HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2011.04.06. 11:16 holnapi újság

2014: Mostantól nem fizetnek szja-t a képviselők

Címkék: gyurcsány ferenc adó szja lázár jános 2014

Gyorshír

A tavasszal, még egyszer utoljára 386 fővel újraválasztott parlament ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását, miszerint ez év szeptember 1-jétől a parlamenti képviselők tiszteletdíja nem tartozik a személyi jövedelemadó hatálya alá (az LMP- és a Jobbik-frakció tagjai kivonultak a szavazásról, így valójában nem volt teljes politikai támogatottsága a kezdeményezésnek).

A törvénymódosítást, mint emlékezetes, Lázár János azzal indokolta, hogy a parlamenti képviselői titulus nem munkaviszony, és a honatyák a munkájuk során nem jövedelmet szereznek. A kereszténydemokratákat és fideszeseket tömörítő NEF (Nemzeti Egységfront) politikusa szerint a tiszteletdíjuk "a kitartó munkáért kapott egyfajta ellentételezés, ahogy nevében is szerepel, a nemzet tiszteletének elismerése az ország épülése érdekében végzett, fáradtságot nem ismerő erőfeszítésért, amely erőfeszítés értéke pénzben egyébként nem is mérhető".

A javaslatot az ellenzéki szocialisták is megszavazták, de ahogyan Gyurcsány Ferenc mondta "félszívvel, mert szomorúan látják, hogy a Fidesz ilyen kutyakomédiákkal múlatja az időt" ahelyett, "hogy a legnehezebb sorsban élők, a keserű könnyeket hullatók helyzetén igyekezne javítani". Ennek ellenére azért szavaztak igennel, mert, ahogyan Gyurcsány fogalmazott, "tisztes hazafiként és demokrataként nem tehetünk mást, mint támogatunk minden olyan javaslatot, amely az adóztatás csökkentését szolgálja".

143 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr212804194

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem látványpékség az uniós elnökség 2011.04.06. 15:24:34

Megindult a harc Martonyi János utódlásáért. A külügyminiszter másként látja Magyarország külpolitikai érdekeit, mint a miniszterelnök....

Trackback: Nem látványpékség az uniós elnökség 2011.04.06. 15:24:34

Megindult a harc Martonyi János utódlásáért. A külügyminiszter másként látja Magyarország külpolitikai érdekeit, mint a miniszterelnök....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jofiu 2011.04.06. 14:13:32

@Magyarvagyok_Nemturista: Es milyen igaz. A karrirtarsak kikeszitese problemajan szocializalodott elemeknek kellene itt mukodokepes tarsadalmat megszervezni, rohej.
A munka dologbon pedig tevedsz. Eddig is tudtuk, de mostantol hivatalos is: amit ok csinalnak az nem munka!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.06. 14:16:06

B..sszus.Majdnem beugrottam:) Az agyamat már elöntötte a lilaköd, mire rájöttem,hogy ez csak egy vicc. De!!! Kérem szépen ne adjatok ilyen hasznos tanácsokat nekik, mert még azt mondják, hogy a 2/3 megszavazta, és még képesek lesznek megcsinálni!!!!!!!!!!!!!!!!

kubatov_kommunista 2011.04.06. 14:17:02

@indapass2009: te vinnyognál a legjobban ha mondjuk 1 millió lenne a gyereked féléves tandíja vagy ennyit kérnének minden egyes eddigi közszolgáltatásért.
Mert, hogy éhen halni még a te kedvedért sem fog senki, szolgáltatás továbbra is lenne csak épp piaci alapon. És ne aggódj nem tudnád egy marék rizsre lealkudni.
Te kis adóelkerülő, te.

nagyza 2011.04.06. 14:17:04

Ezt a hírt nem akarom elhinni. Nem hack?
Egyszerűen hihetetlen!

ui.: Nem olvastamn kommenteket.

marcinátor (törölt) 2011.04.06. 14:19:03

@nagyza: És a címet sem olvastad? Pedig szép, nagy betükkel van kiírva.

Hámos Mommeg 2011.04.06. 14:21:32

Akkor munkanélküli segély is jár nekik,nem?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.06. 14:21:40

@indapass2009: De értem, hidd csak, el, nagyon is értem. Csak javasoltam, hogy fordítsd meg a dolgot, és nézd más szemszögből.

Ha téged elküldenek, akkor vesznek fel a helyedre másik alkalmazottat, aki ugyancsak fizet majd SZJA-t. Jó esetben nem küldenek el, vagy igen és vesznek fel helyetted mást és ő is fehéren kap fizetést.

Dráda a magyar állami infrastruktúra, de elenyészően a OK-k miatt. Ha hozzávesszük azt, hogy a tanároknak, mentősöknek, óvónőknek, tanároknak, orvosoknak és áplóknak jóval magasabb fizetés járna (csak hasonlítsuk össze a az állami bérszintet és a fogyasztói kosár értékét mondjuk Ausztriáéval), máris látjuk, hogy SZJA ide vagy oda, de az állam sokkal inkább spórol, hiszen nem fizet megfelelő bért a közalkalmazottaknak. Ha fizetne, akkor lenne itt hurrá, meg minden, hiszen a versenyszféra is kénytelen lenne bért emelni.
Mivel e mögött nem lenne megtermelt új érték, nőne az infálció, és ezzel együtt elég hamar az államadósság is - ezt viszont gondolom senki sem szeretné. Nehéz és bonyolult ügy. Az viszont igaz, hogy kevsebbet kellene lopni, és ki kellene iktatni a korrupciót - ez csak akarat kérédse lenne.
Kérdezem: van ilyen?

Kisebb államapparátus kellene, ez igaz, de ennek megvalósítását még egyetlen kormány sem vállalta fel. A Fidesz ígért ilyesmit, és tett is intézkedéseket, jelentek meg különféle, ezt alátámasztó adatok, de mégis: inkább nőtt, mint csökkent a létszám.

Aki 1M új munkahelyet ígér, az nem fog 20-40 ezer embert elküldeni. Nem is tették meg.
Bonyolult, ez nagyon.

indapass2009 2011.04.06. 14:23:13

@kubatov_kommunista: Jó a nicked. Gondolom azért választottad, mert kommunista vagy.

Persze egy kommunistát nehéz megyőzni badarságairól de megpróbálom.

Ugyan miért lenne a gyerekem féléves tandíja 1 millió? Most is vannak fizetős iskolák és ennél jóval kevesebbet kell fizetni. Ha még nagyobb lenne a verseny, akkor még olcsóbb lenne. Ráadásul pl. falun a tanárok fizetése is igazodna a többi ember fizetéséhez. Persze ez valszeg azt jelenti, hogy rosszabb tanárok fognak falun tanítani, de azért biztos lesz kivétel. Az orvosok sem a pénzért vállalják a humanitárius munkát Afrikában.

3x 2011.04.06. 14:24:22

nagyon jól szórakozok a Hiszékeny Urakon :))))

hollario 2011.04.06. 14:25:38

Az kimaradt, hogy 50 évre visszamenőleg érvényes.

indapass2009 2011.04.06. 14:28:41

@Zébácsi: Véletlenül nem vagy közalkalmazott?

