HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.08.12. 09:29 holnapi újság

2139: Megfejtették a BKV-rejtélyt

Címkék: budapest politika közlekedés gazdaság bkv 2139

Több évig folyó kutatást követően merész, és sokakat minden bizonnyal megdöbbentő állítást tett közzé az Összmagyar Nemzeti Akadémia Grétsy László Nyelvápoló Intézetének nyelvtörténeti munkacsoportja. Archív dokumentumokban, egyebek mellett még a XX. század végén, XXI. század elején létezett úgynevezett papírból készült újságokban folytatott vizsgálataik során arra jutottak, hogy a rejtélyes eredetű, sem indoeurópai, sem uráli, sem altáji nyelvcsaládba nem tartozó, de a 2060-as évek negyedik infokommunikációs nyelvújításakor már létező elbékávézni kifejezés valóban egy betűszóból származik, ahogy az a város legendákban él. A betűszó jelentése azonban a ma leggyakrabban emlegetett Barátok Közösen Vagyonosodnak vagy a Botrányok Közt Vergődő szóösszetétel helyett a Budapesti Közlekedési Vállalatot jelentette.

A kutatást főleg az nehezítette meg, hogy a 2020-as évek elején lezajlott világválság során elpusztult a megelőző időszak szinte teljes online emlékezetanyaga az akkori Magyarországon. Szerencsére mindhárom magyarok lakta ország, Alpokalja, Minden Magyarok Hona és a Független Magyar Polgári Állam hozzájárult, hogy a kutatómunkához felhasználjuk a hellyel-közzel megmaradt papíralapú és tárgyi gyűjteményeket - idézte fel a kutatás nehézségei Vadon Zs. Bella, a munkacsoport vezetője.

A munka abból a feltételezésből indult ki, hogy a békávézás és az annak alapját jelentő Békávé vagy BKV rövidítés eléggé elterjedt kifejezés lehetett, hiszen mindhárom magyarok által is lakott országban, de a világ egyéb tájén felbukkant magyar kolóniákban is ismerték. Kezdetben ezért az oral history módszerét alkalmazva arról faggatták az embereket, hogy szüleik, nagy- és esetleg ismert dédszüleik nem használtak-e olyan gyakori szóösszetételeket, amelyek első szavaiva bével és vével kezdődtek, emellett elektronikus és helyenként meglévő papírleveleket vizsgáltak át.

A 2000-es ezredforduló környékéről meglepően gyakran bukkant elő a "barátok közt" kifejezés - holott egyetlen társadalomtudományos és történelmi kutatás nem támasztotta alá, hogy túl szorosak lettek volna abban az időszakban az emberek közötti személyes kapcsolatok -, ám ebben a párosításban semmi nem utalt a harmadik betűre (csupán egyetlen feljegyzést találtak egy vasárnap este hétkor máig bekapcsoló emeltdíjas sms-automata mellett, ami így szólt: "Barátok közt végtelenségig - csinálhatunk itt mi bármilyen sorozatot kórházzal, bombázókkal, terroristákkal, ez sosem fog véget érni)".

A kutatók ráadásul egyértelmű jeleket találtak arra, hogy az elbékávézta kifejezés már a 2020-as évekre ugyanazt jelentette, mint ma: személyes kapcsolatok révén jogtalanul vagy a jogi kiskapukat kihasználva nagy haszonra szert tenni. Ebből ugyan fakadhatott volna a Barátok (ritkábban használt változatban a Beosztottak) Közösen Vagyonosodnak összetétel, ám ennek sem találták írott jelét (csupán egy kis blogon fordult elő ez a szóösszetétel). Ekkor kezdődött az egykor papírra nyomott újságok fotókópiáinak manuális átböngészése - és ekkor bukkantak egyre többször arra a kifejezésre, hogy Budapesti Közlekedési Vállalat. Korábbi kutatásokból azt tudni lehet, hogy Budapest az akkori egységes Magyarország fővárosa volt - nagyjából azon a területen feküdt, ahol most az Utolsó Szabad Tartomány anarchista, cheguevarista közössége lehet -, a vállalat egy hasonló üzleti forma volt, mint ma a Konzorcium, a Kartell vagy a Konglomerátum.

