratulálunk!

Netuddki. 2009.09.25. 11:07:23

@statez: Ja, ha az vóna ott nem vóna!
Az, hogy nem a Fityisz nyert(?) a 2002-es választásokon arról pont a Fityisz tehet a legjobban. Ugyanis b.-tak változtatni a gazdaságpolitikán, hogy a többiről már ne is beszéljünk.

Netuddki. 2009.09.25. 11:10:53

Mellesleg nem pont az EUR bevezetése most a legfőbb gondunk, hanem ez az elb.-ott adórendszer. Ha ezen nem változtatunk akkor +szívjuk. Nem kicsit, nagyon. Még a gyerekeink gyerekei is.

Kutyakulak 2009.09.25. 11:18:48

@statez: Igazad van.Ha a Fityisz maradt volna,akkor vszinu 2007-08 tajan be lehetett volna vezetni,mert megfontoltabb kolts.vetesi politikajuk volt. A maszop meg azt is elkurta,amit nemis lehetett.De most mas a hejzet.ijen hozzaallassal a Fityisz reszerol tuti,h nem lesz euro.En mar letettem rola.2018 - 2024 koze tennem ezt.Ha hamarabb lesz,akkor az szamomra maga lenne a vilag hetedik csodaja.Remenytelen.De nem a kriteriumok miatt,hanem a ket "NAGY" part hozzaallasa miatt.Mihejst meglatjak a feladatokat, a kovetelmenyek sujat,azonnal meghatral es csak Gobbels-i proagandaval fenyesitik a jelent es a jovot.Na koszonom nem kerek belole.Inkabb arra fogadnek,h sose lesz Euronk.Az biztosabb minthogy lesz.Vagy egyutt vezetjuk majd be egyszer Szerbiaval......

szcsongor 2009.09.25. 11:19:52

@statez: Ja hat persze, mert a Fidesszel meg a vilagvalsag se erintett volna bennunket... Sot talan meg a globalis felmelegedesbol is globalis lehulest csinaltak volna itt, olyan faszak ok bizony :)

glassjaw 2009.09.25. 11:22:07

hazánkból húsz éve kivált Sarkadi Koronahercegség :) :) :)

Kutyakulak 2009.09.25. 11:23:10

@jozicsenko: Nem dolgozok semmifele josdanak.Csak a szaraz tenyekbol indulok ki.Ha az eurobevezetest partszimpatiahoz kotnenk,akkor en inkabb Fityisz, Maszop, MDf, Szadesz gyulolonek tartnam magam.Nem erdekel egy part sem es nemis megyek el szavazni sem 2010 ben.Ez mar tuti.Kire?Mire szavazzak?Semmire es senkirol nem fogunk szavazni.Magyarorszaggal kapcsolatban igazan pesszimista velemenyem van.

Kutyakulak 2009.09.25. 11:23:58

@szcsongor: Igazad van. A Fityisz most a nagy megmondoember,akik a nep megmentoje.bruhahahaha

Munkaadó 2009.09.25. 11:29:42

Szlovákia nem bánta meg az euró bevezetését? Volt valami ilyen cikk, hogy őket az euró miatt sokkal jobban érintette a válság, eleve túlságosan az autóiparra építettek, és nem tudják a válságot valutaleértékeléssel kompenzálni.

Lehet, hogy nem baj, hogy nincs eurónk.

Boka1 2009.09.25. 11:57:34

10 évente recesszió van. Ez nem baj (csak azoknak, akiknek 20-30 éves hitele van).

A válságok között gazdasági növekedés.

Az euro fog helyettünk dolgozni, mert csak akkor vezetném be !

beszélő 2009.09.25. 12:00:05

@kovi1970: Hazudtunk éjjel nappal vallotta be Fletó.A baráti média meg szédítette a nagyérdeműt, pedig aki figyel tudja - akkor is hazudnak amikor kérdeznek.
Azt mondta Fletó Viktornak a TV-ben:Elnök úr Ön úriember, hogyan állíthat olyat, hogy mi vizitdíjat akarunk bevezetni.Népszavazást kellett szervezni (sok pénzért) hogy az igaz útra térítsük a Magyar Antiszocialista Pártot.
A példa egy a sok közül.
Miközben az ország legatyásodott Ők hihetetlen összegeket vágtak zsebre.
Persze tetten érhető vagyonuk nincs mert még Hunwald Gyurinak is volt annyi esze, hogy ne a saját nevére utaltassa a zsozsót.

Viktus 2009.09.25. 12:10:37

Az a szomorú, hogy ebből könnyen valóság is lehet.
süti beállítások módosítása