HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.08.27. 08:37 holnapi újság

2048: Hamarosan kezdődhet a Puskás Stadion felújítása

Címkék: sport kormány futball olimpia felújítás overdose 2048 puskás stadion

A közeljövőben kiírják a tervpályázatot a Puskás Ferenc Stadion és Sportlétesítményei felújítására – jelentette be tegnap Gyenesei G. Lee Anna egészségügyi és sportminiszter. A kormány azt tervezi, hogy a stílusában és épülettechnikai megoldásaiban is korszerű, a XXI., de talán már a XXII. századi követelményeknek is megfelelő épületegyüttes készülhet el a csaknem harminchektáros területen. A stadionépítés, amelyet részben magántőkéből finanszíroznának, a kormány jelenlegi tervei szerint 2053-ra, az egykor volt Népstadion átadásának centenáriumára fejeződhet be, és ha minden jól megy, már itt rendezhetik a 2054-es világbajnokságra jó esélyekkel készülő magyar válogatott selejtezőit (csapatunkat várhatóan a negyedik kalapba sorsolják, így a hatcsapatos csoportban a szakmai elvárások szerint megcsíphetjük a pótselejtezőt érő 3. helyet, amin a kilencedik ázsiai vagy a hetedik CONCACAF-csapat ellen kivívhatjuk a részvételt a 64 csapatos vébédöntőben).

A sportkormányzat azonban nemcsak a magyar labdarúgásnak, hanem az egész magyar sportéletnek szeretne kedveskedni, amire sportolóink rá is szolgálnak, hiszen a 2052-es olimpián a szakmai és szurkolói elvárásokat felülmúlva 2 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek. Így az arénának hármas szerkezetű épületegyüttese lesz, hogy számos sportág igényeit ki tudják szolgálni.

A központi épület természetesen a Puskás stadion marad, amelyben az átépítés után 78 ezer ülőhelyet alakítanak ki, ezzel tisztelegve az 1953-ban 78 ezresnek épített Népstadion emléke előtt (és, a sajtótájékoztatón elkapott újságírói félmondat szerint azzal is, hogy még mindig nincsenek végleges kiviteli tervek – ezt a miniszter hevesen cáfolta). A felső, 2019-ben részben már leomlott karéját lebontják, akárcsak a felső karéj alatt lévő, már akkor megrongálódott, majd a 2037-es Overdose-vágtán megrogyott négy szektort is.

Az átépítés után a dísztribünnel szembeni lelátók három szintre emelkednek majd fel, az egykor volt felső karéj magasságában lévő középső szektorokat 12 óriáspilon tartja majd, míg a legfölső karéjon lévő további 6 szektort még nyolc pilon, ez utóbbiak magassága vetekedik a 2030-ban Greenpeace-aktivisták által földig rombolt Kőröshegyi viadukt legmagasabb pilléreinek magasságával. A dísztribünt és a sajtópáholyt a legkorszerűbb digitális technológiákkal szerelik fel – a közvetítőállásokban lévő képernyők 128 csatornásak lesznek, a játékosok különböző paraméterei mellett az öltözőkből, a játékosok szállodáiból és kedvenc kocsmáiból is mutatnak képeket az unalmas statisztikák mellett –, a tetején helikopter- és légpárnakopter-leszállóhelyeket is kialakítanak.

A stadionban a tervek szerint alaphelyzetben labdarúgó-, rögbi- és amfut (a régi nevét ismerők kedvéért: amerikai futball)-meccseket, továbbá atlétikai és lovasversenyeket, valamint koncerteket, szabadtéri színházakat, választási nagygyűléseket és ünnepi temetéseket lehet rendezni. Mivel azonban komplex stadion lesz, a küzdőtér és a lelátók átalakításával megoldható nyitott pályás jégkorongmérkőzések, úszó-, vízilabda- és víziröplabda-meccsek, valamint iszapbirkózó-viadalok lebonyolítása is. Kétnapos munkával kajak-kenu és szlalomkenu-versenykre alkalmas medencévé is formálhatják a stadiont, amit már csak azért is indokoltnak lát a Magyar Olimpiai Bizottság, mert az elmúlt hat olimpián az úszáson és a vízilabdán kívül már csak ebben a versenyszámban szereztünk érmeket.

