HTML

Holnapi Újság

Hírek, amiket holnap, holnapután és ezer év múlva fogunk olvasni. Vagy akkor is. Ha írna nekünk, ide tegye: holnapiujsag@gmail.com

Rajongj!

Érdekes linkek

Ezek is

Friss topikok

2009.07.06. 09:08 holnapi újság

2012: Pécs: év végére elkészül a hangversenyterem

Címkék: politika pécs kultúra eu ekf 2012

2009. július 3. (181 nappal a 2010-es év kezdete előtt):
Aláírták a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik kulcsberuházása, a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezői szerződését

2012. július 6.

"Érdemes volt három éven átívelő projektté fejleszteni az Európa Kulturális Fővárosa programot, mert így valóban értékes elemekkel gazdagodhat a magyar kultúra, és nem kell veszteségeket elszenvednünk a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok nyolc éven át tartó semmittevő, súlyos áldozatokat követelő politizálása miatt" – mondta Halász János (Fidesz) kulturális államtitkár, amikor tegnap bejelentették az eredetileg 2010-es, de ehelyett – a másfél évesre nyújtott millenniumi évhez hasonlóan – meghosszabbított, 2012 végéig tartó pécsi EKF-program legnagyobb beruházását.

A baranyai megyeszékhelyet – amit ez év eleje óta, csaknem egyéves késéssel átadott autópálya köt össze a fővárossal – 2004 2005 végén jelölték ki a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa magyar helyszínének. A városban öt éven keresztül lényegében semmilyen érdemi fejlesztés nem történt, már 2007-ben azt mondták, nem is baj, ha nem készül el minden, ám lényegében semmi nem készült el. Költeni viszont költöttek, és volt némi látszattevékenység is: csak a reklámkampányra 700 millió forintot szántak, pereskedni akartak a várost kifigurázó Kétfarkú Kutya Párttal (de végül nem tették), és, mint arról az Index 2009-ben beszámolt, évek óta jól működő fesztiválokat címkéztek fel a kulturális főváros logójával. A város az EKF kezdete előtti évet több milliárd forintos hiánnyal kezdte, tavasszal új polgármestert is választottak.

Az önkormányzat néhány héttel a 2010-es év kezdete előtt hozott határozatot, amiben kérte a magyar kormányt: kezdeményezze az egy év három évre bővítését, mert annyi idő alatt valami talán tényleg történni fog. Miután ezt Brüsszel 2010 tavaszán elfogadta – addig a városban egyetlen rendezvényt sem tartottak a biztonság kedvéért, és a helyiek szerint az előkészítetlenség miatt –, Pécs lett az első olyan európai város, amely 2010. július 1-je és 2012. december 31-e között lehet Európai Kulturális Fővárosa (Brüsszel egyben arról is döntött, hogy Magyarországon ezzel három EKF-rendezési kvótáját lőtte el, így legközelebb 30 év múlva pályázhat).

A döntés nyomán intenzív fejlesztési programok készültek Pécsen és a kulturális tárcánál is. Az már biztosnak látszik, hogy a hangversenyterem az EKF programsorozat végéig elkészül, Halász szerint, ha mást nem, a rendezvény záróprogramját ott tartják. A 2009 őszén építeni kezdett Zsolnay Kulturális Negyed sorsa azonban – az engedélyeket megtámadó civil szervezetek tiltakozásai, valamint a pénzköltés körüli uniós vizsgálatok miatt – még bizonytalan, és egyelőre a kulturális rendezvények végleges programját sem közölték. Az államtitkár ősz végére, a "szoros, de a magyar gazdaság növekedésének megindítását lehetővé tévő" költségvetés elfogadása utánra ígért konkrétumokat.

9 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr421224496

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Havi Fricska 2009.07.06. 13:56:17

GyorshírekMagyar-amerikai K+F egyezményt írtak aláA NASA és a DoD szakemberei hosszas lobbitevékenység után a múlt héten elérték, hogy a Bajnai-kormány engedélyezze amerikai katonai szakértők számára Lendvai Ildikó arcbőrének vizsgálatát. Michael W.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Doe3 2009.07.06. 12:32:45

"Némi többletköltség árán sikerült a hangversenyterem befogadóképességét 50 főben korlátozni, ezáltal a kisszamú, de értő közönség a kamaradarabok bensőséges hangulatát is élvezheti - nyilatkozta a polgármester."

oolajtoo 2009.07.06. 12:41:44

kétbejegyzéses blog, mely fiktív fellángolás alapján jutn csak az index címlapra, majd örökre eltűník ?

holnapi újság 2009.07.06. 12:48:26

@oolajtoo: azon vagyok, hogy ne így legyen :) vagyis az index címlap maradhat, az eltűnést viszont szeretném elkerülni

epresfánk (törölt) 2009.07.06. 13:53:33

Amit beruházások ügyben műveltek, az viccnek is rossz, nem sok minden történt.

Ellenben a kulturális főváros cím az elsődlegesen a kultúráról szól, azaz nem egyenlő beruházás. Ha az új beruházások nem is készülnek el időben, az nagyon szomorú, viszont nem jelenti azt, hogy már meglévő helyszíneken nem lehetne a kulturális főváros titulushoz méltó, színvonalas programokat szervezni.
Pécs mindig is pezsgő kulturális élettel rendelkezett.

Kentetsu 2009.07.06. 14:02:26

De most tényleg...hogyan került ez a blog az index címlapra?2bejegyzéssel , egy frissen induló történet?
Áruld el a titkod , kérlek :D
A pécsi "varázslaton" meg szerintem egész Európa már most röhög.Kulturális főváros a fenéket...
Szeretném ha az lenne,mert egy gyönyörű és értékes város,de ez is inkább a pénzek elsíbolásáról szólt és szól...sajna!
Azért én még drukkolok,bár az egész kezd egy kicsit olyan olimpiai szervezési mókára hasonlítani...
Az is a következő nagy magyar project.
Olimpiát szervez Nagyatád :D

violator78 2009.07.06. 14:24:21

2005 végén jelölték ki Pécset, ezen kívül nem rossz. :)

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2009.07.06. 20:57:34

ehehe!

Sejtettem, hogy Pécs is megkapja valamikor, csak valami 2100-as dátumra számítottam stilszerűen :).

@Kentetsu: Már az első is ott volt :O.
süti beállítások módosítása