HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2010.04.28. 12:57 holnapi újság

2034: Új korszak kezdődik az MSZP életében

Címkék: mszp 2034

Még a következő önkormányzati választás előtt gyökeresen megújulhat a Magyar Szocialista Párt – írta a Modern Magyar Népszava a pártvezetéshez közeli forrásaira hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy a parlamenti választást ezúttal is simán elveszítő, és ismét csak mintegy hatvanfős frakciót alkotó szocialisták új néven és teljesen új vezérkarral vágnak neki a következő parlamenti ciklusnak.

"Fiatalítás és dinamizmus" – fogalmazta meg a lap forrása a párt megújításának két legfontosabb vezérelvét, hozzátéve: a pártvezetés tervei szerint az új elnök ennek szellemében a Kiss Péter, Szili Katalin, Botka László hármasból kerülhet ki. Igaz, a hírek szerint a tagság többsége – egy belső felmérés eredménye szerint – a huzamosabb ideje kórházban ápolt Horn Gyulát látná legszívesebben a párt élén, és ismét hallatja a hangját a belső gyurcsányista ellenzék is. Politikai elemzők ugyanakkor úgy látják: megeshet az is, hogy a Londonból hazatérő, tapasztalt politikus hírében álló, sem a párt belharcaiban, sem a belpolitikában el nem kopott Németh Miklós lesz az új elnök.

A szocialisták, mint emlékezetes, az elmúlt bő húsz évben többször nekifutottak a párt átszervezésének, ám érdemi eredménye ezeknek a szándékoknak és kísérleteknek nem volt. Szociáldemokrata pártnak, Új Baloldanak, Demokrácia Őrének, Gondoskodó Állam Pártjának, Balra Magyarnak, Nemzeti Demokratikus Baloldali Néppártnak és SZÉP-nek (Szociáldemokrata Értékek Pártjának) is akarták nevezni az új pártot – ez utóbbit Lendvai Ildikó javasolta, aki meg nem erősített hírek szerint egy szűkkörű beszélgetésen azt mondta, ebben az esetben ő szívesen lenne a szocialisták arca –, ám egyik névváltozat sem kapott elég támogatást a tagságtól.

A névváltás mellett a szervezeti forma átalakítására irányuló törekvések sem voltak eddig sikeresek. Bár a pártvezetés több elvi iránymutatást is megfogalmazott, ezek egyike sem vált a gyakorlatban valóra. Gyurcsány és hívei az egykori KISZ-klubok mintájára ifjúsági klubhálózatot indítottak volna, ám kiderült: a fiatalok körében a párt népszerűsége nincs olyan szinten, hogy minden megyében találjanak egy embert, aki elkezdené ezeket szervezni. A realistábbnak mondott, Kiss Péter nevével fémjelzett csoportosulás a nyugdíjasklubokban kezdett a párt újraszervezésébe. Ezzel sikerült ugyan jelentős taglétszámnövelést elérni, ám ez a választásokon új szavazókat nem hozott a pártnak.

A 2020-as évek közepén fiatal mozgalmisták egy csoportja a párthoz visszatért Schmuck Andor vezetésével – és meg nem erősített hírek szerint a hosszabb passzivitás után aktivizálódó Hagyó Miklós és Zuschlag János háttértámogatásával – hozzálátott a Proletár Körök Mozgalmának szervezéséhez, ám akcióik a főváros XIII. kerületén kívül elenyésző sikerrel jártak. Szintén a párt megújításának szándékával különutas akciókba kezdtek az elmúlt években a szocialisták karakteres figurái. Kovács László "Virsli, torma, barna kenyér" néven gasztroklubot indított elsősorban fiatalasszonyok számára, Szanyi Tibor társasutazások szervezésével próbált nyitni a társadalom felé, Mesterházy Attila a láthatatlanná válás tudományára oktató kurzust indított, Molnár Gyula "itt a piros, hol a logó" címmel online társasjátékköröket szervezett, Katona Tamás volt pénzügyi államtitkár pedig az Ezo Tv sikerén felbuzdulva a statisztikai számmisztikáról tartott szabadegyetemi előadássorozatot.

A párt újjáépítésének eddigi törekvései azonban sikertelenek voltak, jobboldali lapokban rendszeresen megjelenő elemzések szerint azért, mert a szavazók többsége nem tartotta hitelesnek azt, hogy a régi arcokkal beszél a párt megújulásról. A szocialisták szerint viszont erről szó nincs, és hitelesen csak az kezdhet az újjáépítéshez, aki részt vett az eddigi hibás struktúra kialakításában, hiszen csak így láthatja annak hibáit is. Hogy ebben igazuk lesz-e, várhatóan már a jövő tavaszi helyhatósági választásokon kiderül: ha sikerül megőrizni a még birtokukban lévő nagyjából száz polgármesteri széket, feltehetően azt a következtetést vonhatják le, hogy jó úton indultak el.

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr841956369

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MSZP: Mi leszel, ha kicsik leszünk? 2010.04.28. 16:21:16

Múlt vasárnap óta a szocialistáknál minden arról szól, hogy kiből mi lesz a választások után. Minden nyilatkozatot, eseményt ezen a prizmán keresztül érdemes szemlélni. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index) Az MSZP a választáson óriásit bukott: a kor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_M_ 2010.04.28. 14:35:17

Jó. Leszámítva a Horn Gyulás és Németh féle elképzelést, sajnos valóságszagúnak hangzik. Mondjuk a nemzet anyósa addigra a nemzet dédnagymamája lesz...

Fiatalodás, megújulás, finom mákoskalács...

panteon 2010.04.28. 15:11:30

Elvtársak! Az nem megújulás ha az elnökből alelnök, az alelnökből elnök, a frakció vezetőből párt titkár, a párt titkárból frakció vezető, stb. lesz. Különben is a rátok szavazó nyuggerek akiket lehet ijesztgetni világvégével ha nem ti lesztek hatalmon, már csak kevesebben lesznek, úgyhogy innentől csak lefelé vezet az út.
Minden értelmes ember látja, hogy "TÖK HÜLYÉK VAGYTOK" a kormányzáshoz.Is.Loptok, csaltok,hazudtok, kampány előtt,közben, után.
Már nem lehet eltitkolni semmit mint régen,minden kiderül, és ez nektek nem fekszik, de még erőltetitek még ha egymást kell is leköpni, félre söpörni.Ezek vagytok.Jó utat a pokolba.

vagyok59 2010.04.28. 15:26:25

Kérdés, kit sikerül átvágniuk? Mert ezek egyre kevesebben vannak. Ehhez a 8 év különösen hozzájárult.

ungabunga 2010.04.28. 16:18:26

A Modern Magyar Népszava már megint tendenciózusan hallgat a gyökeres megújulást és valóban új arcokat szorgalmazó frakció titkos favoritjáról, a marcali dodzsempálya megálmodójáról, Suchman Tamásról.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.04.28. 17:41:01

Én belépek bárhová, ha ugyanazt a kezelést megkapom, mint ezek az örökéletű potentátok. Gondolom a stresszmentes 20 éves ellenzéki lét segíti a hosszú életkort, de ez már túlzás. Vérdopping, vagy mifene?

suo tempore 2010.04.30. 09:12:27

a tehén nem felejt...amit 8 évig elfelejtettek etetni, viszont egyre nagyobb intenzitással fejték

szegény a végelgyengülés határára került, és még nem biztos,h túléli

ja, és a szavazóbázisuk kihalásához nem kell 2034-ig várni, legkésőbb 2018-ig teljesen kihal, a maradék meg szellemi leépülés okán gondnokság alá lesz helyezve
süti beállítások módosítása