"az állam sokkal inkább spórol, hiszen nem fizet megfelelő bért a közalkalmazottaknak"

Ez honnan tudod? Az, hogy egy bizonyos munka mennyit ér csak a piac tudja meghatározni a verseny által. A közalkalmazottaknál megállapított fizetések vannak amik függetlenek a piaci folyamatoktól. Ez egy. Kettő, a közalkalmazottaknál nagyon sok munka "mesterségesen létrehozott" pl. jogszabályilag, törvényileg. Magyarán semmi szükség rá. Ha nem lenne senkinek sem hiányozna.

Magyarán a közalkalmazotti fizetés teljesen önkényes, hasraütés szerű. Megállapítani nem lehet belőle semmit.

Arilian 2011.04.06. 14:30:12

Mond valamit a magyar politikusokról, hogy az olvasók (na jó róluk is) 50%a elhitte, annak ellenére hogy a blog címe "holnapi újság".

KovA 2011.04.06. 14:32:09

@csak kérdezek: Azzal, hogy nem mész szavazni semmire sem mész. Egyrészt elegen fognak menni szavazni helyetted rólad, másrészt hallgatás beleegyezésnek lesz értelmezve.
Tüntetni kell kőkeményen - nem nem szavazni.
Hangosan el kell mondani mi bajod, számonkérni, követelni, a hatalmat szembesíteni a tiltakozással és kikényszeríteni, hogy színt valljon.

Ez a Lázár annyira hülye hogy borzasztó - kapzsiságában teljesen el an vakulva és nulla érzéke van rá, hogy egy-egymegnyilvánulásával mit vált ki.
A'sziszi az ő érdeme, hogy ott van - nos szembesíteni kellene vele, hoyg a nép kegyéből van ott - oszt' megmondani neki, hogy elég volt !
Az ő munkáltatója a választói és most őt ki akarják rúgni - és olyan módosítását kell követelni a rendszarnak, ahol a választó a képviselőjét mint munkáltatója rendkívüli felmondással leválthatja.

Szelid sunmalac 2011.04.06. 14:32:47

@Zébácsi: Nem teljesen tiszta miert is emelne a versenyszfera bert. Dolgoztal te valaha versenyszferaban? Tudod hogy mukodik? Elmagyarazom: Amennyi a bevetel, maximum annyit tud kiadni. Ha nincs bevetel, nincs kiadas, nincs fizetseg. Nem fog tobbet fizetni a versenyszfera, csak mert a kozalkalmazott tobbet keres. Ha majd az emberek inkabb elmennek kozszolganank es nem lesz kit felvenni, fogja magat, aztan tovabball. De mire ide eljutnank, forradalom lenne a versenyszferaban dolgozok reszerol, hogy az o altaluk megtermelt es befizett penzbol a kozszolgak tobbet kapnak, mint ok. Ami persze nonszensz.

Legyszives ne amitsd magad.

ostvan 2011.04.06. 14:32:53

@indapass2009: A tandíj azért jó, mert csak addig fizetem, amíg a gyerekem tanul. És nem egész életemben, minden más lógós kölöknek az iskoláztatási költségeit terhelik rám, mint most!

freemind93 2011.04.06. 14:33:18

@indapass2009: szerintem igazad van! sot, azok a tarsasagok sem adoznak, amelyeknek allami megrendelesei vannak! hiszen az allam fizet nekik, aztan visszaveszi adoban. nem adozik semmit valojaban. ertelemszeruen e tarsasag munkavallaloi sem adoznak, hiszen az allam altal kifizetett osszegekbol fizetik a beruket, amibol majd az allam levon adot. nem adoznak azok sem!!! stb...

repattila 2011.04.06. 14:34:31

@indapass2009: Nem értem miért kell ebbe a közalkalmazottakat belekeverni, a legtöbb közalkalmazott munkája éppoly fontos mint bárkinek az úgynevezett versenyszférában.

Az hogy közalkalmazottként ugyan attól kapják a fizetésüket, mint aki az adókat szedni még nem jelenti, hogy ők nem fizetnek adót, hisz a munkájukért kapott fizetésük egy részét veszi el az állam, tehát az a pénz az övék volt majd újra az államé. A fizetés nem ajándék a közalkalmazottaknál sem, megdolgoznak érte, legalábbis a legtöbben.

Vagy szerinted, ha egy magáncég elnyer egy állami megrendelést, akkor az ott dolgozók nem fizetnek adót míg ezen a megrendelés teljesítésén dolgoznak?

A képviselők ügye más kérdés, gusztustalan, hogy megint magukon kezdik az adócsökkentést...

jah-man 2011.04.06. 14:35:49

A KURVA ANYJUKAT...

indapass2009 2011.04.06. 14:40:26

@repattila: "Vagy szerinted, ha egy magáncég elnyer egy állami megrendelést, akkor az ott dolgozók nem fizetnek adót míg ezen a megrendelés teljesítésén dolgoznak?"

Bizonyos szempontból igen. Lásd freemind93 hozzászólását.

kishusom 2011.04.06. 14:41:05

MÉ VESZITEK ÁT A HÍRCSÁRDA SZEREPÉT?? :))

Egyébként jó, és annak fényében, amit ma reggel is magyaráztak törvényt idézve (!), hogy miért nem vonatkozik a 98 %-os különadó a képviselőkre, abszolút hihető...

Kivlov 2011.04.06. 14:42:30

Sosem lesz rend, amíg fel nem akasztjuk az összeset! Vagy valami gázt be nem tolunk nekik, mint az oroszok a színházban.
’89ben kellett volna lincselni az összes kommer gyökeret, most lenne elrettentő példa…

indapass2009 2011.04.06. 14:46:50

@freemind93: Ha igazából tovább visszük a gondolatmentet, akkor valójában senki sem fizet adót (csak azok aki külföldről kapják a fizetésüket).

Ez azért van, mert az állam nyomtatja ki a pénzt. A pénz az államé. Tehát kvázi csak kölcsönadja neked, hogy használjad. Ezért is kellene egy az államtól független pénz, az arany.

repattila 2011.04.06. 14:48:29

@indapass2009: Szerintem túlegyszerűsíted, ha én egy állami megrendelésen dolgozom, attól még ugyan úgy megdolgozom a pénzemért (nyilván felteszem, hogy valós teljesítésről van szó), amiből majd az állam visszavesz, így fizetek adót, mert az a pénz már az enyém volt mikor visszaveszik. Egész egyszerűen kihagysz egy lépést...

kén-e egy nick? 2011.04.06. 14:52:52

@EG0:
Ha már ilyen szép idegen szavakt használsz, előtte legalább tanuld meg, hogyan írják őket, különben félműveltnek fogsz tűnni.

A (sicc) pl. helyesen: (sic!) - 1 c, valamint felkiáltójel.
Azt jelenti: így! - és eredetileg a nyomdai szedőnek szólt, hogy a direkt hibásan írt szöveget (pl. Fülig Jimmy levelei) úgy szedje, ahogy írva van, merthogy akkor nemcsak az író-újságíró, hanem a szedő is tudott még helyesen írni.