A legnagyobb kérdés ezek után az volt, hogy a személyszállítási tevékenységet végző cég neve miért egy bűncselekmény szinonimájaként maradt fenn. A cég üzletszabályzatainak, jelentéseinek, az egykori Budapestet vezető úgynevezett közgyűlés - ez hasonló szerv volt, mint most a Magyarok Világtanácsa, de csak helyi szinten működött - fennmaradt hivatalos dokumentumai kevés kapaszkodót adtak. Szerencsére az egyik, ekkor már célirányosan kutató akadémikus az Aba-Baross Nemzeti Közlekedési Kegyhely egy raktárában talált néhány olyan kézzel írt feljegyzést és fénymásolatot, amik, ha csak töredékesen, de több mint száz év távlatából is olvashatók voltak. Ezekből kiderült, hogy a fennállása során mindig is közkézen lévő, így valódi tulajdonos nélkül, és folyamatosan veszteségesen működő vállalat belső szabályzatai meglehetősen rugalmasak voltak, és a hierarchia minden szintjén lehetővé tették a hivatalos jövedelem kiegészítését.

Az akkor még korántsem automatizált közlekedési eszközöket irányító sofőrök saját zsebre szállították az utasokat - a jegy árát elvették, de jegyet nem adtak, vagy leszálláskor töredékáron visszavették -, az ellenőrök saját zsebre büntettek a hivatalosnál olcsóbban, a pénztárakban dolgozók visszavásárolt, fénymásolt, nyomdából kicsempészett jegyeket, bérleteket árusítottak.

A rendszer persze a középvezetéstől felfelé működött igazán: a közbeszerzési eljárásokat lebonyolító dolgozókat ellátták a huszadik század legnagyobb magyar írója, Rejtő Jenő Láthatatlan légió című könyvének hetedik fejezetével, valamint elsőrangú röntgenkészülékkel (utóbbival azért, hogy a legmasszívabban lezárt borítékokat is meg tudják vizsgálni felbontás előtt). A kisebb értékű közbeszerzéseket rendre a cég dolgozói nyerték, a süteményszállítást Pirike a könyvelésről, a repiitalokat az anyagbeszerző Karcsi hozta kiskunsági borász barátaitól, a munkaköpenyekre Marikáék számláztak, akik társasházának pincéjében kínai varroda működött, a gumiabroncsokat Lajosék hozták Erdélyből, "futózottak voltak, de kéz alatt kijöttek nagyon jó árban" - mutatta be Vadon Zs. Bella egy eredeti feljegyzés holofotóját.

A felsővezetés még ezzel sem bajlódott - említette végül a nyelvész. Mint mondta, ezen a szinten olyan határozott idejű, legalább 90 évre szóló menedzserszerződést kötöttek magukkal, családtagjukkal, rokonaikkal, szomszédjukkal, szeretőjük, volt osztálytársukkal, vagy ezek tetszőleges kombinációjával, hogy annak felmondása a 90 évre szóló munkabér évi 24 százalékos inflációval növelt értékét tartalmazta, kiegészítve bánat és titoktartási pénzzel, valamint a MacWulf-Grober záradékkal. A folyamat eredményéről jól árulkodik az utolsó, vélhetően valamikor 2015 környékén készült feljegyzés, ami szerint "javasolni kell a Kormánynak, hogy az ötödik IMF-hitelszerződésben külön fejezetet szenteljen a BKV-nak, mert a társaság az összeomlás szélén áll, adóssága kétszerese a könyv szerinti vagyonának, kiadásainak több mint felét személyes juttatásokra költi". A feljegyzés szerint azonban a hitelkérelmet nem erre hivatkozva kell megkérni, hanem arra, hogy "a pénzügyi kormányzat 1989 óta tettenérhető tartós érzéketlensége a megszűnés szélére sodorta ezt a nagy presztízsű vállalatot, amely budapestiek milliót szolgálja ki nap mint nap".

