HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.11.03. 08:46 holnapi újság

2017: NATO-támogatással épül az új Fradi-pálya

Címkék: futball szekeres imre nato ftc maksa zoltán 2017 deutsch tamás nyilasi tibor lipcsei péter paul shaw boros bánk

"Bár a tervezettnél később adhatjuk át, ha elkészül, 2019 végére, nemcsak a fővárosi sportélet, hanem egész Budapest ékköve lesz" - ezekkel a szavakkal mutatta be az FTC új labdarúgó-stadionjának háromdimenziós videóanimációs terveit a beszéde közben, utólagos magyarázata szerint az izgalomtól elcsukló hangon Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter, a NATO magyarországi összekötője. Szekeres azért vett részt Paul Shaw ferencvárosi klubelnökkel (vele tolmács segítségével beszélt, mint elmondta, csak a protokoll kedvéért), Boros Bánk Levente Hunorral, a Ferencváros Szurkolók Szövetsége (FSZSZ) elnökével, a klub társadalmi elnökével, Nyilasi Tibor tiszteletbeli elnökkel és Lipcsei Péterrel, az NB I-es bentmaradást ezúttal is sikeresen kiharcoló fociklub csapatkapitányával együtt a sajtótájékoztatón, mert a stadionépítés most 73 milliárd forintosra taksált - 2008-ban még csak 13 milliárdosra becsült - költségvetésének csaknem felét a nemzetközi katonai és biztonságpolitikai szervezet állja. Ennek fejében a NATO elvárja, hogy évi 150 napon hadgyakorlatra hasznosíthassa a stadiont, a meccsnapokon például az ultrákkal a közelharcot gyakorolhassák az afganisztáni bevetésre szánt egységek.

Az első tervekben még az szerepelt, hogy a ferencvárosiak új pályája 2010 őszére készül el, így a csúszás tekintélyesnek mondható. A prezentáció szerint azonban megéri várni, az átdolgozott tervek szerint valóban minden igényt kielégítő stadion épül majd. Azt már tudni lehetett, hogy a pályát 90 fokkal elforgatják, a Maksa Zoltán Tapsgép Színház kabaréiban már hónapok óta viccelődnek azzal, hogy függőlegesen is el kellene fordítani 180 fokkal, és akkor legalább senki nem idegeskedne azon, amit a Fradi focistái, főleg a saját nevelésű játékosok, így Whitmarsh, Ardeleanu, Stovic és Tangara produkálnak. Szintén tudott volt, hogy a az új, FIFA-, UEFA- és EU-előírásoknak mindenben megfelelő stadionban 21 ezer lelátóhelyet alakítanak ki, és a létesítmény alkalmas lesz akár egy majdani magyarországi Eb helyszínének is.

A Springer-szobrot, amely eddig a keleti kapu mögött volt, most az északi kapu mögött, tehát továbbra is a B-középpel szemben állítják fel, ám az építkezés idejére is lebetonozzák. "De nem azért, amit a dózsások terjesztenek rólunk, hogy a Fradinál csak azt nem lopják el, ami le van betonozva" - mondta a sajtótájékoztató után a klubvezetés egyik tagja, aki a nevét nem vállalta ezekhez a szavakhoz. Az építkezést úgy oldják meg, hogy a csapat egy teljes őszi szezont otthon játszik, majd egy teljes tavaszit, és a következő évadban egy teljes őszit idegenben, "aztán a klubvezetés reményei szerint már a következő tavaszon a megújult pályán léphetnek pályára az akkor már BL-szereplésért küzdő fradisták" - mondta Boros.

A stadiont az eredeti tervekhez képest néhány új elemmel látják el. A felső sorokban, ketrecharcos küzdőtereket alakítanak ki, ezeket pitbullokkal is felszerelik. Az ultrák szektoraiban minden ülés alá könnygázfecskendőt telepítenek, emellett a kerítésekbe enyhe váltóáramot vezetnek. Újdonság, hogy a vendég szurkolóknak nem létesítenek szektort a stadionban, hanem a Fradi-pályától jókora távolságban lévő Abádszalókon rendeznek be hatalmas kivetítőkkel sörsátrakat a biztonság érdekében. Fontolgatták, hogy a vendégek számára öltözőt és kispadot sem alakítanak ki, miután 2009 végén, amikor botrányba fulladt a csapat Diósgyőr elleni hazai mérkőzése, a meccs utáni vizsgálatok azt derítették ki - és ezt megerősítette több fórumon Kolláth György alkotmányjogász is -, hogy a balhéért senki más nem felel (sem az incidens után áldozatnak nevezett klub, sem annak vezetése, sem a szurkolók, sem a biztonságiak, sem a csapat, sem a rendőrség), mint a három gólt szerző, és ezzel a hazaiakat mélységesen magukra haragító diósgyőriek.

