HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2010.01.07. 08:01 holnapi újság

2014: Leáll az egész ország a BKV-példa nyomán

Címkék: közlekedés bkv sztrájk demonstráció 2014 tiltakozás buszsofőr

A tetőpontjára hágott az évek óta gyűrűző, buszsofőr-ellenállás módszerével burjánzó társadalmi tiltakozássorozat, és ma reggel, amikor már a marketingesek és pr-osok is csatlakoztak a munka jelentős lassítását eredményező demonstrációhoz, lényegében az egész ország lebénult. "Mindenki betartotta a szabályokat, ebből lett a baj" - így foglalta össze a CNN budapesti tudósítója az eseményeket.

A fővárosi BKV-buszsofőrök három négy évvel ezelőtti példája nyomán buszsofőr-ellenállásnak hívott tiltakozás 2009 óta a társadalom valamennyi minden területén fel-felbukkant, ahogyan egy ellenzéki politikus fogalmazott, "a futótűz hamu alatt lappangó parázsának kiszámíthatatlanságával és erejével". Elvileg egymástól független - bár egyes kormányzati politikusok szerint szervezett - csoportok kezdtek oly módon a munka ellehetetlenítésébe, hogy munkájuk elvégzése, és egész mindennapi tevékenységük során minden jogszabályt aprólékosan és maradéktalanul betartanak. A szabályoknak ez a következetes és maradéktalan betartása politikai és gazdaségi elemzők szerint akár az egész, évszázadok alatt a kiskapuk kereséséhez és megtalálásához szokott, balkánian fegyelmezetlen országot működésképtelenségbe döntheti.

Annak idején sokan azt várták, hogy a vasutasok lesznek az elsők, akik a buszsofőrök módszerét alkalmazzák majd tiltakozásul a MÁV átszervezése, a vonalak bezárása, a pénzcsapok részleges elzárása ellen. A mai napig nem tisztázott azonban, hogy ez valóban megtörtént-e. A vonatok ugyanis évtizedek óta késve közlekedtek, a takarításukat évtizedek alatt sem tudták megoldani, a nagyobb pályaudvarok pénztárainál évtizedek óta sokat kellett és kell várni - a munkalassítás tehát annyira a céges kultúra részévé vált, hogy immár ötödik éve vitatott, működik-e ilyesfajta demonstráció a vasúton, vagy sem.

Ahogyan azt sem tudni, hogy a hivatalok működése azért lassult-e le az utóbbi években, mert a sanyarú sorsú köztisztiviselők és közalkalmazottak még több jogszabályt átbogarászva dolgoznak. Azt tudni lehet, hogy a kereskedelmi dolgozók köreiben visszatérő szándék a jogszabályok maradéktalan betartatása, ám ez sokszor a BKV-snál is nagyobb akadályokba ütközött. Az akció ugyan sikeresnek tűnt, mert már a dolgozók rendszeres mosdóhasználati igénye is kezelhetetlen problémát jelentett, a munka közbeni pihenőidő és monitoridő betartatása pedig a legtöbb hipermarketet le is bénította, ám a munkáltatók szuperkontrollcsoportok nélkül is gyorsan lecsaptak, és tucatjával bocsátották el a dolgozókat, akik - bár több hullámban próbálkoztak - soha nem értek el átütő sikereket.

A nyugdíjasok viszont igen. Egyfelől elkezdtek élni minden jogukkal, így tömegesen utaztak a még közlekedő buszokon és villamosokon, ingyenesen jártak múzeumokba, amikkel szintén hatalmas káoszt okoztak. A tömegközlekedés egyébként is elviselhetetlen lett az utóbbi években: nem elég, hogy a sofőrök mellett most már a BKV valamennyi dolgozója következetesen betart minden jogszabályt, ezt teszik az utasok is. Így végeláthatatlan hosszú sorok kígyóznak a pénztáraknál jegyekért és bérletekért, miközben az Akácfa utcánál dühödt tömegek követelik egyfelől azt, hogy kifizethessék bírságaikat, másfelől azt, hogy a buszok, metrók és villamosok valóban a kiírt menetrend szerint közlekedjenek.