Ma már egyik sem.

repattila 2011.04.06. 14:55:11

@indapass2009: Attól, hogy az állam nyomtatja a pénzt az nem az övé, sőt még csak nem is ő ad neki értéket, valójában a pénz pont ugyan olyan árú mint az arany.
Persze nem természetes, de az arany értékét sem az határozza meg, hogy természetes, vagy hogy mennyi van belőle.

Baldvogel 2011.04.06. 14:57:00

Rendkívül hálás dolog ilyen kacsablogot vezetni: az ember kitalál valamilyen marhaságot, megírja, majd a hasát fogva nézi, hogy a nyájas olvasók egymásnak esnek. Tisztára, mint egy agárverseny a műnyúllal.

Mellesleg a fenti "hírben" az a leghátborzongatóbb, hogy bármelyik nap valósággá válhat, ismerve politikusaink szerénységét és józan ítélőképességét.

simgergo 2011.04.06. 14:57:21

@kén-e egy nick?:
kicsit ellenségesnek érezlek..

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.06. 15:00:38

@indapass2009:
@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Nem vagyok közalkalmazott, a versenyszférában dolgozom. És nem ámítom magam, csak gondolkodtam, kedves sün. Ne légy olyan szúrós...

Véleményem csak egy hevenyészett skicc volt, így lehet, hogy knnyen félreérthető, és az is lehet, hogy nem pontos teljesen.
Itthon az állam a legnagyobb munkáltató. Ha ő (az állam) jelentős bérmódosítást tesz (mondjuk felfelé, hogy a magyar pl. orvos ne éhbért kapjon és ne menjen el külfödre), az hat a munkaerőpiacra is, magyarul hat a bérszínvonalra.

Ha mondjuk egy munkavállaló X Ft-ért mehetne a közszférába (mondjuk ápolónak), és X+10%-ért a versenyszférába, akkor a közszféra 20%-os béremelés esetén a versenyszféra kénytelen 20% felé emelni, hogy a jobb képességű munkavállalók őt válasszák. (Teoretikus).

Nem véletlen, hogy az állam nem tud bért emelni, ennek ugyanis azonos kibocsájtás mellett inflácós hatása lenne. (azaz mégsem:elvileg tudna bért emelni, méghozzá úgy, hogy ez kevesebbe is kerülne neki: 10% leépítés mellett 10% bérfejlesztés 1%-os bérköltség megtakarítást jelente. Kérdés, hogy elegendő lenne-e a 10%-kal kevesebb apparátus? Szerintem bizonyos területeket igen (pl. közigazgatás). Ennek persze fenti gondolat miatt lenne hatása a bérpiacra is.

De ha Gipsz Jakab egyéni cég emel bért, az nem biztos, hogy hat (sok Gipsz Jakab emelne, akkor az hatna).

Tévedés, hogy a bevétel határozza meg a kiadást. Régen rossz lenne. Van összefüggés (cash-flow), de mégsem ez a fontos szerintem. több tényező: az elvárt (vagy inkább tényleges) profit nagysága, a megtérülési ráta és idő, a bérköltségek aránya határozza meg, és esetenként a profit lehet negatív is (induló iparágaknál, ahol nagy a K+F költség,). Másrészt a bér nem kiadás, hanem költség, tehát elszámolható, tervezhető.

De mint mondtam, a hazai poltikia nagy adóssága a pártfinanszírozás kérdése, emelett kisebb súlyú (pénzügyi értelemben) az OK-k jadalmazása.

Persze ettől még etikátlan ez is, és bicsaknyitogató.

simgergo 2011.04.06. 15:01:28

etika... szerintem ez a lelkükön szárad! majd viszek virágot a sírjukra. :-)

dr. pretender 2011.04.06. 15:01:46

hehe, komolyan ennyien nem értik a viccet? :D

karaj80 2011.04.06. 15:11:00

Ha ezt megcsinálják Akkor megbasszák az öreg kurva anyjukat telibe a sok köcsög rabló banda!!!

De hál isten én nem erre a faszopóra hazug geci Fideszre szavaztam de ebből látszik mennyire naiv a magyar NÉP!!!

Ígérni egyik sem volt szegény de aki sokat markol keveset fog!!!!

REMÉLEM TANULTATOK BELŐLE ÉS TÖBBET NEM SZAVAZZTOK ERRE A HAZUG GECIRE!!!!

Szelid sunmalac 2011.04.06. 15:12:26

@Zébácsi: Ez mar korrektebb komment volt, koszonom. Ettol fuggetlenul a versenyszfera nem fog bert emelni, a kozalkalmazotti berodositas hatasara, meg akkor sem, ha az valoban noveli az inflaciot. Az inflacio ugyanis elobb fog noni, es a berszinvonal tobbnyire lassabban reagal. Gondolom nem fogunk osszeveszni, hiszen tudjuk, hogy nem az allami berek hatarozzak meg egy gazdasag mukodeset. Na jo...kiveve talan Uzbegisztan, ahol az emberek 60%-a allami alkalmazott.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.06. 15:12:54

@kén-e egy nick?:
Nagyon szépen leírtad a lényeget, remélem, sokan (szakmabeliek is) olvassák!

Thrasher 2011.04.06. 15:13:40

@karaj80:
szerencsére az ilyen értelmiségiek, mint te, megmentetek minket

kubatov_kommunista 2011.04.06. 15:17:06

@indapass2009: a nickemet Kubatov Gábor adta mikor lekomcsizott, még 1-2-3 millió más emberrel együtt.
Egyébként ha az vagyok akkor mi van?!

Magántanárok most is vannak. Ne aggódj egy szint alatt akkor sem tanítana senki. Egyébként meg kifizetnéd az iskola költségét, fűtését, villanyt, tanárok bérét, adóját, maximálnák a gyerek számot... (pl. 1 tanárra csak 10 gyerek jusson) - hidd el lehet drágán oktatni... és ugyanígy az összes kérvénynél, ellátásnál. mindennél.
Magyarország meg 3. világ, de annyira nem, hogy ingyen oktassanak falun.
És még mindig van egy lehetőség koldus gazdagabb országban is lehet az ember.

Mindenki pénzből él.
Ha soknak tartod a közalkalmazottak bérét - jogodban áll közalkalmazottként dolgozni.

kvadrillio 2011.04.06. 15:17:32

az operett világát idézve: "nevetséges ha / ha / ha, soha ilyet ha / ha ha /.""":O)))))

..megjegyzem én is mindig csodálkoztam, hogy mire föl kapták a milliós végkielégítéseket ?!!!!!:DDDDDDD

...miután sokszor a jelenlétük sem volt felismerhető!!! :)

félpici 2011.04.06. 15:19:35

Kár, hogy az Alkotmány kérdőívet már visszaküldtem.A pontozott sorra javasolnám,hogy a tisztelt és megbecsült képviselőink az általuk vagy döntéseik által okozott kárt a saját vagyonukkal kárpótolják a választóik részére. Ha véletlenül nincs, akkor közmunka, tiszteletdíj nélkül.

Szergej55 2011.04.06. 15:20:10

Várjunk csak, van az a Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov. Mit is talált fel?

KovA 2011.04.06. 15:20:24

@indapass2009: "Persze egy kommunistát nehéz megyőzni badarságairól"

:-) Egy antikommunistát nem kevésbbé...
Nehogy azt hidd, hogy kevésbbé vagy agymosott egy "hithű" kommunistánál.