"A nyelv élő, maga logikája szerint, de a használatában alakuló önálló entitás, a legjobb példa erre a békávé kifejezés változása" - zárta mondanivalóját az akadémikus. Vadon Zs. Bella ezt követően újságírói kérdésekre válaszolva szólt az intézet következő kutatási programjáról: azt vizsgálják, hogy a világ nyolc legnagyobb nyelve miért nevezi a korrupt, kisstílű bűnözőt a 2020-as évek óta - változó írásmóddal - magyarnak, madjarnak, madzsarnak, ongroának, unkarinak, illetve hángerinek.

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr401304123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arilian 2009.08.12. 10:41:06

Kurvajó, de sajnos igaz történeten alapul:(

CsigaBige 2009.08.12. 10:41:44

"ma leggyakrabban emlegetett Barátok Közösen Vagyonosodnak"---> :D:D:D
Ez nagyon nagy lett!!!Gratula a poszthoz!!!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.08.12. 10:43:34

Hát ja. Teccik.
Lekközelebb a Gyurcsánytakaroggy elemzését várom.

szakértőbb 2009.08.12. 10:46:35

@Arilian: Ugyan, szerintem pl. nagyon hianyzik a vegerol: Mindenfele hasonlosag elo szemelyekhez vagy valosagban megtortent esetekhez KIZAROLAG a veletlen muve lehet.

szakértőbb 2009.08.12. 10:49:09

@Strici: Ennyi erovel lehetne elemezgetni a "Nem volt taggyules!" vagy "majd az ügyvédek megoldják, oszt' jó van!" szállóigéket is, nem is szólva a "mindekinek joga van hülyénk lenni"-ről, ugyebár! Azok sem voltak kispályások...

Hajrá Magyarország! Hajrá Összmagyar Nemzeti Akadémia Grétsy László Nyelvápoló Intézetének nyelvtörténeti munkacsoportja!

szakértőbb 2009.08.12. 10:50:03

@szakértőbb: bocs, elnézést, az említettek sokkal csúnyább dolgok voltak:-(

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.08.12. 10:50:13

Valaki látja a jövőt...

Még a végén jövőügyi miniszter lesz belőle... :D

csimpi_ 2009.08.12. 10:50:18

Na ezen sira rohogtem! :) Gratula!

maydayray 2009.08.12. 10:59:28

NAGGGYON jó, komolyan, kérném a könyvformában történő megjelenést :-)))

csajokespasik · https://csajokespasik.blog.hu 2009.08.12. 11:11:39

hát ez már örkényi szintet ütött meg! magyarok vilagtanacsa, haha

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.08.12. 11:31:36

jesszus... ez nagyon ott van!!!

CoolBrady 2009.08.12. 11:34:31

Hát van fantáziád! Gratulálok!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.08.12. 11:39:50

Ezekből lesz könyv?
Előrendelem!

ladislaus 2009.08.12. 11:42:45

"Budapest az akkori egységes Magyarország fővárosa volt" LOL :)

ChPh 2009.08.12. 11:53:05

pff, zsírkirály (ehhe, ehhe :D)
Az a baj, hogy egy, merthogy valós, inkább rémes... :(

azallamenvagyok 2009.08.12. 11:57:56

"mindhárom magyarok lakta ország, Alpokalja, Minden Magyarok Hona és a Független Magyar Polgári Állam"

bazmeg, bazmeg, bazmeg:DDDD

Dr.Agon 2009.08.12. 11:58:05

@csajokespasik:
Örkénynél kicsit mást jelentett a "magyarni"
mek.niif.hu/06300/06345/06345.htm#50
de valljuk meg, ő nagyon elvetette a sulykot.
A posztíró víziója sokkal reálisabb.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.08.12. 11:58:22

Mint megfejtették, az "elbékávézta" kifejezés az "eltocsikolta" formulát váltotta fel 2009 környékén.

