HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.10.05. 08:36 holnapi újság

2023: Postatendert írt ki a Posta

Címkék: közbeszerzés magyar posta 2023

Levél-, dísztávirat- és csomagkézbesítésre, pénzszámlálásra és -szállításra, csekkbefizetések kezelésére és postafiók-üzemeltetésre írt ki közbeszerzési eljárást a Magyar Posta. A társaság a tenderkiírást lapunk megkeresésére azzal indokolta, hogy az európai piacnyitásra készülő magyar postavállalat most a lehető legtöbb belső erőforrását arra fordítja, hogy felkészüljön a liberalizációra.

A Magyar Posta az elmúlt évtizedekben több különös közbeszerzési eljárással hívta fel magára a figyelmet. A sor azzal kezdődött, hogy 2008-ban majdnem egymilliárd forintos kerettel egy olyan kerékpártendert írtak ki, amelyen darabonként bruttó 150 000 forintba kerülő biciklikat vettek volna (ez a pénz akkoriban a hivatalos átlagkereset havi összegének felelt meg). Ráadásul a közbeszerzési eljárásban kiírt paraméterekről kiderült: azok épp megegyeznek egy szlovéniai kerékpárgyártócég által már évek óta forgalmazott postásbicikliével – különös módon a tendert végül egy olyan, nem a kerékpáros üzletben érdekelt győri vállalat nyerte, amelynek a beszállítója ez a szlovén cég. Lett volna, az üzletet ugyanis végül lefújták, a közbeszerzési eljárásból vizsgálat, elbocsátás és per lett.

Egy évvel később a Magyar Posta egy munkaruhatendert írt ki, amivel szintén felhívta magára a figyelmet. A nagyjából 160 ezer darabos munkaruha-készletnek ugyanis nemcsak a legyártását várták el a győztes ajánlattévőtől, hanem azt is, hogy az csomagküldő szolgálattal házhoz is szállítsa a ruhákat, holott erre adott volt a postavállalat logisztikai háttérbázisa.

A következő években aztán megsokasodtak a különös, helyenként igazán megdöbbentő tenderek. 2011-ben egy közbeszerzési eljáráson olyan céget választottak ki, amely a postavállalat belső levelezését bonyolította le, két évvel később egy olyan társaságot, amely kiszállította a Magyar Posta Zrt. által feladott csomagokat. Újabb egy év elteltével, 2014-ben a Magyar Postának már a kiírás után vissza kellett vonnia egy tendert, mert – utólagos magyarázatok szerint egy félrehallás miatt – postafiókot gyártó cégek helyett postafiókcégeknek akartak 3,5 milliárdos forintos megbízást adni. Két évvel fuvarozó vállalkozásoknak írtak ki tendert a mobilposták áruval való feltöltésére, ami szintén komoly támadásokat eredményezett.

De ennél is nagyobb vihart kavart négy évvel ezelőtt az az eset, amikor a Posta által használt nyomtatványok legyártására és kipostázására írtak ki eljárást. A győztes, mindenki másnál kedvezőbb árat ajánló Profi Postás Nyomdász Kft. ugyanis annak az Okosban Megoldjuk Bt.-nek a tulajdonában állt, amely tulajdonosa egy Kajmán-szigeteki offshore társaság volt. Márpedig erről az offshore cégről bloggerek néhány nappal a tender eredményhirdetése után nyilvánosságra hozták, hogy magyarországi kézbesítési címe az informatikai, szállítmányozási és postaminiszterré kinevezett volt postaelnök sógornőjének lakása. Az ügybe akkor bele is bukott a miniszter, habár menesztéséig azt hangoztatta, hogy élete során nagyon sok ember volt sógora és sógornője, és bár nem tudott arról, hogy a győztessel közvetett családi kapcsolatban áll, ha tudott volna, akkor sem avatkozott volna be a pártatlan bírálóbizottság munkájába.