Nem jobb a helyzet az egészségügyben sem: milliós nagyságrendben bukkantak fel az ambulanciákon a maguknak rendszeres szűrővizsgálatot követelő magyarok. Közben, betartva a szabályokat, tömegek íratták magukat táppénzre már egy szimpla megfázással is, miközben viszont rokkantnyugdíjasok tízezrei kígyóztak felülvizsgálatra várva az illetékes szakbizottságoknál. Ezzel együtt egy csapásra megszűnt a hálapénz is, így az orvosok súlyos megélhetési problémákkal kezdtek el küzdeni, ám a Munka törvénykönyve szigorú előírása miatt nem vállalhattak korlátlan számú ügyeletet sem. 

Úgy tűnt, az egészségkasszát csak költségvetési beavatkozással lehet megmenteni az összeomlástól, ám ekkorra addig feketén dolgozó és dolgoztató magyarok százezrei bukkantak fel az adóhivatalnál, hogy legalizálják a munkaviszonyt. Ezt viszont az APEH rendszere nem bírta el részben miután, immár ötödik éve, és egyre nagyobb erőkkel, ma már több mint ezer szakember bevonásával, fejlesztik a vagyonadókalkulátort, hogy az még a héten most már tényleg publikus lehessen. Csak az adótörvény többszöri módosításával, az adóeljárási határidők meghosszabbításával volt megoldható, hogy az adóhatóság ne sértsen törvényt, ezt a módosítás azonban - végre megfelelő tempóban eljárva - az Alkotmánybíróság támadta meg. A helyzetet a parlamentnek kellene megoldania, ám miután a képviselőválasztás pénzügyi szabályainak betartása miatt valamennyi párt csak 386 milliót költhetett, mindegyikkel szemben csődeljárás indult, így a parlament átmenetileg nem ülésezik.

A helyzet megoldását egyelőre a politikai elemzők sem látják. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a történet egyetlen nyertese az az offshore-tulajdonban lévő tanácsadócég lehet, amely - megközelítőleg hat és félmilliárd forintos európai uniós támogatással - jogi információs szolgáltatóhálózatot indított, és fizetős online tartalomban is bemutatja, milyen iskolai végzettségű, állású, életkorú magyar állampolgárnak mire van joga. A cégről, amely az árbevételét három év alatt 143-szorosára növelte, az elmúlt napokban derült ki, hogy két kormánypárti képviselő birtokában van - ők ugyanis, betartva az összeférhetetlenségi előírásokat, maguk hozták ezt nyilvánosságra.

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr311653293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbenedek 2010.01.07. 09:17:24

Remek görbe tükör.
Apró pontosítás: 2014 vs. "A fővárosi BKV-buszsofőrök három évvel" most akkor 2012?

holnapi újság 2010.01.07. 09:22:55

@mbenedek: elkúrtam, és te is. a számtani közép a jó: négy év, merthogy 2010 van.

KáPé, a riporter (törölt) · http://miniriport.blog.hu 2010.01.07. 09:33:51

Nagyon jó. Úgy ahogy Gaskó (pfuj) példát mutatott a mostani sztrájkvezetőknek, úgy a BKV is példát mutat az országnak :)

miniriport.blog.hu

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.01.07. 09:38:47

hát igen
a szabályokra épülő társadalom az ilyen
...
lenne, ha a pénz nem lenne hatalmasabb úr nála...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.07. 09:45:59

ez kurva jó :)))
sokat kellett várni az új cikkre, de megérte :)

"A helyzetet a parlamentnek kellene megoldania, ám miután a képviselőválasztás pénzügyi szabályainak betartása miatt valamennyi párt csak 386 milliót költhetett, mindegyikkel szemben csődeljárás indult, így a parlament átmenetileg nem ülésezik."

Ez epic.

2010.01.07. 09:46:38

Valóban király..és ami a poén: Valóban be kellene tartani a JOG szabályokat, hogy e-mellett Azt se felejthessük el: Kötelezettségek is vannak!

siwaan 2010.01.07. 09:46:43

remélem valóra válik :D bár a PR-osokban nem hiszek...

