HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.10.12. 08:47 holnapi újság

2020: Veres Jánosé a közgazdasági Nobel-díj

Címkék: veres jános nobel díj 2020 pénzügyminiszter katona tamás

Elképesztő magyar sikert hozott a közgazdasági Nobel-díj idei átadása: Veres János egykori magyar pénzügyminiszter, az Európai Unió korábbi csaláselleni biztosa, jelenleg az EU keleti kapcsolatokért felelős moszkvai misszióvezetője kapta az 1969-ben alapított, vagyis idén 51. alkalommal odaítélt rangos elismerést. A Svéd Tudományos Akadémia a döntés indoklásában Veres Jánosnak a makrogazdasági és adópolitikai feltételrendszerek innovatív kezeléséért, a kreatív költségvetési politika új útjainak kidolgozásáért, valamint a felelős pénzügyi gazdálkodás európai és nemzeti szintű megteremtéséért kapta a 10 millió svéd koronával járó díjat. Kertész Imre 2002-es kitüntetése után van ismét Nobel-díjasa az országnak, Harsányi János 1994-es elismerése után van ismét magyar származású közgazdász díjazott, és Veres János az első, aki magyar állampolgárként kapja meg ezt a kitüntetést.

Veres János az 1990-es rendszerváltás utáni korszak 11. pénzügyminisztere volt, aki néhány nap híján négy évig töltötte be ezt a posztot, amivel a mai napig is a demokratikus Magyarország leghosszabb ideig regnáló pénzügyminiszterének számít. Miniszterségének idejét a hazai költségvetési politikák egyik legemlékezetesebb időszakaként emlegetik. Minden évben majdnem sikerült teljesítenie az országnak a költségvetési törvényben szereplő hiánycélt, és mindig csak valamilyen előre nem látható, abszolút kényszerítő erejű külső körülmény miatt nem sikerült mégsem.

Majdnem ő lett az első olyan pénzügyminiszter, akinek sikerült bejelentenie egy olyan euróbevezetési céldátumot, ami tartható volt, és ő volt a mai napig az utolsó, aki ilyen céldátumról beszélt, még 2009 elején. Ő volt az a pénzügyminiszter, akinek a hivatali idején először fogalmazták meg a gazdsági szereplők, hogy bármit megtennének, akár könyörögnének is Brüsszelben - az EU akkori székhelyén -, csak végre eurónk legyen már. Ő volt az a pénzügyminiszter is, aki a 2008-2010-es válság idején két nap alatt háromszor módosította az álláspontját a betétesek védelméről, és aki egy egy hónap alatt bekövetkezett 10 százalékos forintgyengülés előtt arról beszélt, hogy alaptalan a forint gyengülésére számítani. Veres János elkezdett több majdnem adóreformot, és majdnem meg is csinálta őket, de végül előre tényleg nem látható, és viszont rettentően súlyos külső körülmény miatt nem sikerült ezeket végigvinnie.

A Nobel-díj bírálóbizottságát egyébként feltehetően a 2005-2006-os pénzügyminiszteri időszakának teljesítménye győzte meg, igaz, kritikusai a következő években egy túlságosan lendületes politikai szónoklat, az úgynevezett őszödi beszéd nyomán ezt az időszakot a "trükkök százaival" azonosították. Csak a 2010-es évek második felében ismerték fel gazdaságtörténészek, hogy a Veres által kialakított modell - amelyet később el is neveztek róla Veres-féle bizonytalansági és információszűkösségi tényezőnek - egy tökéletes manifesztuma volt azoknak a kreatív költségvetés-készítési technikáknak, amelyeket már korábban is alkalmaztak egyes uniós államok (elsősorban Portugáliát és Görögországot szokás emlegetni), és amelyeket azóta beépítettek mások mellett az olasz és a francia makrogazdaságba is (ezeket ma Berlusconi-féle elmismásolási együttható és a Sárközy-máz néven emlegetik).