A stadion mellett kialakítanak egy kisebb sportcsarnokot is az ezredfordulón épített Papp László Sportaréna terhelésének csökkentésére, mondta a miniszter. Ez kézilabda-, kosárlabda-, röplabda- és jégkorong-mérkőzések lebonyolítására alkalmas elsősorban, de az öltözőket, zuhanyzókat és egyéb közösségi tereket úgy alakítják ki, hogy otthont adhasson az évi tíz-tizenöt erotikakiállítás bármelyikének, kisegyházak nagyobb lelkigyakorlat-fesztiváljainak, kispártok országos gyűléseinek – egy időben akár többnek is –, valamint áruminta-bemutatóknak és MLM-ügynök rábeszélőshowjainak. Az ökölvívó-, birkózó- és súlyemelő-versenyek lebonyolítására is alakítható csarnok alagsorában kondicionálószalon, uszoda, szauna és gőzfürdő is működik majd. A várhatóan Schmitt Pál Memorialnak nevezett arénában 48 órás átalakítással komplett egy+négyféltusa pálya is kialakítható, de esős idők esetére – feltéve, hogy Overdose mégis csak újra pályára áll hazánkban – lóversenypálya is kialakítható lesz itt. Sőt, az alagsor alatti pincerészben berendeznek egy olyan termet, ahol szoftverektől függően bármilyen sportág virtuális edzőterme kialakítható, és abban egyidejűleg akár 16-an is edzhetnek.

A létesítményegyüttes harmadik épülete egy komplex szórakoztató- és vendéglátóhely lesz, a felsőbb szinteken luxuszállodákkal. Ez az épület a mai Hotel Aréna és a Papp Aréna parkolójának, valamint az egykor volt Volán-pályaudvarnak a helyén készül majd el. A szálloda 19 szintes lesz, a szórakoztatókomplexumban holoképernyős 4d-mozit, masszázsszalont, kaszinót és pókerszalont, mini vidámparkot és bowlingpályát is készítenek. Ebben az épületben korszerű sportorvosi laboratóriumot is berendeznek, amit a várakozások szerint elsősorban nehézatléták, kerékpárosok és úszók fognak használni.

A sportminiszter elmondta, hogy a beruházásra kiírt tervpályázatot ez év végéig lezárják, és a jövő év elején kezdődhet a ppp-beruházás – mint ismeretes, 2017 óta minden állami és önkormányzati munkálatot, még egy iskola kifestését is ilyen módon oldják meg a költségvetési hiány visszaszorítása érdekében. A magánberuházó várhatóan 50 évig működteti majd fix díjért a létesítményegyüttest, amelyben az arénának 200, a kisebb csarnok 150 sportnap jut.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a magántőke ezúttal sem érdeklődik a fejlesztés iránt – mint ismert, az utóbbi tíz évben négy ppp-pályázat lett eredménytelen –, a miniszter azt mondta, ebben az esetben állami beruházásból valósulhat meg a fejlesztési program. Elismerte ugyanakkor, hogy a magántőke kiesése esetén a beruházás hosszabb folyamat lehet, és csak több fázisra bontva valósulhat meg, de ahhoz új tervezési folyamatot kell kezdeni.

Mint ismeretes, a 2000-es évek eleje óta több kormány több sportminisztere és kormányfője ígérte meg a stadion felújítását és átépítését – volt, aki előbbi tisztében még megígérte, utóbbiban viszont a forráshiány és a túl magas deficit miatt leállította a projektet. Egyszer már majdnem elkezdődött az építkezés a területen, ám kiderült, hogy az örökségvédelmi hivatal egy titkos határozatában műemlékké nyilvánította a stadiont, annak 10 kilométeres sugarú környezetét és – feltehetően egy adminisztrációs hiba miatt – a teljes magyar labdarúgást. Ekkor el kellett volna kezdeni a tervek átdolgozását, de mire ennek a kétszer érvénytelenített, majd újra kiírt közbeszerzési eljárása véget ért, a 2020-as évek kormányzati megszorításainak idején – ekkor készültek a hetedik- és nyolcadik Oszkó-csomagok – már a tervek kidolgozására sem volt pénz.