Cifu78 2010.01.07. 09:47:20

Azért egy pillanatra elérzékenyültem. Ejj, milyen boldogan élnék, ha Magyarország tényleg olyan ország lenne, ahol mindenki betartja a szabályokat, és vége lenne a mai mutyizós, kiskapus rendszernek. Még a végén talán el is jutnánk valahova...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.01.07. 09:47:26

Úgy emlékszem, egykor Londonban túl sok kritika érte a buszsöfőröket, hogy sokat szabálytalankodnak. Erre kitalálták, hogy egy nap úgy közlekednek, hogy betartanak minden szabályt. Le is bénult a város. Utána kellene nézni ennek a hírnek.

holnapi újság 2010.01.07. 09:53:01

@Gee Halen: helló, valami pontosabbra nem emlékszel véletlenül? egy ismerősöm is említette ezt még hétfőn, de ő sem emlékezett pontosabbra

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.07. 09:53:16

@Cifu78: utopia :/ tul sokat kellene valtozni az embereknek es politikusoknak (ok mar kulon faj;)

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2010.01.07. 09:57:21

"ahogyan egy ellenzéki politikus fogalmazott, "a futótűz hamu alatt lappangó parázsának kiszámíthatatlanságával és erejével". Elvileg egymástól független - bár egyes kormányzati politikusok szerint szervezett -"

2014-ben ki lesz kormányzati és ki lesz ellenzéki? :P

Idet 2010.01.07. 10:09:09

@peetmaster: Ez jó!! Az a baj, hogy a képviselő urak és hölgyek tuti biztosan nem lesznek szabálykövetők, ha mégis véletlenül betartanak egyet, visszakézből megszegnek rögtön három másikat, nehogy már az egyensúly felboruljék...

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.07. 10:09:46

@holnapi újság: az emberek furcsak, sosem lehet tudni minek orulnek es minek nem :) inkabb kerdezek.

midnight coder 2010.01.07. 10:10:24

@Cifu78: kb. fél év alatt a teljes országcsődhöz. Az ország ugyanis nem azért tart ott ahol mert a magyarok balkánibbak mint Pl. az osztrákok, hanem azért mert ilyenek az itteni körülmények. Egyrészt a jogszabályi környezet, az elvonások, másrészt a cégek gazdasági helyzete.

Persze, a feketén dolgozókat lehetne legalizálni. És nyilván ettől több lenne az adóbevétel. Többet lehetne költeni Pl. az egészségügyre. Csakhogy ettől egy rakás olyan cég aki a megélhetés határán van csődbe menne. A dolgozók pedig szépen jelentkeznének segílykéért. Amit viszont megint adóból kell kifizetni.

Ma a GDP 2/3-át a multik termelik. A maradékot termelik a hazai cégek. Akik viszont a dolgozók 2/3-át foglakoztatják.

Másrészt a multik megkapják ugyanazt a támogatást adókedvezményben amit a minimálbéren bejelentett emberekkel működő kis magyar cégek a dézsmán elcsalnak. Pl. a hangkooknak állam bácsi kb. az összes dolgozó után kifizette a közterhet 10 évre előre támogatásként.

Csak a kicsikre vadászik az apech is és ők az elsőszámú közellenségek. Elvégre valami okának kell lenne hogy nem mennek a dolgok, és ez már csak ne az elkúró magyar kormány legyen. És ha kell egy kis extra sarc akkor ezeket még mindig meg lehet fingatni. A multit nem annyira, az ha szopatják akkor továbbmegy - vagy eleve ide se jön.

Sobrijóska 2010.01.07. 10:14:02

Kicsit sántít az okfejtés. Mert ha mindenki betartaná a szabályokat, azaz adózna, akkor nem lenne ilyen gatya ez az ország, és akkor lenne pénz megfelelő infrastruktúrára, és akkor nem kellene mindenkinek annyit várni. Lásd pl. Németország.
Szóval a cikkíró ezzel kicsit mellélőtt, hiszen éppenhogy élteti a meglévő korrupciómeghajtású rendszert.

Idet 2010.01.07. 10:16:21

És még: nem kellene polgári engedetlenségi mozgalmat szervezni, adóügyben?

Tegnap, amikor bokáig érő sós latyakban közlekedtem (közlekedtem? imbolyogva csúszkáltam) mindenhol, gyalogláb, a szatyraimmal malomkörzést végezve, hogy bele ne csattanjak a trutymóba, mert a tömegközlekedés sztrájkfüggetlenül is eliminálódott, megfordult a fejemben a gondolat. Többször is.

Sobrijóska 2010.01.07. 10:17:52

@midnight coder: téves a kiindulás, a körülményeket (leszámítva egy katonai elnyomás körülményét, amelyik már azért 20 éve elmúlt) igenis az emberek gondolkodása határozza meg. És mi az osztrákokhoz képest igenis balkániak vagyunk, mert tényleg jóval több bennünk a balkáni vér :-D. Ez együtt jár a nagyobb korrupcióval, a magasabb adrenalinnal és tesztoszteronnal is. Nem olyan nagy baj ez ;-).

