HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.09.21. 13:20 holnapi újság

2035: Hamarosan indulhat a budai várnegyed felújítása

Címkék: budapest eu rogán antal felújítás unesco budai várnegyed 2035 budavári palota

Heteken belül, de ha el is húzódnak az engedélyeztetési eljárások, legkésőbb néhány hónap múlva akkor is megkezdődhet a budai várnegyed, benne a Budavári Palota és a volt honvédfőparancsnoksági épület felújítása – jelentette be Rogán Antal, budapesti főispán, a kormányfő főváros-fejlesztésügyi különmegbízottja ma délelőtt. A politikus azt mondta, a kormány szerdai döntése értelmében nem kell tovább várni a "budavári nemzeti emlékhely méltó rendbetételére, amely az ezredforduló utáni nyolc évnyi szocialista kormányzása borzalmas hagyatékaként harminc éve várat magára".

A felújításra valószínűleg európai uniós és UNESCO-támogatást is igényel hazánk, emellett létrehozzák a Budaváralapot, amibe a kormány elvárásai szerint az állami vezetők fizetésének egy részét utalják majd. A most 450-475 milliárd forintosra becsült felújítás finanszírozásába emellett az idegenforgalmi szakma szereplőit is tervezik bevonni, emellett a Nemzeti Polgári Körök Mozgalom országos tombolát szervez, míg a Szerencsejáték Zrt. külön sorsjegyet bocsát ki a pénz előteremtésére. Varga Mihály, a Költségvetési Tanács soros elnöke leszögezte ugyanis, hogy a költségvetésből nem jut több az építkezésre 30 milliárd forintnál, miután minden erőnkkel azon kell lenni, hogy 2038-ra a GDP 4 százaléka alá szorítsuk le a költségvetés hiányát.

A várnegyed felújítására először 2004-ben született kormánydöntés, az akkori miniszterelnök, az abban az évben meg is bukott Medgyessy Péter azt mondta, hogy a munkálatok 2006-ban elkezdődhetnek, és 2012-re be is fejeződhetnek. Akkor nagy lendülettel indult a beruházás előkészítése, tervpályázatot is kiírtak, ám az azt elnyerő Kis Péter építész terveit a következő években többször átdolgozták. Érdemi munka viszont nem indult egyszer sem. Három évvel Medgyessyék döntése után, éppen a Budai Várban tartott sajtótájékoztatón jelentette be Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, hogy az uniós támogatásból megvalósuló első projektek egyike lehet a budavári palota felújítása.

"A Budavári Palota műemléki épületeinek, területeinek felújítása, megtöltése újszerű kulturális tartalommal azt a célt szolgálja, hogy az értékes szellemi és történelmi örökséget Magyarország és Budapest egyik elsődleges ilyen jellegű turisztikai célpontjává fejlessze" – fogalmazott akkor a miniszterelnök. Akkor úgy tűnt, 22-23 milliárd forintba kerül a beruházás, ebből 10 milliárdot biztosítottak volna uniós és kormányzati forrásból, a többit a magántőke bevonásával képzelték el (ezek voltak azok a ppp-programok, amelyek költségei a 2020-as évek közepén kis híján bedöntötték a költségvetést). Amikor azonban 2008-ban kirobbant a nagy hitelválság, az akkori kormányok – a válság hatására ugyanis ment Gyurcsány, és szűk egy évre Bajnai Gordon későbbi uniós biztos váltotta őt – az uniós pénteket a kulturális programok egy részéről a gazdaságélénkítésre csoportosították át; ennek az egyik első áldozata ismét a budavári palota felújítása volt.