Túl nehéz az embernek megszabadulni dolgoktól amit az anyatejjel szívott magába... pedig nem árt kritikusan vizsgálnia magát, hogy előbbre jusson.

Ez az új rendszar is be van bukva gazdaságilag legalább úgy mint az előző.
De lehet hogy evolúciós túlélés értékrendi szempontból még jobban.

Akkoriban még volt közértékrend - és központi helyet foglalt el benne az értékteremtő munka.
Igaz volt mellé (vizetprédikáló-borivó) képmutatás is.

Ma a helyét a pénzszerzés vette át - közértékrend helyett közértékrendetlenség, sőt közértékrendtelenség és képmutatás helyett önáltatás (amidőn az ember el is hiszi amit hazudik sőt már észre sem veszi - elhiszi magáról hogy ő fingja a passzátszelet, önmegvalósít)

Akkoriban még több jutott a gyerekeknek a szülőből és több gyermek született.
Ma felgyorsult a kihalás, de van plazmatv, számítógép.
Igaz mellé analfabétizmus, elbutulás, békasegge alá szegényedés, gyermek-éhezés, és több mint 100000 családi csőd várja remegve mikor árverezik a házat a feje fölül.

És ez a csoda rendszer megötszörözte a rendszerváltás óta az örökölt államdósságot.
Úgy, hogy nem kellett országot romjaiból újjáépíteni, se háborús jóvátételt fizetnie, sőt még privatizációs bevétele is volt.
Ráadásul még szabad is volt.

Van gyakorlati ismeret(know-how) vesztés (ki tudja ma azt amit akkoriban akár egy 12 éves parasztfiú tudott a mezőgazdaságról és állatenyésztésről, hol van egy maroknyi mérnök aki össze tud még rakni akár egy analóg tv-t ?), közgazdasági struktúravesztés.
Kölcsönökből fedezett import-infúzión lógunk, jóformán semmit nem működtetünk önállóan a magunk/az ország hasznára, amihez adottságaink vannak.
Soroljam még ?

Szóval a mai elvtikék ugyanúgy bebukták a rendszart úgy erkölcsileg mit gazdaságilag mint elődeik.
Úgyhogy ideje leszámolni az elvekkel amik ide vezettek.

Ennek a rendszarnak a mérlege (is) elégtelen - sőt egyenesen siralmas.
Akkó' meg mire ez a nagy melldöngetés a "kommunistákkal" szemben ? Hm ?

Egyáltalán miről is szólt a szocializmus, meg a kommunizmus ? Sztálinról, meg diktatúráról ?
No hát ez is agymosottság tünete, hogy erre asszociálunk... mert nem arról szólt.
Ugyanúgy ahogy a liberalizmus eszméi sem a gazdasági elnyomásról és kizsigerelésről - eredetileg - nem arról amit élünk és tapasztalunk mindennapjainkban.

Csakhogy könnyebb a szétkürtölt mantrákat szajkózni, mint utánaolvasni dolgoknak és elgondolkodni rajtuk.

Na ez az ami régen is így volt - ugyanaz a típus kapaszkodott akkor is görcsösen bukott dolgokba mint ma... és ugyanúgy előcsócsált vélemények szajkózásától érezhette magát okosnak.

Jah, és melélesleg - akkoriban is rendszerellenes voltam, ahogy most is - csak a rendszar változott :-)
Merthogy az én (érték)mércém független a rendszaroktól - ahhoz mérek mindent - beleértve magamat is és persze én se felelek meg neki. De nem igyexem magamra szabni azt a mércét - ahogy a liberálisok teszik.
Se nem kidumálni az ellentmondásokat, ahogy a képmutatók.
A jó mérce mindig nagyobb mint amit mér.
A hajós csillaga azért fontos, hogy szemmel tartsa, tudja, hol van - akkor is, ha soha el nem éri.

Azért - a mindenkori hivatalos-divatos előemésztett és elénkhányt (m)értékrendek helyett - gondolkozni, gondolkozni, gondolkozni - mi legyen a szempont, mitől érték az érték, mitől működik együtt a jól és hatékonyan a közösség - avagy evolúciós mércével - hogyan szabályozza magát önmagát minőségében is reprodukálni képes életképes szervezetté...

kvadrillio 2011.04.06. 15:21:07

..ühümmm... a "képviselőké" nem munkaviszony....nem szereznek jövedelmet....akkor csak egy lehet: LAPOSTETŰK A NEMZET F.-ÁN !!!

..nomeg triplapúp a társadalom széles hátán !

és, mint ilyenek, eccerűen kipenderíthetők a Parlamentből !!!!!

kvadrillio 2011.04.06. 15:23:20

...azután, hogy még többet spóroljunk, nem kell ennyi belőlük, szavazógépnek elég 10 fő is !!!

és rögtön spóroltunk egy csomó pénzt rajtuk !

dzsugasvili 2011.04.06. 15:26:10

Lehánynám őket! Nem 2014-ben!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.04.06. 15:28:48

@KovA: igen figyelemreméltó hozzászólás!

melmek 2011.04.06. 15:30:55

Mondja el már valaki ennek a buggyant Lázárnak hogy mindenféle bér valaminek a pénzbeni elismerése. Csak játszanak a szavakkal hogy ezalól is kibújjanak. Ezek sem jobbak mint az elődeik. Tipikus kullancsok az ország testén.

AndOr01 2011.04.06. 15:32:30

Gondolom akkor végkielégítést sem kapnak ha ez nem jövedelem. Bár gondolom addigra majd hoznak egy másik törvényt miszerint persze abból a szempontból majd jövedelem lesz.

Mások eddig se kaptak határozott idejű munkaszerződés után végkielégítést, márpedig szerintem a 4 év az elég határozott a képviselőnél is.

A lényag, hogy csatalkozom a többiekhez:

Kapja be az összes gyevi bíró!

Az LPM-nek, meg a Jobbiknak lehetett volna annyi a pucájában, hogy ellenszavaz ha nem ért egyet. Normális embert ilyen hülyeséget nem vesz be, hogy kivonulnak. Ez nálam ugyanúgy cinkosságot jelent, mintha tartózkodtak volna.

nemecsek ernő áruló 2011.04.06. 15:43:30

@ezittenkéremmagyarország: Nekem is eltartott egy ideig, mire leesett, hogy ez álhír. Sajnos.

Labancz 2011.04.06. 15:49:58

Az a szép ebben az álhírben, hogy bármelyik nap igazzá válhat.
Egyébként pedig rájöttem, hogy mi a különbség egy vödör szar és egy politikus között: a vödör.

örömóda 2011.04.06. 15:51:23

@kishusom:
szerinted mi volt előbb a tyúk vagy a tojás.
úgy tűnik ez esetben a hírcsárda később, de mindegy is.

kommenttársaknak köszönöm a reakcókat, mert bár remekül megírták a hírt a jövőből, a hozzászólásokon kiválóan szórakozom :)

1kutya 2011.04.06. 15:57:23

juhhééé... nekem sem kell 2014-ben adót fizetni!

ugyanis ha így folytatják az elkövetkezendő 3 évben, akkor nem lesz miből:(

2011.04.06. 16:07:30

én is sok pénzt keresek csak azt nem értem, miért nem találom...