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.01.07. 10:23:19

Csinálhatna már valaki egy jó kis kaland sci-fi drámát, hogy mi várható itt pár év múlva! Leginkább a Mad Max-re hasonlítana...

Idet 2010.01.07. 10:27:02

@midnight coder: Ők termelik, az igaz, de ki is viszik az országból, legalább duplán.
Ha egyszer kivonulnak, mert már nem lesz mit szivattyúzni, vagy mert már nem éri meg, nem marad más utánuk, mint a tönkretett kiskereskedelem, a lepusztított mezőgazdaság (kistermelők) és a bádogkócerájok szerte az országban, amik még istállónak se jók.

Samott 2010.01.07. 10:30:57

@Idet: Az adougynek mi koze a lusta haztulajdonoshoz, aki b@szik ellapatolni a havat a haza elol? En tegnap reggel azert keltem 20 percel korabban, hogy elottunk ne latyakban kelljen boklaszni.

A hir viszont szokas szerint zsenialis. :)

Idet 2010.01.07. 10:35:57

@Sobrijóska: Állítsd már a feje tetejéről a talpára a dialektikát! A gondolkodásunkat a történelmünk határozza meg, és nem fordítva. Legalábbis oda-vissza hat a dolog. Marxista beütésű gondolat, az igaz, de ez az egy legalább helytálló, ha alaposan végiggondolod.

A vér-dologban igazad lehet, de nem balkánilag, hanem az ázsiai vérvonal dominál-ha dominál. A "B"-s vércsoport gyakorisága a Lajtán és a Dráván túl erőteljesen csökken, kivéve a magyarlakta területeken.

Idet 2010.01.07. 10:43:26

@Samott: Ahhoz semmi, de ahhoz igen, hogy a főváros vagy b@szik megszervezni vagy töketlen hozzá, hogy a közterületeken járható utak legyenek és a többi, ami rájuk tartozik, a mi adónkból. Öt nappal a havazás előtt minden meteorológiai állomás sikítva verte a tamtamot, hogy jön a hó. Évek óta ez megy.
Nálunk van egy jelentős hosszúságú járdaszakasz, amit tíz éve nem képesek takarítani a közterületfenntartó urak. Babakocsi, öregember, akkorát tanyáznak időnként, hogy csak úgy durran. Balesetek is vannak, minden évben. Most összefogtak a környező házmesterek, és elhányták a havat ott is, nem csak a rájuk tartozó házak előtt.

Basszus, akkor inkább nekik fizetek, mint az önkormányzat/kormányzat feneketlen zsákjába, amiben ők vájkálnak, mi meg szívunk!

mbenedek 2010.01.07. 10:46:02

@holnapi újság: Még szerencse, hogy én nem vagyok szerkesztő :)

smartdrive 2010.01.07. 10:46:23

a 386-os mondat a csúcs

driopios 2010.01.07. 10:47:19

Az APEH honlapja már 2013-ban webkettes lett, és mindenki maga töltheti fel a saját vagyonadó kalkulátor-alkalmazását.

skru 2010.01.07. 10:51:38

jogászkodós köcsög leszek de:
- az Alkotmánybíróság nem tud megtámadni, előtte lehet megtámadni
- pártok ellen nincs csődeljárás

a posthoz nincs sok köze, és az így is érthető, csak jó tudni.

Sobrijóska 2010.01.07. 11:12:52

@Idet: mi alakítjuk a saját történelmünket. Sokáig nem értettem, hogy lehet az, hogy a mai világot az az északi típusú ember uralja, amelyik a népvándorlások során a perifériákra volt sodródva. A nagy keleti és déli harcos népek utódai pedig a mai modern világban alá vannak rendelve nekik.
A higgadt de satnyuló északi típusú ember mintatársadalmakat hoz létre, de szüksége van a folyamatos vérfrissítésre. Míg a szilaj és friss keletiek ill déliek meg csak labilis társadalmakat képesek létrehozni.

