HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.09.28. 15:52 holnapi újság

2010: Veres János az unió csalásügyi biztosa lesz

Címkék: eu veres jános 2010 tabajdi csaba

Ez Magyarország sikere, a magyar diplomácia sikere, a magyar gazdaság és politika uniós integrációjának sikere. És elismerés is, a hiteles, korrekt és megalapozott magyar gazdaság- és költségvetési politika, valamint az uniós pénzek szabályszerű és hatékony felhasználásában elért eredményeink elismerése – ezekkel a szavakkal méltatta Tabajdi Csaba, a magyar szocialisták EP-képviseletének vezetője azt a tegnapi brüsszeli bejelentést, hogy Veres János, a Gyurcsány-kormány sokáig emlékezetes teljesítményt nyújtó pénzügyminisztere lehet a következő ciklusban az Európai Unió csalásügyi – teljes megnevezése szerint igazgatási ügyi, pénzügyi ellenőrzési és csalás elleni küzdelemért felelős – uniós biztosa. Az európai kormányban eddig ezt a posztot egy észt politikus töltötte be, hírek szerint Veres az uniós pénzek felhasználásában különös hírnévre szert tett bolgárokkal futott versenyt ezért a biztosi helyért.

A legjobb ember a legjobb poszton – így kommentálta a döntést a szocialista párt elnöke, Lendvai Ildikó a Tabajdival közös sajtótájékoztatón. Az MSZP vezetője emlékeztetett arra, hogy a Veres János vezette pénzügyminisztérium 2005-től folyamatos és intenzív munkával valósította meg a fegyelmezett költségvetési gazdálkodást. "A pénzügyi kormányzat Veres pénzügyminisztersége idején, 2005 és 2009 között esztendőről esztendőre bebizonyította, hogy képes felelősségteljesen dolgozni, a makrogazdasági folyamatokat nagy pontossággal előre jelezni, transzparensen működni úgy is, hogy közben meg kell küzdeni az elődöktől, elsősorban is az Orbán-Torgyán-kormány 1998 és 2002 közötti felelőtlen gazdálkodásából fakadó nehézségekkel" – fogalmazott Lendvai.

A szocialista politikusok Veres pénzügyminiszteri érdemei között említették meg, hogy ő személyében is, és az általa vezetett tárca intézményként is mindenkor gyorsan és jól reagált a változó politikai és gazdasági körülményekre. Közben pedig nem tévesztette szem elől az euró mihamarabbi, a magyar gazdaság élénkítését szolgáló bevezetésének célját, és intézkedéseidet alárendelte e cél elérésének – mondták a szocialista politikusok. Igaz, hogy ezt a célt nem sikerült elérni, de a törekvést, a szándékot értékelni kell, hiszen a deficitet minden évben majdnem sikerült a célul kitűzött szintre csökkenteni, és a különböző korrekciós tényezőkkel – autópálya-elszámolások, nyugdíjpénztári hiányok, áfatúlbecsülések, inflációalulbecslések – minden évben sikerült majdnem 3 százalékra vagy az alá vinni a GDP-arányos hiányt.

A szocialista politikusok ugyanakkor nem válaszoltak arra az újságírói kérdésre, hogy szerencsés-e az uniós pénzügyi ellenőrzését és a csalás elleni küzdelmet egy olyan személyre bízni, aki pénzügyminiszterként, egy választási kampány idején politikai okokból megtiltotta az ország súlyos eladósodottságát jelző költségvetési adatok nyilvánosságra hozatalát, mert azok rossz hangulatot teremtettek volna. Ugyancsak nem volt érdemi reagálás arra, hogy Veres János az a pénzügyminiszter, akinek a nevét a "trükkök százaival" hozzák kapcsolatba az őszödi beszéd óta. "Kurvából lesz a legjobb feleség" – ezzel hárította el a Veres előéletével kapcsolatos aggályokat egy lapunknak név nélkül nyilatkozó szocialista forrás. Szerinte a pártvezetőség és a talpasok körében is az volt a vélemény – továbbá a dolgok jelenlegi állása szerint Brüsszelben úgyszintén –, hogy kifejezetten előnyös Veres trükkökben gazdag előélete, mondván, így tisztában van azokkal az eszközökkel és módszerekkel, amelyekre újdonsült biztosként a leginkább oda kell figyelnie.

9 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr81412323

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Három a kislány 2009.09.29. 11:51:22

Az MSZP-nek két fontos jelöltet kell megneveznie rövid időn belül: ki legyen az MSZP miniszterelnök jelöltje, és kit jelöljön az ország EU biztosnak (ez utóbbit persze hivatalosan a kormány jelöli, de hát mégiscsak az MSZP áll a kormány mögött). Az éle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.28. 16:25:40

Ez sajnos nem vicc :-( képesek lesznek kiküldeni a szocik.

Samott 2009.09.28. 16:33:20

Ez tul kozeli es (sajnos) tulsagosan is valos lehetoseg... inkabb nezzunk messzebb a jovobe. :)

osborne 2009.09.28. 16:33:27

Brüsszeli hírek 2011: Ferrum hiány az országban

Yasashi Tanuki 2009.09.28. 17:03:18

A demokrácia arculcsapása. Ennél csak az lenne botrányosabb, ha magát Gyurcsányt jelölték volna a posztra.

De egy biztos - méltó az elődjéhez!

belagezabela 2009.09.28. 17:07:41

A 700-át. Lendvai Ildikó nénike.
Brüsszelben füldugóval és letiltott kelet európai szélessávval élnek, vagy teljesen mindegy nekik, mert van bevételük keletről?
A haverja meg milesz amikor kijön a sitről?
Személyi titkár vagy fémhulladék lerakatos?
Ez azért tényleg szembeköpés

nofenyő 2009.09.28. 17:17:01

Szoc. részről sok minden megtörtént már ebben az országban, de ez azt hiszem mindent felülmúl. Ha k*vából lesz a legjobb feleség, az akkor is csak egy k*va marad. Komolyra fordítva a szót, azt hittem csalásügyileg már eléggé lejárattuk magunkat Európa előtt de ezt is nagyon igyekszünk felülmúlni. Ha politikusaink végig csalták-lopták az országot, és itt már alig maradt valami, most gazdagabb vadászmező után néznek, elvégre nekik van a legnagyobb vadászati gyakorlatuk!!!

Yasashi Tanuki 2009.09.29. 09:10:33

@nofenyő: Tipikus önigazoló szoci logika már találkoztam vele gazdasági előadásokon a privatizáció körüli országos méretű rablás magyarázatára.

k500 2009.10.08. 15:02:29

Szerintem ha Sehallselát Dömötör MSZP tag lenne,akkor ő lehetne az unió oktatásügyi biztosa.Egy többszörös gyilkos pedig (szintén MSZP tagsággal) az unió bűnmegelőzési biztosa.
süti beállítások módosítása