Reterro 2011.04.06. 16:10:24

Szlovákiában meg nem adó lesz lassan mindenre, hanem járulékok, amely bár kevésbé rossz megoldás, de azért sok mindent megdrágít!
De ez illeszkedik a pénzügyminiszter által vallot arc poeticaba, ez a fontos az országnak is

www.felvidek.ma/felvidek/oktatas/27982-a-komaromi-egyetemen-adott-elo-a-szlovak-penzugyminiszter

ostvan 2011.04.06. 16:10:55

Lehet, hogy álhír, de a felháborodás mértékéből azt látom, hogy a többség fenntartás nélkül feltételezi a képviselőkről, hogy ezt lelkifurdalás nélkül meg merik lépni. Na, ezen kéne a T.Ház vezetőinek elgondolkodni!

Pharaoh85 2011.04.06. 16:25:23

Ha nem munkaviszony akkor gondolom nyugdíjba se számít bele ez az időszak és a "kereset se"

Bal 2011.04.06. 16:27:02

@indapass2009: ha teljesen piaci alapokra helyeznéd a közszolgáltatásokat, a szolidaritás eltűnne a rendszerből. Ami esetleg neked aktuális helyzetedből most épp kedvezőnek tűnhet. De mi lesz, ha nyugdíjas leszel, lerokkansz, vagy ugyanez a gyereked gyerekeivel, vagy mondjuk ő már orvos akarna lenni? Nagyon jól tudjuk, hogy rengeteg szolgáltatásnál a piac optimalizációja egyszerűen nem működik, pontosabban magasabb a költsége, vagy nem tud elég tőkét gyűjteni, mert a vállalkozás túl kockázatos vagy hosszútávú, vagy elviselhetetlen anomáliákat és feszültségeket okoz a rendszer egészében, ami több kárt okoz, mint használ.

A másik, amit nem értesz, hogy a piaci szféra is függ attól, hogy milyen minőségűek az állam szolgáltatásai, és nem csak az adóbevételek kifizetésén keresztül. Ha épp egy külföldre szoftvert gyártó cégnek dolgozol, az, hogy mennyi értéket termel az adott cég az oroszok számára (azaz mennyi bevétele van és így mennyi adót fizet), függ attól is, hogy hogyan tanítanak a tanárok, hogyan dolgoznak a tűzoltók vagy - kapaszkodj meg - a képviselők ebben az országban, vagy hogy vidéken elviselhető-e az élet.

Bizony, egy hajóban evez a privát és a közszféra, és az egyik nem lenne meg a másik nélkül. Piedesztálra emelni az egyiket és a másikat és a közszféra felszámolását propagálni csak arról tanúskodik, hogy gőzöd sincs arról, hogy és mitől működik egy ország.

Egyébként volt már ilyen, amit javasolsz. A századforduló környékén az újraelosztás mértéke csak tíz-húsz százalék körül mozgott, korábban még kevesebb körül. Majd nézz utána a törikönyvekben, miért emelkedett a maira, és miért akarták az emberek azt, hogy így legyen.

Tusko Hopkins 2011.04.06. 16:40:46

Annyira tetszik, hogy meg kell osztani Veletek!
Politikus vagy tolvaj?
Fernandes Millor, brazíliai író elindított egy felhívást, a következő témában: Mi a különbség egy "politikus" és egy "tolvaj" között?
A legfrappánsabb megfogalmazás így hangzott: "Egy politikus és egy tolvaj között az a különbség, hogy az elsőt én választom meg, a másik pedig engem választ ki magának. Eltaláltam?"
Millor így felelt: " Tisztelt uram, ön egy géniusz! Ön az egyetlen, aki különbséget talált kettőjük között"

Úgy látszik Fernandes Millor, brazíliai író által végzett közvéleménykutatás telitalálat: tolvaj és politikus szinoníma. És ez úgy tűnik bal, vagy jobb-oldaltól, országtól is abszolute független. A politikus mindenütt here, élősködő féreg.

A politikusok egy külön fajt jelentenek egy nép életében, szinte a törvények felett érzik magukat, de nem lehet eleget hangsúlyozni hogy "nem a malac a hibás, hanem az, aki vakarja a hátát!"

csárli hárper 2011.04.06. 16:45:18

@Tusko Hopkins: és akkor egy hazai "közvélemény kutatás"...
a századvég szerint nem verte ki a biztosítékot a lézer jankó "egyszerűen senkik vagytok hej!" beszéde, sőt a többség egyetért vele....

a-kis-herceg 2011.04.06. 16:54:16

@indapass2009: igen ez egyértelműen így van... a valóság az vicc. a vicc meg nem vicc...

@Bűnös: a f@szt dolgoznak. menj be egy önkormányzatba, vagy más hivatalba, intézménybe, rendőrségre stb... na jó a tanár az kicsit, de az se szakad meg... na persze a politikus az meg egésznap magának lop és még fizetjük is...

vicc@EG0: 1,7 millió verseny munkahely és 850 ezer "köz"alkalmazott... csak pontosítás végett

@Unbiased: igen szervezett maffiakormány és utólag lepapírozzák, illetve még azt se már...

@ostvan: szerintem ez szinte így is van. ez már nüansz a valósághoz képest... szerintem ha megszavaznák hogy a politkus a járdán nem mehet, előtte mindig vörös szőnyeget kell teríteni, ez sem lenne túl elrugaszkodott a valóságtól... sajnos...

a kifosztásunkra jött létre a "Szövetség" és sajnos nagyon hatékony

@KovA: "volt mellé (vizetprédikáló-borivó) képmutatás"

most nincs? a kamunikáció ugyanúgy fiktív és nem valóságos

Vincenzo testvér 2011.04.06. 16:57:29

Gyermekeim, nem kerülte el figyelmeteket a poszt első mondata?

"A tavasszal, még egyszer utoljára 386 fővel újraválasztott..."

Úgy szeretnék csalódni, de valahogy úgy érzem, nem fog sikerülni a parlamenti létszám 200 főre csökkentése. Vagy ha végül megteszik, akkor kb. 186 ispántitkári vagy hasonló pozíciót hoznak létre, hasonló tiszteletdíjakkal.

a-kis-herceg 2011.04.06. 17:01:54

@ezittenkéremmagyarország: :))))

aki nem lop eleget, az LÚZER...
aki nem jár roki kártyával, az LÚZER...
aki nem jár buszsávban, az LÚZER...
aki munkával keres pénzt, az LÚZER...
aki tisztességes, az LÚZER...
aki nem használ lézert, az LÚZER...

ki a nyerő??? LÁZÁR

Tourist From An Other Space 2011.04.06. 17:02:25

lézerjani vagyonosodás után lett politikus vagy politikusként lett vagyonos? hogy is van ez?

kaqkkfioka 2011.04.06. 17:10:47

Azt azért elvárják hogy a rohadt adómat meg egyebet befizesse a znép.

kaqkkfioka 2011.04.06. 17:17:07

@kaqkkfioka:
adómat=adót
Csak berágtam egy kicsit.

bőrmók 2011.04.06. 17:18:09

aha, szóval a szocik megszavazták

kezdem azt hinni, hogy tényleg csak erről szól a politika, a többi színjáték

kaqkkfioka 2011.04.06. 17:24:27

Hasonló ügy a költségtérítésre =>> számlát.