beszélő 2010.01.07. 11:15:19

A legfontosabb munkahelyek teremtése !!!!!
A plázában az árura ne az legyen felírva, hogy származási hely:EU.
De pontosan tudja meg a vevő hogy a termék magyar vagy nem.
Módszeresen - jogi eszközökkel - meg kell szüntetni a külföldi tulajdonú cégek pénzügyi előnyeit, kedvezményeit, helyette a magyar munkahely teremtést (offshore mentesen)kell preferálni.
Szigorítani kell a fogyasztóvédelmet, mert a multik a nálunk még a kilencvenes években is érvényes fogyasztóvédelmi előírásoknak nem tudnak megfelelni.
Ezt hatékony és szigorú ellenőrzéssel kellene támogatni.
Érdekes és elgondolkodtató momentum.
BEZÁRTÁK A SALGÓTARJÁNI ÖBLÖS ÉS- SÍKÜVEGGYÁRAT.(Sok más mellett!)
Az öblös üveg 20 éve nem betétdíjas. Elvileg a konzerviparnak hihetetlen mennyiségű öblösüvegre lenne szüksége.
Két dolog lehetséges:
-Magyarországon nem gyártanak befőttet.
-A konzervgyárak külföldről hozzák be az öblösüveget.
És megszűntek az üveggyári munkahelyek.
Megszüntették a Hajdusági Iparművek mosógépgyártását.
Van még három ilyen működőképes mosógépünk.Egyik 31 éves.Műszakilag ez a termék még ma is veri a picon lévő versenytársak legalább 50 %-át.
Megszüntették a MOM-t.
Eladták az élelmiszer feldolgozó bázisokat.
A piacosítás nevében a magyar nemzeti érdekek ellenében az elmúlt 20 évben történt magánosítás lényegében a külföldi tőke beáramlását jelentette munkahelyek megszüntetésével piacot szereztek.
Törökország is csak azért kell az EU-nak, mert nagy piaci területet jelent és profitot.
Egyébként a törökök annyira sem európaiak mint Izrael, vagy Örményország.

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.07. 11:16:35

Azért az ország állapotáról más is árulkodik, a Metropol magazin ma reggeli számából:
mata-hari.blog.hu/2010/01/07/na_de_metropol

Amúgy pedig azt hiszem, alapvető problémája a politikának, hogy a társadalom kezd ráébredni birka mivoltára, ez marhásul nem jön be felsőbb körökben, és ez jó...nekünk. Vagy jó lesz. Remélhetőleg. Meeeee-meeeee:)

Cifu78 2010.01.07. 11:29:43

@midnight coder: Valóban utópia, de ha a szabályok szerint mennének a dolgok akkor:

1.: Ahogy már leírták nagyobb az adóbevétel, és ha szabályszerűen költik el, akkor az országon is meglátszik majd.

2.: Ha szabályszerűen mennek a dolgok, akkor a kis vállalkozó is normális árat kérhet a munkájáért, mert nem kell a szürkén/feketén dolgozó konkurenciával árharcot folytatnia.

3.: A multi sem tudja a szabályokat áthágva túldolgoztatni a munkásait és visszaélni a (gazdasági) hatalmával.

4.: A szabályszerű működés miatt a munkaerőpiac is átalakul, hiszen nem lesz zsebbefizetés, minimálbérbe bejelentés és így tovább. Ez a munkavállalónak is jó (nem mindegy, hogy a nyugdíjpénztáradba mennyit fizet be a cég, de erre sokan csak öreg éveikre jönnek majd rá...).

5.: Az APEH-nak is be kell tartania a szabályokat, tehát elszámoltatható kell legyen a csúszásokkal, nem ülhet hónapokig az adófizető pénzén, és így tovább.

Most ennyire futotta. Tudom, irreális, működésképtelen itthon és különben is 21. De ettől még álmodozni lehet, nem? :)

midnight coder 2010.01.07. 13:07:11

@Sobrijóska: Az igazán nagy fellendülés szerte európában kb. a 60-as évektől a 80-as évek közepéig tartott. Na erről csúsztunk mi le a cuculizmusban. És az a cég aki a 90-es évek legelején kezdte el a cuculista cégből privatizélt, már akkor sz*r minőségű technológiával nem tudta 20 év alatt behozni ezt a hátrányt. Pláne hogy közben az itteni gazdasági környezet végig szarabb volt mint az osztrákoknál.