A mostani tenderről a Magyar Posta Zrt. megkeresésünkre írásos tájékoztatást adott. Ebben azt közölték, bíznak abban, hogy a modern és versenyképes postai szolgáltatásoknak az alapját képezi az, hogy friss erőket vonjanak be a postai munkába. "A pályázat győztesének komplex szakmai szolgáltatást kell nyújtania, amely méltó a Posta által nyújtott magas színvonalú szolgáltatásokhoz. Ezért társaságunk nyitott arra, hogy amennyiben a győztes ajánlattevő erre igényt tart, a nagyjából harmincezres dolgozói állományunkkal és több évtizedes szakmai tapasztalatunkkal alvállalkozóként részt vegyünk a szolgáltatásban" – olvasható a közleményben.

20 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr321427832

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyorshírek 2009.10.07. 13:15:09

Irányváltás a BOM-banA Budapesti Olimpiai Mozgalom felülbírálta korábbi álláspontját, immár nem akar olimpiát rendezni - helyette egy új olimpiai sorozatot indítana útjára, mely az olimpiai és a paralimpiai játékok közötti űrt volna hivatott kitölteni ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minimalista 2009.10.05. 11:45:27

Hehehe
A magyar kormány is kiszervezhetné végre az ország süllyedő hajójának kormányzását erkölcsileg és szellemileg magasabb színvonalon gondolkodó, működő ember-/polgártársainknak, akik elsődleges feladatuknak a haza védelmét és szolgálatát tekintenék.Alvállalkozóként esetleg beszállhatnának minden olyan programba, mellyel kapcsolatban nem kerülnének pénznek még csak a közelébe sem. Ennek egyik legszebb példája lehetne a büntetés-végrehajtásban végzett áldásos tevékenységük, melynek során jogosan és igazságosan elítélt politikus társaik avagy haverjaik életét próbálnák nap mint nap szebbé tenni azon kevesek, akik a bv. férőhelyeinek korlátozottsága miatt úgymond a "rács mögött " már nem jutott hely...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.10.05. 13:02:02

hát, mióta pl. a máv gumikeréken* - autókkal - bonyolítja saját belső levelezését, nem csodáklozom semmin. Esetleg összeolvadhatna a 2 mammutcég, így egyetlen tollvonás is elég lesz majd az eladásukra.

* hordotmindenkinek.blogter.hu/66574/mav_gumikereken

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.10.05. 13:04:20

csak azt nem értem, miért dátumozod ilyen messzire? hamarabb lesz az a 2023 :)

H1N1virus 2009.10.05. 13:19:54

@szamárfül: szerintem se várnak addig!

Styxx 2009.10.05. 13:21:23

Ha fair módon, piaci alapon kiszerveznék, tuti, hogy nem kerülne egy ajánlott-tértis-elsőbbségi levél Bp. V-ből Bp. V. ker-be több mint 500 Ft-ba (2009-es és nem 2023-as díjakról beszélek, a 2273-as euró bevezetést meg végképp nem akarom belekeverni:-))

Lord_Cica (törölt) 2009.10.05. 13:27:50

ilyen nincs

Mi a fenének tesznek egy újabb korrupt lépcsőfokot a posta és az állam közé?
Ennél még a pivatizáció is jobb. Sőt a postán csak az segítene ha privatizálnák, és csökkentenék a monopol helyzetét, hogy más társaságok is megjelenhessenek és kialakuljon valamiféle verseny.

belekotty 2009.10.05. 13:33:27

A postaládák kiszervezése is megtörténik a BKV bérletpénztárak mintájára.
Külső vállalkozók fognak papundekli dobozokat tenni a postaládák mellé, amit a viharos szél fog begörgetni a logisztikai központba.
A tendert az fogja megnyerni aki nagyobb szelet garantál.
Mire a tendert kiírják természetesen a Posta megfelelő vezetőinek már papundekli dobozgyárakban lesz érdekeltségük.