Egyébként a csaknem húszéves problémát jelentő szurkolói rendbontások megelőzésére - Deutsch Tamás sportminiszter korábbi ígérete szerint a kormánnyal közreműködve - intelligens beléptető-rendszert vásárolnak, amely testüreg-vizsgálatot, meztelen röntgenfelvételt és dns-térképet is képes készíteni (a rendszer csak a Fradi-pályára 34 milliárd forintba kerül, de a sportkormányzat szerint megéri az árát). Arra a kérdésre még nincs válasz, hogy a játékosokat milyen eszközökkel szűrik majd ki - emlékezetes, volt olyan focista, aki csak visszavonulása után ismerte el, hogy a tizennégy halálos áldozattal járó, Üllői úton rendezett magyar-szlovák válogatott meccs előtt középhatótávolságú rakétákat csempészett a sporttáskájában a stadionba.

Eredetileg úgy volt, hogy néhány változtatást kifejezetten a NATO kérésére eszközölnek a tervekben. Így a hazai szurkolókat a katonai szövetség semmilyen kerítés nem választotta volna el attól a zöldsapkásnak nevezett szektortól, ahol a katonai szövetség elit kommandósai tartózkodnak majd lila-fehér sálakban, kék-fehér melegítőkben, a hazaiak harci kedvének fokozása érdekében esetleg Dávid-csillagos zászlókkal vagy az Üllői úton kevéssé népszerű "enbékettő, keleti csoport" rigmust énekelve. Vagy például az ultrák szektoraiban gyorsan szétbontható mobil lelátóikat szereltek volna fel a támadókedv és a támadás intenzitásának növelése érdekében. Azonban a NATO-vezérkart a már említett diósgyőri, illetve a korábbi, Debrecen és Újpest elleni mérkőzések videófelvételének megtekintése és stratégiai kielemzései meggyőzték arról, hogy a Fradi, mint kulturális közeg, az ilyen műszaki újítások nélkül is ideális terület a harci feladatok begyakorlására.

13 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr731494598

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csürhe, csürhe... 2009.11.03. 09:22:43

Hogy is szokták mondani? Morális válság? Hát valami ilyesmi történik a Fradi háza táján. Több év keserűség, NB2, tulajváltások, szurkolói terror Magyarország kirakatcsapatánál, a 28 bajnoki címmel büszkélkedő Ferencvárosi Torna Clubnál. Az, ami ma tört...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sixx · http://comment.blog.hu 2009.11.03. 09:14:12

szegén a fejet, mint mindig. grat.

Johnny336 2009.11.03. 09:21:18

B*zmeg...

Letettem a hajam! :D

polírgép 2009.11.03. 09:26:04

sok pontot megadjuk :)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.03. 09:28:03

Van benne pár megfontolandó ötlet :) - bár engem az sem hatna meg különösebben, ha jövőben a focipályák gyökerestül eltűnnének az univerzumunkból.

Is 2009.11.03. 09:31:00

Nagyon ott van... :D

vazze... 2009.11.03. 09:36:43

egyre feljebb a kedvencekben :-)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.11.03. 10:16:28

Beba..na, ha tényleg a Deutch lenne a sportminiszter. :D

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2009.11.03. 11:14:20

Zsíír!

Egyébként:
Hajrá Fradi!

hapcika 2009.11.03. 12:03:29

Ha az engedélyek kiadását késleltetik, akkor nincs épitkezés. Ez Magyarország. Jatt ide, jatt oda és már épülhet a stadion. Netán valakinek nem tetszik, hogy megmentik a Fradit, akkor nem is lesz megmentve. Nem stadionépitést akarnak egyesek, hanem elűzni a tulajt. Majd jövőre, ha eltakarodik a tulaj, jön majd valami nagy fociméltóság és megveszi és az állammal felépítetti az újat. Ha viszont elkezdi építeni a tulaj a stadiont, akkor azt már nem lehet visszacsinálni. Látjátok a Stadler példát. Magánstadiont épített. Kérték nem adta, megbukott, börtönbe került nem adta. Senki nem jár oda szurkolni, lassan összedől. Ennyit a Fradi stadionról. Nincs itt semmi probléma, majd lesz egy fejhezszorított pisztoly és ingyen is átadják az Üllői útat.

Rui Blaaz 2009.11.04. 11:17:38

a BBL nevéhez odatabasztott "Hunor" humor?
vagy tényleg?

holnapi újság 2009.11.04. 12:16:15

@Rui Blaaz: humor. valójában csak bánk és levente, de már ez sem kevés.

kukatr 2009.11.05. 20:32:02

"Ennek fejében a NATO elvárja, hogy évi 150 napon hadgyakorlatra hasznosíthassa a stadiont, a meccsnapokon például az ultrákkal a közelharcot gyakorolhassák az afganisztáni bevetésre szánt egységek."
Ez odabasz.:D:D
süti beállítások módosítása