@Cifu78:
1. Attól nem lesz nagyobb a GDP ha több jut mondjuk segílykére. Attól meg pláne nem hogy nem 3x-os hanem 5x-ös áron épülnek az autópályák. Mert arra azért hogy a politikusaink is kevésbé lesznek korruptak én nem nagyon számítanék.
2. A kisvállakozó nem csak a hazai másik kisvállalkozóval versenyez hanem egyrészt az agyontámogatott multival (lásd Hangkook) illetve azzal a multival aki Kínában termeli meg ugyanazt a cuccot a magyar minimálbér bérköltségének negyedéért, illetve a jobb körülmények között termelő osztrák, sőt szlovák kisvállakozóval.
3. A multi támogatást kap állam bácsitól.
4. Mire a középkorú munkavállaló nyugdíjat kap rég nem lesz TB. Lásd demográfiai egyensúly.
5. Na ja.

Álmodni persze lehet. Csak a kezed belelóg :-))

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.01.07. 13:11:59

Ezt már sokan mondták, ha minden törvény, rendelet be lenne tartva, leállna az ország. :)

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2010.01.07. 13:19:32

Szerintem a nyugdíjasok már nem járhatnak ingyen múzeumba, ennek utána kellene nézni...

tcom 2010.01.07. 13:27:48

Ezért megérte bekapcsolnom a számítógépet! =;-)
Azért eszembe jutott, hogy az én cégem 15 éve még állami tulajdonú volt. Manapság egyszerűen érdekeltek vagyunk a minél több, jobb munkavégzésben. Ha elkezdeném betartani a szabályokat, akkor magammal szúrnék ki. Viszont 15 éve az állam tulajdonában még ment a panama, mint a BKV-nál.

mata-hari · http://mata-hari.blog.hu/ 2010.01.07. 13:33:02

@bástya: És az milyen vicces lenne?! Ki se mozdulhatnék otthonról:)

tcom 2010.01.07. 13:35:37

@midnight coder:

Azért én nem nagyon szidnám a multikat. Egyrészt csak a multik tudnak embereket tömegével alkalmazni és bármennyire is fáj a multi sokkal jobban tud gazdálkodni, sokkal kevesebb fajlagos költsége szükséges ugyanazon profit eléréséhez. Nem is biztos, hogy a multik tömegével teszik tönkre a vállalkozásokat. Hiába jött a Tesco, Aldi, Lidl stb. én nem láttam egy hazai üzletlánc bezárását sem. Sőt még helyi kis szatócsboltok is üzemelnek. Másrészt a multik árversenyre kényszerítik a vállalkozásokat, az pedig a lakosság nagyobb érdeke, mint az évente tönkremenő 1000 szatócsbolt.
Csak a multi tud hatalmas tőkét hozni, a hazai kisvállalkozások mindig is vegetáltak, tőke pedig utoljára a háború előtt volt magyar cégek, vállalkozások tulajdonában.

Szűcslaci 2010.01.07. 13:59:59

@tcom: "Hiába jött a Tesco, Aldi, Lidl stb. én nem láttam egy hazai üzletlánc bezárását sem"
Na, akkor járkálj egy kicsit nyitott szemmel.

valakimas 2010.01.07. 14:09:53

Sokszor szembesültem azzal, hog yebben az országban kismillió felesleges szabály van, de a legfontosabb dologkra valahogy nincs, vagy hiényos , nem megfelelő. Próbáltam sokáig joindulatúan hozzáállni, de be kell látnom, hogy valóban tudatosan hézagos törvényeket hoznak, hogy vissza lehessen élni velük.
Eg yideje már várom, hog ymikor üt vissza az ál-agyonszabályozottság. Belefér nekik. Végül is a mi pénzünket így is úgy is elherdálják, akkor legalább szívjanak. AKi másnak vermet ás...

framboise 2010.01.07. 15:05:45

Mikor minden szabályt betartanak aztat úgy hívják h. FEHÉR SZTRÁJK. Ez egy elég régóta létező fogalom, nem értem miért nem használják az újságírók.

hunor76 2010.01.07. 15:42:26

Németországban a "Dienst nach Vorschrift" a közszférában bevett módszer, azoknál akiknek törvény tiltja a sztrájkolást (köztisztviselők, rendőrök, tanárok, stb).

holnapi újság 2010.01.07. 16:24:35

@framboise: asszem, ezt a kifejezést már hétfő óta keresem. valamiért az angol sztrájk rémlett, talán az egyik hozzászóló által említett londoni példa miatt.

ninj4tune 2010.01.07. 19:44:23

utánanéztem kicsit, de nem találtam meg a londoni példát. viszont angolul work-to-rule a neve (en.wikipedia.org/wiki/Work-to-rule. a white strike az olasz elnevezés fordítása.
süti beállítások módosítása