HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.08.04. 16:48 holnapi újság

2048: Nyolcvankilencedszer sem sikerült tévéelnököt választani

Címkék: média mtv friderikusz sándor baló györgy szili katalin usztics mátyás overdose fásy ádám 2048 tévéelnök bethlen jános tilinger attila csutorás gergely

Hiába voltak biztatóak az előzmények, a Magyar Nemzeti Közszolgálati, Sport- és Ismétlésügyi Televíziónak ezúttal sem lett elnöke. A társaságot továbbra is, immár negyven éve az idős, és a hosszas bizonytalanságba saját szavai szerint is belefáradt Medveczky Balázs alelnök irányítja. Az elnökválasztási procedúra ezúttal az ötkörös döntési fázis utolsó körében bukott el: a szórakoztatóipar nagy öregjét, az utolsó, tömegeket megmozgató magyar sztárt, a szakmai és politikusi körökben is esélyesnek tartott Overdose-t a Társadalom Minden Csoportját Képviselő Össznépi Nagybizottságnak csupán egyetlen tagja utasította el, ám ez elég volt, hogy a 99 tagú Kuratórium, amelynek egyhangú döntést kellene hoznia, ismét eredménytelennek nyilvánítsa a pályázatot. Sorozatban ez volt a nyolcvankilencedik elnökválasztási kísérlet.

A közszolgálati televíziónak a kétezres évek eleje óta nincs elnöke, a tisztséget betöltő utolsó személy Rudi Zoltán volt. Akkoriban még csak két szervnek kellett jóváhagynia a pályázatot, pontosabban a politikai pártok delegáltjaiból álló elnökség választott egy elnökjelöltet a pályázók közül, akit a civil delegáltakkal kiegészített, kezdetben 35 tagú nagykuratóriumnak kellett jóváhagynia. Vagyis csak kellett volna, hiszen sorozatban minden pályázat eredménytelen lett.

Jellemzően a civil delegáltak buktatták meg a jelentkezőket. Volt, amikor a Mária Országa, Mindannyiunk Boldogsága, Népünk Virágzása civil egyesület delegáltja tartotta kevésnek az egyházi műsorok számát, máskor a Független Magyar Ateisták Szkeptikus Közössége tartotta túl soknak. A Pszichiáterek Agymosása Ellen, az Emberi Tisztességért és Méltóságért Mozgalom egy bizonyos egyház műsorának szentelt volna nagyobb teret, a 2030-as évek közepén a Schobert Norbert Emlékkör az esti tévétornát nyújtotta volna hosszabbra, az Ekkora Halat Fogtam Kör dévérkeszegre cserélte volna a tévémacit, a Nemcsak a Húszéveseké a Világ Népi Iparművész Egyesület kifogásolta, hogy egyetlen jelölt sem tervezett napi két és félórás Önök kértéket az örökifjú Bényi Ildikóval.

A helyzetet bonyolította, hogy az évtizedek során bonyolódott a pályázati eljárás is. A magyar politikai paletta átrendeződése és pártok számának drasztikus csökkenése miatt a pártdelegáltakból álló elnökség mellé kinevezték a Bölcsek Tanácsát, majd a Széleslátókörűek Zsűrijét, végül a Pártok Fölött Álló Kiválóságot Bizottságát. Közben, a hazai civil szféra erősödésével párhuzamosan folyamatosan bővült a Kuratórium is, amelynek Mocsolády-Tóth Simon kultuszminisztersége idején tették kötelezővé az egyhangú szavazást.

Az elmúlt évtizedben a tévéelnökjelöltek hosszú sora bukott el a választási procedúrán. Baló György hatalmas tévés tapasztala ellenére egészen a 2020-as évek közepéig hitt abban, hogy tévéelnök lehet, és nyújtott be pályázatot minden alkalommal. A visszatérő nagy esélyesek között emlegetik Friderikusz Sándort, de hiába pályázott korábban Usztics Mátyás, Bethlen János, Csutorás Gergely és a politikából a 2010-es évek végén kiábrándult, ám ezt a választást is elbukó Szili Katalin. Az elnökké választáshoz eddig legközelebb Tilinger Attila, a népszerű Tili, a 2000-es évek gagyitévéiben zenés gagyiműsorokat jegyző énekes-műsorvezető állt, ő, Overdose-hoz hasonlóan, egyetlen ellenszavazat miatt bukott meg, a Fásy Ádám Baráti Kör delegáltja meszelte el egykori riválisukat. Overdose most a Minden Ember Állat, De Nem Minden Állat Ember anarchista csoport ellenszavazatával bukott.

Overdose jelölése általános támogatottságot élvezett az országban, vonzó volt az is, hogy havi egy tonna zabért és évi két heti franciaországi kúráért cserében vállalta volna a megbízatást. A jelentkezők között a társadalomban neki volt a legkisebb az elutasítottsága, nem tudtak ellene ügynökvádakat sem felhozni, és ő volt egyetlen, aki világszerte ismert, ráadásul nem kellett volna attól félni, hogy ismerőseivel tölti meg a képernyőt. A tévéelnöki posztra most várhatóan új pályázatot írnak ki, emellett ismét felmerült a döntési eljárása demokratikusabbá tétele, ám a javaslat ellenzői szerint félő, hogy ez tovább bonyolítaná a procedúrát. A köztévé addig is folytatja a 2009-es költözése miatt megroppant anyagi helyzetének stabilizálását, ennek érdekében főként ismétlésekkel szórakoztatja a közönséget, de az ígéretek szerint a kilenc év múlva esedékes százéves születésnapra új, komplex műsorfolyammal állnak elő.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr691288599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cambridge.on 2009.08.04. 17:29:27

Szerintem egy új törvényre van szükség.Lehet ez csak egy kiegészítés,beterjeszthetné a KDNP,mint keresztény elvű párt.A SzadeSz kivételével mindenki megszavazhatná a kiegészítést amely így hangzik:
A moratórium tagjait a választás idejére be kell zárni!Mindaddig,amíg nem választották meg az elnököt,nem jöhetnek ki.Az elnök megválasztását fehér füsttel vagy az ablakon kilengetett fehér kendővel lehet jelezni.Csak ebben az esetben nyitható az ajtó.
A pápa esetében bevált,nem hiszem,hogy egy tv elnök megválasztása sokkal bonyolultabb lehet.

karatekutya 2009.08.04. 17:34:47

A "moratórium" tagjait? LMAO

MikroHenry 2009.08.04. 17:43:20

2035-ben pályázott az elnökségre az igazán hajlott korú VVVI. Benedek pápa is.

Egyébként meg legyen a mindenkori pápa az MTV elnöke.

blackshepherd · http://suckit.blog.hu 2009.08.04. 18:09:14

Rudi Zoltánról jut eszembe, hogy milyen rég ettem ilyenből (nem a Zoltánból, a Rudiból) túrósat. Hazafelé veszek is.

Blogger Géza 2009.08.04. 18:39:12

Végül is egész jól elvan az ország tévéelnök nélkül is. Akkor meg minek? Legalább az ő fizetésén is spórolunk. Ugocsa non coronat!

Horst_Tappert 2010.06.01. 14:13:35

Fridi odavág!!

na de ez már gáz: Fásy Ádám Baráti Kör
bleeeehh, muszáj ezt?!

Horst_Tappert 2010.06.01. 14:15:30

"Minden Ember Állat, De Nem Minden Állat Ember"
;D;D
süti beállítások módosítása