HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.07.30. 11:14 holnapi újság

2057: Ismétlésekkel ünnepel a százéves MTV

Címkék: média mtv friderikusz sándor geszti péter televízió gyárfás tamás 2057 bényi ildikó

A közszolgálati magyar televízió fennállásának századik évfordulóját nagyszabású ünnepségsorozattal kívánja emlékezetessé tenni – jelentette be a csaknem ötven éve meg nem választott elnök hiányában a televíziót vezető háromtagú Politikai Bizottsági Kuratórium elnöke. Benceffy-Magyar Simon azt mondta, hogy a következő egy évre ennek jegyében alakították ki a műsorstruktúrát is. Így az aktuális műsoraik mellett az eddiginél is nagyobb teret szentelnek az elmúlt száz évben készült értékálló, időtálló műsorok folytatásának, illetve ismétlésének. Azt mondta, ez a megoldás szervesen illeszkedik a száz éve rendezetlen névhasználatú televízió eddigi műsorpolitikájába, és cáfolta, hogy a régi dvd- és videókazetták leporolása a televízió költségvetésének drasztikus, több mint 20 kvadrillió forintos megkurtításával függ össze (amire, mint ismeretes, elengedhetetlen szükség van a rubma 2061-re tervezett bevezetéséhez).

A műsortervben így számos olyan műsort láthatnak a nézők, amik nagyszüleik vagy dédszüleik időszakában készültek, bár az elmúlt évtizedekben is visszatérő kedvencek voltak. Benceffy-Magyar elsőként említette a csaknem száz éve műsoron lévő Örök érték – Önök kérték kívánságműsort, amelyet ma is a töretlenül mosolygós és kedves, bár egykori üde bájából kritikusai szerint sokat vesztett Bényi Ildikó vezet, és amely hétről hétre fergeteges magyarnótákkal, dáridózenével, fantasztikus huszadik századi kabarétréfákkal, népnevelő és lelkesítő hatású versekkel szórakoztatja kitartó nézőtáborát.

Az MTV vezetése az ismétléseket két blokkban tervezte megvalósítani: délelőtt az első ötven év, délután a második ötven év műsoraiból terveztünk válogatást – mondta Benceffy-Magyar. Ez a terv azonban csak részben valósulhat meg, miután a Kuratórium 2012-ben egy titkos határozatban, hogy döntésével is szentesíti az akkor már évtizedes gyakorlatot, miszerint az MTV a hírműsorok kivételével saját produkciót nem gyárt, csak filmeket vetít és ismétel (korábban kutatók a tévéarchívum átkutatása során arra a következtetésre jutottak, hogy a tévé 2009-es költözésénél feltehetően elvesztek a 2000 és 2020 közötti új műsorok kópiái, mert ebből az időszakból csak ismétléseket találtak, a mostani bejelentés legalább tisztázza ezt a kérdést). Ezért arra a döntésre jutottunk, hogy elővesszük az ötvenéves ünnepi műsorrendet, és azt ismételjük meg, tisztelegve a nagy elődök előtt – mondta Benceffy-Magyar.

Ami biztos, hogy megismétlik a centenáriumon a legendás Szomszédok sorozatot. Ugyancsak műsorra tűzik az Angyalbőrbent, a Kisvárost, a Tenkes kapitányát, a Tüskevárt, a Família Kft.-t, valamint az MTV többször nagy sikerrel sugárzott ifjúsági filmsorozatát, a Szívtipró gimit, illetve a negyvenes generációnak szóló Bűvöletet. Saját készítésű műsoraik közül megismétlik a Másfélmillió lépés... és a Még egymillió lépés Magyarországon, a Főtér, a Záróra és a Húzzad prímás című nagy sikerű műsorokat, valamint válogatást állítanak össze a Csináljuk a fesztivált műsorokból, a hatvanas évek Ki mit tudjaiból. A tévé ismét bemutatja a Jókai- és Mikszáth-regények adaptációit, az Egri csillagokat, a Mézga család különös kalandjainak sorozatát, a Pityke őrmestert, a Pom-pom meséit.

Új gyártású produkciókról egyelőre nem beszélt a tévé vezetője, annyit azonban elárult, hogy Friderikusz Sándorral, Geszti Péterrel és Gyárfás Tamással nagyszabású tervekről tárgyalnak. Elismerte, hogy egyikük sem túl fiatal már, ám Benceffy-Magyar szerint az elmúlt évtizedekben felhalmozott rutinjuk hatalmas segítséget jelent a monstre produkciósorozat megvalósításához. A televízió emellett megkezdi az elmúlt száz év olimpiáinak ismétlését, részben fejet hajtva a tavalyi olimpia magyar hősei előtt, akik  két remek negyedik helyet is összehoztak, amivel a közvélemény várakozásait bőven felülmúlták és a MOB elnökének 1-1-1 arany-, ezüst- és bronzéremről szóló ígéretét múlták alul. Tervezik emellett az űrsikló-világbajnokság műsorra tűzését is, de csak akkor, ha a Farkas Bertalan Team színeiben Talmácsi Gábor is rajthoz áll.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr601264599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzocsO 2009.07.30. 14:46:24

És a külföldi mozifilmek ismétlése blokkban pedig elsőként a Kutyám, Jerry Lee című klasszikus krimi-vígjátékot láthatjuk elsőként : )

tompus 2009.07.30. 14:59:38

Baromi jó poszt! :-)

Ágica74 2009.07.30. 15:26:08

Élvezet volt olvasni!:)

Milisztár 2009.07.30. 15:50:15

Hát igen. Az "Önök kérték" a televízió szégyene, a sok operett, magyarnóta, cigányzene és szakállas kabarétréfák pedig a nézőké, ha az átlagmagyar tényleg ilyen dolgokat akar hallgatni.

Dirky 2009.07.30. 16:42:41

Na ezt a tervet próbálják meg kontrázni a kereskedelmi csatornák Bud Spencer-filmekkel!

nemuccaszoc 2009.07.30. 18:23:28

Zseniális, szegény Bőhm, halálának 66 évfordulója lesz az már...

pecs2010 2009.07.31. 11:09:08

Qrva jó ez a blog$$
SOK SOK bejegzést szeretnék!!!

Scala 2009.08.01. 18:07:42

@pecs2010: Tényleg az! :-)))
Friderikusz & Geszti & Gyárfás Tamás, így igaz.
De a legjobban a megbízott tévéelnök (nem megválasztott) nevén haltam be! ;-)
süti beállítások módosítása