Veres János később európai uniós biztosként a csalások elleni küzdelem és a pénzügyi felelősség referense volt. Az ő biztosi idején öltött európai méreteket a makrogazdasági feltételrendszerek innovatív kezelése: a tagállamok többsége akkoriban Veressel egyeztetve dolgozta ki azokat a költségvetési szabályrendszereket, amelyek révén, különböző leírási, elhatárolási és egyéb technikákkal három év alatt az akkor 27 tagú EU lett a világ legjobb államadóssági és deficitmutatóival rendelkező térsége (annak ellenére, hogy a hagyományos közgazdaságtani mechanizmusok szerint ezek az országok a világ harminc legeladósodottabb országai közé tartoznak). A metódust ma már a Lehman Brothers Emlékegyetemen és az Enron Universityn is oktatják, a téma legjelesebb magyar szaktekintélye a módszertan kidolgozója mellett Katona Tamás.

Verest már évek óta a Nobel-díj egyik titkos várományosaként emlegetik, így a szakmát nem lepte meg túlzottan a bejelentés. A hír nyomán Veres szülővárosa, Nyírbátor közleményt adott ki, miszerint kezdeményezik, hogy a jeles közgazdászt a város közfelkiáltással a díszpolgárává avassa, és neki a város főterén szobrot állítson - bár megjegyzik, hogy lehetőleg nem fémből. A magyar öröm pedig azért is felhőtlen lehet, mert a döntőbizottság egy olyan öttagúra szűkített mezőnyből választotta meg Verest győztesnek, amelyben még egy magyar szerepelt: özvegy Tieferbach Ernőné magyar középvállalkozó, aki tavaly minden adó- és egyéb közteher-befizetését időre teljesítve sem ment csődbe.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr161443869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yafet 2009.10.12. 09:13:24

"...neki a város főterén szobrot állítson - bár megjegyzik, hogy lehetőleg nem fémből."

Óriási!!!

marosy 2009.10.12. 09:21:18

És miért kap Nobel-díjat? Kreatív könyvelésrt. Talán áfacslásért?
Szégyen és gyalázat, hogy Kossuth székébe egy áfacsalót ültettek.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.12. 09:31:30

:)))
"és neki a város főterén szobrot állítson - bár megjegyzik, hogy lehetőleg nem fémből..."
:DDD

Escobar888 2009.10.12. 09:34:29

Inkább egy lámpavason kéne lógnia, de akár már mától.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.10.12. 09:50:47

A Nobel-díj átadási ceremóniát idén is Garantálom Alapítvány szervezi, mely meg nem erősített hírek szerint több offshore cégen keresztül az egykori rockfesztivál szervezőként elhíresült Veres Gábor tulajdonában áll.

ceka · http://blog.hu 2009.10.12. 09:59:20

Ki az a szemét akinek csípi a "szemét" ez a szemét ???

Liora · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.12. 10:03:51

"Berlusconi-féle elmismásolási együttható" :DDD
5/5!

Azért remélem 2020-ban Veres már sehol sem lesz, maximum otthon üldögél a karosszékében. De azért inkább a börtönben.

misterx 2009.10.12. 10:14:27

@Escobar888:
... és a lámapavas lehet fémből is...

Alt Gr 2009.10.12. 10:46:19

Hehe, ez igen jó lett! :) Grat :)

flea 2009.10.12. 11:30:48

A lehetőleg nem fémből tényleg a legütősebb :)

Halkan jegyzem meg, a közgazdasági Nobelt 1968-ban alapították, bár először valóban csak 1969-ben ítélték oda. Ezzel együtt is a 2020-as az 52., nem az 51. alkalom lesz.

AdamT · http://durva.blog.hu 2009.10.12. 11:37:13

zsírcsászárkirályság

szétröhögtem az agyam! nagyon nagy gratula!!!

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.12. 12:12:43

Nagyon ötletes poszt! Gratulálok! :)

torró 2009.10.12. 13:25:06

Csak arra lennék kíváncsi hogy sikerült nekik ezt levajazni? Má bocsánat de tőle Bokros is jobb!?

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.13. 15:55:14

Bárcsak egyszer megérnénk, hogy egy Magyarországon született, itt élő, tanult és munkálkodó Nobel-díjat kaphasson. Azt hiszem erre még jó pár év(tizedet) várni kell.
süti beállítások módosítása