Bambulka 2011.04.06. 17:26:49

Az erőfeszítésük értéke nem csak pénzben nem mérhető.

ne most 2011.04.06. 17:36:55

A képviselőnek a benzinkúton és az üzletben se kelljen fizetni. Érezze magát a kereskedő megtisztelve.

Melee 2011.04.06. 17:38:12

Ismét felszínre bukott, hogy a Fidesz és az MSZP azért versengenek a színfalak előtt, hogy egy harmadik erő ne tudjon beleszólni a színfalak mögötti mutyijukba.
A két vezető párt politikusai ily mértékben szarják le a választópolgárokat, külön elmagyarázzák nekik, hogy mennyire különbek őnáluk.

ne most 2011.04.06. 17:38:22

MSZP alkotmányozásra nem, szja mentességre igen. Sőt nagyon is....

ne most 2011.04.06. 17:40:17

A képviselő fontos munkája ellátásához, bármikor lefoglalhasson házat, autót. Továbbá ismét legyen meg a képviselő joga az első éjszakához.

indapass2009 2011.04.06. 17:42:39

@Bal: "ha teljesen piaci alapokra helyeznéd a közszolgáltatásokat, a szolidaritás eltűnne a rendszerből."

Csak az erőszakkal kikényszerített szolidaritás tűnne el, az önkéntes nem. Te, ha akarod annyi pénzt adhatsz a szegényeknek amennyit akarsz, de erre nem készeríthetsz senki mást. Vagy netán van ellenvetésed?

Amúgy szegények mindig is voltak, tehát ez bizonyíték arra nézve, hogy az önkéntes szolidaritás működik. Az erőszakkal kikényszerített szolidaritás csak egyre több és több szegényt eredményez.

Attilajukkaja 2011.04.06. 18:01:13

Nem olvastam a kommenteket,...de ehhez mit tud hozzaszolni egy kozalkalmazott, aki, ha akarna se tudna adot csalni? Akinek az adojabol tengodik egy csomo megelhetesi politikus, mint a Dajcstomi es az elmult evek sok-sok mas hereje.
Miert orulne a hirnek barki is, aki tenyleges munkat vegez, megis elvonjak tole a nyeresege nagy reszet,...ha hagyna. Persze nem esett senki a fejere, ezert csal, feketen vesz fel munkasokat, stb.
Aaaaah, nem folytatom, mert csak felidegesitem magam.
A lenyeg, hogy a kepviseloinket nehogy megroviditsuk, mert ok mindannyian csak a javunkat szolgaltak,....nagyon-nagyon sok penzunkert!!!!

Bal 2011.04.06. 18:06:52

@indapass2009: van ellenvetésem, nevezetesen, hogy ez még hagyományosan összetartó nyugati államokban sem működik (angolszász és skandináv országokban), nemhogy Magyarországon, ahol a társadalmi felelősségtudat kiugróan alacsony.

Az, hogy vannak szegények, miért bizonyítja, hogy működik az önkéntes szoldiaritás? Ha ez egyáltalán bizonyít valamit, akkor az ellenkezőjét, de ez nem igen-nem típusú kérdés.

nagyza 2011.04.06. 18:18:08

@marcinátor: Miért ne lehetne egy cikk arról, hogy 2014-től jelentősen mások lesznek a parlamenti szabályok? Hiszen 2014-től jelentősen mások lesznek a parlamenti szabályok.

next48 2011.04.06. 18:23:52

Akkor mi a büdös kurva anyjukért kapnak végkielégítést az érdemeik elismerése kapcsán nem újraválasztott képviselő elvtársak, ha ez nem munkaviszony?
Mondjuk amúgy sem értem miért kapnak, hiszen alkalmatlanság miatt nem választják újra őket, ha alkalmatlan a munkaviszonyban lévő neki sem jár!

nagyza 2011.04.06. 18:25:05

@marcinátor: Ráadásul én ugyanígy nem akartam elhinni azt, amikor bejelentették a magánnyugdíjakkal kapcsolatos lenyúlást. Akkor is azt hittem, hogy média hack. Úgyhogy már nagyon óvatos vagyok az ilyesmivel.

Nem nagyon olvasom ezt a blogot. Az index főoldalról klikkeltem csak ide.

Attilajukkaja 2011.04.06. 18:47:17

@next48:
Alkalmatlanok. Ezert (?) nem valasztjak oket ujra. Milyen vegkielegitesrol lehet itt szo?

Nem, nem fedeztem fel a spanyol viaszt, de a bukott politikusok miert kapjanak barmilyen vegkielegitest?
Ellenkezoleg: penzbirsagra itelnem oket!

Mi van? 2011.04.06. 18:48:35

A kereszténydemokratákat és fideszeseket tömörítő NEF (Nemzeti Egységfront) politikusa szerint a tiszteletdíjuk "a kitartó munkáért kapott egyfajta ellentételezés, ahogy nevében is szerepel, a nemzet tiszteletének elismerése az ország épülése érdekében végzett, fáradtságot nem ismerő erőfeszítésért, amely erőfeszítés értéke pénzben egyébként nem is mérhető".

Nahát !!!! Hogy nem szakad rájuk a parlamenti mennyezet !!!! Szentekké ne avassuk őket ???
Lézer J. már nem beszámítható, a gyülekezeten pedig eluralkodott a csordaösztön !!! FÚJ!!!

mandro 2011.04.06. 18:50:08

Marha jó, pont az ellenkezőjéről hallottam az rtl klub esti híreiben. Arról meg nem is beszélek, ha tényleg igaz lenne, akkor kérdem én, ki a franc kényszerítette ezt a szerencsétlen túl művelt gyurcsány testvért arra, hogy megszavazza? Baromság az egész!

next48 2011.04.06. 18:52:06

@Attilajukkaja: az egy dolog, hogy nem érdemlik meg, de milyen JOGON kapnak, ha nincsenek munkaviszonyban?????

Attilajukkaja 2011.04.06. 18:52:24

Jol ertem, a kepviseloseg nem munkaviszony? Igy TB-t vagy mast sem fizetnek utana (?). De a nyugdij szamitasnal biztosan nem veszik majd figyelembe, ugye? Ugye????

Attilajukkaja 2011.04.06. 18:58:14

@next48:
Biztos van valami olyan jogcim, ami alapjan ezt is el lehet intezni. De miert mi beszelunk itt errol? Miert nem az APEH (vagy a mostani hivatal)????
En nem bannam, ha a vegen oda jutnank, hogy a parlamenti kepviselok oszinten mindent az erdekunkbe tennenek O (azaz nulla) forintert :o)
Az lenne az igazi demokracia!!!!

EG0 2011.04.06. 21:53:39

@kén-e egy nick?: Oks, köszi a helyreigazítást. A becenevedben feltett kérdésre egyébként nem a válasz.

EG0 2011.04.06. 22:00:25

@a-kis-herceg: Kösz a pontosítást. De ebből még levontam a minimálbéreseket. Mondjuk velük is fizettetnek valamit végül is..
A lényeg a nagyságrend volt.

kéne egy nick 2011.04.07. 00:44:00

@simgergo:
Inkább csak nyers.