nina2000 2009.08.12. 12:04:23

Az "elbékávézta" előtt, szokás volt használni az "eltocsikolta a pénzt"

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2009.08.12. 12:14:12

Vadon Zs. Bella :) Jó kis kikacsintás.

flea 2009.08.12. 12:16:55

@Freevo: nekem is ez tetszett nagyon :)

Lord_Cica (törölt) 2009.08.12. 12:19:09

Azt még bele lehetett volna tenni, hogy a kutatás során eljutott egy iratig, de azt nem nézhette meg, mert 200 évre titkosítva volt.

FlybyWire 2009.08.12. 12:19:25

@ken_edemsz: Jó neked, hogy ezen még röhögni tudsz.
Nekem inkább egy sortűz vagy sok-sok lámpavas kezd derengeni, amikor ezeket a szarokat eszembe juttatják :(

Peter Blau 2009.08.12. 12:31:42

Hát ez kurva jóóóó :-DDDDDD
Még sok sok ilyet!! :-))))
Köszönöm!

Peter Blau 2009.08.12. 12:33:47

Lehetne egy postot írni a "Minek ment oda?!" Kunczei szállómondatról is :-D

James Pond 2009.08.12. 12:43:27

Ha a BKV nem így működne, akkor vajon mennyibe kerülne/hetne a bérlet és a jegy?
Ideje lenne egy polgári engedetlenségi mozgalomnak - mondjuk ne vegyünk jegyet! Vagy inkább akkor dolgozzon mindenki ott, mert ezek szerint jó a végkielégítés és ingyenes a közlekedés.

Képzelet 2009.08.12. 12:45:04

Minden szinten csak kalapot tudok emelni ezen poszt előtt. Fantasztikus (és sajnos igaz).

szakértőbb 2009.08.12. 12:55:34

@James Pond:
Hat, olyan birkaiskolas is lehetne. Tudjatok: "Ki oda se ballagott, meg jutalmat is kapott" (lehet, egyebekent ezrt osztottak a vegkielegiteseket meg a premiumokat is, nem???) Vagyis a BKV 200 Ft-osokat osztogatna azoknak, akik NEM akarnak utazni... Mondjuk akkor meg az lassitana a forgalmat, hogy nem lenne eleg 200-as:-)))

Azt meg elarulna valaki, hogyan lehet premiumokat osztogatni egy veszteseges cegnel a fonokoknek??

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.08.12. 12:57:35

"Barátok Közösen Vagyonosodnak"

Köszönjük, nagyon nagy! xD

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.08.12. 13:33:00

@nina2000/ KORRUPTIVITY zRt: úgy látszik, majdnem egyszerre szállt meg minket az ihlet.

ast 2009.08.12. 13:49:18

„újságírói kérdésekre válaszolva szólt az intézet következő kutatási programjáról …”

Az intézet következő kutatási programjában pontosabban azt kellene vizsgálni, hogy a világban miért nevezik „magyarnak” (madjarnak, madzsarnak, ongroának, unkarinak, illetve hángerinek) az emeszpével – mint a békávé szinonimája - bármilyen módon kapcsolatban álló korrupt bűnözőket.

Mert annak „vallják” magukat?

Talán azért nem erre a kérdésre irányul a kutatás, mert a 2020-as években – talán túl optimista feltételezések szerint - a nevezett bűnszövetkezet már nem létezik …

giordanobruno 2009.08.12. 14:55:11

Nagyon király! Esetleg még lehetne a "lepótmunkázni" etimológiai elemzését is kérni? Na már ha ez itt az "Önök kérték"...

okoska100 2009.08.12. 16:09:06

A buszok még mindíg 1971 -ből valók,vagy hiperhajtóművesek?

faqkac 2009.08.14. 17:14:03

A legnagyobb baj az, hogy az elmúlt 20-évből minden évre jut néhány szlogen!! :-(
Tök mindegy ki van hatalmon!!!!!!!
süti beállítások módosítása