Silent Bob 2009.10.05. 13:43:25

"Okosban Megoldjuk Bt.-nek a tulajdonában állt"

Csak szopatsz, hogy tényleg ez volt a neve. :D

Silent Bob 2009.10.05. 13:51:16

@Silent Bob: Áhh, most nézem csak milyen blogon vagyok. :D

Manyizga (törölt) 2009.10.05. 13:59:58

Amikor pár éve a Posta felmondta a MÁV-val kötött szerződését, mert a két főfejes összerúgta a port, nagyon gyorsan új logisztikai központot kellett építeniük. Mindenki másnak valami jó közlekedésű, mindenhonnan könnyen megközelíthető hely jutott volna az eszébe.
A Posta Budaörsöt választotta.

FJPO 2009.10.05. 14:22:15

Jajj! Hová jutottunk?
Én 16 évet dolgoztam a Postán 2000-ig bezárólag. Még amikor eljöttem, akkor sem gondoltam, hogy a Magyar Posta idáig képes süllyedni. Épp szombaton találkoztam egy régi kedves barátommal, aki még mindíg ott dolgozik, és csak megerősítette a hírben is leírtakat. Lehet, hogy nem hiszitek: voltak olyan idők, amikor a Magyar Postán jó volt dolgozni, ismertük, elismertük, segítettük egymást. A Postás Bál hatalmas esemény volt nekünk. Volt idő, hogy én is azt hittem, onnan megyek nyugdíjba - naivusz maximusz fiatal fejemmel.
Jajj....

fromdtod 2009.10.05. 14:56:20

@Silent Bob: De ez a szívás bameg, hogy elhitted. Én is először, és csak utáan vettem észre, hogy 2023-t írunk. Gyakorlatilag ezeken a dolgokon már meg sem lepődünk kis honunkban.

Roy 2009.10.05. 15:01:36

Be is lehet zárni a magyar királyi postát ezek után.
Mindent kiszerveznek akkor nincs rá szükség.

2009.10.05. 15:25:01

Ez a posta... én legutóbb feladtam egy utánvételes csomagot pestre, minden adat jól kitöltve (nem először csináltam) Azok a barmok meg pesten vitték oda/nyúlták le valakinek a pénzt, én egy kanyit sem kaptam belőle. (a vevő megkapta a csomagot, felhívott)
Mázli hogy megvolt az igazolás, így ők futnak az én pénzem után. Még kapnak 2 hetet, aztán kiverem (a balhét)

Lasombra 2009.10.05. 15:47:57

2023-ra már minimum 10 éve nem lesz monopolhelyzetben sem csomagban, sem levélben, sem semmiben. az üzleti forgalmának zömét már ma sem monopolhelyzetben bonyolítja. (ezért egy cseppet más helyzetben van, mint a BKV vagy a MÁV.)

az is vicces, hogy szabad versenyt akartok, de elutasítatok olyan piaci mechanizmust, mint a szolgáltatás kiszervezése. megjegyzem azt sem pisztollyal a halántékhoz fogva vesz meg valaki, tehát feltehetően mindkét félnek megéri.
jé, hisz pont ezt nevezzük piacnak!
és ezt nem a posta találta ki, nem is a komenisták, hanem az EU.

de a kedvetekért majd monopol is lesz, meg nem is. működni is fog állami támogatás nélkül meg olcsó is lesz. a rentábilitását meg majd megoldja a jótündér (vagy az orbánviktor). mindeközben a valóságról tudomást sem fog venni, mint a kommentezők.

lehet utálni...

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.05. 16:51:29

Egyre csak növekednek ezek az állami lufik... várom, hogy meddig lehet feszegetni a határokat és mikor jön el a nagy "pukk"!

Csorfab 2009.10.05. 22:52:27

Tök vicces, hogy a kommentelők fele nem veszi észre, hogy egy szatírikus blogon van :) Bár lehet, hogy tényleg inkább szomorú.. :)

Radiant 2009.10.08. 22:06:30

@Lasombra: Tőlem szervezzék ki :) Jobban szeretném én is a német posta árait és szolgáltatás minőségét élvezni.
Csak apró megjegyzésként: a FEDEX 3 azaz három nap alatt Kanadából is kiszállítja a csomagom és még csak el sem lopják...

Scala 2009.10.11. 20:59:13

@Csorfab: Igen, döbbenet...
@Radiant: Tény, hogy van jobb.
süti beállítások módosítása