Viszont a sic-elésnek a neten semmi értelme, mert úgyis úgy van leírva, ahogy leírtad (-tam, -ta, stb.).
(Kivétel, ha szándékosan hibásan írsz valamit, és nagyon nem akarod, hogy butának nézzenek az adott beszélgetőközösségben, de ha általában helyesen írsz, akkor azért sejteni fogja mindenki, hogy direkt hibás, amit hibásan írtál, szóval nagyjából ez esetben is fölösleges.)

A (sic!) egyébként úgy került be a szedett szövegbe, hogy valami nyomdásztanuló beszedte, bár az elég nagy csoda, hogy hogy került mégis a nyomtatott változatba, mert a szedő után még megolvasta az olvasószerkesztő, aztán visszament a nyomdába, aztán átolvasta még a korrektor, ha volt hiba, megint visszament a nyomdába... szóval a mostani legföljebb 2, de inkább csak 1 szempár helyett általában legalább 7 (fentieken felül a gépíró, a szerkesztő - ebből néha több is - és a tördelő is) látta a leírt anyagot, mire az olvasó a kezébe kapta.

kéne egy nick 2011.04.07. 01:18:15

@Attilajukkaja:
Csá, Jukka! :-)*

Nem akarlak megbántani, de a közalkalmazottak adója kb. semmi,az állam az egyik zsebéből a másikba rakja át a pénzt, valójában mindkét csoportot (közalkalmazott, politikus, sőt, harmadikként a közszolga) a vállalkozók, nem állami vállalatok tartják el.

Én mondjuk (kényszer?)vállalkozó vagyok, de ha akarnék (naná, hogy akarnék!) se tudnák adót csalni - mindenről számlát kell adnom, mert csak cégeknek dolgozom, azoknak meg kell a számla, mert le tudják írni kiadásként. Szóval egyetértek azzal, amit írtál.

Kedves képviselőink egyébként az elmúlt 20 évben meg tudták volna fojtani egymást (mármint bármelyik párt bármelyik embere bármelyik másik párrt bármelyik emberét) egy kanál vízben, egy dologban viszont mindig egyetértettek: amikor a saját pénzük emeléséről vagy az állam pénzének saját zsebükbe síbolásáról volt szó (költségtérítés, illetve annak Seres Mária által felvetett megrendszabályozásának megfúrása).

Nyugdíjszámításnál: ők 100%-os nyugdíjat kapnak, és már 55 éves kortól. Mert olyan iszonyatos nehéz munkát végeztek a MI érdekünkben.

(Egyszer be kéne csempészni egy oroszlánt, és naponta egy képviselőt bedobni neki enni. Csak kíváncsiságból, hogy mikor lehetne észrevenni, hogy a hiányuk miatt megdöccent az ország szekere. Szerintem a 387. napon sem.)

Ja, Gyurcsány ingyen vállalta a miniszterelnökséget, Bajnai évi 1 (egy) forintért.
Más ilyenről Magyarországon nem tudok.
Amerikában sokan vannak, akik évi 1 dollárért képviselők. És büszkék erre.

Nálunk meg havi 2 milliós (+4 évre 18 millió költségtérítés) Lézer Janik vannak.

Dajcstomi heréjét meg ne emlegessük. :-)

Libertárius · http://libertarius.info 2011.04.07. 09:18:35

@Bal: "Majd nézz utána a törikönyvekben, miért emelkedett a maira, és miért akarták az emberek azt, hogy így legyen."

Itt leírják, miért akarták: libertarius.info/node/8

szultan02 2011.04.07. 10:36:53

Magyarvagyok_Nemturista 2011.04.06. 13:57:25
"Havonta 300-400-500 (tovább nem sorolom) ezer forintokat kereső kisebbség dönt..."
Ne is folytasd, inkább írj egy 1-est a számok elé, az közelebb van a valósághoz.

kéne egy nick 2011.04.07. 12:02:12

@szultan02:
Inkább egy 1-nél nagyobb számot.

Bal 2011.04.07. 23:21:11

@Libertárius: elolvastam. Tele van hibás következtetésekkel, féligazságokkal, amatőr közgazdaságtannal, na meg olyan indokolatlan feltételezésekkel, amelyek nem igazak, például hogy a "népnek" a demokrácia kárára vált volna. Például az újraelosztás növekedése önmagában semmit sem jelent az általa nyújtott szolgáltatások vizsgálata nélkül; ma az államok pusztán egészségügyre és nyugdíjra többet költenek, mint amit egy századfordulós állam összesen költött. És ez nem a "hatékonyság hiánya", "értelmiség összeesküvése" meg "közös lónak túrós háta" miatt alakult így, hanem egyszerűen ezek a szolgáltatások ilyen értékessé váltak.

Persze a piac feltétlen hívei szeretik azt hinni, hogy ha nem piszkálnák, az mindent megoldana magától. Javaslom, nézz utána, miért következett be az 1929-34-es válság, vagy akár szinte bármelyik válság - történetesen nem a szabályozók miatt, hanem azok hiánya miatt.

A kapitalizmus piaci mechanizmusai ugyanis nem mindenhatóak: a szereplők egyszerű lokális minimumokat keresnek. Akár egyszerű játékelméleti példákkal is belátható, hogy ez csak nagyon ritkán vezet globális optimumhoz (pl. fogolydilemma). A valóságban ezek az anomáliák rendszerszinten kolosszális pazarláshoz, hullámzásokhoz és kiszámíthatatlan életminőséghez vezethetnek, a társadalom minden szintjén. Kiterjedt állami szerepvállalás nélkül a kapitalizmus csak válságok sorozata lenne.

Attilajukkaja 2011.04.08. 00:55:18

@kéne egy nick:

Szia Nicki!!!

Orulok neked,...csak neha elkalandozom, neha meg dolgom akad es nem tudok idoben reagalni. Azt sem tudom, hogy olvasod-e majd ezt a valaszomat, de azert leirom :o)
Ugyis adosod maradtam a zugloi rovasirasos poszton (nem, nem felejtettem el) ;o)

"Nem akarlak megbántani, de a közalkalmazottak adója kb. semmi,az állam az egyik zsebéből a másikba rakja át a pénzt"
Ez valahol igy van es ezen nincs mit megsertodnom,....csak a kozalkalmazottak kozott is vannak kulonbsegek. En olyan kozalkalmazott vagyok, akit soha nem a Zallam tartott el 100%-ban. Csak akkor maradhatok meg ma is a munkahelyemen, ha penzt hozok be palyazatokbol vagy maganszferabol. A behozott penzekbol pedig a Zallam meg ilyen-olyan jogcimeken eleg sokat levesz. Utana jon csak a szja. Es meg igy is kerdeses, hogy szukseg van-e ram. Ettol fuggetlenul igazad van, mert olyan munkat vegzek, amit jobb helyeken teljes mertekben az allam tamogat :o)
Neked sem lehet konnyu, de ugy latom, hogy ha nem is ertunk sok dologban egyet, azert valahol a barrikad eme oldalan allunk mindketten. Sokkal jobban ereznem magam ebben az orszagban, ha minden mas velemenyen levo emberrel ugy szot tudnek erteni, mint veled. Es ebbe nehany apro veszekedes is beleferne :o)