Ahogyan azóta minden újabb megszorításnak és költségvetési átcsoportosításnak is. A 2010-ben hatalomra került kormány a kormányzása első négy évében azzal érvelt, hogy nyolc évnyi szocialista roncsot kell eltakarítania, majd a következő kormányzati ciklusban azzal, hogy az első négy évben el nem végzett munkát is el kell végeznie. Később problémát jelentett az, hogy az UNESCO a már akkor megigényelt támogatásért kvázi cserébe az épületegyüttes világörökségi védettségét kérte, és kifogásolta a Szent György térre tervezett trianonos-turulos-narancsos-árpádsávoszászlós-narancsos-kurucos-matyómintás szoboregyüttest, akárcsak a LiberálSzocioKommunizmus Áldozatainak emlékművet és a Polgári Dicsőség Oszlopának, végül a Nemzeti Ökumenikus Nagykeresztnek a felállítását.

Néhány éve pedig, mint emlékeztes, az okozott nehézséget, hogy kiderült, egy BKV-vezető menedzserszerződésének hármas számú kiegészítő melléklete szerint a távozó igazgatósági tag a Kelet-Vanuatun bejegyzett MisziszIstvan Co. Ltd.-n keresztül jogot szerzett a Szent György tértől a Szarvas térig húzódó területek kereskedelmi, turisztikai és egyéb gazdasági hasznosítására – az új tulajdonos a Veres Elintézi Baráti Bt. bevonásával meg is kezdte a Sándor-palota nyugati homlokzatának ledózerolását, valamint a budai Várszínház átalakítását masszázsszalonnal kombinált night clubbá –, továbbá ezeken az ingatlanokon a pallosjog és az első éjszaka jogának gyakorlására; azt az ügyet az Európai Bíróság jelenleg is vizsgálja.

Ez azonban a mostani kormánydöntés szerint már nem lehet akadálya a beruházásnak: amint összejön a közadakozásból és egyéb forrásokból az induláshoz elengedhetetlenül szükséges 90 milliárd forint, akkor megkezdik az építkezést. "Amíg a teljes keret nem áll a rendelkezésre, addig azokat a beruházásokat valósítjuk meg, amik lehetőséget adnak a hosszú távú fenntarthatósághoz, valamint a várnegyedet a terveink szerint hosszabb távon működtető versenyszférát pozícióba kerülését segítik" - mondta Rogán, aki nem válaszolta arra a kérdésre, hogy a projektet valóban az MFB-n keresztül, a közbeszerzést kikerülve, a TriGránit finanszírozásában tervezik-e lebonyolítani. Csak annyit mondott, garantálják, hogy ez a beruházás nem fogja az ezredeleji szocialista kormányzás során lejáratódott közbeszerzés intézményének presztízsét tovább csorbítani.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr341374817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsommand 2009.09.21. 14:13:24

"budai Várszínház átalakítását masszázsszalonnal kombinált night clubbá"

Nagyobb látványosság lenne, mint most :)

thinker_ 2009.09.21. 14:33:22

annyira gyengék ezek a szövegek....

minimalista 2009.09.21. 15:07:58

@thinker_:
Annyira azért nem, sőt én személy szerint mindig jókat kuncogok rajtuk, általában jól eltalált a témaválasztás és kiváltképp szarkasztikusak.Bár tudom, ízlésről nem vitatkozunk azért bátran leírom: thinker, szerintem Te vagy gyenge!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.21. 15:18:13

És újra és újra kérem jelenjenek meg ezek könyvben! Zseniális! :D:D:D

georg 48 2009.09.21. 15:30:29

Na, ha úgy megy majd mint az Országház, akkor mire a végére érnek, kezdhetik elölről.
Tényleg, mióta is renoválják a Parlamentet?

drNick 2009.09.21. 16:32:46

Sajnos a Várbazár felújítására kiírt 62. pályázatot a Polgármesteri Hivatal/Közbeszerzési Döntőbizottság/Alkotmánybíróság/...... megsemmisítette és új eljárást rendeltek el, amelyben előírták, hogy a maradék 28 ép téglát eredeti állapotában kell felhasználni.
süti beállítások módosítása