A beruházás most várható költségeiről azt mondta, minden bizonnyal meghaladják a 800 milliárd forintot, de mivel közbeszerzési eljárásokat kell kiírni, akár az 1000 milliárdot is elérheti a végszámla. Gyenesei G. Lee Anna azt mondta, a kormány szeretne ehhez nemzetközi támogatást is szerezni, de reménykednek abban is, hogy az újonnan útjára indított Futball XXII. Programhoz csatlakozó cégek, többek között a labdarúgásból és a kapcsolódó sport- és szerencsejáték-tevékenységből most már évi 250-300 milliárdos bevételt elérő Debreceni PVSC Co. Zrt. Ltd. és annak offshore tulajdonosai is beszállnak a fejlesztésbe.

12 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr691339999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kivételes év, avagy kell-e Nemzeti Stadion? 2009.10.06. 16:36:17

Az stimmt, hogy nincs Nagy Magyar Nemzeti Stadion, és az is stimmt, hogy egy ideig nem is lesz. Tény, ami fölött nagyjából napirendre tértünk. Az igazi demagóg szerint kell a pénz másra, meg metróra, meg sztrádára; az igazi szurker szerint meg eleve ké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

második sor 4 2009.08.27. 09:34:21

Végre tudja valaki mi a különdség az amerikai football és a rögbi között!!:)
Amúgy elég bebüntetősek ezek a cikkek(főleg hogy egy némelyik igényesebben van megírva mint az index főoldalon...mondjuk azt nem nehéz űberelni:P)

tompus 2009.08.27. 10:47:18

Nagyon jó cikk ismét!

DepecheAndi 2009.08.27. 10:54:43

Szép tervek... remélhetőleg meg is valósulnak. Én június 23.-án voltam először a Puskásban, a Depeche Mode koncerten, valóban ráfér a felújítás több okból is. Egyrészt valóban sokkal több rendezvény megszervezésére alkalmas lehetne, másrészt ha az a sok száz férőhely nem lenne már lezárva a balesetveszély miatt, akkor jóval több jegyet el tudnának adni. Épp tegnap hallottam a rádióban, hogy a hétfői meccsre is sokkal több jegyre lett vonla igény, de a Stadion statikai állapota ezt megakadályozta.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2009.08.27. 11:05:05

Csak szegény Demjén érje meg, legalább lenne egy teltház.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.08.27. 11:27:37

@végh hanta: ja, tényleg, meg kimaradt belőle az Omega búcsúkoncertje is! :-)

Amúgy jó írás, s tényleg felülmúlja az Index cikkjeit :-)

2009.08.27. 11:28:33

' Ebben az épületben korszerű sportorvosi laboratóriumot is berendeznek, amit a várakozások szerint elsősorban nehézatléták, kerékpárosok és úszók fognak használni'

Zseniális!

'kivívhatjuk a részvételt a 64 csapatos vébédöntőbeN'

Johnny336 2009.08.27. 11:29:57

Ezt kicsit elnézted:

"hiszen a 2052-es olimpián a szakmai és szurkolói elvárásokat felülmúlva 2 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek."

2048-as újságcikk... :D

Jövőheti lottószámokat nem akarod megírni? :)

yafet 2009.08.27. 11:33:00

Viszont amíg nem készül el a Stadion, addig a BL és EL selejtezőkön induló csapataink a Slovan Bratislava és a Steaua arénáiban fogadhatják a "vendég" csapatokat.....

goerenh 2009.08.27. 13:52:45

úgy látom, Overdose állandó motívum lett. király :D

Állásrafal 2009.08.27. 17:46:26

Két lábon már nem megyek oda, talicskán se tudnak akkor már odatolni, de tervezem, hogy reinkarnálódok.

dzzzzz 2009.08.28. 23:26:23

@Állásrafal: arra azért ügyelj, hogy a közelbe reinkarnálódj és ember alakba, különben az új életedben is nehéz lesz kijutni
süti beállítások módosítása