"egy dologban viszont mindig egyetértettek: amikor a saját pénzük emeléséről vagy az állam pénzének saját zsebükbe síbolásáról volt szó"
Tudod, Nick, en ennel a pontnal keseredek el a legjobban. Sokkal fajobb, mint az, hogy az eletszinvonalam nem javul. Sot! En vegul is nem halok ehen es most pl. mennyivel szarabb a szegeny japanoknak, mint nekem. De amikor a dekadencia odaig fajul egy orszagban, hogy az erkolcsoket a Parlament dongeti a foldbe, kez a kezben a KDNP-vel es a keresztenyi szeretet szlogenevel, amikor a legfelsobb vezetoidet latod bort inni es szentelt vizet predikalni,...akkor mar elvesz minden hited a jovoben. Jovokep nelkul meg nehez epitkezni.
Lehet erre azt mondani, hogy naiv vagyok, mert egyik kormanyzas sem bizonyult hitelesnek, de en ugy vagyok ezzel, hogy az ember egy ideig csak tur es tur, de amikor mar sokadszorra csapjak be, akkor egyszer csak betelik a pohar. En nem a Fideszre szavaztam, de valahol, a lelkem legmelyen biztam bennuk. Valahol vagytam arra, hogy bebizonyitsak, nem volt igazam.
Elarulom neked, hogy most nagyon meg vagyok zavarodva, mert minden joindulatom ellenere, ezt a bagazst sem latom jobbnak az elozoeknel. Pedig nagyon szeretnem!!! De talan en latom rosszul, talan elfogult vagyok, talan nem is az tortenik, amit en latni velek, talan..., talan, talan csak egy komcsi maradvany vagyok, vagy cigany, vagy zsido, vagy buzi :o) Nem mindegy? Egy olyan valaki, akit Kosa polgarmester Ur manapsag "persona non gratanak" szeret titulalni ;o)
Visszaterve az eredeti gondolathoz. Nem bantanam a Fideszt, ha csak tevedne bizonyos gazdasagi, politikai kerdesekben, hiszen ez velejaroja ennek a "szakmanak". Raadasul sok a kulso tenyezo, amivel nalunk sokkal nagyobb hatalmak sem tudnak mit kezdeni. Raadasul lehet, hogy a Fidesz nem is teved semmiben! Ki tudja?
Amiert el vagyok keseredve az pont az a kerdes, amit te is feszegettel, az erkolcstelen viselkedes. Ezeknek semmi nem szent? Ugy szavazzak meg sajat maguknak a legtobb legitimaciot es anyagi javakat, hogy egy cseppet sem zavarja oket az az otromba nagy lolab, ami kilog es az orrunkat pockoli minden kisebb-nagyobb kilengesnel?
Es mi, magyarok, tenyleg ennyire birkak vagyunk, hogy mindent elturunk? A nyilvanvalo valasz, hogy IGEN.
Rossz erzessel es utalattal irom le azt, hogy akkor mi ezt erdemeljuk. Igen. Ezt.

Itt mar illene is lezarnom a monologomat. Dramaturgiai szempontbol is jol tennem, igy lenne kerek. De ne tudom megallni, hogy miert is vagyok en ekkora nagy erkolcs csosz. Az erkolcs szamomra pont olyan szent kategoria, mint egy vallasos embernek a szentiras. A ketto alapjaban veve ugyanaz. Mert vannak alapveto viselkedesi szabalyok, amik egy kozosseget elhetove tesznek. Nagymamnak a Biblia szabta meg az elethez valo hozzaallasanak szabalyait. Biztosan nagyon el vagyok varazsolva, de a mai nap emberenek ezt az Alkotmany kellene, hogy megadja. Vagy nem?

Akarmilyen rendszerben is elunk, az erkolcsi elkotelezettsegeink hatarozzak meg, hogy hova is tartozunk, melyik Europaba. Nem a politikai partok.

Libertárius · http://libertarius.info 2011.04.08. 07:24:57

@Bal:

Ne is haragudj, de amit írsz, az a tipikus baloldali, szocialista blődli.

Azért enyhén szólva túlzás a most zajló válság fényében az állítani, hogy "Kiterjedt állami szerepvállalás nélkül a kapitalizmus csak válságok sorozata lenne." :) Éppen hogy a kiterjedt állami szerepvállalás hozta létre azt a felelőtlen viselkedésre ösztönző környezetet, ami miatt a bankok olyan könnyedén adtak hitelt. Elvégre bízvást számíthattak arra, hogy a Fed vagy az állam majd kisegíti őket, ha netán bajba jutnak, mint ahogyan az történt is. Szabad piaci körülmények között ezek a bankok már rég csődbe mentek volna. No persze jellemző, hogy a politikusok azt szajkózták, amit te is, hogy mindezt a szabályozások hiánya idézte elő...

Bal 2011.04.08. 23:48:46

@Libertárius: Volt már olyan. 1931-ben ugyanilyen szituban az állam nem állt a mögéjük, az USA-ban pl. a bankok 90%-a csődbe is ment. Az eredmény tényleg nagyszerű volt: 50%-kal csökkenő ipari termelés, hatszorosára emelkedő munkanélküliség, Európában a fasizmus hatalomra jutása. Csupa gyönyörűség, amit a nagyszerű piaci mechanizmusok maguktól termeltek ki.

Egyébként kíváncsi lennék, honnan vették a teljesen szabad piac hívei az ötletet, hogy egy lokálisan nyereséget maximalizáló racionális ágensekből álló rendszer globális optimumot kell adjon. Sose gondolták végig rendesen, mit beszélnek. Annyi diszciplína bizonyította már az elmúlt években, hogy a piac egy elég jó optimalizáló heurisztika, de nem mindenható... az 'efficient market' hipotézisben például már csak nagyon kevesen hisznek, nehéz is, tekintve, hogy elég sok alap évek óta konzisztensen megveri a piacot.

Mondom, nézz utána a fogolydilemmának. De primitív gondolatkísérletekből is tisztán látszik, miért hal meg a piac szabályozás nélkül. Vegyünk mondjuk N vagyonkezelőt, mondjuk hívjuk őket bankoknak, és tegyük fel, hogy minél kockázatosabb pozíciókat vesznek fel, annál nagyobb a befektetőknek adott várható nyereségük. Tegyük fel azt is, hogy a befektetők arra a bankra szeretik bízni vagyonukat, amely a legnagyobb nyereséget ígéri, és önmaguk nem képesek felmérni a kockázatokat. Ennyi, kész; teljesen életszagú, hétköznapi példa. Elég egyetlen bank, amely letagadja a kockázatot, hogy korrumpálja az egész piacot, és mindenki mást is erre kényszerítsen. Minden szereplő racionálisan jár el: a befektető a maximális profitot keresi, a bank pedig az ügyfeleket, amiért muszáj folyamatosan alacsonyabb kockázatot jelentenie, mint ami valójában adott. Mégis, külső szabályozás nélkül egy ilyen rendszer halálra van ítélve.

lmlm 2011.04.11. 10:59:36

Milyen igaz... :(((
süti beállítások módosítása