HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2010.10.26. 08:56 holnapi újság

2047: Újabb Szörényi–Bródy-rockoperát mutatnak be

Címkék: zene szörényi levente bródy jános rockopera

Igazi csemegét ígér a nyári színházak rajongóinak a Komáromi Monostori Erőd: az évtizedes szlovák-magyar jószomszédi viszony jegyében a két ország állami kultúrholdingjainak, a Hungarofestből lett Magyar Nemzeti Összefogás Fesztiválszervező Kft.-nek és a Nás Domov Slovenska Kulturne a. s.-nek a kooprodukciójában a Honfoglalás - Dobytie című darabot mutatják be. A zene és a dalszöveg a fáradhatatlan, immár kereken századik rockoperáját jegyző Szörényi-Bródy szerzőpáros nevéhez kötődik. A főszerepeket a műfajban most debütáló Ákos, a szlovák könnyűzene ékköve, Marika Gombitova, a tüneményes Szalóki Ági, a lendületes, Quimbyből megismert Kiss Tibi, Péterffy Bori, Lovasi András és a bűbájos Bereczki Zoltán-Szinetár Dóra páros és a magyar rock állócsillagai, a Nagy Feró-Karda Bea álompáros játssza. A hangszerelést a Karel Gott Pamätnik Kapela végezte, ők is zenélnek a műsorban.

A szerzőpáros – akik a 2010-es Nagy Nemzeti Összebékélési Folyamatában találtak ismét egymásra – a darab nyilvános főpróbáján azt mondta: komoly kihívás volt nekik a kora középkori magyar történelemről még egy bőrt lehúzni eme jeles eseményét úgy feldolgozni, hogy az az európai jelentőségű magyar-szlovák megbékélés ellenére mindkét ország történelemírásának és nemzeti önképének megfeleljen. A szerzők korábban együtt vagy külön mások mellett István királyról, Kőműves Kelemenről, Attila hun vezérről, Botondról, a buzogányos vezérről, búvár Kundról, Kinizsi Pálról, Toldi Miklósról, Dózsa Györgyről, Mátyás királyról, Werbőczi Istvánról, Könyves Kálmánról, Tiborcról, Vajkról, Vatáról és Aba Amádéról is írtak rockoperát vagy musicalt, Széchenyiről pedig egy háromrészes sorozatot készítettek.

"Kellett egy olyan új, nagy, nemzeti eposz, ami a nemzeti együttboldogulás és örvendezés szellemében megmutatja ennek az erős, összetartó, a bajban összefogni képes, a jövőbe derűsen tekintő népnek, hogy milyen gyökerekre van szüksége" – mondta Szörényi Levente. Bródy János lakonikusabban azt mondta, hogy új kihívásokra volt szüksége. Arra a kérdésre ugyanakkor nem válaszolt: miért ragaszkodott ahhoz, hogy egy rövid dalbetét erejéig ő is feltűnjön a darabban; laptársunk, a Shot magazin munkatársának felvetését, miszerint azért, mert szeretne ismét a színpadról csajozni, szó nélkül hagyta.

"Nem az anyagi siker a legfontosabb, hanem az egészséges magyar nemzeti néplélek magára találásának a segítése. Széles pályás letámadásba kezdünk, hogy új alapokra helyezzük a nemzet önértékelését" – mondta az Állami Gondolatvédelmi és Kultúramegőrző Hatóság elnöke, Szalai Annamária. Azt ugyanakkor sem ő, sem Halász János, a Magyar Nemzeti Összefogás Fesztiválszervező elnöke nem válaszolta meg, hogy a program költségvetését a magyar kormány 39,7 milliárd forinttal támogatta-e meg (a szlovákok a saját költségeikhez 31 589,4 eurónyi közpénzt kaptak).

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr132035759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lmlm 2010.10.26. 12:17:58

Magasról indul, de a végére ellaposodik. Amúgy ezis thumpsup.
süti beállítások módosítása